Delicatese Literare
Recenzii

Dragostea e scrisă în semne de Kate Clayborn, Editura Litera – recenzie

Dragostea e scrisă în semne

(Love Lettering – 2019)

Kate Clayborn

Editura: Litera

Colecția Blue Moon

Traducere din limba engleză: Simona Tatu 

An apariție : 2020 

Nr. pagini: 347

Kate Clayborn este finalistă a premiilor RWA și locuiește în Virginia, unde are marele noroc să poată citi și discuta despre tot felul de cărți grozave cât e ziua de lungă. Când e acasă, fie scrie, fie se gândește la scris, fie – în plimbările lungi prin cartierul minunat în care locuiește – își obligă soțul și câinele s-o asculte vorbind despre scris. Lui Kate îi place să țină legătură cu cititorii – o găsiți pe Twitter, Instagram și Facebook. Dacă doriți să vă abonați la newsletterul ei, îi puteți vizita pagina web, www.KateClayborn.com. 

Meg este o caligrafă talentată, cunoscută ca Planificatoarea din Park Slope. Ea concepe și desenează jurnale, invitații și mici opere de artă pentru elita new-yorkeză, dar mai are și un alt dar: înțelege semne pe care alții le trec cu vederea. De exemplu, când a stat față în față cu Reid și frumoasa lui logodnică, și-a dat seama că mariajul lor nu avea să dureze. E adevărat că nu prea s-a comportat ca o profesionistă când a ascuns un mesaj în programul lor pentru nuntă, dar era sigură că nu-l va descoperi nimeni. Nu avea de unde să știe cât de atent și obsedat de modele matematice era Reid.

După un an, Reid o găsește pe Meg în magazinul ei și vine să o întrebe de unde a știut că viitorul lui, atât de atent planificat, se prăvălise ca un castel de nisip. Meg, însă, are de terminat o lucrare, de salvat o prietenie care este în pericol și mai suferă și de un blocaj artistic, așa că nu prea are vreme pentru întrebările lui Reid – decât dacă el este de acord să o ajute să-și recapete inspirația.

Mergând prin New York în căutare de semne, cei doi își deschid sufletele și povestesc despre viață, muncă și regrete, încercând să ignore sentimentele care înfloresc între ei. Oricât de diferiți ar fi cei doi, semnele sunt clare – irezistibile, indiscutabile și prezente în toate mesajele pe care și le trimit unul altuia.

„Kate Clayborn este o scriitoare atentă și foarte talentată.“ – BookPage

„O poveste romantică, dubioasă și plină de viață.” – New York Times 

„Personajele lui Clayborn sunt luminoase și nuanțate, dialogurile sunt rapide și inteligente, iar lumea pe care o construiește este caldă și primitoare.“ – Washington Post

Dragostea e scrisă în semne de Kate Clayborn este un roman plin de prospețime și căldură sufletească, sensibil și pătrunzător 😉 . Deși începutul este unul lent, treptat, romanul devine captivant și surprinzător. Autoarea reușește, într-un mod inteligent, să contureze o poveste romantică diferită, plină de duioșie, cu doi eroi imperfecți, diferiți din multe puncte de vedere, dar ale căror suflete tânjesc după alinare, iubire și înțelegere.
Meg este caligrafă, cunoscută, în mediul virtual și nu numai, ca „Planificatoarea din Park Slope”, apreciată pentru inovația de care dă dovadă în conceperea de jurnale, invitații, dar și opere de artă, o adevărată artistă. În creațiile sale, pune suflet și se simte. Ceea ce dă, însă, savoare și culoare muncii sale, este talentul rar pe care îl are: vede și descifrează coduri sau mesaje, ascunse în spatele literelor. 
„Prima dată când am privit – mai bine spus, când am văzut cu adevărat, când am observat cu atenție – o literă desenată de mână a fost pe un indicator vechi de aici, din oraș. Și mi s-a părut că este….ceva ce poate fi citit, bineînțeles. Dar totodată și ceva care oferă numeroase posibilități. Privește în câte feluri litera aceasta comunică ceva.” 
Pentru Meg, fiecare stil de scriere are un sens; fiecare cuvânt scris transmite un mesaj; fiecare literă are povestea sa. Un har deosebit, ce îi aduce multe aprecieri, dar și neplăceri. 
Ceea ce simte transpune în muncă. La fel se întâmplă și atunci când realizează o invitație de nuntă pentru un cuplu – Reid și Avery – , doi tineri atât de diferiți încât instinctul îi spune că mariajul acestora este sortit eșecului. Directă și deschisă din fire, Meg nu se poate abține și lasă un mesaj ascuns în spatele literelor de pe invitația acestora – GREȘEALĂ – , un mesaj ce avea să stârnească, mai târziu, un haos, atât în viața sa, cât și a altora.
La un an distantă de la această întâmplare, Meg are parte de o mare surpriză. Reid reapare în viața ei, însă nu întâmplător, ci cu un scop anume. Acesta o anunță că nunta nu a mai avut loc, atât el, cât și Avery, recunoscând unul față de celălalt că nu se potrivesc, motiv pentru care nu s-au mai căsătorit. Acum Reid vrea să afle cum de Meg a știut ceea ce nici el și nici Avery nu și-au dat seama decât în ultima clipă, în condițiile în care cei trei nu se cunoșteau.
Meg este atât de șocată încât nu reușește să-și revină din uimire. Gândurile ei o iau la galop, și totusi, nu poate reacționa. Cum de a sesizat Reid mesajul lăsat de ea, neintenționat și bine ascuns, de altfel? Meg nu și-a închipuit niciodată că acesta, analist cantitativ de profesie, a cărui mare pasiune este matematica, știe și îi place să rezolve probleme și coduri matematice, să descifreze tot ce înseamnă ascuns, ilogic. 
Faptul, însă, este deja consumat, astfel că este nevoită să își recunoască „greșeala”, să își ceară scuze și să spere că lucrurile vor rămâne între ei, mai ales că Reid o asigură că nimeni nu mai știe de această indiscreție din partea sa. Ar fi un dezastru pentru afacerea ei dacă această întâmplare s-ar răspândi în jurul său, pierzând aprecierea, dar mai ales încrederea și respectul clienților, și nu numai. 
Totuși, nu poate răspunde cerințelor lui Reid, cel puțin nu întru-totul. Nu are nici timp și nici dispoziția necesară de a-i împărtăși acestuia harul său. Meg trece printr-o perioadă proastă, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Este în blocaj artistic, prietena ei cea mai bună s-a îndepărtat complet de ea, o așteaptă o mare provocare artistică care i-ar putea aduce multe câștiguri, atât financiare, cât  și de imagine.  Pentru a scăpa de insistențele lui Reid, Meg îi propune să o ajute în a-și recăpăta inspirația, însoțind-o prin New York în căutare de semne și, implicit, de povești deosebite. Surprinzător pentru ea, acesta acceptă. Ba mai mult, Reid îi propune să transforme întreaga aventură într-un joc, o distracție. 
„Partea cea mai grea – esența jocului, adică – nu este transcrierea, ci duplicarea, felul în care va trebui să iau această literă și să o folosesc ca inspirație pentru ceva nou. Am nevoie de mai mult timp – trebuie să experimentez mai mult, fac mai multe greșeli în timp ce mă străduiesc să desenez corect umerii aceia extrem de largi de la marginea superioară a literei, jucându-mă cu opțiunile de a le da mai mult volum, mai multă textură. Simt cum mintea mi se eliberează, cum mâna desenează mai ușor și cu mai multă încredere.” 
Din acest moment autoarea ne introduce într-o lume magică, frumoasă, în care accentul se pune pe semne și frumusețea literelor, a fonturilor și a semnelor, pe simțămintele celor doi eroi, ea deschisă, sociabilă, el introvertit, rezervat. Cei doi încep o relație de cunoaștere a lumii din jur prin ochii celuilalt, dar și o cunoaștere și înțelegere mai bună a propriilor suflete. Treptat, cu fiecare clipă petrecută împreună, Meg își recapătă inspirația, iar Reid învață să zâmbească. 
Prietenia lor ia naștere în împrejurări triste și dureroase, și pentru unul, și pentru celălalt. Dar, încet, încet, se deschid unul față de celălalt, iar sentimentele profunde și emoțiile apar pe nesimțite, luându-i prin surprindere, mai ales pe Reid.  Amândoi ascund în suflet o durere și au nevoie de alinare, însă viețile lor sunt complet diferite din multe puncte de vedere, cu atât mai mult cu cât Reid va părăsi New York-ul în curând. Vor avea curajul cei doi să depășească granițele prieteniei indiferent ce le va rezerva viața? 
Deși este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Meg, acțiunea cărtii se concentrează atât în jurul acesteia și a lui Reid, personajele principale, cât și în jurul unor personaje secundare, ce joacă un rol important și bine definit în conturarea întregii povești. Autoarea reușește să dea viață unor caractere, unele simpatice, altele mai puțin plăcute, reale, să creeze o relație dulce-amăruie între ele, să pună accent pe emoții și stări. 
Dar elementul deosebit al acestei frumoase povești, ceea ce îi dă unicitate, este alăturarea unor elemente de viață distincte: inventiv și analitic. Două profesii în opoziție, doi oameni complet diferiți ce împreună găsesc o punte de legătură către inimile lor. Vor avea însă tăria de a face față haosului ce va urma? Pot o greșeală și o minciună nevinovată să ruineze vieți, să distrugă o prietenie și o iubire frumoasă ? Sau Meg și Reid vor reuși, doar împreună, să găsească semnele din spatele literelor și al cuvintelor, semne ce le vor îndruma pașii spre iertare, fericire?
„Poate există totuși un semn pe care ți l-aș putea trimite, chiar dacă nu va fi chiar pe placul tău. Dar mereu am fost mai bun la cifre, Meg, iar cifrele pe care le-am scris mai jos cred că sunt ușor de decodificat.
Vor fi înscrise pentru totdeauna în inima mea.”
„Dragostea e scrisă în semne” de Kate Clayborn este o carte despre prietenie, iertare și speranță, despre regăsirea de sine, despre frumusețe, simplitate, eleganță și, mai ales, iubire, dincolo de cuvinte. 
 
Dacă vă doriți o poveste care să vă încălzească sufletele, nu ezitați să vă delectați cu povestea lui Meg și Reid, alături de o ciocolată caldă ☕. O poveste ce aduce zâmbet, liniște și duioșie 🙂! 

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *