Delicatese Literare
Recenzii

Dragoste sub acoperire, de Lyssa Kay Adams, Editura Leda Bazaar – recenzie

Dragoste sub acoperire

(Undercover Bromance – 2020)

Lyssa Kay Adams

Editura Leda Bazaar

Traducere: Loredana Frățilă-Cristescu

Nr. de pagini: 384

An apariție: 2022

Lyssa Kay Adams a citit primul ei roman de dragoste la o vârstă fragedă, când a șterpelit unul din colecția bunicii. După o lungă carieră de jurnalist, în care a trebuit să scrie prea multe finaluri triste, a hotărât să se întoarcă la poveștile în care eroii trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.

Lyssa locuiește în Michigan, alături de soțul ei, care este jurnalist sportiv, de fiica ei amuzantă și un maltez răsfățat, căruia îi place să fie legănat ca să doarmă. Când nu scrie, gătește, își duce fiica de la un eveniment sportiv la altul sau alintă câinele.

  1. Clubul de carte secret al domnilor – The Bromance Book Club – 2019 – recenzie
  2. Dragoste sub acoperire – Undercover Bromance – 2020
  3. Nebuni din dragoste – Crazy Stupid Bromance – 2020
  4. Isn’t It Bromantic? – 2021
  5. A Very Merry Bromance – 2022
  6. Courting the Countess – 2023

Dragoste sub acoperire – desemnat de OPRAHMAG.COM drept unul dintre cele mai bune romane de dragoste ale anului.

În curând și pe Netflix!

Braden Mack crede că cititul romanelor de dragoste îl face expert în iubire, dar curând descoperă că viața reală este mult mai palpitantă decât ficțiunea!

Liv Papandreas lucrează ca patiser pentru cel mai renumit restaurant din Nashville. Din păcate însă, proprietarul, un celebru chef, e fermecător doar în fața camerelor de filmat sau a clienților, căci în bucătărie e un adevărat monstru.

După ce-l prinde hărțuind o tânără angajată, Liv are curajul să îl înfrunte, dar este concediată și jură răzbunare. Va avea însă nevoie de ajutor ca să îi vină de hac puternicului bucătar.

Din nefericire, asta înseamnă să apeleze la Braden Mack. Când Liv este exclusă din branșa restaurantelor, carismaticul proprietar de cluburi de noapte se oferă să o ajute cu darea în vileag a fostului ei șef, dar tânăra se îndoiește că Mack ar avea intenții onorabile. Iată o problemă numai bună pentru Clubul de Carte Secret al Domnilor!

La fel de inspirați de cărțile pe care le citesc, membrii clubului pun la cale o acțiune sub acoperire pentru a-l doborî pe bucătar, ajutându-l totodată pe Mack să-și dea seama care e drumul spre inima lui Liv, chiar dacă tânăra e hotărâtă să stingă cu orice preț focul iubirii.

„Cuvintele lui Adams te ajută să crezi că, în cele din urmă, există o pereche potrivită pentru fiecare dintre noi.” – Shondaland

„Combinând comedia, romantismul și comentariile sociale, Dragoste sub acoperire reprezintă o reușită deopotrivă adorabilă și ambițioasă a unei autoare în ascensiune.” – Book Page

„O celebrare plină de umor a tuturor lucrurilor care fac romantismul să fie atât de distractiv!” – Entertainment Weekly

„Cel mai recent roman al lui Adams aduce în scenă elemente umoristice care echilibrează cumva tema mai grea a hărțuirii sexuale la locul de muncă, rezultatul fiind o poveste de dragoste cu un ritm amețitor, care oferă atât râsete, cât și teme de meditație mai profunde, cu o relevanță socială mai mare.” – Library Journal

„Adams împletește umor, emoții complexe și pilde motivaționale pentru a crea o fermecătoare poveste de dragoste.” – Publishers Weekly

Abia așteptam reîntâlnirea cu membrii mei preferati de club de carte! M-am bucurat să-i văd pe Gavin și Thea având o căsnicie mai puternică, iar în volumul de față vom afla povestea Liv, sora lui Thea.

Îmi place acest gen de povești dulci, amuzante și emoționante, cu personaje simpatice, cu femei care au întotdeauna ultimul cuvânt, cu bărbați atrăgători și plini de mușchi cărora nu le este frică să plângă, să ceară sfaturi și să citească romane de dragoste. Sunt atât de stângaci și adorabili când se mobilizează pentru a îndeplini o misiune de suflet. De data aceasta au fost hotărâți să o ajute pe Liv, care a fost concediată pe nedrept de la locul ei de muncă pentru că l-a surprins pe abuzivul ei șef ei, Royce, un bucătar celebru, care își etala o imagine perfectă în fața camerelor de luat vederi și a clienților, hărțuindu-și sexual una din angajate. Disperarea lui Liv era maximă, întrucât ținea foarte mult la acest loc de muncă, ce îi oferea perspective promițătoare ca patiser, însă sub nici o formă nu putea închide ochii în fața unui asemenea abuz, chiar dacă însăși fata în cauză era dispusă să-și acopere șeful. De multe ori, chiar în realitate, din păcate, rușinea, teama de scandal, lipsa de susținere, fac ca aceste fapte reprobabile să fie posibile, întrucât victimele nu ripostează.

De fapt, seara respectivă începuse dezastruos de când Liv, chemată în restaurant să servească unui cuplu un desert de fițe cu foiță de aur, pe care ea însăși îl pregătise, impecabil, reușește ”performanța” de a răsturna farfuria în poala doamnei. Al cărei însoțitor era nimeni altul decât Mack Braden! Pe Mack îl știm din volumul trecut, era proprietarul unui cunoscut lanț de cluburi de noapte și, totodată, membru al clubului de carte secret al domnilor.

Așa că Mack se simte cumva răspunzător și se oferă să o ajute pe Liv să lupte împotriva acestui nemernic, implicând totodată în ”luptă” întreg echipajul clubului de carte.

Însă bunele lui intenții se lovesc de multe ori de încăpățânarea lui Liv (care mi s-a părut cam prea încăpățânată și superficială uneori, deși foarte inimoasă), iar alianța lor se transformă într-un joc de-a șoarecele și pisica. Mi-a plăcut tare mult de Braden, povestea lui emoționantă, farmecul lui, manierele, felul lui grijuliu și protector de a fi. Mi-au plăcut dialogurile inteligente și delicioase dintre Mack și Liv, romantismul lor lent, atracția din ce în ce mai mare pe care o simt unul față de celălalt, și m-au amuzat teribil situațiile de-a dreptul hilare în care se trezește bietul Mack (care cu greu supraviețuiește când, venit pe neașteptate la ferma unde locuia Liv, este atacat de… cocoș! Un cocoș care-și îndeplinea cu o râvnă mult prea mare ”îndatoririle” și care nu putea suferi nici un alt mascul prin preajmă).

În ciuda tonului lejer și a poveștii romantice și amuzante din prim plan, am apreciat mesajul cărții despre lupta femeilor împotriva hărțuirii și abuzului la locul lor de muncă! Foarte bine abordate subiectele egalității de gen, sexismului și hărțuirii, cu multă sensibilitate și empatie.

Dintre ceilalți membrii ai clubului de carte, cel mai tare mă intrigă rusul (care nu ar trebui sub nici o formă să fie servit cu brânză, nu fără  a avea măști de gaze la dispoziție!! Săracul, e pus în niște situații care te fac să râzi în hohote). Aștept cu nerăbdare povestea lui!

Nu am îndrăgit-o pe Liv în prima carte, ba chiar mi-a creat o impresie nefavorabilă din ceea ce am aflat atunci despre ea, dar cunoscând-o în Dragoste sub acoperire mi-am schimbat părerea. Am înțeles în sfârșit de ce este așa cum este și, deși încă mai sunt părți în carte în care a spus lucruri care m-au înnebunit sau gesturi care mi s-au părut aiurea, mi-a plăcut verticalitatea ei și hotărârea de a nu renunța. Îmi place că Liv este independentă și înflăcărată, îmi place locul în care trăiește – la o fermă (unde au loc câteva din cele mai reușite faze și distractive faze ale cărții). Personajele secundare, foarte bine construite, au fost la fel de importante pentru poveste ca și protagoniștii. Spre sfârșit intriga se complică puțin, au loc câteva întorsături de situație, dar totul e bine când se termină cu bine. Și cu un epilog pe măsură.

Dragoste sub acoperire mi-a oferit o este o lectură încântătoare, distractivă, romantică, vioaie și sexy, o lectură perfectă de sfârșit de vacanță. Chiar dacă a fost în mare parte o lectură ușoară, cu multe momente de râs, abordează și teme importante și sensibile și, din păcate, de actualitate.

O carte pe care o recomand iubitorilor de povești de dragoste relaxante, cu final fericit, și o serie pe care o voi urmări cu plăcere în continuare. Sper să nu avem prea mult de așteptat până la apariția următorului volum. Și aștept cu mult interes apariția filmului pe Netflix!

Fragment:

Braden Mack își trase SUV‑ul Porche pe un loc gol din fundul parcării întunecate și așteptă semnalul. Cu fața spre el, la două rânduri mai încolo, un Suburban stătea cu farurile aprinse. Trecu o clipă. Și încă una. În cele din urmă, Suburbanul clipi de două ori din faza lungă. Era timpul! Opri motorul, puse mobilul pe silențios și și-l vârî în buzunarul gecii de piele. Când coborî, bărbații din cealaltă mașină făcură la fel. Unul câte unul, trupurile lor masive apărură din Suburban cu răsuflarea formându-le norișori în jurul fețelor. Mack le ieși înainte la jumătatea distanței dintre cele două mașini. (…)
— Cine nu are de gând să se bage s-o zică acum, pentru că, din clipa în care dăm drumul trebii ăsteia, nu mai putem da înapoi!
— Mă bag! zise Derek.
— Da, omule! replică Del, lovind cu o mână înmănușată în cealaltă. Hai s-o facem!
— Mai ziceți o dată, ce naiba facem? întrebă plângăcios Gavin Scott, unul dintre cei mai noi membri ai grupului, înfrigurat și cu umerii strânși din pricina vântului. În afară de a sta să ne înghețe boașele?
Mack se întoarse și se uită la clădire. O firmă strălucitoare, de un roșu-aprins, lumina trotuarul de pe toată lungimea mallului cu magazine înșiruite la stradă, forfotind de lume: music city books. De trei ani, clubul lor de carte se ascundea. Citea în secret. Se întâlnea cu ușile închise. Erau zece membri cu toții – sportivi profesioniști și notabilități ale orașului, genii ale tehnologiei și afaceriști, inclusiv Mack, proprietar al câtorva baruri și cluburi de noapte din Nashville. Toți reuniți de iubirea lor comună pentru cărți care făceau din ei niște bărbați, iubiți și soți mai buni.
Mai puțin din Mack, la ultimul capitol. El era unul dintre ultimii burlaci ai grupului.

— Ce facem? repetă el, uitându-se la ceilalți. O să cumpărăm pe față niște afurisite de romane de dragoste! (…)
— Și dacă ne recunoaște careva? mormăi Gavin.
Dintre toți, el era faimos și cel mai ușor de recunoscut în acel moment. În calitate de jucător al echipei de baseball Legends din Nashville, devenise rapid un soi de celebritate națională în anul precedent, după ce reușise o lovitură de mare șlem.
— Cui îi pasă dacă suntem recunoscuți? zise Malcolm, altă figură celebră.
Acesta era fundașul echipei de fotbal american din Nashville.
— Petrecem o mulțime de timp vorbind despre cât de nedrept e că societatea noastră, caracterizată de masculinitate toxică, ne impune să ne rușinăm de faptul că ne plac romanele de dragoste, și totuși ni le cumpărăm în secret. E vremea să trecem de la vorbe la fapte!
— N-aș fi putut s-o zic mai bine, replică Mack, îndreptându-se de spate.
— Sigur că nu! pufni Gavin. Malcolm are IQ de geniu, fraiere!
Mack îi arătă degetul mijlociu. Gavin făcu la fel. Del oftă și deschise ușa.
— Eu primul!
Atraseră atenția de cum intrară, dar Mack se îndoia că era din cauză că fusese vreunul dintre ei recunoscut. Cât de des intrau niște bărbați arătoși și bine făcuți împreună într-o librărie? Erau ca o linie de atac pentru Liga Literară din Tennessee. Se apropiară de biroul de informații, iar o femeie îmbrăcată cu un tricou pe care scria „I Read Banned Books”  ridică ochii din ecranul calculatorului.
— Vă pot ajuta cu ceva?
— Îmi puteți spune unde-i raionul cu cărți de dragoste? întrebă Malcolm.
Femeia miji ochii.
— Adică despre căsătorie și dezvoltare personală?
— Nu! răspunse Mack, apropiindu-se cu pași șovăielnici de Malcolm. Puse apoi o mână pe birou și se aplecă spre ea, tot un zâmbet, lămurind-o: Adică romane de dragoste.
— Voi doi căutați romane de dragoste, zise ea, sceptică.
— Sigur că da, replică Mack, făcându-i cu ochiul.
Femeia se aprinse în obraji, copleșită de atenția lui.
— N-am mai pomenit bărbați care să ceară romane de dragoste.
Mack se aplecă și mai mult înspre ea și-și coborî glasul la un nivel situat undeva între seducător și conspirativ.
Femeia se îmbujoră și mai tare.
— Suntem mulți așa! murmură el.
Femeia arătă spre partea din fund a magazinului.
— Ultimele rafturi pe dreapta. (…)

— Uite ce e, nu spunem decât că, la cât zici tu că ești de expert, pare să-ți scape cea mai importantă lecție a cărților ăstora.
— Și anume?
Glasul îi căpătase o notă aproape de irascibilitate, dar nu-i plăcea să i se țină prelegeri despre lecțiile din manuale – așa cum le spuneau ei toți cărților de dragoste – de către cel mai nou membru al clubului.
— E o mare diferență între a vrăji pe cineva și a iubi pe cineva.
Mack își dădu ochii peste cap.
— Ție ți-e ușor să vorbești! Tu te-ai îndrăgostit la prima vedere de femeia perfectă.
Gavin deveni serios.
— Nevastă-mea nu-i perfectă. E perfectă pentru mine și atât. Căsnicia noastră n-a fost ușoară.
Mack simți iar încordare în burtă, de astă dată din pricina unui sentiment de vinovăție. Gavin și cu soția lui, Thea, aproape că divorțaseră în urmă cu șase luni, înainte să intervină clubul și să-l ajute să o recâștige. Numai că, în loc să-și ceară scuze că fusese măgar, insistă:
— Am de gând să-ți dovedesc că te înșeli! spuse el, fierbând de nervi. Își smulse portofelul din buzunarul din spate al pantalonilor, cu inima bătându-i cu putere de aroganța omului care voia să dovedească ceva. Îi întinse o bancnotă de o sută de dolari lui Del.
— Cinci la unu că, după seara de mâine, o să am oficial iubită.

 

Dragoste sub acoperire de Lissa Kay Adams poate fi comandată pe edituracorint.ro

Cărțile apărute la Editura Corint pot fi comandate edituracorint.rolibris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii, prezentări și articole Editura Corint

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *