Dragă Poona
Karin Fossum
Editura Crime Scene Press
Anul apariției: 2020
Nr. pagini: 296
Traducător: Iulia Dromereschi
Roman desemnat „cartea anului” de Washington Post Book World
Face parte din Seria Konrad Sejer /Konrad Sejer Series
Singuraticul și ciudatul Gunder Jomann pleacă în India. După două săptămâni se întoarce căsătorit, lucru care-i năucește pe locuitorii din Elvestad. Însă chiar în ziua când soția lui ar fi trebuit să vină în Norvegia, poliția descoperă la marginea satului trupul neînsuflețit al unei femei. Deși toți se disculpă și dezbat pe marginea subiectului cu o oarecare detașare, inspectorul Konrad Sejer știe că, de fapt, nimeni nu e complet nevinovat – la urma urmei, când pătrunzi în mintea locuitorilor, descoperi un peisaj dezolant.
Un thriller procedural de excepție, obsedant, cu atmosferă unică și care te face să te întrebi ce monștri poate naște hazardul.
„Un page-turner irezistibil, un fel de anchetă scandinavă a lui Sherlock Holmes, cu personaje de Bergman și sânge de Tarantino.” – Entertainment Weekly
„Cu o măiestrie pe care puțini o pot egala, Fossum îi zugrăvește cu perspicacitate pe locuitorii din Elvestad, reunind portretele vii cu un mister și un detective intelligent, dar supus greșelii. Finalul nu e cel la care s-ar aștepta cei mai mulți cititori, însă se potrivește perfect acestei povești despre vieți triste și mărunte și despre consecințele tragice ale hazardului.” – Publishers Weekly
„Răvășitoare… Fossum are capacitatea să vadă până în adâncul sufletului unui sat întreg.” – The New York Times Book Review
„Dragă Poona” de Karin Fossum este un mistery-crime care m-a surprins în mod plăcut atât prin intrigă, latura psihologică bine evidențiată, cât și prin modul în care autoarea a conturat atmosfera și personajele acestei povești. Firul narativ poartă cititorul în universul unui mic sat norvegian, Elvestad, o așezare liniștită, cu fermieri, în care, aparent, fiecare cunoaște pe oricine, bunul simț este bine înrădăcinat iar locuitorii își păzesc secretele cu sfințenie. Un loc de o frumusețe aparte în care doar tinerii mai ies din tiparul celor de modă veche prin energia și pofta lor de viață, dând un strop de culoare „monotonei” vieți de la țară. Protagonistul cărții este Gunder Jomann, un bărbat de cincizeci și cinci de ani, răbdător, cumsecade și foarte timid în relația cu femeile. Nu a avut niciodată o iubită, singura care-l bate la cap în legătură cu singurătatea sa fiind sora acestuia, Marie, o femeie cu o căsnicie nu foarte fericită, atentă la detalii și curioasă. Frumoasa lui proprietate și biroul unei micuțe firme ce comercializează mașini agricole sunt locurile în care Gunder se simte cel mai bine, în largul lui, fără vizite, fără petreceri sau alte „extravaganțe”. Nimeni nu știe însă că Gunder este, în sufletul lui, un visător care vede în prototipul femeii indiene exact ceea ce i se potrivește, așa încât dorința care-i bântuie gândurile este să-și găsească o soție din India. Plecarea în India devine proiectul lui, pe care-l ascunde de ochii și urechile tuturor, așa încât, ajuns acolo, este fascinat de viața într-un mare oraș, explorând străzile pline de culoare, bogăția culinară și frumusețea aparte a Mumbay-ului. Aceasta este aventura vieții unui om retras care savurează, departe de ochii iscoditori și gurile clevetitoare ale consătenilor, fiecare imagine ce se înfățișează privirii și atinge simțurile. Și-a găsit perechea într-o cafenea și s-a îndrăgostit de Poona Bai, o femeie săracă dar dulce și simplă.
Gunder nu are timp de pierdut, fiind presat de întoarcerea în Norvegia, dar și pentru că la vârsta lui știe ca Poona reprezintă ceea ce își dorește, așa încât se căsătorește repede și se reîntoarce în țară, urmând ca Poona să vina la el, după ce își rezolvă câteva probleme de familie. Chiar în ziua în care Poona ajunge în Norvegia, sora lui Gunder suferă un grav accident de mașină, cu consecințe dramatice, planurile lui fiind date peste cap de această tragedie. Nu-și mai poate aștepta soția la aeroport, Poona nu ajunge la el acasă, iar bărbatul nu are curajul sa se gândească la ce este mai rău! Să fie soarta? Să fie ceasul rău?
