Delicatese Literare
Recenzii

Dragă John de Nicholas Sparks, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Dragă John

(Dear John – 2006)

Nicholas Sparks

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariției: martie 2021

Nr. pagini: 272

Traducere din limba engleză și note: Simona Săsărman

 

Autor vândut în mai bine de 100 de milioane de exemplare, Nicholas Sparks este unul dintre cei mai iubiți povestitori ai lumii. Cincisprezece dintre romanele lui au fost pe locul 1 în topul de bestselleruri New York Times, dar toate cărțile lui Nick, inclusiv memoriile scrise împreună cu fratele lui, Micah, au ajuns bestselleruri internaționale și au fost traduse în peste 50 de limbi. Unsprezece romane ale lui Nicholas Sparks – The Choice, The Longest Ride, The Best of Me, Safe Haven, The Lucky One, The Last Song, Dear John, Nights in Rodanthe, The Notebook, A Walk to Remember și Message in a Bottle – au fost ecranizate.

Iute la mânie și având o fire rebelă, John a părăsit devreme liceul și s-a înrolat în armată, pentru că nu știa ce altceva să facă în viață. Dar o întâlnește pe fata visurilor lui, Savannah, iar atracția inițială dintre cei doi se transformă în iubire adevărată. Savannah îl așteaptă pe John să termine stagiul militar, iar John abia așteaptă să-și întemeieze o familie cu femeia care i-a răpit inima. Are loc însă tragicul eveniment de la 11 septembrie 2001, care schimbă totul. John simte că este de datoria lui să plece din nou în armată, dar în acest timp Savannah se îndrăgostește de alt bărbat.

Dragă John, așa începe scrisoarea pe care o primește el, iar aceste două cuvinte îi frâng inima și schimbă viețile celor doi protagoniști pentru totdeauna. La întoarcerea acasă, John trebuie să se împace cu faptul că Savannah, măritată acum cu altcineva, este încă iubirea vieții lui, dar și cu faptul că are de luat o hotărâre extrem de dificilă.

Pentru Sparks, subiectele dificile din viața de zi cu zi rămân o sursă importantă de inspirație, pe care se sprijină elementele poveștii: dorul inocent și soarta potrivnică. – Washington Post Book World

Sparks nu se dezminte (…) este o odă adusă curajului și spiritului de sacrificiu al soldaților. – Booklist

Nicholas Sparks este un maestru al poveștilor de dragoste și unul dintre autorii mei preferați, am citit aproape toate cărțile lui apărute la noi și am vizionat majoritatea ecranizărilor după romanele sale și chiar dacă majoritatea operelor nu se termină cu happy-end cărțile lui sunt foarte îndrăgite de milioane de cititori din întreaga lume!
 
Romanul ,,Dragă John” este o carte frumoasă și emoționantă, o poveste tulburătoare de viață, despre luptă și supraviețuire, onoare și datorie, trăiri și sentimente, iubire și sacrificiu dar și despre familie și relațiile dintre membrii ei.
 
Personajul principal al cărții este John Tyree, un tânăr rebel, născut în 1977, și crescut în Wilmington, Carolina de Nord, cel mai mare port din stat, mărginit de râul Cape Fear pe de o parte și ocean pe cealaltă parte. Părăsit de mamă de la vârsta de un an, este crescut de tatăl său, un tip pasiv și introspectiv, colecționar de monezi, pasiune pe care își cheltuia toți banii, lucru cu care John nu era de acord, acesta dorindu-și haine și încălțăminte și diverse lucruri pe care le aveau și colegii săi. Datorită acestui fapt, o luase pe căi greșite în adolescență iar după absolvire trecuse printr-o succesiune de locuri de muncă și, după ce a trăit o vreme fără obiective în viața sa, intră în armată și este trimis în Germania, unde este promovat în multe funcții.
 
Viața lui se schimbă atunci când o cunoaște pe Savannah, o tânără studentă, frumoasă și inocentă, care în acel timp era voluntară la o asociație de ajutorare a oamenilor fără case, al cărei vis era acela de a ajuta copiii cu autism să ducă o viață fericită.
 
Atracția reciprocă se transformă rapid într-o dragoste puternică încă de la prima întâlnire, cele două săptămâni de vacanță ale lui John devenind clipe de neuitat pentru cei doi, fiecare numărând zilele până când vor putea fi din nou  împreună și, pentru ca timpul să treacă mai ușor, au decis să-și trimită scrisori și totodată și-au promis că în nopțile cu lună plină vor privi la ea amintindu- și de clipele frumoase trăite în doi. Însă tragedia din 11 Septembrie schimbă totul în viața lor, atunci când John decide să rămână alături de camarazii săi și se înrolează pentru încă doi ani, fiind trimis pe front, scrisorile pe care și le trimit fiind mai mult decât niște gesturi romantice, aceste dovezi de dragoste reușind să-i mențină acestuia echilibrul psihic.
 
Anii trec și viața merge mai departe pentru Savannah, însă, cu timpul, aceasta se îndrăgostește de altcineva, iar ultima scrisoare trimisă, care începe cu ,,Dragă John”,  îi frânge  inima lui John și le schimbă viețile pentru totdeauna.
 
Modul în care decurge povestea, ce se va întâmpla la întoarcerea lui John dar și ce sacrificiu va face acesta în numele iubirii vă las să descoperiți singuri citind această carte minunată! Romanul se concentrează pe povestea de iubire dintre John și Savannah, dar și pe relația dintre John și tatăl său, mai ales când află că acesta suferă de o formă de autism care constă în deficiență de comunicare, însă examinează și impactul fizic și emoțional al războiului asupra celor care au fost pe front!
 
Mi-a plăcut foarte mult cartea, este scrisă lejer și este ușor de citit, personajele sunt puternice și  atent construite, titlul este foarte potrivit iar coperta superbă!
,,Nici acum nu sunt sigur cum s- a întâmplat. La un moment dat discutam, iar în momentul următor s-a aplecat spre mine. Pentru o clipă m-am întrebat dacă sărutând -o aș fi risipit vraja, dar era prea târziu ca să mă opresc. Și când buzele ei le-au atins pe ale mele, am știut că aș fi putut trăi până la o sută de ani, să vizitez toate țările din lume, dar nimic nu s-ar fi comparat cu acel unic moment în care am sărutat-o pentru prima oară pe fata visurilor mele și am știu că o voi iubi pentru totdeauna.” 
,,Dragă John,
Sunt atât de multe lucruri pe care vreau să ți le spu , dar nu sunt sigură de unde să înce . Să încep spunându-ți cât de mult te iubesc? Sau spunându-ți că zilele pe care le-am petrecut împreună au fost cele mai fericite din viața mea? Sau că în puținul timp de când te cunosc am ajuns să cred că suntem făcuți unul pentru celălalt? Aș putea spune toate aceste lucruri și ar fi toate adevărate, dar pe măsură ce le recitesc, singurul lucru la care mă pot gândi este că mi-aș dori să fiu cu tine acum, ținându-te de mână și privindu-ți zâmbetul seducător. 
Știu că voi retrăi timpul petrecut împreună de mii de ori. O să-ți aud râsul și o să-ți văd fața, o să-ți simt brațele în jurul meu. O să-mi dor de toate lucrurile astea mai mult decât îți poți imagina. Ești un domn cum rar se mai găsesc, John, și prețuiesc asta la tine. În tot timpul petrecut împreună nu mi-ai cerut niciodată să mă culc cu tine și nu-ți pot spune ce mult a însemnat asta pentru mine. A făcut ca tot ceea ce avea să pară chiar mai special, și așa vreau să- mi amintesc întotdeauna această perioadă cu tine. Ca pe o lumină pură , care îți taie respirația când o privești.
O să mă gândesc la tine în fiecare zi. O parte din mine se teme că va veni o vreme când nu vei simți la fel, că o să uiți ce-am avut împreună, așa că iată ce vreau să fac. Oriunde ai fi și indiferent ce s-ar întâmpla în viața ta, când e prima noapte cu lună plină – cum a fost când ne-am cunoscut -, vreau s-o găsești pe cerul nopții. Vreau să te gândești la mine și la săptămâna noastră, pentru că oriunde aș fi și indiferent ce s-ar întâmpla în viața mea, asta am să fac și eu. Dacă nu putem fi împreună, măcar putem avea asta și poate împreună putem face să dureze pentru totdeauna. 
Te iubesc, John Tyree, și o să te fac să te ții de promisiunea pe care mi-ai  făcut-o. Dacă te întorci, mă mărit cu tine. Dacă îți calci promisiunea, îmi calci pe inimă. Cu dragoste, Savannah.” 
Recomand această carte tuturor cititorilor, iubitorilor de povești romantice, veți descoperi o minunată poveste de dragoste, modul în care supraviețuiește timpului și suferințelor inimii și cum ne poate  transforma  pentru totdeauna, că ,,iubirea înseamnă fericirea celeilalte persoane mai mult decât fericirea ta, indiferent de cât de dureroase sunt alegerile pe care trebuie să le faci”!

Romanul a fost ecranizat în anul 2010 în regia lui Lasse Hallstrom, avându-i ca protagoniști pe Channing Tatum – John și Amanda Seyfried  – Savannah și, cu toate că unele lucruri nu sunt în concordanță cu cartea, mi-a plăcut și acesta foarte mult!

Cărțile autorului Nicholas Sparks se pot comanda pe litera.roelefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Nicholas Sparks

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *