Delicatese Literare
Recenzii

Două cărți și o vacanță de Emily Henry, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Două cărți și o vacanță

(Beach Read – 2020)

Emily Henry

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Nr. de pagini: 336

An apariție: 2021

O scriitoare de romane de dragoste care nu mai crede în iubire și un scriitor de romane serioase care și-a pierdut inspirația își propun unul altuia o provocare pentru o vară, care le poate schimba părerea despre ce înseamnă un final fericit.

Augustus Everett este un scriitor foarte apreciat de ficțiune literară. January Andrews scrie bestselleruri de dragoste. Atunci când ea gândește un final fericit, el își omoară toți protagoniștii.
Sunt complet opuși.

De fapt, singurul lucru pe care îl au în comun este faptul că, timp de trei luni, locuiesc în case vecine, n-au nici un ban și inspirația i-a părăsit.
Asta până când, într-o seară pe care nu și-o amintesc prea bine, din una în alta ajung să facă o înțelegere: Augustus își va petrece vara scriind o poveste cu final fericit, iar January va scrie următorul mare roman american. Ea îl va duce în excursii care par desprinse dintr-o comedie romantică, iar el o va duce să vadă rămășițele unui cult al morții (evident!). Fiecare dintre ei își va termina romanul și nimeni nu se va îndrăgosti. O poveste romantică duioasă și aparte.

Cititorii se vor îndrăgosti cu siguranță de această poveste romantică duioasă și aparte.(Publishers Weekly)

O viziune plină de tandrețe asupra ideii de a doua șansă, în viață și în dragoste.” (Kirkus Reviews)

Două cărți și o vacanță de Emily Henry este o carte captivantă și emoționantă despre familie prietenie, pierdere, trădare, regrete, puterea destinului, speranță și miracolul celei de-a doua șanse.

Mi-au plăcut mult ambele personaje principale care, deși la prima vedere păreau diametral opuși, aveau foarte multe lucruri în comun.

Povestea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui January Andrews, o tânără scriitoare, aflată în pană de inspirație. Cu o fire optimistă prin excelență, crezând cu tărie în finalurile fericite, January a primit o lovitură puternică, ce a destabilizat-o emoțional, în momentul în care a murit tatăl ei, moștenind o casă pe plajă despre care nu avea habar, descoperind cu stupoare cu această ocazie că tatăl ei, pe care îl credea un familist convins, avusese o legătură extraconjugală cu o femeie misterioasă, respectiva casă fiind locul lor de întâlnire. Mai mult decât atât, mama ei fusese la curent cu acea aventură și o tolerase. Bulversată complet de faptul că părinții ei, pe care îi credea cuplul perfect, ce reușiseră inclusiv să învingă prin energie pozitivă boala de cancer a mamei ei, îi ascunseseră atâtea secrete, January a clacat emoțional, plutind în derivă câteva luni, fiind părăsită inclusiv de logodnicul ei, care, în loc să o încurajeze, a dat bir cu fugiții.

Încercând cu disperare să-și regăsească inspirația, întrucât termenul limită la care trebuia să predea noul ei roman se apropia cu repeziciune iar ea nu avea nimic concret, fiind în plus și complet falită, January nu a avut încotro decât să se refugieze în casa moștenită într-un orășel fermecător. Acolo o aștepta însă o surpriză colosală!

În casa vecină de pe plajă locuia Augustus (Gus) Everett, vechiul ei rival în ale creației din timpul facultății. Încă de pe atunci, Gus, pe care January îl compara cu un prădător, în timp ce pe ea se vedea ca un iepuraș prost, îi făcea să-i bată inima mai tare. Existase chiar și un moment în care, la o petrecere, cei doi se sărutaseră cu pasiune, January simțind că luase foc cu totul, însă o întrerupere inoportună risipise vraja, iar a doua zi amândoi se purtaseră de parcă nimic nu se întâmplase.

Povestea fiind scrisă la persoana întâi din perspectiva lui January, ajungem să o cunoaștem destul de bine, aflându-i gândurile, trăirile și sentimentele. Dar, pe măsură ce acțiunea avansează, îl descoperim, alături de January, tot mai mult pe Gus.

Crescând cu un tată abuziv, Gus a devenit introvertit și pesimist, pesimism care i s-a accentuat până la extrem când soția lui l-a părăsit pentru cel mai bun prieten al lui, care-i fusese și cavaler de onoare la nuntă. Nu era de mirare că toate romanele sale erau întunecate și se terminau într-un mod tragic.

După mai multe replici în contradictoriu schimbate într-o seară, cei doi se provoacă reciproc. În loc să scrie în stilul care i-a consacrat până atunci, își vor inversa rolurile: Gus va scrie o carte ușoară și romantică, cu un final fericit, iar January va scrie o ficțiune profundă, cu un subiect greu.

Pentru aceasta, fiecare dintre ei îl va consilia pe celălalt. Astfel, January îl va duce pe Gus la un carnaval, pe o plajă romantică și într-o excursie romantică pentru a privi apusul soarelui, în timp ce Gus o duce pe January să viziteze un cimitir și îi aranjează un interviu cu o femeie îndurerată care și-a pierdut soțul ce făcea parte dintr-un cult al morții.

Deși, la prima vedere, Gus părea genul de bărbat sexy și rău, defect și întunecat, descoperim cu surprindere că el era, de fapt, dulce, amabil, bun, sufletist și iertător.

Mi-a plăcut mult cum a evoluat relația dintre January și Gus, dialogurile pline de spirit, mesajele pe care și le trimiteau de la fereastră, tachinările, momentele fierbinți și modul în care fiecare reușește să-i vindece rănile sufletești ale celuilalt.

Galeria personajelor secundare este și ea una deosebit de pitorească. I-am îndrăgit pe Shadi, Pete și Maggie!

Finalul este unul fericit și emoționant, risipind tensiunea și lăsându-ne cu o stare de bine. Vă recomand cu drag cartea!

Cărțile din colecția Blue Moon pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Listă cărți apărute în colecția Blue Moon ordonate după autor si serii

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

12 Comments

Spune-ți părerea!