Se pare că destinul i-a hărăzit suferință, căci a doua zi trupul Poonei este găsit mutilat pe o pajiște, în apropiere de proprietatea lui, ucisa în bătaie, cu bestialitate. Dacă în prima parte a cărții îl cunoaștem pe Gunder îndrăgostit și emoționat, în partea a doua prim planul este pus pe durerea și suferința care-l macină. De la extaz la agonie, de la bucurie la tristețe, trăirile lui Gunder sunt atât de bine redate încât am empatizat cu acest bărbat căruia destinul i-a furat șansa la fericire.
Inspectorul Konrad Sejer conduce ancheta acestei crime, un eveniment tragic care devine subiectul „fierbinte” în micuța comunitate. Curios, pasionat de meserie, rezervat, politicos dar distant cu colegii, Konrad Sejer investighează totul ca la carte dar ancheta trenează pentru că oamenii se tem să vorbească, să spună lucruri urâte despre consăteni, nu vor să se amestece în viața altora, așa că interogatoriile cer multă răbdare și cunoașterea tuturor tertipurilor detectivistice și psihologice utilizate într-o anchetă de asemenea anvergură. Comunitatea stă cu ochii pe polițiști, ziariștii dau târcoale, presiunea crește dar rezultatele întârzie să apară. Există, printre oamenii din Elvestad, un criminal care-și vede liniștit de viață, sau a fost doar cineva în trecere prin satul lor, extrem de furios și frustrat, pe care destinul l-a scos în calea Poonei? Astfel, cititorul este pus în fața situației în care orice locuitor al comunității este suspect, toată lumea ascunzând câte ceva. De altfel și relațiile interumane se schimba, fiecare își pune întrebări despre cei din jur, fiecare îi vede pe ceilalți într-o lumină nouă, fiecare se dezvinovățește, nimeni nu este deplin nevinovat.
În acest cadru general, inspectorul Konrad Sejer încearcă să găsească fisuri, forțează limitele psihice ale suspecților, scormonește prin cotloanele vieții lor intime pentru a descoperi vulnerabilități, încercând să deslușească, prin țesătura de minciuni și secrete ale celor ce trăiesc în micuța comunitate, misterul ultimei zile din viața Poonei Bai. Oare va reuși să vadă dincolo de aparențele înșelătoare, să scoată la lumină adevărul și să elucideze misterul? Vă las vouă plăcerea de a afla, citind acest roman polițist excelent pe care-l recomand cu plăcere.
Fragment:
„Gunder nu avea nici cel mai mic chef să meargă acasă. Ar fi preferat să rămână la secție, în biroul inspectorului Sejer, toată noaptea. Aproape de bijuterii. Ușor de contactat, în caz că apărea cineva cu informații clare despre femeia ucisă. Nu putea fi Poona! În fond, nu îi fusese permis să o identifice. Sunt un laș, se gândi Gunder. Ar fi trebuit să insist. Îi mulțumi polițistei și se târî pe scări. Nu se obosi să încuie. Se duse în living și luă fotografia cu el și Poona din sertarul unde o ascunsese. (…) Totul se duce de râpă. Ce a spus bărbatul din avion? Sufletul rămâne în aeroportul din Gardermoen. Gunder înțelegea acum. Se așeză la birou, ca o carcasă boțită. Se ridică, se așeză iar și spoi rătăci prin casă. O molie în căutarea luminii.”
Similare
12 Comments
Tyna
O recenzie foarte frumoasă și incitantă! ❤ Mi-ai stârnit la maxim curiozitatea! Vreau să aflu cum se descâlcesc ițele. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Tyna,❤️ mulțumesc mult! ❤️
anasylvi
O carte plina de mister si o recenzie la inaltime! Si pe mine m-ai facut foarte curioasa legat de ce s-a petrecut, de fapt, acolo. Chiar am o ipoteza, dar cred ca e cam fantezista. Multumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Ana, cu mare drag! ❤️
Geo
Frumoasă și captivantă recenzia ta. Mulțumesc pentru recomandare, Carmen!
familiasimionescuyahooro
Cu drag, Geo, mulțumesc pentru apreciere!
Oli
Foarte frumoasa recenzie, felicitari Carmen si multumesc pentru recomandarea extrem de tentanta!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Oli, cu mare drag! ❤️
Mirela Barbălată
Foarte frumos conturată recenzia! Felicitări!
O carte incitantă, ce îmi face cu ochiul :).
Mulțumesc pentru recomandare și….tentație !
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Mirela, mulțumesc pentru apreciere! ❤️
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela! ❤️