Delicatese Literare
Prezentari carti

Două titluri noi de la Editura RAO: Monarhul Umbrelor de Javier Cercas și Clepsidra lui Ovidiu de Mirel Taloș

Editura RAO lansează

Monarhul umbrelor

Javier Cercas

Nr. pagini: 256

Autorul cărții Impostorul

JAVIER CERCAS MENA este scriitor și profesor de literatură spaniolă la Universitatea din Girona, Spania.
Este colaborator frecvent la ediția catalană El País și lasuplimentul de duminică. A publicat romanele El móvil(1987), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997), Soldados de la Salamina (2001), La velocidad de la luz (2005), Anatomía de un instante (2009), Las leyes de la frontera, (2012), El impostor (2014).
De-a lungul carierei scriitoricești, Javier Cercas a fost recompensat cu numeroase premii: Premiul Llibreter, Premiul Ciudat de Barcelona, Premiul Salammbo, Premiul Que Leeer, Premiul Extramadura, Premiul Criticii din Chile, Premiul Arzobispo Juan de Sanclemente, Premiul Nacional de Narrativa, Premiul Grinzane Cavour.
Impostorul a fost nominalizat pentru Premiul Médicispentru literatură străină.

La mai mai bine de 15 ani de la publicarea romanului Soldații de la Salamina, Javier Cercas reia tema Războiului Civil într-un roman mult mai intim și mai personal, care investighează trecutul atât de incomod al familiei sale. Nicio familie nu se poate dezice de propria moștenire, dincolo de secretele pe care atât învingătorii, cât și învinșii le țin sub tăcere. Acesta este romanul pe care Javier Cercas și-a dorit dintotdeauna să-l scrie. 

Monarhul umbrelor prezintă istoria unui tânăr aproape anonim, care, în lupta pentru o cauză injustă, rătăcește calea și sfârșește de partea nepotrivită a istoriei.

Clepsidra lui Ovidiu

Mirel Taloș

Nr. pagini: 328

Mirel Taloș a urmat studii de filologie română și hispanică la Universitatea București. A debutat în literatură cu trei proze scurte în revista Conta în 2012. A mai publicat proză scurtă și fragmente de roman în revistele România LiterarăContemporanul, Convorbiri LiterareLuceafărul, Literatorul, Vitraliu și Caiete Silvane. Romanul Colecționarul de nuduri (Editura RAO, 2018, prefață de Mircea Platon) a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru volum de debut al revistei Convorbiri Literare și Premiul pentru volum de debut al revistei Contemporanul. A mai publicat romanele Undeva în Transilvania (Editura RAO, 2019, prefață de Nicolae Breban) care a primit Premiul pentru proză al Academiei Române și Strania poveste a unui pian (Editura RAO, 2020, prefață de Daniel Cristea-Enache) care a primit Premiul Cartea anului al Filialei București a Uniunii Scriitorilor. Romanul Undeva în Transilvania, tradus în engleză și spaniolă, a
fost adaptat la Teatrul Național Radiofonic. A publicat și volumul de proze scurte Anticariatul de idei. Unsprezece proze despre sfârșitul culturii(Editura RAO, 2021, prefață de Mircea Platon). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film”. Este titularul rubricii Ideologii contemporane la revista Contemporanul.

Aruncat de la Roma în marginalul Tomis, Ovidiu a devenit o ruina a lui însuși. Într-un oraș modest în trasaturi urbane și nesigur din cauza atacurilor barbarilor din afara zidurilor, poetul scrie versuri îmbibate de tristețe și scrisori versificate catre prietenii care, în cea mai mare parte, l-au parasit. Atunci când nu scrie versuri, retraiește amintiri masurate de curgerea apei dintr-o clepsidra greceasca, plonjând în trecutul plin de chipuri dragi și de fapte memorabile. Izolat în modesta lui locuința, mediteaza asupra unor teme precum arta, timpul, dragostea, istoria. Apoi, împotriva oricarei așteptari, viața îl mai prinde o data în vârtej: filosoful iubirii traiește o surprinzatoare poveste de dragoste, care ar putea sa-l trezeasca la viața sau sa-l doboare pentru totdeauna.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *