Delicatese Literare
Recenzii

Dragoste de mamă de Dani Atkins, Editura Publisol – recenzie

Dragoste de mamă

(A Million Dreams – 2019)

Dani Atkins

Editura: Publisol

Colecţie: Posh Romance

Traducere din limba engleză: Dana Dincă

An apariție:2021

Nr.pagini: 384

 

Dani Atkins s-a născut la Londra, în 1958. În 1985 s-a mutat în zona rurală din Hertfordshire, unde locuiește și în prezet. Deși a scris mult din pasiune, a debutat abia în 2013, cu romanul Vieți paralele, care a devenit rapid bestseller international, fiind tradus în șaptesprezece limbi.

În anul 2018, a câstigat The Goldsboro Books Romantic Novel of the Year pentru romanul This Love. Portofoliul editurii Publisol mai cuprinde, pe lângă volumul de față, romanele Vieți paralele  și Asta-i povestea noastră.

O poveste captivantă, plină de emoție și exaltare, la finalul căreia îți vei imbrățișa cu siguranță mama! Beth Brandon și-a dorit întotdeauna să dețină o florărie însă, astăzi, buchetele de bujori și strălucitoarele flori de primăvară nu reușesc s-o calmeze. Asta pentru că trebuie să-i comunice soțului ei o decizie care le va schimba viața.
Izzy Vaughan visa că ea și soțul ei vor fi impreună mereu, însă în ultimul timp dragostea lor a început să pălească. Își găseau bucuria în creșterea fiului lor, Noah – dar era suficient pentru a-i ține împreună? Cu opt ani în urmă, acestor două femei li s-a întâmplat ceva. Ceva ce le va aduce împreună într-un fel care părea imposibil...

”Superb scris, acest roman e o sfâșietoare poveste de dragoste despre pierdere și sacrificiu.” – Heat

„E uimitoare povestea, spusă din suflet, despre extraordinara dragoste de mamă, despre sacrificiu șii despre șansele pe care ni le oferă viața.” – Alice Peterson

Între paginile cărții Dragoste de mamă de Dani Atkins descoperim o poveste plină de sensibilitate, despre pierdere si suferință, maternitate, familie, dar mai ales despre sacrificiu și dragostea de mamă. Construită din două perspective și urmărind, în paralel, viața a două familii din Anglia, povestea conturată de autoare este atât de sfâșietoare încât reacțiile sufletești sunt îmbrăcate în lacrimi amare, încât, cu siguranță, încerci să te pui în locul personajelor și să înțelegi că timpul înseamnă totul, dar totul este nelimitat, nedefinit. Nu este o poveste clișeică, dar nici simplă, nu întâlnim personaje marcante, dar nici slab conturate, nu avem o acțiune trepidantă, dar nici una plină de acalmie. Lectura este învăluită într-o lentoare ce te macină pe interior, dar îți trezește deopotrivă simțurile și te aruncă dincolo de imaginație.

Izzy, Peter și băiețelul lor, Noah, formează o familie frumoasă, în ciuda tăcerii emoționale și distanței fizice dintre cei doi soți. Izzy si Peter se iubesc, dar angoasele sufletești i-au dus la o separare temporară. Totuși, continuă să fie aceiași părinți iubitori și atenți pentru fiul lor de opt ani, zâmbetul cald și senin al acestuia dându-le puterea de a merge înainte.

Într-o zi ce nu anunța nimic deosebit, primesc un telefon de la centrul de fertilizare în vitro la care au apelat cu opt ani în urmă, apel ce avea să îi arunce într-un abis întunecat ca noaptea. Vestea că Noah nu este copilul lor, ci al altei familii, le va schimba viața într-un mod dramatic, șocul amorțindu-le simțurile pe moment, pentru ca, apoi, durerea să explodeze prin toți porii.

,,Vedeam că îl doare, că suferă la propriu. Și plângea, iar din toți anii petrecuți împreună, nu-mi aminteam decât de alte două momente când a mai plâns de față cu mine. Am scuturat amintirea chipului său crispat de acum nouă luni, când l-am rugat să se mute. Atunci a fost greu, dar pare că ceea ce avea de gând să-mi spună acum era mult mai grav. 
– Cei de la clinica Westmore. Au făcut o greșeală enormă. Noah nu este fiul nostru.”

Cum ar trebui să reacționezi la o astfel de veste? Ce poți face în astfel de situații? Care adevăr contează în fața destinului?

,,Îmi repetam o frază continuu, ca și cum creierul meu refuza să permită altor gânduri să pătrundă, până când nu treceam de acest prim obstacol. Doar că nici acum, după mai multe ore, nu reușeam să depășesc momentul. Nu înțelegeam nimic din această situație cumplită și simțeam că mă înghite cu totul.”

Beth și Tim au avut o căsnicie minunată, încărcată de iubire și simplitate, frumusețe și candoare. Dragostea lui Tim pentru muzică și cea a lui Beth pentru flori și natură au dat profunzime legăturii lor afective, cei doi completându-se reciproc.

Totuși, le lipsea un copil, cel care le-ar fi întregit familia, de aceea cei doi apelează la o clinică de fertilizare în vitro, fără reușită, din păcate. Moartea lui Tim însă, în urma unei boli crunte, o aruncă pe Beth în valurile tumultoase ale disperării, aceasta nereușind, nici la cinci ani după moartea acestuia, să își găsească linistea sufletească. Un copil ar fi readus-o la viață, motiv pentru care este decisă să apeleze, încă o dată, la fertilizarea în vitro folosind ultimul embrion rămas de la Tim.

 Speranța de a strânge în brațe copilul ei și al bărbatului iubit, i-a fost năruită complet atunci când i se spune că ultimul embrion înghețat nu mai există, acesta fiind implantat, din greșeală, cu opt ani în urmă, unei alte femei. Copilul ei și al lui Tim le-a spus, în toți acești ani, mamă și tată altor părinți!!! Ce reacții sufletești o încearcă pe Beth la aflarea unei astfel de vești? Unde este dreptatea?

,,– Embrionul pe care l-ați depozitat împreună cu soțul dumneavoastră la clinică, nu…. nu mai este disponibil.”

,,E un miracol că am reușit să nu intru cu mașina într-un stâlp. Sfârșitul întâlnirii era în ceață. Îmi amintesc că am auzit în mod repetat garanții că «va începe imediat o investigație minuțioasă și completă » și mi-a fost foarte greu să mă controlez să nu urlu că era prea târziu pentru asta. Nu mai era vreo cale de îndreptat ceea ce se întâmplase.”

O eroare umană cu un impact emoțional puternic, aruncă două familii într-o luptă fără sorți de izbândă, totul din dragoste pentru copilul lor. Nu există câștigători, iar dreptatea și moralitatea sunt cu dublu sens; nu te poți întoarce în trecut, dar poți privi spre viitor.

Ce reacție poți avea tu, ca cititor, un martor simplu și tăcut al unei întâmplări ireale, dar destul de probabile și în viața reală? Poți alege cu ușurință de partea cui să fii?

Cu un stil de scriere simplu, dar sensibil, Dragoste de mamă de Dani Atkins  oferă o altă viziune asupra vieții de familie, dragostei de mamă și sacrificiului ca esență a iubirii. Narațiunea la persoana I, din perspectiva celor două mame, provoacă durere, timbrul lor vocal pătrunzând în sufletul cititorului prin toți porii. Când destinul te duce la o răscruce de drumuri, iar viața copilului tău este în pericol, deciziile de moment pot schimba totul. Sunt lucruri pe care doar o mamă le știe, le simte. Restul e tăcere! Dar în mijlocul tăcerii poți găsi speranța, precum Izzy și Beth, unite de o suflare candidă, zâmbet inocent, tumult de trăiri, amintiri și gânduri.

Din dorința de a vă tenta să citiți cartea, nu am oferit mai multe informații. Sper să fi reușit, pentru că merită! Este îmbrăcată în iubire, duioșie, delicatețe, cuvintele sunt sufocante, deși zboară în jurul tău pe nesimțite. Țin să remarc și coperta absolut minunată!! Vizual oferă un tablou plin de iubire, speranță, viață, dar ținută în mâini emană gingășie și oferă suplețe, eleganță, simplitate.

Care este deznodământul poveștii? Va reuși Beth să își strângă copilul în brațe? Își va găsi linistea sufletească, dar și împlinirea? Vor reuși Izzy și Peter să rupă distanța fizică și emoțională dintre ei? Este posibilă iubirea născută din întuneric? Există iertare?

 ,,De atâtea ori viețile noastre s-au simțit ca un caleidoscop din fragmente sparte de vise, aruncate aleatoriu împreună. Iar de fiecare dată când s-au răsucit și amestecat, au creat ceva nou. O nouă posibilitate.”

 

Cărțile apărute la Editura Publisol pot fi comandate de pe publisol.ro, libris.ro, elefant.ro, librex.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *