Delicatese Literare
Recenzii

Dragă Edward de Ann Napolitano, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Dragă Edward

(Dear Edward – 2020)

Ann Napolitano

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Traducere: Dana- Ligia Ilin

An apariție: 2020

Nr. pagini: 383

Într-o dimineață de vară, Edward Adler, un puști în vârstă de doisprezece ani, se îmbarcă la bordul unui avion care pleacă de pe Aeroportul din Newark cu destinația Los Angeles, împreună cu fratele său mai mare, cu părinții lor și alți 183 de pasageri. Printre aceștia se numără un afacerist de succes de pe Wall Street, o tânără care se confruntă cu o sarcină neașteptată, un soldat rănit în Afghanistan, un magnat, o femeie care fuge de soțul ei posesiv.
Dar avionul se prăbușește, iar Edward este singurul supraviețuitor. Povestea lui captează atenția întregii țări, dar băiatul se luptă să-și găsească locul în lume după pierderea tragică a familiei sale. I se pare că a rămas pentru totdeauna legat de avionul acela și de pasagerii din el. Apoi face o descoperire neașteptată, care-l va ajuta să obțină răspunsurile la câteva întrebări esențiale: Cum înveți să o iei de la capăt, după ce ai pierdut totul? Cum înveți să-ți recapeți încrederea? Cum găsești sensul vieții?
Dragă Edward este, în același timp, o poveste despre maturizare, un portret multidimensional al unor personaje de neuitat și o ilustrare a căilor prin care o inimă frântă poate învăța din nou să iubească.
ANN NAPOLITANO este autoarea romanelor A Good Hard Look și Within Arm’s Reach. Este, de asemenea, editor asociat al revistei literare One Story.
Are o diplomă de masterat în arte de la Universitatea din New York; a predat cursuri de scriere creativă la Colegiul Brooklyn, la Școala de Studii Profesionale din cadrul Universității din New York, precum și la Atelierul de Creație Literară Gotham. Locuiește în Brooklyn, împreună cu soţul și cei doi copii.
„Noul roman al lui Ann Napolitano este cea mai bună poveste care are ca personaj principal un adolescent, de la Camera de Emma Donoghue încoace, și dacă va avea parte de aprecierea pe care o merită, va ajunge un fenomen literar: o narațiune remarcabilă, o scriitură impecabilă, o carte adevărată.“ – John Boyne, autorul bestsellerului Băiatul cu pijamale în dungi
„Dragă Edward este acel gen rar de carte care îți frânge inima și ți-o reface, pe măsură ce înaintezi într-o lectură care te va lăsa profund schimbat în bine. Este un roman despre diferența infimă dintre a fi victimă și a fi supraviețuitor, dintre a fi în viață și a trăi.“ – Jodi Picoult, autoarea bestsellerului O scânteie de viață
„Un roman uluitor, despre curaj și despre legăturile umane care se creează după o pierdere inimaginabilă. Frumos scris, cu personaje atât de intense încât te lasă cu respirația tăiată și cu inima frântă – o lectură extraordinară.“ – Helen Simonson, autoarea bestsellerului Dragostea târzie a doamnei Ali
„Cu ritmul său desăvârșit și cu imaginea perfectă de final, Dragă Edward reprezintă o lectură minunată. Este o analiză competentă și benefică cu privire la ce înseamnă nu doar să supraviețuiești, ci să trăiești cu adevărat.“ – Booklist
„Personaje conturate în detalii minunate… Proza puternică îi aduce pe cititori mai aproape de urmările complexe, de ordin emoțional și psihologic, ale unei tragedii… Până la sfârșitul lecturii, cititorii vor găsi un reconfortant sentiment al alinării. Felul în care Napolitano descrie nuanțele experiențelor posttraumatice este plin de curaj, compasiune și profunzime.“ – Publishers Weekly
„Ce face ca această narațiune să fie atât de puternică este alternarea dintre evenimentele obișnuite care se desfășoară în timpul zborului și consecințele prăbușirii avionului…O poveste intensă despre maturizarea unui băiat al cărui destin este deturnat de o mare tragedie.“ – Library Journal

Dragă Edward” este un roman psihologic tulburător, plin de apăsare, ce surprinde fragilitatea umană în urma unei tragedii, pierderi.
Construit pe două planuri – trecut și prezent – romanul urmărește trăirile lui Edward, înainte și după tragedia care îl lovise – este singurul supraviețuitor al unui grav accident de avion, din 2013 – și, în paralel, trăirile și gândurile unor pasageri ai aceluiași zbor, 2977, în cele câteva ore de dinaintea producerii accidentului, dar și nesiguranța emoțională a celor dragi victimelor, rămași în urmă, cu sufletul pustiit.
În urma accidentului aviatic în care și-a pierdut fratele și părinții, Edward este luat în grijă și crescut de unchiul John și mătușa Lacey și, împreună, trebuie să se adapteze la noua viață, dar mai ales, să lupte pentru refacerea echilibrului emoțional atât de puternic afectat.
Edward trebuie să lupte cu temerile ce îi apasă sufletul, să lupte cu el însuși. Lupta lui este dramatică, dură, cu atât mai mult cu cât sentimentul vinovăției îl apasă, îl sufocă chiar. „De ce el?” este întrebarea care îl macină, îl dezechilibrează emoțional. Trăiește cu vinovăția în suflet, dar și frică, iar toate acestea îl schimbă în interior. Fiecare emoție ajunge să-l „doboare”. Chiar și un simplu zâmbet!
” – N-a fost niciun motiv pentru ceea ce ți s-ar întâmplat, Eddie. Ai fi putut să mori; pur și simplu, n-ai murit. A fost noroc chior. Nimeni nu te-a ales pentru ceva anume. Ceea ce înseamnă, cu adevărat, că poți face orice.”
Și, treptat, va reuși! Va face față tuturor provocărilor pe care viața i le scoate în cale, inclusiv „celebrității”. Ca unic supraviețuitor al accidentului aviatic, Edward are de dus o nouă bătălie, cea a durerii și dezechilibrului emoțional al celor din jur, necunoscuți până la accident, dar deveniți parte din propria ființă, după.
Celebritatea de care se bucură este un fapt pe care îl acceptă, fără să își dea seama. Cel puțin, la început! Cu timpul, însă, Edward realizează că totul se întâmplă cu un scop, își recapătă încrederea în el însuși și, totodată, învață lecția compasiunii. Celebritatea îl aduce față în față cu realitatea tuturor celor lăsați în urmă și îl ajută să conștientizeze că nu este singur în lupta pentru o nouă viață. Diferența este că, doar el, poate aduce puțină alinare celorlați. Despre ce este vorba, cum va reuși Edward să aducă o mică bucurie unor suflete străine, dar suferinde ca și el, rămâne să descoperiți singuri citind cartea.
Lupta lui Edward nu este ușoară, dar știe că nu este singur. Din prima zi de după accident, acesta găsește speranța. Doar că nu o vede. Nu încă! Dar ea este prezentă, lângă el.
Vecini cu Lacey și John, mătușa și unchiul, sunt Besa și fiica sa, Shay, o copilă de doisprezece ani, cea care va juca un rol important în procesul de vindecare al lui Edward, într-un mod atât de inedit și, totuși, simplu, încât stârnește uimire. Prietenia celor doi este inocentă, dar plină de profunzime, cu toate acestea nu poți să nu te întrebi dacă totul este doar un episod scurt pe drumul regăsirii, sau o relație trainică, un amestec tulburător de candoare și iubire. Shay găsește calea spre sufletul lui Edward, îl ajută în toate momentele de declin, îi călăuzește pașii în cele mai dureroase momente, ajutându-l acolo unde nimeni, nici chiar psihologul nu a reușit. Împreună, Edward și Shay, se completează, gândurile și trăirile lor formând un tot unitar. Prin simplitate devin mai deschiși, mai naturali, conștienți de inocentă, bucurie și seninătate.
„Shay este această Shay datorită lui. Și el e viu – nu doar în viață, ci plin de viață – datorită ei. Se întreabă dacă oamenii de știință care se ocupă de Large Hadron Collider speră să descopere nu numai ce se petrece în aerul dintre două persoane, ci și felul în care acel aer comprimat schimbă oamenii pe dinăuntru. Îl aude pe profesorul de științe spunând: Aerul dintre noi nu e un spațiu gol.”
Edward pierde totul în aer pentru ca , într-o zi, să întâlnească miracolul, pe pământ. Atunci când crezi că totul este pierdut, viața îți oferă surprize. Copilul Edward se pierde pe sine, dar, treptat, învață să lupte, să dea piept cu lumea. Tânărul Edward lasă trecutul în urmă fără a-l respinge și privește în viitor, găsind secretul mulțumirii.
Cu un stil de scriere plăcut, autoarea reușește să contureze o poveste plină de sensibilitate. Povestea, narată la persoana a III a din perspectiva lui Edward, dar și a altor personaje, prezente, mai mult sau mai puțin, fugitiv pe scena dramatică a întregii acțiuni, se citește relativ ușor, condimentată fiind cu replici și situații ilare care aduc zâmbetul pe buze în ciuda dramatismului situației.
„Dragă Edward” este un roman al luptei pentru supraviețuire, al fragilității emoționale, al vindecării și speranței. Este o poveste despre prietenie, un amestec tulburător între inocență și maturitate, între pierdere și regăsire.
Dacă vă plac poveștile ce au rezonanțe cu realitatea înconjurătoare, dacă vă plac poveștile de viață, precum și cele cu un mesaj puternic, nu ezitați să citiți cartea. Oricine poate fi Edward! Lupta lui poate fi, oricând, și a noastră.

 

Cartea Dragă Edward de Ann Napolitano poate fi comandată de pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări de cărți din colecția Buzz Books

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *