Delicatese Literare
Recenzii

Dragoste și mândrie de Lisa Kleypas, Editura Miron – recenzie

Dragoste și mândrie

(Smooth Talking Stranger – 2009)

Lisa Kleypas

Editura Miron

367 pagini

Traducere: Andreea Radu

  1. Numai în brațele tale (Sugar Daddy – 2007) – recenzie 
  2. Diavolul cu ochi albaștri (Blue-Eyed Devil – 2008) – recenzie
  3. Dragoste și mândrie (Smooth Talking Stranger – 2009)
  4. Roșcata cu ochi negri (Brown-Eyed Girl – 2015) – recenzie 

Dragoste și mândrie este o carte plină de căldură, extrem de romantică și cu multe momente de umor.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Ella Varner, o tânără liniștită și echilibrată, ce locuia în Austin și era implicată într-o relație stabilă de peste 4 ani cu Dane, un ecologist care avea propria companie de monitorizare a mediului. La rândul ei, Ella avea o rubrică permanantă – “Sfaturi de la o femeie independenta” ce apărea într-o revistă, Vibe, o publicație despre relații, sex și cultură urbană.
Viața Ellei nu fusese prea ușoară, ea trebuind să lupte din greu pentru tot ceea ce obținuse. Copilăria ei fusese nefericită, cu o mamă egocentrică ce pretindea mereu iubirea celor din jur, fără a le-o oferi însă, la rândul ei, iar tatăl le părăsise definitiv când ea avea cinci ani, iar sora ei Tara trei ani. Lungul șir al iubiților mamei nu le-a oferit prea multă stabilitate. Mai mult, pe când Ella avea zece ani, mama se recăsătorise cu Roger, un bărbat ce păruse extrem de cumsecade la început iar fetele îl îndrăgiseră. Din păcate, în curând gesturile lui de afecțiune pentru fete nu se dovedesc prea părintești, fetele fiind nevoite să se baricadeze în cameră pentru a-l împiedica să intre, iar într-o noapte, când devenise deosebit de insistent, Ella l-a atacat cu o foarfecă, rănindu-l la mână. A doua zi, Roger le-a părăsit, iar mama lor nu s-a mai recăsătorit niciodată, învinuindu-le pentru acest lucru pe fete. Toată această nesiguranță și lipsă de iubire le-a afectat profund pe ambele fete, dar evoluția lor a fost diametral opusă. În timp ce Ella nu avea încredere în nici un bărbat, mai ales de când îl găsise pe prietenul ei din liceu în pat cu mama ei, și nu avusese decât un singur iubit – pe Dane, Tara își începuse viața sexuală la cincisprezece ani și avusese un șir nesfârșit de iubiți. În timp ce Tara arăta ca o zeiță, Ella era o blondă moderat de drăguță, cu ochi albaștri și ten alb.

Viața Ellei este bulversată complet în momentul în care primește un telefon de la mama ei, care o anunță că Tara, despre care nici nu știa că fusese gravidă, născuse un băiețel, Luca, pe care îl lăsase la mama ei și plecase fără să lase vreo adresă la care să fie găsită. Disperată ca mama ei să nu ducă băiețelul la un orfelinat, lucru de care o credea în stare, se urcă imediat în mașină, plecând către Houston. Luca o cucerește de cum îl vede, simțind imediat o duioșie și o legătură puternică de iubire față de el. Își promite să aibă grijă de el până la întoarcerea Tarei, încercând în același timp să dea de urma tatălui, pe care este hotărâtă să-l determine să-și asume responsabilitatea. De la Liza, verișoara lor, care era o damă de companie pentru bărbații bogați și se învârtea în aceleași cercuri ca și Tara, Ella obține o listă, din nefericire destul de lungă, cu posibilii tați. În fruntea listei era trecut Jack Travis, un milionar ce deținea o firmă de investiții. Dorind ca Luca să fie recunoscut de tatăl lui, cu toate drepturile ce decurgeau din acest lucru, Ella nu se dă în lături de la nici o manevră, inclusiv de a păcăli paza, pentru a ajunge la Jack.

“Era înalt, cu umerii lați, foarte bine făcut și masculin într-un fel degajat, cu ochii căprui închis și părul negru, tuns scurt. Felul în care mergea, încrederea pe care o exprimau pașii lui, atitudinea relaxată, toate spuneau despre el că e un bărbat obișnuit să dețină controlul.”

”Dintr-o privire, mi-am dat seama cine și ce era. Masculul alfa, genul care a ajutat evoluția acum cinci milioane de ani, culcându-se cu orice femeie care-i tăia calea. Genul care fermeca, seducea și se purta după aceea ca un nemernic, dar pe care femeile erau programate genetic să-l prefere din cauza ADN-ului său magic.”

Degeaba a insistat Jack că el nu poate fi tatăl copilului Tarei, întrucât el nici nu se culcase cu ea, Ella i-a declarat ferm că ea nu va pleca din Houston până când el nu va face testul de paternitate. Jack a fost profund impresionat de Ella și, dorind să o aibă cât mai mult prin preajmă, a acceptat să facă testul, rezervându-i și o cameră la un hotel de lux, unde să stea împreună cu bebelușul până la aflarea rezultatului. Dorind să afle cât mai multe despre ea, Jack apare seara la hotelul ei. Observă imediat că Ella era ruptă de foame și, deși ea insistă că ea, la recomandarea prietenului ei, ține o dietă vegană, Jack își dă seama că nu aceasta era de fapt preferința ei alimentară și o ispitește comandând un meniu complet pentru două persoane, cu omletă, cârnați, friptură de vită, cartofi copți cu smântână și șuncă.

“- Și cașcaval, m-am auzit rostind ca prin ceață.
Cașcaval adevărat, care să se topească. Am înghițit în sec.
– Și cascaval, a repetat Jack, apoi mi-a aruncat o privire malefică. Dar desert?
Am uitat orice încercare de rezistență. Dacă tot aveam sa încalc toate regulile veganismului si toate principiile sale de dietă, trădându-l în acelasi timp pe Dane, măcar să fac o treabă bună.
– Ceva cu ciocolată, m-am auzit rostind cu răsuflarea tăiată.”

Jack se dovedește a fi un companion foarte plăcut și atent, dovedind foarte multă răbdare, competență și pricepere cu Luca, nefiind deloc deranjat când acesta a început să țipe.

”- Țipă tot mai tare până când primește ce vrea.

– Strategia asta funcționează de minune și în cazul meu, mi-a răspuns Jack.”

Conversația dintre ei este amuzantă și relaxantă. Jack îi povestește despre el și familia lui și se arată interesat de amănuntele din viața ei, făcând-o pe Ella să se simtă în largul ei.
A doua zi, Ella reușește să dea la telefon, cu ajutorul Lizei, de Tara, care avusese o depresie și se internase într-o clinică de specialitate pentru un tratament de 3 luni, timp în care îi cere Ellei să aibă grijă de Luca. De asemenea, îi spune clar și fără echivoc Ellei că Jack nu este tatăl copilului, întrucât ea nici măcar nu s-a culcat cu el, refuzând însă să îi spună cine este tatăl.
Ella este buimăcită și jenată de acuzațiile ei la adresa lui Jack, căruia îi cere scuze pentru neplăcerile pricinuite și, deși el se oferă să o ajute în continuare, îl refuză, considerând ca nu mai este problema lui.
Dane, prietenul Ellei, se arată imediat deranjat de situația creată și de perioada pe care ea va trebui sa o petreacă cu copilul. Tristă, Ella îl întreabă pe Tom, prietenul cel mai bun al lui Dane, dacă există vreo șansă ca Dane să o sprijine.

“- Știu că Dane preferă să salveze lumea decât să salveze un singur bebeluș, dar nu-mi dau seama de ce e așa.
– Bebelușii sunt dificili, Ella, mi-a raspuns Tom. Primești mult mai multe laude dacă salvezi lumea. Plus că e mult mai ușor.”

În timp ce Dane s-a dat complet la o parte, fiind de acord chiar cu despărțirea temporară, surprinzând-o complet zicându-i că din punctul lui de vedere consideră că au un fel de relație deschisă, în care fiecare e liber să experimenteze o relație cu altcineva, Jack o sună și îi oferă spre închiriere fostul apartament al surorii ei, Haven, întrucât aceasta urma să se muta cu logodnicul ei. Jack nu se limitează doar la acest lucru. Se implică activ în viața ei, ajutând-o din ce în ce mai mult cu Luca și oferindu-i clipe prețioase de odihnă, în timp ce el se ocupa de copil.

”- A plâns? am întrebat cu vocea îngroșată de somn, frecându-mă la ochi.

– Numai când a înțeles că echipa Astro o să piardă. I-am spus că nu-i rușine să plângi din cauza lor. Așa se formează legăturile între bărbații din Houston.”

Mai mult, Jack nu se sfiește să pună singur mâna pe unelte pentru a-i monta un pătuț, râzând de temerile ei când l-a văzut folosind o șurubelniță electrică fără fir.

”- Ei bine, atunci nu știi un lucru important, Ella. Nu poți să stai între un texan și uneltele lui. Ne plac cele mari, care absorb tot curentul din circuitul național. Ne place să luăm mic-dejunul la restaurantele de pe marginea șoselei, ne plac obiectele mari, în mișcare, fotbalul de luni seara și poziția misionarului. Nu bem bere fără alcool, nu conducem mașini mici și nu recunoaștem că știm mai mult de cinci, șase culori. Și nu ne epilăm pe piept. Niciodată.

A ridicat șurubelnița electrică.

– Acum lasă-mă pe mine să fac treaba asta de bărbat și tu du-te în bucătărie. Crede-mă, e aranjamentul perfect.”

În perioada următoare, cei doi petrec tot mai multe momente plăcute împreună, tachinându-se prietenește și descoperindu-și o compatibilitate neașteptată, lucru care se remarcă în momentul în care fiecare încearcă să imagineze o zi perfectă pentru celălalt.

Ella descrie ziua lui perfectă în viziunea ei. O zi la o cabană, pe plajă, împreună cu iubita lui. El va merge la pescuit, iar ea îl va aștepta citind întrucât nu îi place să pescuiască, dar nu are nimic împotrivă ca el să facă acest lucru și i-a pus la pachet un sandvici mare și două beri reci. Seara ea gătește la grătar peștele adus de el, iau cina și apoi admiră apusul soarelui. Jack este profund impresionat și îi descrie, la rândul lui, viziunea lui despre ziua ei perfectă. Este în concediu cu noul ei iubit și stau la un hotel vechi, cu verande, candelabre și o grădină mare. După ce admiră orașul, se odihnesc la hotel cu fereastra deschisă și coboară la masă, unde întâlnesc un cuplu în vârstă, ce par căsătoriți de peste cincizeci de ani. Încearcă pe rând să ghicească secretul unei căsnicii longevive. Iubitul ei îi spune că e sexul de calitate, iar ea că este un om care te face să râzi în fiecare zi, moment în care el îi spune că poate să i le ofere pe amândouă.

Ella e copleșită și simte că se îndrăgostește tot mai mult de Jack. În același timp, nu dorește să se implice într-o relație cu un bărbat care să nu o respecte pe ea și opiniile ei.

“- Te respect, mi-a șoptit. Pe tine și opiniile tale. Te consider egala mea. Îti respect mintea și imi plac cuvintele ălea mari pe care le folosești. Cu toate astea, îmi doresc și să-ți rup hainele și să fac sex cu tine până când țipi și plângi și îl vezi pe Dumnezeu.”

Implicarea lui Jack este totală. Are răbdare cu Ella, câștigându-i încrederea încetul cu încetul, dar în momentul în care încep o relație, extrem de pasională de altfel – scenele de dragoste sunt foarte fierbinți, o anunță că el în nici un caz nu este de acord cu o relație deschisă, ci oferă și pretinde loialitate absolută.

Mi-au plăcut mult ambele personaje. Jack este tipul clasic de mascul alfa, puternic, protector, sigur pe el, dar în același timp este inteligent, tandru, generos, bun și loial. Ella a fost învățată de mică să se bazeze doar pe ea, dar Jack îi ia, încetul cu încetul, greutățile de pe umerii ei. Ella descoperă că frumusețea unei relații provine din a primi și a acorda iubire necondiționată și a avea încredere totală în partener. Iar căsnicia este cea care îți oferă în cele din urmă cea mai mare libertate, întrucât promisiunea făcută pe o bucată de hârtie este cea care îți permite să ai încredere unul în celălalt fără teamă.

”Draga mea Independentă,

M-am hotărât că, dintre toate femeile pe care le-am cunoscut vreodată, tu ești singura pe care o s-o iubesc mai mult decât iubesc vânătoarea, pescuitul, fotbalul și uneltele electrice.”

”Mărită-te cu mine, Ella, fiindcă oriunde te-ai duce și orice ai face, eu o să te iubesc în fiecare zi, pentru tot restul vieții mele.”

pizap.com14633342774401

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantice contemporane cu mult umor

Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librariadelfin.ro, librarie.netemag.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Miron

Recenzii și prezentări cărți Lisa Kleypas

61 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *