Delicatese Literare
Recenzii

Dragă Ava de Ilsa Madden-Mills, Editura Trei, colecția Eroscop – recenzie

Dragă Ava

(Dear Ava – 2020)

Ilsa Madden-Mills

Editura Trei

Colecția Eroscop

An apariție: 2022

Nr. pagini: 384

Traducerea: Daniela Purgaru

De la autoarea cărții Un altfel de Romeo

Ilsa Madden-Mills, autoare de bestselleruri Wall Street Journal, New York Times și USA Today, scrie romane de dragoste new adult și contemporane pline de dramatism. Fostă profesoară de engleză la liceu și bibliotecară, adoră Mândrie și prejudecată, iar eroul ei preferat este domnul Darcy. Este dependentă de băuturile cu spumă pe bază de cafea, magneții siropoși și cărțile cu inorogi și amazoane.

O poveste de dragoste cu liceeni captivantă, cu inamici care ajung iubiți și cu admiratori secreți.

Îi uram pe toți pentru ce-mi făcuseră. Întrebarea e care dintre Rechini este admiratorul meu secret. 

Rechinii bogați și populari fac legea la prestigioasa școală Camden Prep, găzduită într-o clădire acoperită de iederă. Cândva, am vrut și eu să fac parte din lumea lor — până când unul dintre ei m-a distrus. Ultimul lucru la care mă așteptam era o scrisoare de dragoste anonimă de la un Rechin. Serios? 
Îi uram pe toți pentru ce-mi făcuseră. Întrebarea e care dintre Rechini este admiratorul meu secret. Să fie Knox, liderul lor plin de cicatrici? Sau Dane, fratele lui geamăn? Ori Chance, fostul meu care mi-a dat papucii…

„Cititorul este atras încă de la început de Ava și chinurile ei: durerea sa e vizibilă și palpabilă. Ilsa descrie personajul cu un asemenea realism, încât poți simți tot ce simte ea și tot ce i se întâmplă pe parcursul poveștii.” – Modern Belle Books

„Ca un pumn în plină figură. Personajele te doboară. Este o intrigă profundă, cu o poveste de dragoste plină de tandrețe, frumoasă, incredibilă, perfectă.” – Angie’s Dreamy Reads

„Anxietatea, emoția… îți frâng inima.” – Sassy Nerd Blog

„Ilsa Madden-Mills dă personajelor ei o profunzime care ține captivă inima cititorului. Bărbații se arată dominatori, însă au și o fragilitate care se ghicește chiar sub suprafață.” – Wayward Readers

Dragă Ava de Ilsa Madden-Mills, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, este o carte young adult sensibilă și emoționantă, care tratează o temă tulburătoare – abuzul sexual și efectele acestuia asupra victimelor sale.

Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele din perspectiva Avei cu cele din perspectiva lui Knox, cei doi eroi ai cărții.

Ava este o adevărată luptătoare și o învingătoare, în ciuda cărților necâștigătoare pe care le-a primit la jocul vieții.

Abandonată de tată încă înainte de a se naște, Ava a fost crescută de o mamă promiscuă și iresponsabilă, gata să-și sacrifice inclusiv propria fiică pentru o nouă doză de drog. Încă din fragedă pruncie, Ava a învățat să se apere singură, reușind să scape in extremis, de mai multe ori, de violurile iubiților mamei ei.

După ce mama ei a părăsit-o, lăsându-i în grijă pe frățiorul ei mai mic, Tyler, născut cu sindrom alcoolic fetal, Ava a ajuns în grija unor măicuțe catolice de la o instituție de caritate.

Muncind pe brânci, Ava a reușit să intre cu o bursă de merit la un liceu de fițe, unde învățau toate odraslele mai-marilor orașului.

Norocul păruse să-i surâdă atunci pentru prima dată. Avea o colegă de cameră, Piper, cu care se înțelegea foarte bine, intrase în echipa majoretelor, iar Chance, un băiat de bani gata, coleg de liceu cu ea, a început să-i dea atenție.

Totuse avea să se năruie într-o singură noapte. O invitație la o petrecere a ”Rechinilor” – vedetele echipei de fotbal a liceului – o bucurase peste măsură, părând să fie dovada că în sfârșit era acceptată de colegii ei ca fiind una de-a lor. Însă totul se transformase într-un coșmar îngrozitor. Amintirile din acea noapte erau încețoșate, iar ea s-a trezit spre dimineață dezbrăcată de la brâu în jos, evident violată și confuză. Un salvator misterios, ea neputând să-și focalizeze suficient privirea pentru a-l identifica, s-a ivit parcă de nicăieri, a luat-o în brațe și a dus-o cu mașina lui până pe veranda părinților lui Piper, sunând la ușă și dispărând.

”El se apropie. Se apleacă. Două brațe puternice coboară spre mine și mă iau pe sus. Mă mișc în strânsoarea lui, încerc să mă zvârcolesc, dar e doar o tresărire, nu-i nicio luptă, nici urmă de fata de la oraș care știe să se bată. Sunt golită, corpul meu e incapabil să se opună când mă bagă în mașina lui și-mi fixează centura de siguranță. Spune ceva, poate numele meu, pune întrebări, dar nu pot să gândesc limpede. Nu pot să fac… nimic.”

Zece luni mai târziu, Ava s-a întors la liceu, încercând să-și exorcizeze demonii interiori care o chinuiau din acea noapte fatidică, conștientă fiind că va fi întâmpinată cu ostilitate. Reclamarea violului avusese repercusiuni asupra tuturor. Fuseseră câteva luni de anchetă, fiecare dintre cei prezenți la petrecere fiind nevoiți să dea declarații despre ce s-a întâmplat atunci. O înregistrare, scăpată de o persoană misterioasă în mediul on-line, o înfățișa pe Ava dansând în mijlocul mai multor băieți de la acea petrecere, făcându-i pe mulți, inclusiv anchetatorii, să se îndoiască de nevinovăția ei. Ava era convinsă că fusese drogată, însă, din păcate, întrucât trecuse destul timp între momentul în care fusese agresată și cel în care fusese de acea persoană misterioasă, plus drumul până la spital, orice urmă de drog dispăruse din organismul ei.

Bullyingul a continuat după revenirea ei la școală. Majoritatea nu se simțeau confortabili în prezența ei, fie că erau supărați că fuseseră suspectați, fie că se simțeau vinovați că nu o protejaseră, iar toate aceste sentimente negative generau ostilitate la adresa ei.

Totuși, exista cineva din umbră care se bucura că ea se întorsese și era dispus să facă orice efort pentru a o proteja, transmițându-i și Avei intențiile lui printr-o scrisoare anonimă.

Dar cine să fie oare admiratorul secret?

 Knox, căpitanul ”Rechinilor”? Dane, fratele lui geamăn? Liam, prietenul lui Dane? Chance, fostul iubit al Avei?

Totodată, un donator anonim i-a completat bursa de studii Avei astfel încât aceasta să poată locui în cămin fără o plată suplimentară. O bursă socială i-a fost acordată frățiorului Avei, Tyler, permițându-i acestuia să învețe într-o școală de prestigiu, în condiții potrivite nevoilor sale.

Să fi fost aceeași persoană ca admiratorul secret? Și care era motivația acestuia? Vinovăția? Sau un sentiment mult mai profund?

Mi-a plăcut încă de la început de Knox. Sub aparența lui de dur se ascunde o inimă de aur și o fire sensibilă și foarte loială celor apropiați lui. Povestea cicatricei de pe fața lui este una tulburătoare și este emoționant faptul că niciodată nu i-a purtat resentimente persoanei care i-a făcut-o.

Pe măsură ce înaintăm în acțiune, descoperim, din frânturile de amintiri ale Avei și Knox, că între ei existase o chimie dintotdeauna, însă o comunicare defectuoasă le crease o falsă impresie.

Evenimentele se precipită spre final. Descoperirea identității violaturului naște și alte întrebări. Avusese acesta vreun complice? Mai existaseră și alte victime în trecut? Va putea fi acesta acuzat și condamnat ținând cont de statutul lui social? Relația dintre Ava și Knox va putea avea vreun viitor? Vă las plăcerea să aflați singuri răspunsurile în carte.

Cartea ne oferă o lecție de viață, atrăgând atenția asupra pericolelor care pot apărea la această vârstă vulnerabilă a adolescenței, încurajând totodată victimele să-și depășească traumele și să-și înfrunte agresorii.

După o întreagă furtună emoțională, epilogul este cald și liniștitor, lăsându-ne cu speranța că binele poate învinge răul, iar curajul, bunătatea, loialitatea și perseverența sunt răsplătite în cele din urmă.

”Drumurile noastre s-au separat la un moment dat, am avut inimile frânte și am irosit timp dar, în același timp, am realizat un cerc plin, complet, frumos.”

Cartea Dragă Ava de Ilsa Madden-Mills poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Colecția Eroscop

Recenzii și prezentări cărți romantic-erotice

Recenzii și prezentări cărți young adult

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *