Delicatese Literare
Prezentari carti

Două titluri noi de la Editura RAO, în colecția Rao Clasic: Persuasiune de Jane Austin și Billy Budd și alte povestiri de Herman Melville

Editura RAO lansează

Persuasiune

(Persuasion – 1818)

Jane Austen

Colectie: Rao Clasic

Editie: Cartonata

Nr. pagini: 320

Traducere din limba engleză de Liliana Pelici.

Anne Elliot este o eroină atipică a anilor premergători epocii victoriene. Nonconformistă, rebelă, trăind în mijlocul unei familii de snobi scăpătați, cu origini nobiliare, ea este pusă în fața unei dileme: să lase trecutul în urmă, să uite, să se supună regulilor clasei din care face parte sau să-și asculte imboldul inimii și să ofere a două șansă iubirii ei pentru bărbatul de care se despărțise cu mai mulți ani în urmă, constrânsă de familie, dar pe care nu încetase să îl dorească în tot acest lung răstimp. Toate acestea, împreună cu o lume de personaje felurite pline de un umor amar, fac din Persuasiune o neașteptată poveste de dragoste, lipsită de convenționalitatea scrierilor asemănătoare.

Un roman de dragoste clasic, scris cu o extraordinară sensibilitate și publicat postum. Anne Elliot, o tânără a cărei familie cu origini nobiliare este nevoită să se mute pentru a‑și reduce cheltuielile și datoriile îl reîntâlnește pe căpitanul Frederick Wentworth, fostul ei logodnic. Logodna fusese ruptă când Anne s‑a lăsat convinsă de prietenii și familia ei să pună capăt relației lor, considerată nepotrivită din pricina diferențelor de rang. După o despărțire care a durat aproape opt ani, dragostea lor reînvie, pregătind scena pentru multe întâmplări descrise cu un desăvârșit umor, precum și pentru o a doua șansă care i se oferă lui Anne, aceea a unei vieți împlinite și fericite alături de bărbatul iubit.

*

„Persuasiune a primit critici extrem de inteligente în ultimii ani, după o lungă perioadă de neglijare, iar liniile de investigație au urmat comentariile sugestive ale Virginiei Woolf. Criticii s‑au ocupat de problemele pe care acest roman le ridică pentru interpretarea biografică; cu neuniformitatea evidentă în structura narativă; cu utilizarea „poetică“ a peisajului și influența poeziei romantice; cu noi efecte în stil și sintaxă; cu modernitatea lui Anne Elliot, o personalitate izolată într‑o societate în schimbare rapidă.” – A. Walton Litz

Billy Budd și alte povestiri

(Billy Budd and Other Stories – 1853)

Herman Melville

Colectie: Rao Clasic

Editie: Cartonata

Nr. pagini: 464

Traducere din limba engleza de Mihai Miroiu.

Volumul de față cuprinde patru povestiri în cadrul cărora, așa cum afirmă cercetătoarea Nathalia Wright, personajele lui Melville sunt preocupate de aceeași căutare intensă, supraomenească și eternă a „absolutului în cadrul manifestărilor sale relative”, un demers central pentru canonul lui Melville. „Toate scenariile lui Melville descriu această căutare, iar temele sale reprezintă aproape în exclusivitate, relația delicată și schimbătoare dintre adevăr și iluzia acestuia”.
Billy Budd, marinar anticipează modernismul nu doar în tematică, ci și în formă, prin colajul de genuri și prin finalul său deschis.
Astfel, cititorul ultimei opere a lui Melville este confruntat cu o alegere dificilă. Relatarea cea mai lungă, povestirea propriu-zisă, îşi stabileşte propria autenticitate cu ajutorul procedeelor literare tradiţionale, precum repetiţia şi elaborarea minuţioasă, dar celelalte două scurte relatări pun la îndoială această autenticitate, beneficiind de dreptul la ultimul cuvânt. Pe care dintre cele trei povestiri e chemat cititorul s-o accepte? Aidoma lui Babo sau Bartleby sau oricărui alt personaj, care sunt adevărate insule ale tăcerii în mijlocul oceanului de cuvinte al operei sale, păstrează tăcerea şi Melville, despre care Hawthorne afirmă că nu putea „nici să creadă, nici să se simtă în largul lui în necredinţă“.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Spune-ți părerea!