Delicatese Literare
Recenzii

Dorința de Amanda Quick (Jayne Ann Krentz), Editura Miron – recenzie

Dorința

Amanda Quick (Jayne Ann Krentz)

Editura Miron

Titlul original: Family Man

Traducerea: Ana Florea

447 pagini

family man

Dorința este o carte relaxantă și amuzantă, foarte romantică, cu puțin suspans, în stilul bine cunoscut al Amandei Quick. Regăsim și aici o temă îndrăgită a autoarei – relațiile de familie și responsabilitatea și devotamentul față de membrii ei.

Istoria familiei Gilchrist era încurcată. Justine Gilchrist rămăsese văduvă de tânără, cu doi copii mici de crescut. Aflată la început de drum cu o afacere în domeniul restaurantelor, beneficiase de sprijinul prețios al vecinului ei Quinnell, care deținea și el o afacere proprie în același domeniu. Astfel că, peste ani, Justine fusese mai mult decât încântată ca fiul ei cel mare să se însoare cu fiica lui Quinnell, urmând ca după căsătorie, cele două afaceri să fuzioneze. Numai că fiul ei își părăsise mireasa la altar, fugind cu secretara lui, cu care se căsătorise ulterior și avuseseră un fiu, Luke. Fuziunea se anulase de la sine, iar Justine nu-și iertase niciodată fiul, pe care îl dezmoștenise și rupsese orice legătură cu el și familia lui. Trecuseră treizeci și șapte ani de atunci și multe se întâmplaseră între timp. Fiul lui Justine, care îi moștenise talentul de a face bani și pe care îl transmisese mai departe și fiului său Luke, avusese succes în afaceri, deschizând propriul lanț de restaurante. Din păcate, în urmă cu trei ani, părinții lui Luke și soția acestuia muriseră într-un accident de avion, tocmai când se duceau la inaugurarea noului restaurant deschis de Luke. După tragedie, Luke lichidase toată afacerea, cu un profit fabulos, și trăia extrem de retras într-o căsuță la malul mării, având singura preocupare de a face bani. În același timp, afacerea lui Justine se clătina, suferind pierderi importante. Celălalt fiu al ei, Hayden, nu avea nici un fel de simț practic, fiind un artist care făcea lucrări în sticlă. Copiii lui, Darren și Eden, nu reușiseră să o convingă pe Justine că ar fi capabili să preia afacerea familiei. Având deja optzeci și doi de ani, singura ei dorință era acum aceea de a face pace cu Luke, singurul capabil să salveze compania de la dezastrul financiar. Din păcate, Luke nici nu dorea să audă de vreo împăcare, refuzând orice cale de comunicare. Însă secretara lui Justine, Katy, nu se lăsa bătută cu una, cu două. La rândul ei, avea un interes personal în a realiza această împăcare. Din punctul ei de vedere, astfel și-ar fi plătit datoria morală pe care o avea față de Justine și ar fi putut să-și dea demisia și să-și înceapă propria afacere cu produse gata de luat acasă, la care visa de mult. Katy avea douăzeci și opt de ani și era fiica celei pe care o părăsise tatăl lui Luke atunci când fugise cu secretara lui. Ambii ei părinți muriseră într-un accident pe când ea avea nouăsprezece ani, lăsând-o singură, fără un ban întrucât afacerea dăduse faliment și cu un frate de doar opt ani de crescut.  Justine îi întinsese o mână de ajutor, angajând-o secretara ei, iar Katy se revanșase dedicându-se sarcinilor pe care i le trasa cu un devotament total.

Astfel că, în ciuda refuzului total al lui Luke de a răspunde în vreun fel, Katy s-a prezentat la ușa lui, hotărâtă să-l determine să accepte înțelegerea cu bunica lui. Obișnuită cu familia Gilchrist, Katy nu dorea să se lase intimidată. Doar știa că toți erau dramatici și extremiști, fie reci ca gheața, fie fierbinți, bosumflați, obișnuiți ca totul să se facă doar după voia lor și puteau ține supărarea ani de zile. Clanul Gilchrist semăna cu o adunare de vrăjitori și vrăjitoare, înalți și eleganți, iar Luke cu atât mai mult, cu părul negru ca pana corbului, trăsături aristocratice și ochi verzi, fascinanți. Lângă Luke se afla un câine negru, masiv, care ținea o farfurie de tablă în gură.

 ”Când se apropie, Katy nu putu să nu observe cât de mult se asemăna Luke cu acel câine mare, negru, de lângă el. Ambii aveau mușchii puternici și ochi reci. Katy decise că, între cei doi, pe o străduță întunecată ar prefera să-i facă față câinelui. Animalul părea puțin mai acceptabil decât stăpânul lui.”

Deși Katy încearcă cu mult patos să îl convingă să își asume responsabilitățile față de familie, Luke este de neclintit, refuzând categoric. Katy pleacă furioasă și plină de amărăciune.

”- Sper să te bucuri de existența ta mizerabilă, aici sus, pe faleza asta uitată de Dumnezeu. Sper să iubești cu adevărat fiecare minut pe care îl petreci bosumflat pe grămada ta de aur.

– Mulțumesc.

– Sper să te simți bine știind că, atunci când familia a avut nevoie de tine, i-ai întors spatele, așa cum Justine i-a întors spatele tatălui tău în urma cu atâția ani.

– Am să mă străduiesc.”

Surpriză însă! Nu trece mult timp și Luke se prezintă la bunica lui, acceptând să salveze compania, dar doar în condițiile impuse de el – și anume să lucreze pe post de consultant plătit, onorariul fiind cel mai bun restaurant al companiei, iar Katy să fie secretara lui.

De fapt, Katy era singurul motiv pentru care acceptase să vină. Focoasa roșcată îl impresionase cu pledoaria ei, cu principiile ei morale, cu altruismul, dăruirea și bunătatea ei, reușind să stârnească în el senzații de mult uitate. N-ar fi crezut niciodată că ea ar fi putut fi genul lui, dar constata că, de fapt, ceea ce simțise cândva pentru Ariel era doar pasiune mistuitoare, pe când față de Katy simțea ceva mult mai profund și era hotărât să o câștige, luptând cu toate armele pe care le avea. Simțind atracția ei față de el, o seduce destul de repede, creând oportunitatea sub forma unei călătorii de afaceri, în care ea l-a însoțit ca secretară a lui. În momentul în care ea emite, din nou, o judecată despre clanul Gilchrist și comportamentul lor, Luke o previne ca, măcar în seara respectivă, să evite generalizarea.

”- Aș aprecia foarte mult dacă în seara asta, doar pentru o dată, ai evita generalizarea. Eu sunt cel care o să fac dragoste cu tine. Ceilalți din familie nu au nici o legătură cu asta.”

Experiența este deosebit de intensă iar Katy simte, pentru prima dată, că arde în flăcări. Cu toate acestea, Katy nu este încă pregătită să-și asume relația cu Luke, având un adolescent de șaptesprezece ani în grijă, căruia nu dorea să-i dea un exemplu prost. Deși la început Luke este iritat de ideea să se ascundă la treizeci și șase de ani, ar face orice să nu o piardă, așa că acceptă să se furișeze o vreme.

”- Ți-am spus. Mă îngrijesc eu de organizarea vieții noastre sexuale. Își trecu ușor gura peste a ei. Tu îngrijește-te doar de pregătirea cinei.”

Te pufnește râsul văzând ce locuri găsește Luke pentru a face dragoste. Mai întâi, în birou, după ce încuie ușa.

”- Luke, zău, nu putem face asta așa. Aici este un birou, pentru Dumnezeu! Sunt oameni alături. Justine e jos. Și doamna Igorson. Și femeile de serviciu.

– Nu intenționez să-i invit să se uite.”

”- Asta-i lucrul cel mai nerușinat care mi s-a întâmplat vreodată.

– Am să consider asta un compliment.”

Data viitoare, piscina vilei lui Justine va fi cadrul lor romantic, convinși că nu avea cine să-i descopere, fiind seara târziu și toată lumea dormea, iar fratele ei era plecat. Însă, chiar după momentele fierbinți petrecute împreună, apare îngrijitoarea vilei, doamna Igorson.

”- Doamnă Igorson, spuse cu răbdare Luke, dacă ai minte, te duci imediat la culcare și uiți că ai venit măcar aici jos. Dimineața poate o să ți se pară că totul a fost doar un vis.

– Poate chiar am să fac asta, zise doamna Igorson zâmbind.”

Katy nu poate să reziste atracției irezistibile pe care o are față de Luke, dar îi spune acestuia că nu vrea ca el să o manipuleze cu ajutorul sexului. În realitate, cel manipulat fără drept de apel era Luke, care era ca plastilina în mâinile lui Katy, neputând să o refuze indiferent ce l-ar fi rugat. De dragul lui Katy ajunge să-i ajute pe toți membrii familiei, rezolvându-le fiecărora, pe rând, câte o problemă spinoasă. Se implică, de asemenea, și în educația lui Matt, fratele lui Katy, intervenind în câteva situații tensionate.

Câinele lui Luke, Zeke, este adorabil, pe cât era de mare și de masiv, pe atât era de blând și pofticios, furând de fiecare dată ce rămânea din sosurile lui Katy, pe care le devora cu poftă. Pe de altă parte, când Katy s-a aflat într-o situație critică, Zeke și-a arătat latura feroce, apărând-o până la apariția lui Luke.

Deși de la tragedia care îl lovise în urmă cu trei ani, Luke se mulțumise să trăiască doar în prezent, înconjurându-și inima de o crustă de gheață ce îl ferea de orice emoție, de când o cunoscuse pe Katy făcea din ce în ce mai des planuri de viitor, care o implicau toate pe aceasta, iar răceala îi dispăruse cu totul.  Râzi în hohote la scena când Luke pregătește o cină pentru a o impresiona pe Katy și a-i demonstra că este bărbatul potrivit pentru ea întrucât Katy îi spusese cândva că gătitul este o condiție de bază la bărbatul alături de care ar vrea să-și trăiasca viața. Salata iese prea apoasă, pastele sunt prea fierte, sufleul se lasă, dar eforturile lui vor fi răsplătite pe măsură.

”- Tocmai am cerut-o de soție pe sora ta, zise Luke liniștit.

Katy zâmbi senină.

– Am zis da.

– Dar, Katy, el e un Gilchrist, spuse Matt cu blândețe, uitându-se jenat la Luke.

– Da. Știu. Dar gătește.”

Când Luke întârzie însă la altar, toată familia intră în panică, temându-se să nu se repete istoria din urmă cu treizeci și șapte de ani și răzbunarea să fi fost scopul lui de la bun început. Doar Katy era perfect calmă și încrezătoare, convinsă că Luke a avut un motiv obiectiv pentru a întârzia, ceea ce era perfect adevărat. Luke fusese sechestrat de persoana care fusese în spatele mai multor mașinațiuni ce urmăriseră ruinarea companiei, pentru a se răzbuna pe un vechi incident. Din fericire, Luke reușește să iasă cu bine din respectiva situație de criză, ajungând în ultimul moment la biserică.

”Luke era ciufulit, atât cât putea fi un Gilchrist. Își folosise mai degrabă degetele și nu un pieptene ca să-și aranjeze părul ca abanosul. În locul smochingului, purta blugi negri, un pulover negru și cizme scurte negre, care nici măcar nu fuseseră lustruite pentru această ocazie. Ochii lui de vrăjitor străluciră ca un foc verde, când o văzu pe Katy venind spre el.

Luke nu aștepta singur la altar. Zeke, ținând în dinți farfuria, stătea mândru lângă el. Dădu bucuros din coadă, când îi văzu pe Matt și Katy.”

Toată lumea era așa de ușurată că toată chestiunea se va termina cu bine, încât nimeni nu și-a exprimat vreo nemulțumire față de aspectul lui Luke sau prezența câinelui său.

Cartea ne oferă numeroase momente și replici pline de umor, câteva elemente de suspans, iar pasajele emoționante și pline de duioșie te fac să crezi în suflete pereche, în contrarii care se atrag și în povești magice de iubire.

pizap.com14634235133421

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice contemporane cu mult umor

Cărțile autoarei Amanda Quick pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netcartepedia.ro, carturesti.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Amanda Quick

Recenzii și prezentări cărți romantic-suspans

Recenzii și prezentări cărți cu umor

 

55 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *