Delicatese Literare
Recenzii

Domeniul Flambards de K.M. Peyton, Editura Meteor Press – recenzie

Domeniul Flambards

(Flambards – 1967)

K.M. Peyton

Editura Meteor Press

Colecția: Meteor Junior

Traducere: Mihaela Adina Eros

Nr. de pagini: 240

An apariție: 2019

1. Domeniul Flambards – Flambards – 1967
2. The Edge of the Cloud – 1969
3. Flambards in Summer – 1969
4. Flambards Divided – 1982
Carte distinsă cu Guardian Children’s Fiction Prize
Christina, o față de 12 ani, e trimisă să locuiască în casă unchiului ei, pe moșia acestuia din provincie, Flambards. Dar ceea ce fusese odinioară un loc care impresiona prin bogăția și elegantă să, forfotind de majordomi, servitori, lachei și grajdari, ajunsese într-o stare de plâns. Unchiul ei este aspru și dominator, iar vărul ei, Mark, este întruchiparea egoismului. Numai pasiunea ei proaspăt descoperită pentru călărie și prietenia cu vărul ei Will îi oferă o evadare din atmosfera tensionată a căminului dezbinat.
Dar pe măsură ce lumea se schimbă în jurul lor, Christina trebuie să facă niște alegeri care vor afecta nu numai viitorul ei, ci și supraviețuirea domeniului Flambards și a tot ceea ce simbolizează el.

Domeniul Flambards este o carte young adult frumoasă și captivantă, a cărei acțiune se petrece chiar înainte de începutul Primului Război Mondial, într-o regiune din Marea Britanie idilică, semi-rurală, unde prăpastia dintre clasele socială era uriașă, însă nimeni nu părea să vadă nimic în neregulă cu sistemul.
Acțiunea cărții începe în anul 1908. Christina, o orfană în vârstă de doisprezece ani, este trimisă să locuiască împreună cu unchiul ei, Russell, la moșia acestuia din provincie, Flambards.
Flambards, ce fusese cândva un etalon al fastului și eleganței, ajunsese într-o stare de plâns. Russell fusese cândva un excelent călăreț, foarte priceput la vânătoarea de vulpi, însă un accident de călărie îl lăsase infirm pe viață. În urma accidentului, Russell devenise urâcios și ursuz, bea foarte mult și îl lăsase moșia să cadă în paragină, păstrând doar o mână de servitori. Singurul lucru pentru care Russell mai manifesta entuziasm era vânătoarea de vulpi, motiv pentru care grajdurile și caii beneficiau în continuare de cea mai bună îngrijire.
Russell, rămas văduv de mai mult timp, avea doi fii: Mark, în vârstă de paisprezece ani și Will, în vârstă de treisprezece ani.
Mark, care moștenise pasiunea tatălui pentru vânătoarea de vulpi, era impetuos, arogant și egoist, fiind preferatul tatălui. Singurele momente în care fața lui Russell i se lumina de plăcere erau cele în care Mark îi povestea isprăvile sale de la vânătoare.
În schimb, Will, un băiat foarte sensibil și inteligent, ura din suflet vânătoarea de vulpi, fiind în schimb pasionat de matematică și de aparatele de zbor.
Christina urma să fie o moștenitoare la împlinirea vârstei de 21 de ani, vârstă la care avea să-i revină întreaga avere rămasă în urma morții părinților săi, iar scopul lui Russell (despre care Christina aflase citind pe ascuns o scrisoare a mătușii ei) era să o căsătorească până atunci cu Mark și să-i folosească banii pentru a readuce moșia Flambards la gloria de odinioară.
În ziua în care Christina a sosit la Domeniul Flambards, Will tocmai ce suferise un accident la călărie, căzând și rupându-și piciorul. Paradoxal, în loc să considere acest lucru un ghinion, Will l-a apreciat ca cel mai mare noroc care putea să i se întâmple, sabotându-și vindecarea, forțându-și piciorul, deși știa că nu avea voie să calce în el până când era vindecat complet, asigurându-se astfel că va rămâne cu un picior țeapăn pentru toată viața și nu va mai putea participa niciodată la vreo vânătoare de vulpi. Realizând ce a făcut Will, Christina l-a privit la început cu milă și chiar cu un ușor dispreț, considerând că dădea dovadă de lașitate însă, la puțin timp după aceea, a realizat că l-a judecat complet greșit după aparențe, fără să știe toate datele problemei. De fapt, Will dorea doar să aibă libertatea propriilor alegeri și era peste măsură de curajos, asumându-și riscuri nebunești în timp ce testa aparate de zbor, fără ca tatăl lui să aibă habar de adevăratele lui preocupări.
Bineînțeles că, locuind la Flambards, era de la sine înțeles că Christina trebuie să învețe să călărească și să vâneze vulpi. Cel care a fost numit să o instruiască a fost Dick, un ajutor de grăjdar în vârstă de cincisprezece ani, un băiat foarte blând, sensibil și un călăreț mai bun decât Mark. Din păcate, sărăcia familiei lui nu îi oferea prea multe perspective de viitor, fiind nevoit să se mulțumească cu postul, mult sub capacitățile lui, pe care i-l oferea Russell.
Christina a devenit în scurt timp o călăreață extrem de talentată, îndrăgind nespus caii.
Acțiunea primului volum se desfășoară pe o perioadă de patru ani, până în anul 1912, timp în care se vor petrece mai multe întâmplări dramatice, care le vor influența destinul celor patru adolescenți. Nu vă spun despre ce este vorba, ci vă las plăcerea să le descoperiți singuri în carte.
Cartea se citește ușor, personajele sunt bine conturate, atmosfera epocii foarte bine surprinsă, iar moravurile sociale înfățișate cu acuratețe.
Întrucât mai sunt încă trei cărți în serie, vom trece cu siguranță și mai mult prin istoria și schimbările sociale ale vremurilor.
Primele trei cărți din serie au fost adaptate într-o miniserie de televiziune de 13 episoade, cu Christine McKenna în rolul principal.

Cartea a fost menționată în Top 15 cărți impresionante cu animale

Domeniul Flambards de K.M. Peyton poate fi comandată pe meteorpress.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți cu animale

 

12 Comments

Spune-ți părerea!