Delicatese Literare
Recenzii

Dragoste regăsită de Linda Lael Miller, Editura Miron – recenzie

Dragoste regăsită (The Legacy

Linda Lael Miller

Editura Miron

383 pagini

”Dragoste regăsită este o poveste uimitoare despre dragoste adevărată. O urzeală complicată, personaje pe care le îndrăgiți, umor, emoție intensă – toate acestea, precum și finalul exuberant vă vor face să fiți fascinați de acest roman.” – Publishers Weekly
O carte frumoasă și intensă despre miracolul celei de-a doua șanse
Acțiunea cărții Dragoste regăsită ne poartă în niște ținuturi îndepărtate – în Australia, țara tufișurilor, a crescătorilor de oi, în care condițiile de climă sunt aspre, cu arșițe istovitoare și furtunile puternice, iar câștigarea unui ochi de apă devine o luptă pentru supraviețuire.
Locuitorii acelor ținuturi, mândri și orgolioși, s-au călit în lupta cu intemperiile și sunt extrem de atașați de pământurile și tradițiile lor, pe care le respectă cu sfințenie.
Jacy Tiernan era fiica lui Jake, un fermier australian, și a Reginei, o yankee autentică. Din păcate, pasiunea care-i unise pe părinții ei nu fusese suficientă și să-i țină împreună. Regina nu s-a putut adapta condițiilor aspre din Australia, iar Jake a refuzat să-și lase ferma și să plece la Manhattan, astfel că cei doi au divorțat încă de când Jacy era copil, aceasta locuind cu mama ei și petrecându-și vacanțele la tatăl ei.
Pe când avea optsprezece ani și se afla în vacanță, Jacy s-a îndrăgostit nebunește de Ian Yarbro, un tânăr de aceeași vârstă cu ea, rămas singur după ce ambii părinți îi muriseră, și care deținea ferma vecină cu a lui Jake.
Cei doi au petrecut o vară fierbinte împreună, Ian inițiind-o cu mult entuziasm în tainele amorului. Din păcate, scurta lor idilă s-a sfârșit brusc în momentul în care Elaine, fiica managerului stațiunii Merimbula, a venit la ei în fața cinematografului și a strigat în gura mare că era însărcinată cu copilul lui Ian.
Ian nu a explicat nimic, nu i-a cerut nimic, a așteptat doar ca ea să înțeleagă situația și să priceapă că relația lui cu Elaine se sfârșise înainte de a începe legătura cu ea. Jacy însă, zdrobită sufletește și speriată de implicații, s-a întors în State la mama ei.
Ian, suferind cumplit după plecarea ei, își asumase răspunderea să-și crească de unul singur copilul, Chris, întrucât mama acestuia, egoistă și superficială, plecase la rândul ei în America după ce născuse. La început, deși își angajase o menajeră permanentă care să îl ajute, Ian fusese ironizat de ceilalți că schimba scutece și făcea lucrurile unei femei, dar Jake spusese că un bărbat adevărat își poate asuma răspunderea să îl crească. După zece ani, Ian era respectat de toată lumea, dovedind multă tenacitate, hărnicie, având o forță impresionantă și îmblânzind cai sălbatici ca nimeni altul.

După zece ani, Jacy s-a întors să aibă grijă de tatăl ei și a anunțat că, de data asta, vrea să rămână definitiv.
Întâlnirea celor doi a fost explozivă, amândoi având resentimente față de celălalt pentru iadul emoțional prin care trecuseră. Era însă evident că atracția dintre ei era la aceeași intensitate, deși ambii încercau să și-o înăbușe.
Ian nu dorea să sufere ca acum zece ani, fiind sigur că, indiferent de intențiile ei, Jacy nu va rezista prea mult acolo.
”Aproape că murise când a fugit prima dată. Nu învățase nimic din lecția asta?
Adevărul era că Jacy Tiernan nu era croită să trăiască în Australia. Era prea cocoloșită și bogată, ca și maică-sa înaintea ei, iar când viața va începe să fie grea – iar în țara tufișurilor asta se întâmpla mereu – o să urce într-un avion și o să se întoarcă în America, la viața liniștită de la oraș, care o aștepta acolo.”
Pe de altă parte, Jacy era conștientă că Ian, dincolo de aspectul lui fizic impresionabil, era de fapt un misogin, lucru pe care acesta i-l întărește în momentul în care îi comunică hotărârea consiliului școlii din orășel de a-i oferi un post de profesoară, subliniind totodată ideea că el nu a fost de acord, întrucât nu crede că ea va sta prea mult pe acolo iar, în plus, le va băga tot felul de prostii în cap elevilor, mai ales fetelor.
”Jacy era și furioasă, și amuzată. Iată un alt motiv – poate adevăratul motiv, s-a gândit ea – pentru care ea și Ian nu ar fi putut să ajungă să își petreacă viața împreună. Ea era independentă, iar Ian, deși era în stare să farmece orice femeie, dacă își punea minte, era în esență un misogin. El credea sincer că femeile sunt niște creaturi fragile, care au nevoie de cineva de sexul opus ca să își rezolve problemele și să scoată dracii din ele.”
Scânteile săreau între ei la orice discuție dar, în același timp, fiecare era atras ca un magnet de celălalt.
Jake, observând acest lucru și ținând enorm la amândoi, s-a gândit să dea o mână de ajutor sorții și să-i forțeze să ia o decizie care să-i apropie, mai ales că simțea că i se apropie sfârșitul. Astfel, i-a chemat pe amândoi și i-a anunțat că s-a hotărât să-și împartă averea între ei doi, transferându-i pământurile lui Jacy și apa lui Ian, nici una dintre părți neavând valoare fără cealălaltă, propunându-le soluția să se căsătorească pentru a le uni. După o primă reacție virulentă, în care amândoi au protestat vehement, ambii au dat înapoi și au acceptat ideea, mai ales că era ceea ce își doreau de fapt în subconștient.
A urmat o căsătorie rapidă și o noapte fermecată de iubire pasională ca, a doua zi, să afle că Jake s-a stins. Murise însă fericit că visul i se împlinise, convins că cei doi vor găsi până la urmă o cale să se înțeleagă.
Problemele erau însă departe de a se fi terminat pentru Jacy și Ian. După înmormântare, a venit repede și prima confruntare, în momentul în care Jacy a anunțat că dorește să-și reia predarea cursurilor la școală, iar Ian s-a opus categoric, insistând că el e în stare să-și țină nevasta acasă.
”Nu îi trecuse prin cap că Ian ar putea avea ceva împotrivă. Dar chiar avea, s-a gândit ea, Doamne, chiar are ceva împotrivă, căci pe față i se citea iritarea. Omul acesta era chiar orice, numai un gânditor progresist nu, cel puțin nu când venea vorba de femei și carierele lor.”
Dar Jacy nu avea de gând să se lase intimidată. Și-a dat seama că, dacă vrea ca mariajul lor să aibă sorți de izbândă, va trebui să i se opună și să-l facă să-i înțeleagă punctul de vedere. Cu argumente logice, a reușit să câștige prima rundă, el cedând în final în fața dorinței ei de a preda.
Voințele lor aveau să se mai înfrunte însă de mai multe ori în perioada următoare. Dacă dormitorul era tărâmul magic în care se înțelegeau perfect și problemele păreau să dispară prin farmec, în rest aveau mereu divergențe, ce proveneau îndeosebi din culturile diferite în care fiecare fusese educat.
De fapt, mentalitatea micului orășel părea rămasă în urmă cu peste o sută de ani. În cârciuma din oraș nu avea voie să intre nici o femeie, bărbații aveau cuvântul decisiv în orice situație și fiecare își vedea de treaba lui, neamestecându-se în familia altuia, chiar dacă uneori problemele erau grave și evidente…
Jacy, educată liber ca un spirit independent, nu se putea abține să nu ia atitudine când vedea o nedreptate fățișă.
Dându-și seama că una dintre elevele ei era abuzată de tatăl ei, care o bătea, Jacy reușește să o convingă pe mama acesteia să semneze o procură în favoarea ei și o răpește practic pe copilă cu sprijinul lui Ian și o trimite departe la o familie ce-i putea asigura condiții decente de trai, atrăgând astfel asupra lor ura necruțătoare a tatălui acesteia. Departe de a o învinui că i-a pus practic în pericol, Ian își reproșa în sinea lui că nu observase și el mai demult că fetița era agresată.
Supărați pe ideile revoluționare ale lui Jacy, bărbații au refuzat să-și mai trimită copiii la școală, moment în care soțiile lor, inspirate de spiritul lui Jacy, s-au revoltat și au trecut la represalii, refuzându-le drepturile conjugale până nu vor reveni asupra deciziei. Bineînțeles că bărbații îl considerau vinovat de toate aceste pe Ian, care, în viziunea lor, nu putea să-și stăpânească nevasta. În final, n-au avut însă încotro și au trebuit să cedeze. Este interesant să vezi cum un factor catalizator a provocat schimbarea concepțiilor adânc înrădăcinate ale unei întregi comunități.
Jacy și Ian vor mai avea de înfruntat mai multe pericole și obstacole, la un moment dat chiar viața lor fiind amenințată. Se spune că ceea ce nu te doboară te întărește, iar această zicală se va dovedi adevărată și în cazul lor.
Cei doi vor dovedi că sunt un cuplu sudat, capabil să facă față oricăror provocări. În ciuda părerii de la început a lui Ian, Jacy nu a fugit la prima greutate, nici la următoarele. În același timp și Ian a făcut progrese importante în a-și schimba mentalitatea. Cedând fiecare câte ceva, acceptând amândoi să facă mai multe concesii, în final și-au găsit adevărata armonie și fericire.
”- Deci mai ești aici? a tachinat-o el fals fioros.
Spunea asta în fiecare seară; era jocul lor, unul dintre acele ritualuri care înseamnă atât de puțin și atât de mult într-o căsnicie.
Jacy i-a răspuns la zâmbet și și-a pus mâinile pe burta ei proeminentă.
– Tot aici, ca în fiecare seară. Și nu sunt singură.”

Cartea a fost mentionata in Top 10 cupluri romantice contemporane care au beneficiat de miracolul celei de-a doua sanse dupa ce s-au despartit

Cărțile autoarei Linda Lael Miller pot fi comandate pe elefant.rolibris.rolibrarie.netemag.rocarturesti.ro

 

 

 

26 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *