Delicatese Literare
Recenzii

Dragostea e un reality-show de Helly Acton, Editura Rao – recenzie

Dragostea e un reality-show

(The Shelf – 2019)

Helly Acton

Editura Rao

An aparitie: 2021

Traducere din limba engleză: Roxana-Cristina Gheorghe prin LINGUA CONNEXION

Nr.pagini: 336

HELLY ACTON trăiește în Londra și este jurnalistă, iar în trecut a locuit în Orientul Mijlociu, Africa și Australia. S-a născut în Zimbabwe și a emigrat împreună cu familia spre coasta de est a comitatului Sussex când avea cincisprezece ani. Aici a terminat școala și și-a petrecut vacanțele în Arabia Saudită, unde lucra tatăl ei. A studiat dreptul la King’s College London înainte să urmeze o carieră mai creativă în domeniul publicității. Helly s-a aruncat în adâncul nesfârșit al întâlnirilor online la vârsta de treizeci de ani, neștiind dacă vrea să se așeze la casa ei sau să se bucure în continuare de independență, ceea ce a reprezentat sursa de inspirație pentru poveștile sale.

Toate prietenele lui Amy s-au căsătorit, au făcut copii ori, în general, sunt așezate la casa lor, iar Amy se simte de căruță. Când iubitul ei o anunță că are o surpriză pentru ea, Amy crede că a sosit și momentul ei. Dar visul se transformă într-un coșmar atunci când descoperă că vacanța-surpriză este pe platourile de filmare ale unui reality-show, Raftul. Își va da Amy seama că sunt situații și mai serioase decât aceea de a fi părăsită?

6 Femei, 4 săptămâni, 1 casă.....cine va fi Cea Păstrată?

,,Un roman extrem de actual….cu o intrigă ce nu pare verosimilă, dar care funcționează de minune.” – Cosmopoliton

,,Inteligent, pozitiv….un roman numai bun de devorat.” – Woman & Home

Romanul ,,Dragostea e un reality-show” de Helly Acton ascunde printre filele sale o poveste surprinzătoare ce ne poartă pe cărările pline de neprevăzut ale vieții. Este un roman al cunoașterii de sine, al fragilității emoționale, dar, mai ales, al vindecării și speranței.

O poveste ce mi-a stârnit un amalgam de emoții: de la plăcere la tristețe, de la amuzament la furie. Autoarea a creionat într-un mod simplu, dar modern, personaje pe care le putem recunoaște, cu ușurință, și în viața noastră, cea de zi cu zi.

Chiar dacă acțiunea are loc în Anglia, iar personajele reflectă perfect mentalitatea societății britanice, acestea exprimă, însă, foarte bine și complexiunea societății românești. Sunt frapant și dureros de reale! Tipologia personajelor este deosebită tocmai datorită acestui simț al realității. Din păcate! De ce? Pentru că povestea este un amestec periculos între ilaritate și amărăciune. Romanul are și un titlul incitant și provocator, de aici și curiozitatea de a citi cartea, deși eu nu agreez emisiunile de tip reality-show, ba mai mult, le consider pierdere de vreme.

Autoarea Helly Acton a avut, însă, inspirația – genială!😍 – pornind tocmai de la o astfel de emisiune TV – de a contura și a aduce în atenția cititorului, o poveste de viață sau, mai bine zis, povesti de viață, din care avem ce învăța. Niciodată nu este târziu pentru a găsi acel ,,ceva” ce ne-ar putea trezi la viață, ne-ar impresiona, ne-ar face mai toleranți față de cei din jur, dar mai ales față de noi înșine, mai calzi, mai încrezători.

Încă de la început o cunoaștem pe Amy care, la cei treizeci și doi de ani, nu și-a găsit drumul în viață, propria identitate. Este necăsătorită, dar într-o relație de doi ani cu Jamie, statut social care, însă, îi provoacă complexe. Majoritatea prietenelor și cunoștințelor sunt căsătorite, au copii, sunt realizate social și material. Cel puțin, la prima vedere!

Cea mai mare dorință a lui Amy este să-și întemeieze o familie împreună cu Jamie, așteptând, cu inima strânsă și sufletul plin de speranță, ca acesta să o ceară în căsătorie, cât mai curând. Iar într-o dimineață oarecare, aceasta pare a i se îndeplini. Jamie îi cere să împacheteze câteva lucruri, doar strictul necesar, pentru o scurtă călătorie, fără a-i oferi, însă, prea multe detalii. Este o Surpriză! În naivitatea sa, Amy crede că a sosit ,,ziua cea mare” și va fi cerută de soție într-o vacanță exotică. Din păcate va afla, într-un mod brutal și dureros, că este…. părăsită; iar ca situația să fie și mai umilitoare pentru ea, este înscrisă de Jamie , fără să știe, la ,,Raftul” o emisiune TV, de tip reality-show, pentru femeile părăsite. Da, acestea sunt înscrise chiar de iubiții/soții lor sau, mai bine zis, foștii. Deși sunt înscrise fără știrea lor, nu sunt ținute cu forța. Doar ele decid dacă rămân sau nu.

În cele patru săptămâni, pe platourile de filmare ale emisiunii, zi de zi în direct, complet izolate de lumea exterioară , femeile sunt supuse la diferite teste, unele hilare, altele umilitoare, au parte de ședințe de terapie alături de un psiholog, toate cu scopul de a învăța să își ,,corecteze” defectele, să învețe cum să atragă bărbatul, dar mai ales, să îl păstreze. Cele șapte concurente vor primi și un premiu financiar în valoare de cinci mii de lire, fiecare, dar marea câștigatoare din finală va primi un milion de lire și deținătoare titlului de ,,Cea Păstrată” . Iar cel care decide, prin vot, este publicul.

Copleșită emoțional, cu sufletul spart în mii de bucăți și, încă, șocată de fapta lui Jamie, Amie tot speră că este o glumă proastă. Când, însă, realizează că totul este real, că este în direct chiar în acele momente, că umilința ei a atins deja cele mai înalte cote, știe că nu mai are nimic de pierdut. Poate doar premiul cel mare! Și așa începe aventura lui Amy într-o lume a haosului, din care nu lipsesc lacrimile, dar și zâmbetele, tristețea, dar și bucuria, dezamăgirea, dar și acceptarea.

,,Disperata” Amy – blogger, părăsită de iubit -, alături de ,,egoista” Jackie – avocată, treizeci și doi de ani, părăsită de soț – , ,,distanta” Gemma – antrenor personal, treizeci de ani, părăsită de logodnic – , ,,amara” Kathy – casnică, cincizeci și doi de ani, părăsită de soț -, ,,plictisitoarea ”Hattie – chef, treizeci și doi de ani, părăsită de iubit – , ,, ușuratica” Lauren – DJ, treizeci și șase de ani, părăsită de iubit – și Flick – a șaptea concurentă și cea mai atipică, medic pediatru și…. vă las vouă plăcerea de a descoperi statutul acestei concurente, dar și motivul pentru care se află la ,,Raftul”- , vor avea de înfruntat multe pericole emoționale, se vor lupta între ele, dar, mai ales, cu ele însele, cu propriile temeri, slăbiciuni, vor învăța să se iubească, să își regăsească propria demnitate, sa se redescopere, să se respecte. Se vor elibera de toate angoasele sufletești în ciuda momentelor dificile prin care trec, se vor sprijini reciproc. Între ele stă ,, Marele Premiu”, dar fiecare va înțelege că ceea ce le unește este mult mai mult decât câștigul financiar.

,,Am învăţat mai multe despre mine însămi în ultimele două săptămâni decât în ultimii doi ani. Dar nu sarcinile şi provocările m-au învăţat lucruri. Lecţiile pe care le-am primit s-au datorat prieteniilor improbabile pe care le-am creat aici, cu un grup de femei incredibile care au în comun mult mai mult decât această experienţă ridicolă. Cu femei care au în comun tăria de caracter care este necesară pentru a rămâne, a îndura şi a ieşi la suprafaţă râzând.”

Narațiunea la persoana a III-a si, pe alocuri, la persoana I, din perspectiva lui Amy, intriga clară și bine construită, personajele fascinante, imperfecte, dar cuceritoare, puternice, stilul de scriere modern, cursiv, replicile pline de ironie și amuzament, care emană dragoste, caldură, dar și tristețe, învățămintele care răzbat din fiecare poveste de viață descoperită, toate fac din ,,Dragostea e un reality-show” . un caleidoscop plin de imagini vii ale unor vieți reale.

,, Secretul de a avea totul este să ştii că ai totul.”

,,(…) toţi suntem aşa de ocupaţi să găsim persoana potrivită, încât nici măcar nu încercăm sa fim persoana potrivită.”

Cartea mi-a adus zâmbetul pe buze, m-a emoționat, dar mi-a lăsat și un gust amar. De ce? Pentru că nu am avut parte doar de o simplă lectură, ci pentru că am revăzut, cu ochii minții, femei din jurul meu, prietene sau cunoștințe, dar și similitudini cu propria personalitate, femeia din trecut. Dacă veți citi cartea, vă asigur că veți descoperi caracteristici ale femeii din voi, poate cea din trecut, poate cea din prezent. Un roman despre Femeie, pur și simplu!

Vă invit să călătoriți, cu gândul și cu sufletul, alături de Amy și celelalte minunate femei și să descoperiți, la finele călătoriei, adevărul din spatele aventurii. Un roman plin de intensitate, savoare și culoare, pe care îl recomand cu drag tuturor cititorilor.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, librariadelfin.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

13 Comments

 • Tyna

  Ce recenzie frumoasă și interesantă! Felicitări! ❤ Un subiect inedit, care mi-a stârnit curiozitatea! Chiar vreau sa aflu cum se termină cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

 • anasylvi

  Foarte buna recenzia, ai descris cu claritate starile, emotiile si senzatiile pe care ti le-a oferit lectura. As citi cartea, adeseori tema asta a abandonului e tratata cu mare lejeritate de unele persoane, care nu realizeaza poate ce socanta este de fapt, mai ales daca apare asa, din senin. Multumesc pentru recomandare, in mod sigur as citi!

  • Mirela Barbălată

   Mulțumesc, Ana!
   Eu zic că o să îți placă . Este o poveste plină de ironie, umor, dar și tristețe datorită tematicii, dar și a personajelor.

 • familiasimionescuyahooro

  Excelenta recenzia, foarte bună povestea, felicitări pentru recenzie și mulțumesc pentru recomandarea extrem de atrăgătoare, Mirela! ❤️

 • Daniela Balan

  O carte interesantă pe care îmi doresc să o citesc ! Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia ! Felicitări ❤️

 • Doina

  Nu am curajul sa citesc cartea. Ma doare sufletul doar citind prezentarea ta, pentru care te felicit. Nu cred ca pot trece peste suferinta si umilinta acestor femei si peste rautatea si nepasarea unor barbati a caror inteligenta se afla cuibarita doar in pantaloni.
  O apreciez pe autoare si ii respect eroinele pentru curajul de a trece prin furcile caudine ale unui reality show si le invidiez pentru puterea de a se regasi.
  Tot respectul pentru tine ca ai citit si ne-ai vorbit despre carte !

Spune-ți părerea!