Delicatese Literare
Recenzii

Don’t cry, just fly de Georgiana Vâju, Editura Quantum Publishers – recenzie

Don’t cry, just fly 

Georgiana Vâju

Editura Quantum Publishers

An apariție: 2018
Nr. pagini: 326
Georgiana Vâju este un fin cunoscător al firii umane. Și nu cred că este vorba de formarea profesională, ea fiind psiholog, ci de materialul primordial cu care a înzestrat-o Cel de sus.
Toată această cunoaștere face minuni în scris. Poveștile ei capătă o dulceață pe care cititorii o asimilează cu aviditate, fie că este vorba de istorii de amor sau, cum e cazul acestui roman, Don`t cry, just fly, acțiune cu sufletul la gură, condimentată generos cu momente de un erotism tulburător.
Am citit cartea pe nerăsuflate, m-am îndrăgostit de seducătorul Alex, am invidiat-o pe Ambra și am avut sentimente contradictorii față de senzualul, provocatorul și ispititorul Nickolas. Nu am niciun dubiu că cititorii își vor găsi noua adicție între paginile acestui roman.” – Theo Anghel
Georgiana Vâju aduce în prim-plan povești reale, creionate cu măiestrie, ce devin extrem de vii, de parcă am asista la o piesă de teatru modern, în care caracterele se învârt printre noi și ne iau de mână, făcându-ne părtași la ceea ce li se întâmplă. Poate tocmai din această, întâlnim pe tot parcursul comicul de situație combinat cu cel de limbaj, care transformă acțiunea în ceva spumos, alert și plin de autenticitate și credibilitate.” – Crâmpeie de suflet
Fiecare poveste e o lecție de viață.
Știi, creierul uman conține conflicte. Multe! Unele ilogice.
Poți să iubești pe cineva, dar să urăști ceea ce face.
Te poți îndrăgosti, deși inima ta iubește deja pe altcineva.
Poți trece peste lucrurile care te-au marcat și ți-au schimbat existența dar, în adâncul ființei tale, nu le uiți niciodată.
Poți accepta sentimente devastatoare, traume și compromisuri, deși știi că îți fac rău.
Și, când ești ferm convins că te cunoști cu adevărat, descoperi că habar nu ai cine ești și de ce poți fi in stare.
Crezi că este ceva sigur pe lumea asta? Te înșeli! Nu este nimic sigur. Totul este relativ. Și timpul iubirii, și sentimentele…
Iar oamenii… Eh! Aici începe povestea. Cu toate astea: Don’t cry, just fly!
Despre omul Georgiana Vâju, foarte multe lucruri nu cunosc, în afara faptului că este brăileancă de a mea 😉. Altfel stau lucrurile când vine vorba despre scriitoarea – Georgiana Vâju 🙂. Pe aceasta am descoperit-o anul trecut odată cu volumele „Nu te împiedica de mine, te implor” și „Alt cuvânt pentru dor„, două cărți excepționale, o poveste sensibilă și emoționantă.
Cartea Don`t cry, just fly mi-a atras atenția, la început, pe rețelele de socializare datorită copertei. Cum Georgiana Vâju a fost tare drăguță să ne incite vizual, uite că rezultatul a fost unul pe măsură 😉 . Pentru cei care nu au aflat încă, modelul „sexy” de pe copertă este însăși autoarea 🙂 .
Vi se întâmplă vreodată să faceți diverse lucruri prin casă și să începeți a fredona, obsesiv, o melodie anume? Mie da! Dar de aici și până la a scrie o carte pornind de la acel cântec este cale lungă… Eii, dar asta face diferența dintre mine – o cititoare umilă – și Georgiana Vâju, scriitoarea. De ce? Pentru că eu doar fredonez, pe când Georgiana trece la fapte mărețe. Scrie o carte pornind de la melodia „Supergirl”, ce i-a „încântat urechile multe zile și nopți” – după cum însăși autoarea ne mărturisește – , iar povestea așternută pe hârtie, la final, este surprinzătoare și emoționantă .
Titlul este unul bine ales. Nu vreau să vă dau mai multe detalii pentru că aș prefera să citiți cartea 🙂 . După aceea, ascultați melodia lui Reamonn!! Cele două sunt inseparabile.
Don’t cry, just fly…
Așa începe o frumoasă poveste ce ne poartă pe drumurile întortocheate și mistuitoare ale unei iubiri pasionale. Pasiunea este laitmotivul acestei minunate povești. Ea este cea care pune stăpânire pe eroii noștri, cea care le dă curaj să meargă înainte, să riște totul.
Viața poate fi uimitoare. Îți poate lua dar îți poate oferi, în același timp. Trebuie să vezi, nu doar cu ochii, ci și cu sufletul. Atunci când te pierzi pe tine însăți nimic nu mai are sens. Iar Ambra, eroina noastră, de mult timp a încetat să mai spere, să viseze, să trăiască.
La treizeci de ani are sufletul pustiu. De cinci ani este într-o relație stabilă dar fără nici un pic de emoție, pasiune, nebunie. Nici zâmbetul nu-i mai luminează chipul. Este conștientă că fericirea este în mâinile ei dar tace,închide ochii. Deși își dorește să iasă din această somnolență, de fiecare dată dă înapoi. Se panichează. Anxietatea i-a devenit „prietenă” iar pastilele un ajutor de nădejde.
„Trece viața pe lângă mine într-un ritm molcom și monoton. Culmea e că o văd cum pleacă, și o las să se ducă. Mă enervează până și ticăitul ceasului care anunță disperat cum zboară clipele mele, iar eu nu fac altceva decât să urmăresc pasivă cum ceasurile fug cu anii și cu bucuriile mele.”
Dar, vine un moment când pur și simplu trebuie să iei frâiele destinului în propriile mâini. Nu poți fugi la nesfârșit de durere, de nesiguranță, de necunoscut. De acest lucru, este conștientă și Ambra.
„La dracu’! În curând o să crăp dacă nu schimb ceva din starea de rahat în care m-am afundat, cuget, tristă.”
Iar viața o surprinde. Dintotdeauna și-a dorit să cânte și să călătorească astfel că, după mult timp, are șansa de a îmbina cele două pasiuni.
”Bun! Gata cu amintirile dureroase. Am o nouă perspectivă, o nouă viață și, ce este cel mai important, fac ceea ce-mi doresc. Să cânt!, cuget ferm ca să-mi alung amintirile sâcâitoare.”
Un contract pe un vas de croazieră avea să îi schimbe complet existența. Începe o nouă călătorie iar aceasta avea să o ducă pe drumuri nebănuite, complicate dar uluitoare. Avea să o schimbe complet. La final o aștepta IUBIREA. Dar va putea face față noilor senzaţii? Va ști cum să gestioneze totul? Sau își va submina, încă o dată, propria fericire? Rămâne de văzut!
Pe vas îl cunoaște pe Alex, coleg de trupă și solist vocal ca și ea. Din prima clipă între cei doi se aprind scântei. Deși este o fire rezervată, temătoare, Ambra este uluită de carisma tânărului. Jovial, seducător și plin de haz, Alex nu se sfiește să o întărâte, să îi pună în mișcare emoțiile. Îi dă chiar și o poreclă – Supergirl – reducând-o pe Ambra la tăcere. Deși își neagă sentimentele și face eforturi să îi respingă avansurile, Ambra este tot mai captivată și prinsă în mrejele pasiunii. Muzica îi încălzește sufletul iar Alex o face fericită. O echipă imbatabilă! Nici ea nu înțelege de unde această magie.
„Ori sunt eu neieșită în lume, ori omul ăsta este extrem de viril. Iar eu, ca o fraieră, pic fix în capcana acestor ochi verzi, pătrunzători. Fir-ar să fie de treabă! cuget mustrător.”
Se spune că nu este bine să te lași condus de sentimente. Dar oare nu pierdem mult mai mult atunci când uităm să trăim clipa?! Cu răbdare, înțelegere dar mai ales datorită umorului, Alex o convinge pe Ambra să riște, să creadă în ei, să creadă în iubire. Alături de el, ea învață să zâmbească, să simtă, să guste din licoarea fericirii.
„Tac și mă las purtată de toate aceste convingeri și tușe ispititoare, care mă învăluie cu finețe din toate părțile. Mă las sedusă de vorbele lui, de senzația de catifea caldă a pielii bronzate, de mâinile dibace care se plimbă neîncetat pe spatele meu, de jos în sus, de respirația lui fierbinte și aromată.”
Trăiesc clipe de neuitat, se savurează unul pe celălalt, se iubesc cu pasiune, fără grija zilei de mâine. Să fie destinul atât de darnic cu ei?
Din păcate, nori negri se întrevăd la orizont. Iar Ambra, în sinea ei, a știut că ceva nu este în regula. Iar totul are legătură cu activitatea secretă a lui Alex și a celorlați membrii din trupă. Chiar și trecutul lui este un mister. Cunoaște doar frânturi din el, doar ceea ce Alex a fost dispus să îi împărtășească. De aici toată nesiguranța, neîncrederea ei. Dar nu a dat importanță. A preferat să se lase dominată de pasiune. Ce ironie!! În trecut apatia, monotonia îi domina viața, o nimicea sufletește, iar acum pasiunea o trezește la viață pentru ca, tot ea, să o dezarmeze.
A cunoscut fericirea doar patru zile. A iubit și a fost iubită. Oricât de dureros ar fi, nu poate nega iubirea lui Alex. Dar este prea puțin! Acum era în brațele lui pentru ca, în clipa următoare, să fie singură.
Dacă în prima parte a cărții acțiunea este lentă, centrată mai mult pe povestea de iubire dintre eroii noștri, pe emoțiile, simțămintele și trăirile lor, în a doua parte, lucrurile se amplifică. Acțiunea devine alertă, suspansul se adâncește dar, cel mai important, facem cunoștință cu o nouă Ambra. Și ce schimbare!! Mai puternică, mai sigură pe ea și… tot mai îndrăgostită.
Alex nu mai este lângă ea. Trecutul l-a ajuns din urma iar consecinţele sunt dureroase. Dar, ea este dispusă să lupte pentru el, pentru iubirea lor, chiar dacă trebuie să-și riște viața. Cât de periculoasă este lumea lui Alex și cum o va afecta pe Ambra, rămâne să descoperiți singuri citind cartea 🙂 .
Cu toate acestea, viața te lasă, uneori, fără cuvinte. Ciudate mai sunt căile sale!!
De parcă ar dori să o pedepsească pentru letargia din ultimii ani, destinul se joacă cu mintea și cu inima ei. Are parte de o nouă surpriză iar aceasta poartă un nume: Nickolas. Este oare posibil ca un alt bărbat să o zăpăcească în așa manieră încât să-i cadă în brațe? Poate un străin, oricât de seducător ar fi, să o facă să uite de ea însăși dar, mai ales, de Alex?
„Nickolas este un bărbat periculos de viril, cu un aer exotic, dar și toxic în același timp. Este exact atât cât trebuie ca să zăpăcească mințile oricărei femei amețite. Iradiază dinspre el un amestec de pasiune si teamă, disperare, dispreț și atracție fizică.”
Euforie, extaz, tristețe, disperare și vinovăție. Trece de la o stare la alta. Alex nu este lângă ea dar, totuși, îl simte aproape. Chiar și atunci când este în brațele străinului misterios și lugubru. Cum de este posibil? Este coșmar sau realitate?
„….mă chinui să înțeleg de unde vine atracția fizică pentru el; atracția care m-a pocnit brusc în moalele capului. Mă trezesc că îmi las capul să cadă ușor și natural pe umărul lui și inspir, din nou, acea aromă imprimată în hainele lui.
Aroma lui Alex. Știu că e parfumul lui.”
Cine este acest bărbat enigmatic? Ce legătură este între el și Alex? Dar, mai ales, ce urmărește Nickolas în ceea ce o privește? Sunt întrebări pe care Ambra și le pune neîncetat. Pe zi ce trece se simte copleșită, simte că se afundă în negura durerii, dar știe că nu se poate da bătută. Nu din nou! Are încredere că va reuși. Nu totul este pierdut.
Dar nimic nu este sigur. Nimeni nu este ceea ce pare iar Ambra nu se poate încrede nici măcar în ea însăși. Un lucru este însă cert: Ambra, cea de acum, este complet diferită față de cea din trecut. Cu tărie și curaj își joacă ultima carte… cartea iubirii!
„Deși este greu de admis, suntem stăpânii propriului destin. Suntem programați să trăim ceas după ceas, zi după zi, după agenda fiecăruia, fără să omitem nicio întâlnire dintre cele care ne sunt destinate.”
Cum se va termina întreaga poveste? De ce tot acest mister în jurul seducătorului Nickolas? Ce s-a întâmplat cu Alex? Ce traume din trecut ascunde acesta? Va avea un deznodământ fericit iubirea dintre acesta și Ambra ? Este mâna destinului la mijloc sau totul a fost doar un plan bine pus la punct?
Sunt multe întrebări 🙂 . V-aș putea oferi mai multe detalii dar ar fi păcat. Rămâne să descoperiți singuri atunci când veți citi cartea. Veți călători, ca și mine, alături de eroina noastră, prin tumultul vieții ei, veți surâde la fiecare nebunie de a lui Alex, veți fi atrași de enigmaticul Nickolas sau îl veți urî. Veți trece prin multe stări. Iar la final veți găsi… Citiți cartea și veți afla! 😉😉
Până atunci vă invit să citiți aceste frumoase versuri:
And then she’d say:
„It’s OK, I got lost on the way
But I’m a supergirl
And supergirls don’t cry”
And then she’d say:
„It’s alright, I got home
Late last night
But I’m a supergirl
And supergirls just fly”
P.S.: Georgiana, dacă tot ai ascultat ca „turbata” aceste versuri, te rog să o faci în continuare 🙂 😉. Uite așa îți mai vine o idee și continui povestea cu Nickolas 🙂. Ce zici? Facem echipă? Noi cu cititul, tu cu scrisul 🙂 !

Mulțumim Editura Quantum Publishers pentru cartea Don`t cry, just fly de Georgiana Vâju oferită pentru recenzie

Cărțile autoarei pot fi comandate de pe quantumpublishers.ro , libris.ro, elefant.ro, librarie.net

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

22 Comments

Spune-ți părerea!