Delicatese Literare
Recenzii

Dorința inimii de Jill Shalvis, Editura Litera, Colecția Cărți Romantice – recenzie

Dorința inimii

(The Sweetest Thing – 2011)

Jill Shalvis

Editura Litera

Colecția Cărți Romantice

1. Irezistibil – Simply Irresistible – 2010 – recenzie
2. Dorința inimii – The Sweetest Thing – 2011 – recenzie
2.4. Heating Up the Kitchen: Recipes with Love from Lucky Harbor – 2011
2.5. Small Town Christmas – 2011
3. Îndrăgostită nebuneşte – Head Over Heels – 2011 – recenzie
4. Noroc în dragoste – Lucky in Love – 2012 – prezentare
5. În sfârșit, iubirea – At Last – 2012 – prezentare
6. O veșnicie și o zi – Forever and a Day – 2012 – prezentare
6.5. Under the Mistletoe – 2012
7. Numai tu – It Had to Be You – 2013 – prezentare
8. Mereu în gândul meu – Always On My Mind – 2013 – prezentare
8.5. A Christmas to Remember – 2013
9. O dată-n viață – Once in a Lifetime – 2014 – prezentare
10. Un sărut pentru o viață – It’s in His Kiss – 2014 – prezentare
11. Bun venit, iubire! – He’s So Fine – 2014 – prezentare
12. Prima și ultima dragoste – One in a Million – 2014 – prezentare
12.5. Merry Christmas, Baby – 2014

Tara Daniels are motive întemeiate să nu se întoarcă în micul orășel Lucky Harbor. Dar când viața ei devine un dezastru, crede că i-ar fi mai bine alături de familia ei și departe de visurile neîmplinite și de atrăgătorul ei fost soț.
În timp ce își ajută surorile să conducă hanul pe care l-au moștenit, are în sfârșit șansa de a deveni stăpână pe propria viață și de a-și face planuri noi pentru viitor.

Ford Walker are o viața ușoară și necomplicată. Deține un bar împreună cu cel mai bun prieten, concurează în competiții nautice când are chef și nu-și dorește o companie feminină constantă.


Însă de când Tara revine în oraș, decisă să-l ignore, dar şi să uite trecutul lor dureros, Ford simte brusc că tânjește după lucruri care până atunci i-au fost complet străine.


Iar când fostul bărbat al Tarei o vrea înapoi, situația scapă total de sub control – mai ales după ce secretul cel mai mare al Tarei apare pe neașteptate în viața lor.


Acum Tara trebuie să se confrunte cu trecutul și să descopere ce vrea cu adevărat.


Dacă are noroc, s-ar putea să-și dea seama că tot ce-i dorește inima se află chiar acolo, în Lucky Harbor.

9275067

Dorința inimii este o carte deosebit de caldă, romantică și cu mult umor. Micul orășel Lucky Harbor are un farmec aparte și te cucerește prin atmosfera lui. Acolo toată lumea cunoaște pe toată lumea, bârfele circulă cu repeziciune și nici un secret nu rămâne mult timp ascuns.

Personajele principale ale cărții le cunoaștem deja din prima carte din serie – Irezistibil.

Tara, o brunetă sexy, cu un corp bine lucrat, îmbrăcată mereu elegant, cu maniere impecabile, accent sudist și un zâmbet protocolar pe față, era cea mai mare dintre cele trei fiice ale lui Phoebe Traeger, fiecare având un alt tată. Mama ei, o fire boemă, își lăsase fiicele sale mai mari în grija tatălui fiecăreia, păstrând-o lângă ea doar pe fiica cea mică – Chloe, care crescuse liber, cu o personalitate rebelă. Tara revenise în Lucky Harbor după moartea mamei ei, moștenind împreună cu surorile ei hanul acesteia. Deși inițial era hotărâtă să vândă cât mai repede partea ei din han și să se întoarcă în Texas, după multe peripeții, Tara se răzgândise, reușind să construiască o relație cu surorile ei și încercând împreună să pună hanul pe picioare.

Ford era coproprietarul barului ”Coliba iubirii”, concura cu mult succes în competiții nautice, unde obținuse premii importante și, în general, ducea o viață simplă, lipsită de complicații.

”La 1,90 m, era numai testosteron și vână. Conformația lui amintea de un luptător suplu, dar Ford era prea indolent pentru a fi un luptător de orice fel.

Purta blugi Levi’s cu talie joasă și nasturi, iar deasupra, o cămașă albă, cu mânecile suflecate până la cot, dar cumva reușea să pară la fel de elegant ca Tara. Părul lui castaniu era decolorat de soare, ochii săi verzi erau pătrunzători, iar zâmbetul, pe buze. Totul la el spunea ”gata”, de la trupul robust la aerul încrezător care se simțea precum colonia altor bărbați. Jumătate din populația orășelului Lucky Harbor era îndrăgostită de el. Cealălaltă jumătate era formată din bărbați, iar ei nu contau.”

ford

În urmă cu șaptesprezece ani, Tara și Ford avuseseră o istorie împreună. Venită la mama ei în vacanța de vară, Tara îl cunoscuse pe Ford, un tânăr adolescent de șaptesprezece ani, înalt și carismatic, crescut liber de bunica lui, întrucât părinții lui se despărțiseră când el era mic, tatăl lui plecase iar mama lui se recăsătorise de câteva ori. Pasiunea dintre ei izbucnise instantaneu, fiecare fiind atras irezistibil de celălalt. Ea era inocentă, el nu și o învățase cu mult entuziasm secretele iubirii, petrecând o minunată lună iulie. Însă, iresponsabili amândoi, nu ținuseră seama de consecințe și, la sfârșitul verii, Tara constatase că era însărcinată. Deși Ford insistase să se căsătorească și să-și asume împreună răspunderea, în final amândoi conveniseră că, pentru copil, cel mai bine era să-l dea spre adopție, nici unul dintre ei neavând posibilitatea de a-l întreține și a-i oferi cele mai bune condiții de creștere. Decizia dureroasă luată îi maturizase forțat pe amândoi. După ce născuse copilul și-l dăduse spre adopție, Tara plecase înapoi în Texas la tatăl ei, iar Ford nu încercase să o oprească…

Reîntoarcerea lui Tara în Lucky Harbor în urmă cu șase luni îi tulburase pe amândoi. Deși se evitau reciproc, nici unul nu mai putea să nege sentimentele pe care le aveau pentru celălalt și care nu dispăruseră niciodată complet în tot acest timp de când se despărțiseră.

„Tara avea ceva care îl atrăgea în ciuda voinţei lui, care îl înşfăca de gât şi îl ţinea strâns. Poate că era exteriorul de fată dură, despre care el ştia că abia dacă ascundea o inimă rănită şi tandră. Văzuse inima aceea cândva şi, sincer vorbind, nu era foarte interesat să repete experienţa. Însă nu l-ar fi deranjat să vadă celelalte părţi ale ei.”

„Închise ochii, iar trupul i se cutremură. Pentru că, indiferent cât de mult timp trecuse, fiecare părticică din ea îşi amintea fiecare părticică din el.”

Hotărât să încerce o nouă șansă unei relații dintre ei, mai ales că știa că Tara divorțase, Ford o încolțește tot mai des, apărându-i mereu în cale, până când ea cedează în final atracției dintre ei.

„Cu fiecare cuvânt, buzele ei îl atinseseră vag, înfierbântându-l şi mai tare. Strângând-o şi mai tare în braţe, Ford se roti, făcând-o captivă între el şi blat. Parfumul ei era la fel de îmbătător ca sărutarea, iar când ea se uită la buzele lui, ceva se frânse în el. Lipind-o şi mai tare de el, cu tot cu făină, eliberă dorul, furia şi durerea pe care abia şi le stăpânise. Ea ezită mai puţin de o fracţiune de secundă înainte de a se încleşta de el şi de a răspunde la sărutul lui cu o pasiune care aproape că îi făcu pe amândoi să cadă din picioare.”

Din păcate, nu au ocazia să se lămurească prea bine de direcția în care o lua relația lor, că fostul soț al Tarei, Logan, un strălucit pilot de curse, și-a făcut apariția în orășel, hotărât să o recâștige. În urma unui accident la braț care l-a silit să stea pe tușă pentru o vreme, Logan și-a reconsiderat prioritățile și a ajuns la concluzia că, orbit de succes, a pierdut cea mai importantă persoană din viața lui – pe Tara. Ambițios, Logan era determinat să o convingă că el s-a schimbat și că, de data aceasta, va face totul ca relația lor să meargă.

Ford, la rândul lui, nu dorea să renunțe la speranța unui nou început alături de Tara, astfel că, în curând, micul orășel va fi scena unui adevărat meci între cei doi. Competiția capătă în curând accente ilare, mutându-se pe facebook, unde Lucille, proprietara galeriei de artă, a inițiat un vot deschis pentru câștigător.

”Doi frumoși armăsari aleargă umăr la umăr, concurând pentru inima Tarei Daniels, patroana complexului Beach Resort din Lucky Harbor. Care dintre cele două exemplare sexy va trece linia de sosire? Drăguțul Logan Perrish, vedetă din NASCAR, sau frumosul nostru Ford Walker, navigator? Prieteni, s-ar putea să fie un finiș la fotografie. Votați pentru noul sondaj de pe Facebook! Pentru fiecare vot se percepe un dolar, banii urmând să fie donați Centrului de cercetare a cancerului pediatric de la Spitalul General, așa că nu ezitați. Cu toții ne permitem să dăm un dolar, nu-i așa? Votați acum!”

Acțiunea cărții este condimentată din plin cu competiția dintre cei doi, cu toții amestecându-se și încercând să încline balanța într-o parte sau alta, după cum considera că e mai bine. Toate acestea îți evocă o mare familie, ai cărei membri se tachinează și se susțin reciproc, considerând că e dreptul și obligația fiecăruia să se amestece în viața celuilalt.

La unele momente ale competiției am râs în hohote, ca atunci când cei doi și-au comparat la bar abdomenele lucrate, cu pătrățele bine conturate.

”Logan rânji.

– Te temi de competiție? E-n regulă, nu-ți face griji.

Pe toți dracii! Ford nu se temea de nimic. Așa că își ridică tricoul.

Mulțimea înnebuni.

Sawyer clătină din cap.

Ford suspină.

– Frumos, rosti Amy. Declar egalitate.

Sandy era nehotărâtă.

– Nu știu. Cred că avem nevoie și de alte exemple.

Amy afișă un rânjet și mai larg și se uită la Ford și la Logan.

– Ați auzit, băieți. Scoateți-le! Sandy, ai o ruletă?

Ford, care tocmai luase o gură de cola, se înecă. Sawyer îl lovi cu putere pe spinare.

– Merita încercat, spuse Amy ridicând din umeri.”

Ca lucrurile să se complice și mai mult, în urma unui anunț de angajare ca ajutor la han se prezintă o tânără adolescentă de șaptesprezece ani – Mia, care se dovedește a fi chiar fiica celor doi și care venise special dorind să îi cunoască.

”Pentru că Mia îi amintea de un Ford foarte tânăr. Dacă ar fi fost fată. Cu trupul mlădios al Tarei.”

Venirea Miei le răscolește sentimentele, amândoi confruntându-se cu propriile regrete. Din fericire, Mia era o adolescentă fermecătoare, energică, lipsită de frustrări și resentimente. Totuși, dacă pe Ford l-a acceptat imediat, o comuniune sufletească imediată născându-se între ei, față de Tara a manifestat o răceală o perioadă, aceasta trebuind să depună mai multe eforturi pentru a și-o apropia.

Te impresionează răbdarea lui Ford față de fiica lui, afecțiunea și grija lui, cât și imensa bucurie că i s-a oferit nesperata șansă să o cunoască și să facă parte din viața ei. În același timp, pentru ca relația lui cu Tara să aibă o șansă reală, Ford își dă seama că trebuie să o convingă că, de data aceasta, lucrurile sunt complet diferite. Amândoi s-au maturizat, iar el era capabil să-și asume responsabilități și să-i asigure o stabilitate.

Tara, la rândul ei, realizează că, deși ținea mult la Logan, niciodată nu-l iubise la fel de mult ca pe Ford. Ezitările ei în a accepta noua relație cu Ford proveneau din faptul că suferise enorm în urma despărțirii de el și nu mai dorea să mai rămână, din nou, cu inima zdrobită. Dar, cinstită fiind, și-a recunoscut și partea ei de vină, recunoscând că fusese prea tânără și imatură și nu știuse să ofere prea mult. Atitudinea ei îi sădise o nesiguranță lui Ford care, practic, o lăsase să plece întrucât considerase că nu era destul de bun pentru ea și că ei i-ar fi fost mai bine fără el.

Din fericire, soarta oferă câteodată o șansă miraculoasă de a îndrepta greșelile trecutului, iar Ford și Tara s-au agățat recunoscători de ea cu amândouă mâinile.

”- Înseamnă că tu ești al meu, rosti ea. Și că eu sunt a ta. Nu ne mai despărțim. De data asta, vom face ca totul să fie bine.

Zâmbetul lui fu lent și relaxat, și doar pentru ea.

– În sfârșit, va fi bine!”

Ca și în precedenta carte din serie, pe lângă personajele principale și aici avem multe personaje secundare, unele de-a dreptul pitorești, iar interacțiunile dintre acestea sunt prezentate cu mult farmec. Te amuză tachinările permanente, dar lipsite de răutate, dintre surori, modul în care au reușit să-și sudeze o relație, fiecare susținând-o și iubind-o pe cealălaltă. M-am bucurat să-i regăsesc pe Maddie și Jax și să asist la consolidarea relației lor.

Ne dăm seama deja care va fi cuplul din următoarea carte din serie – Chloe, care moștenise din plin spiritul liber, sălbatic al mamei sale și Sawyer, șeriful orașului, un tip extrem de sexy, organizat și intransingent. Chimia dintre ei este evidentă și aerul se încălzește în preajma lor când sunt unul lângă altul.

La începutul fiecărui capitol ne delectăm cu o cugetare plină de duh fie a Tarei, fie a lui Chloe, cu înțelesuri profunde.

”Viața nu are buton de amânare.”

”O judecată bună se naște dintr-o experiență proastă. Din păcate, majoritatea experiențelor proaste se întâmplă din cauza unei judecăți proaste.”

”Concluzia apare atunci când te-ai săturat să gândești.”

”Niciodată nu amesteca scuzele cu justificări.”

”Nu rata niciodată ocazia de a tăcea.”

”În viață, scopul nu este să-ți găsești sinele, ci să-l creezi.”

”Spune întotdeauna adevărul. Astfel, nu mai trebuie să ții minte nimic.”

”Dintr-un motiv necunoscut, succesul se produce de obicei în particular, iar eșecul în public.”

”Experiența e ceea ce capeți când nu știi ce vrei.”

”Nu uita, ești unică. La fel sunt și ceilalți.”

”Te-ai maturizat dacă ai învățat să râzi… de tine.”

”Iubirea este atunci când cineva te pune pe un piedestal, dar te prinde când cazi de pe el.”

sweetest

Am menţionat cartea în Top 10 cupluri romantice care au beneficiat de miracolul celei de-a doua şanse după ce s-au despărţit și în Top 10 cărți contemporane care m-au făcut să râd

Cărțile autoarei Jill Shalvis pot fi comandate pe litera.rolibris.ro, elefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net, librariadelfin.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Jill Shalvis

Recenzii și prezentări cărți din colecția Cărți Romantice

52 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *