Delicatese Literare
Recenzii

Dragoste și diamante de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

Dragoste și diamante

(Death Angel 2008)

Linda Howard

Editura Miron

Traducere: Cornelia Cernetchi-Pascu

An apariție: 2019

De o frumusețe izbitoare, cu o mare pasiune pentru bărbați răi și diamante, Drea Rousseau este iubita lui Rafael Salinas, un binecunoscut lord al crimei, care se ocupă de trădători rapid: un glonț în ceafă, o lamă de cuțit la gît, un dispozitiv explozibil sub mașină.
Îngrozită, Drea ia o decizie fatală și face o mișcare disperată: fură o sumă enormă de bani de la criminal și fuge.
Salinas trimite pe urmele ei un ucigaș feroce.
Deși ar fi trebuit să moară, Drea supraviețuiește și își croiește o nouă viață. Își unește forțele cu cei de la FBI, cărora le furnizează informații vitale. Astfel Drea se trezește că lucrează alături de cel mai periculos bărbat – dar și cel mai ispititor – pe care l-a cunoscut vreodată. Cu cât se apropie mai mult de pericol, cu atât mai intense sînt sentimentele lor unul pentru altul.

În timp ce vizualizam ultimele noutăți de pe Libris, nu aveam cum să ratez cartea Dragoste și diamante, ultima carte apărută la noi de Linda Howard – una din autoarele mele preferate de romantic-suspans.
Dragoste și diamante este o spectaculoasă carte romantic-suspans, în care, pe lângă ingredientele obișnuite cu care ne-a obișnuit deja – intrigă interesantă, personaje fascinante, adrenalină, mult suspans și un strop de umor -, Linda Howard ne surprinde și cu o inedită incursiune în lumea de dincolo, unul dintre personaje aflându-se suspendat la un moment dat la granița subțire dintre viață și moarte, primind o miraculoasă a doua șansă la viață.
Drea (Andie) și Simon sunt doi supraviețuitori, deși alegerile făcute de ei pentru a răzbate prin hățișurile sorții nu sunt dintre cele mai ”ortodoxe”.
Andie Butts provenea dintr-o familie săracă și disfuncțională. Părinții ei, doi alcoolici violenți, erau prea preocupați să se certe între ei pentru a le mai acorda vreo atenție celor doi copii pe care-i aveau, cărora nu le acordau niciun gram de căldură sau de atenție. Consecința: fratele lui Andie a alunecat pe calea infracționalității încă de pe când era adolescent, iar Andie a rămas însărcinată la doar cincisprezece ani cu un bărbat care a amăgit-o făcând-o să creadă că o iubea și o prețuia, pentru a o părăsi apoi brusc fără nicio explicație. Pierderea spontană a sarcinii a aruncat-o pe Andie într-un noian de disperare, suferind cumplit pentru ființa nevinovată care nu avusese nicio șansă să trăiască.
După ce și-a revenit din depresie, Andie s-a transformat complet, schimbându-și totodată numele în Drea Rousseau, care i se părea mult mai potrivit cu noua ei personalitate. Trăgând concluzia că cei mai mulți dintre bărbați mint așa cum respiră și se folosesc de femei fără milă, Andie a decis să inverseze balanța și să se folosească ea de ei. Perfecționându-și arta seducției, Andie și-a găsit mereu, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp, câte un protector bogat, lângă care să poată duce o viață de lux. Când simțea că protectorul ei începea să-și piardă interesul față de ea, Drea își alegea o nouă ”țintă”, care să-i ofere aceeași viață confortabilă.
La începutul acțiunii, o întâlnim pe Drea, în vârstă de treizeci de ani, ca amantă a unui baron al drogurilor – Rafael Salinas, cu care avea o relație de peste doi ani, timp în care ea își jucase rolul la perfecție, folosindu-se de atuurile ei fizice impresionante, pe care și le întreținea cu atenție, și mimând naivitatea până la limita prostiei, astfel că Salinas începuse să-și slăbească vigilența și să fie tot mai relaxat în preajma ei, considerând că ea oricum nu pricepe mai nimic din afacerile lui. Totuși, Drea era conștientă că vârsta nu iartă pe nimeni și că, în maxim doi ani, Rafael se va plictisi de ea și o va înlocui cu o altă amantă, mai tânără și mai proaspătă ca ea. Astfel, Drea își pregătea cu minuțiozitate, de ceva timp, un plan de retragere, economisind sume de bani din fondurile de cheltuială puse cu generozitate la dispoziția ei de către Salinas, făcând copii după bijuteriile cu diamante primite și punându-le pe cele veritabile la adăpost într-o casetă de valori.
Însă toate planurile ei aveau să se precipite brusc după ce Salinas a trădat-o și umilit-o groaznic, oferind-o ca monedă de schimb unui ucigaș plătit, care dusese la capăt o misiune dificilă pe care i-o dăduse Salinas. Dorind să se asigure de serviciile acestuia și pe viitor, Salinas s-a oferit să-i plătească un bonus, însă asasinul a refuzat cei 100.000 de dolari – bani suplimentari, cerând-o pe Drea în schimb. Stupefiată și îngrozită, Drea era totuși convinsă că Salinas o să refuze, bazându-se pe orgoliul acestuia și pe reputația acestuia că nu împărțea ceea ce deținea cu nimeni. Dar toate aceste argumente cădeau din moment ce nimeni nu era de față la tranzacție, astfel că Salinas a făcut un calcul la rece, cântărind rapid beneficiile și a șocat-o pe Drea cu răspunsul lui.
„- Pe de altă parte, poate m-ai convins. Sexul este ieftin și eu, la rândul meu, pot să fac multe cu o sută de mii de dolari. Își retrase brațul de pe umerii Dreei și se ridică, apoi își aranjă pantalonii, ca să cadă exact pe locul dorit pe pantof. O singură dată, ai spus. Eu am puțină treabă și cred că voi lipsi vreo cinci ore, ceea ce este mai mult decât suficient. Făcu o pauză, apoi adăugă suav: să nu o deteriorezi.”
Rămasă singură cu asasinul, Drea a realizat că nu avea nicio șansă să i se opună în vreun fel. Pentru un scurt moment, i-a trecut prin minte gândul sinuciderii, însă iubea prea mult viața pentru a se arunca în gol, astfel că s-a pregătit sufletește să reziste la ce era mai rău. La ceea ce nu se așteptase însă deloc a fost blândețea gesturilor asasinului, precum și la reacțiile stârnite în propriul ei trup.
”Foarte încet, ca și când i-ar fi savurat textura pielii, începu să o mângâie pe braț, în jos. Mâna lui era aspră, dar caldă, degetele și palmele aveau pielea rugoasă, însă atingerea lui era controlată, chiar… blândă? Ea se aștepta să fie brutal, ba chiar s-a pregătit pentru așa ceva, concentrându-se asupra supraviețuirii în asemenea măsură, încât nu putea cuprinde realitatea mângâierii lui. Simțurile ei erau bulversate, ca și când ar fi fost lovită.”
”Din nou senzații copleșitoare o răpuneau în cel mai plăcut mod imaginat. Se delecta cu plăcerea dezmierdărilor lui în timp ce gândurile o luaseră razna, iar acum gâfâia precipitat, căutând să rămână ancorată în realitate. La orice s-a așteptat din partea lui, dar nu la… așa ceva.”
După patru ore, timp în care asasinul și-a concentrat toate eforturile pentru a-i produce ei plăcere, Drea s-a surprins singură în momentul în care s-a trezit rugându-l să o ia cu el la plecare. Refuzul sec al acestuia ”o singură dată a fost de ajuns” a aruncat-o pe Drea în cea mai cruntă disperare.
Groaznic de umilită de cum fusese tratată de ambii bărbați, în decurs de doar câteva ore, Drea a conștientizat că statutul ei, despre care încercase se tot mințise singură până atunci, era de prostituată de lux, oferind sex contra bijuterii și lux. Prin urmare, așa și fusese tratată de Salinas, precum o marfă de valoare, dar tot o marfă. Iar faptul că ani de zile îi manipulase pe bărbați oferindu-le plăcere fără a aștepta să o primească la rândul ei o făcuse vulnerabilă în fața primului bărbat care îi acordase întreaga lui atenție pentru a o satisface, confundând atracția cu afecțiunea. Abia acum vedea cu claritate cât vid sufletesc avea în viața ei și cât de puține bucurii.
Deși cu demnitatea în zdrențe și sufletul rănit, Drea, o adevărată luptătoare, s-a adunat din bucăți și a decis că se impunea o schimbare radicală în viața ei. Cu mult sânge rece și ingeniozitate, Drea a jucat un adevărat teatru după întoarcerea lui Salinas, făcându-l pe acesta să lase garda jos, convins că ea îl iubea nespus și că era dispusă să facă orice de dragul lui. De fapt, Drea îl ura mai mult ca niciodată și, în plus, dorea să se și răzbune. Prin urmare, după câteva manevre inteligente, Drea a reușit să fugă cu toate bijuteriile ce le pusese deoparte și peste două milioane de dolari transferați în contul ei. Din păcate, Drea a constatat în scurt timp că o asemenea sumă imensă de bani era greu de transformat în lichidități fără a lăsa urme și a trezi suspiciuni astfel că, indiferent de precauțiile pe care și le-a luat, se părea că cineva descoperise unde se afla și o urmărea îndeaproape. Iar gândul că acea persoană era chiar asasinul căruia i-o vânduse Salinas îi dădea fiori reci pe șira spinării.
Bănuielile lui Drea erau perfect întemeiate. Turbat de furie după ce realizase nu numai că Drea îl furase, ci și că își bătuse joc de el ani la rând, prefăcându-se proastă deși avea o inteligență sclipitoare, Salinas era decis să se răzbune pe ea cu orice preț. Prin urmare, l-a contactat pe Simon, asasinul plătit, și i-a oferit aceeași sumă pe care i-o furase Drea – două milioane de dolari, pentru ca acesta să o anihileze definitiv.
Pentru prima dată în viață, Simon se confrunta cu sentimente amestecate.
Rămas orfan de mic, Simon fusese nevoit să se adapteze din mers unei vieți dure pentru a rezista, devenind asasin plătit. Principalele lui ținte erau legate de obicei de lumea subterană a crimei, de spionajul industrial sau de politică, oameni care la rândul lor își pătaseră mâinile cu diverse crime, iar lumea nu pierdea prea mult prin dispariția lor. Până la vârsta de treizeci și cinci de ani, reușise să supraviețuiască respectând câteva reguli ferme: să nu ucidă niciodată un polițist, să nu se amestece în drame sentimentale și să nu se atașeze niciodată de nimeni. Rugămintea lui Drea l-a luat prin surprindere, însă nu avea cum să-i dea curs fără a deveni el însuși vulnerabil.
Când l-a contactat Salinas, primul sentiment a fost de admirație pentru curajul lui Drea. Când Salinas i-a cerut să o elimine, prima reacție a fost să refuze, dar apoi s-a răzgândit. Două milioane de dolari erau totuși două milioane iar, pe de altă parte, dacă el refuza, însemna că Salinas ar fi contactat pe altcineva să rezolve misiune, iar acest gând îl tulbura la un nivel mult mai profund decât dorea să accepte. Deși, cu talentele lui de vânător experimentat, a reușit destul de repede să-i dea de urmă lui Drea și a plecat în urmărirea ei, nu s-a grăbit să încaseze avansul de un milion de dolari, din motive pe care el nu încerca să le elucideze.
Evenimentele se precipită brusc când un moment deosebit de dramatic se produce, iar Drea ajunge să trăiască o experiență tulburătoare, paranormală, plutind o vreme în lumea de dincolo și primind o neașteptată șansă la viață. Impresionant este și motivul pentru care s-a produs această adevărată minune.
Miracolul produs nu a afectat-o doar pe Drea, și Simon având o adevărată revelație și schimbându-și optica asupra vieții.
”Simon se ridică încet, epuizat, de parcă ar fi stat treaz zile în șir, dar și dărâmat, ca și când s-ar fi prăbușit de pe o stâncă. Se întoarse cu fața spre bărbatul scund, între două vârste, îmbrăcat într-un costum obișnuit, nu în sutană și nici cu guler alb. Fizic bărbatul nu era atrăgător, însă emana o energie care-l depărta mult de banalitate.
– Am adus mulțumire pentru un miracol, spuse simplu Simon și își șterse o lacrimă de pe obraz.”
În carte nu lipsesc nici replicile pline de umor, în ciuda tensiunii care plutește în permanență.
”- Fă-mi o favoare, o imploră el. Dacă ții atât de mult să mă rănești cumva, bagă-mi un deget în ochi, decât să mă muști. Măcar atunci nu voi avea nevoie de injecție antitetanos.”
Vor avea cei doi vreo șansă la o viață împreună, în ciuda tuturor conjuncturilor nefavorabile de care au avut parte? Când și cum va intra FBI-ul pe fir? Ce se va întâmpla cu Salinas? Vă las să descoperiți singuri răspunsurile.
Cartea oferă o lectură alertă și plăcută, convingându-te de puterea iubirii, de miracolul celei de-a doua șanse și de magia unui nou început. Linda Howard a reușit să mă încânte și de această dată!

Cartea Dragoste și diamante de Linda Howard poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Linda Howard

Recenzii și prezentări cărți romantic-suspans

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *