Delicatese Literare
Recenzii

Dubla identitate de S.K.Tremayne, Editura RAO – recenzie

Dublă identitate

S.K.Tremayne

Editura RAO

An apariție:2018
Nr. pagini:352
Titlu original:The Ice Twins
Traducere: Graal Soft
Sean Thomas s-a născut în Devon, Marea Britanie, în anul 1963. Ca ziarist, a scris pentru Times, Daily Mail,Sunday Times și Guardian. În 2013, a devenit blogger și comentator pentru Daily Telegraph în Marea Britanie. Inițial, a avut pseudonimul Tom Knox, când a publicat thrillere axate pe domeniul arheologiei și al religiei. Recent, a ales pseudonimul S.K.Tremayne. Autorul trăiește în prezent în Londra și are două fete.
La un an după ce una din fetele lor gemene, Lydia, a murit într-un accident, părinții lor, Angus și Sarah Moorcraft, se mută pe o insuliță din Scoția, pe care Angus a moștenit-o de la bunica lui. Acolo, cuplul speră să-și pună ordine în viață după tragicul accident. Și totuși, după ce la puțin timp Kirstie, geamăna rămasă, susține că s-a comis o greșeală și că ea este, de fapt, Lydia, viața cuplului mai primește o lovitură Așadar, mister! Cine a murit cu adevărat în accident?
„Captivant, trist și foarte incisiv. Un debut promițător.” – Daily Mail
„Bestsellerul Dublă identitate este un thriller psihologic aparte, cu o intrigă complexă ce amintește de Gillian Flynn, autoarea cărții ecranizate Gone Gril (Fata dispărută).” amazon.com
„Admirabil.” – Mail on Sunday
„Dublă identitate este un roman fascinant,cu unul dintre cele mai inteligente finaluri dintre thrillerele recente.” – Sunday Times

 

Dublă identitate este o carte plină de emoții, cu multe semne de întrebare și cu un final neașteptat și trist. Cu o copertă superbă și foarte sugestivă. O carte despre durere și suferință dar și despre puterea de a merge mai departe.
O vreme, familia lor a fost una fericită.
El, Angus Moorcraft, un arhitect de 26 de ani, inteligent și foarte atrăgător. Ea, Sarah Milverton, o fată pe jumătate britanică și jumătate americancă, de 23 ani. S-au cunoscut stând la o masă într-un grup de prieteni. S-au plăcut și au rămas împreună chiar din acea noapte. Un an mai târziu s-au căsătorit, iar după doi ani de căsnicie au venit pe lume două fetițe: surori gemene, blonde și perfect identice. Lydia și Kirstie, poreclite Gemenele gheții, fiind născute într-o zi geroasă de iarnă.
Aflându-se în casa bunicilor, într-un moment de neatenție, Lydia cade de la balcon și moare. Din păcate, pentru ea nu se mai poate face nimic. Sarah își va aminti tot restul vieții țipătul fiicei, acel țipăt care nu se va stinge niciodată.
„Fiica ei, acolo jos zdrobită, cu sângele curgându-i din gură.”
Oriunde ar merge și oricât ar fugi, nu va uita acel moment când fetița ei a dispărut pentru totdeauna, luând cu ea și o parte din inima ei de mamă.
„Îmi amintesc cum o doctoriță și-a înăbușit în mod evident un căscat în timp ce vorbea cu noi, după ce Lydia a fost declarată moartă. Probabil avusese a tură lungă. Un alt doctor a spus că am fost ghinioniști. Acela a fost momentul în care viața mea s-a frânt.”
Nici pentru Angus nu este mai ușor. Urmează zile și nopți pline de băutură, confruntări și certuri la muncă. Turbat de durere, își pocnește șeful apoi demisionează înainte de a fi concediat.
Kirstie suferă enorm după surioara ei Lydia, sufletul ei pereche.
Problemele financiare încep să apară, iar ei hotărăsc să lase în urmă frumosul lor cămin din Londra și să se mute cât mai departe, într-un loc nou, pentru a putea merge mai departe. Se mută în Scoția, pe insula Torran, primită de Angus moștenire de la bunica sa.
În seara când Sarah îi citește o poveste lui Kirstie, descoperă în pătuțul acesteia jucăria preferată a Lydiei. Sarah este răscolită din nou de amintiri și încearcă să afle cine a coborât jucăria din podul casei.
În urma unui coșmar, Kirstie o roagă pe mama să-i permită să doarmă cu Beany, câinele adus în familie la nașterea fetelor. Sarah acceptă de dragul fetiței și descoperă că Beany se poartă cu ea blând, calm, așa cum se purta cu Lydia. Cu Kirstie era întodeauna jucăuș și agitat.
Începe să se întrebe când s-a schimbat comportamentul câinelui și ea nici nu a observat?
Timpul trece dar frământările rămân. Schimbarea era impresionantă, dar nu excepțională. Farul nu era într-o stare prea bună, umezeala și mucegaiul afectase destul de mult locuința. Insula era izolată și pustie, fără semnal la telefon, fără internet iar picturile pereților erau sinistre. Angus își dorise cu orice preț să plece departe de tot și în cele din urmă reușise. Fără prieteni, fără vecini, fără poliție.
La noua școală, Kirstie este primită foarte bine, în schimb fetița nu reușește să se acomodeze. Când profesoara o strigă pe nume, face o adevărată criză spunând că ea este Lydia, că Kirstie e moartă și că o urăște. Își imploră mama să-i spună Lydia pentru că acesta este numele ei, iar pentru Sarah rugămintea fetiței pare dureros de sinceră.
Când astfel de episoade se repetă, Sarah se gândește dacă nu cumva ei au identificat greșit fetița pierdută în acel accident.
„Gemenii identici pot fi adesea greu de diferențiat din punct de vedere fizic, chiar până în anii adolescenței, adesea chiar și pentru părinții lor. În mod curios totuși, câinii nu întâmpină această dificultate. Animalul de companie al unei familii, de exemplu-poate, după câteva săptămâni, să diferențieze un geamăn de celălalt, doar prin simțul mirosului.”
Mămica decide să consulte un psihiatru și află motivele tulburării lui Kirstie. Atunci când un geamăn moare, celălalt va prelua caracteristicile lui, devenind mult mai asemănător cu geamănul mort.
Lydia, fetița moartă, trăiește acum prin Kirstie, fetița vie.
Zilele decurg normal, fetița tot tăcută și temătoare, Angus indiferent și cu sete de răzbunare, iar Sarah cu durerea și gândurile ei de mamă.
Lui Sarah îi e dor de soțul ei. De aproape un an nu au mai făcut dragoste.
„Îl doresc. Încă. Mai mult. Poate mai mult ca niciodată, deoarece a trecut prea mult timp. Vreau să-l aduc înapoi, să-i deschei nasturii cămășii, să facem sex ca și cum n-am mai făcut dragoste de luni întregi. Și mai mult, vreau ca el să-și dorească într-adevăr asta.”
Pe Angus îl macină gândul dacă își va mai putea iubi vreodată soția așa cum ar trebui, fără resentimente și dorința de răzbunare. Existase o vreme când rezolvau toate tensiunile prin sex, dar acum vroia să o rănească pentru ceea ce se întâmplase și să o pedepsească pentru că fiica lui murise.
Dacă cei doi soți nici măcar nu mai puteau comunica, Kirstie comunica foarte bine cu surioara ei. Stăteau de vorbă, râdeau și erau fericite împreună.

Simțind că nu mai poate suporta, Angus îi povestește prietenului său din copilărie că Sarah a preferat-o întotdeauna pe Lydia și că Kirstie suferea din ce în ce mai mult, lipsindu-i dragostea mamei ei. Cuprinsă de gelozie, a împins-o pe surioara ei de la balcon și așa a murit Lydia. Sarah nu știe nimic din ce s-a întâmplat pentru că nu ar putea suporta adevărul.
La scurt timp, Sarah descoperă că soțul ei o înșelase. Pe un roman de adulter, singura ei prietenă se semnase cu dragoste și trei pupici. Cerându-i explicații, Angus o roagă să-l ierte așa cum și el a iertat-o cândva…  Cu depresia ei avansată, Sarah nu mai putea ierta nimic.
„Nu-mi doresc nimic mai mult decât acest lucru, să plece Kirstie și poate și Lydia. Sunt îngrozită de ambele mele fiice, cele două fantome din casa mea, cele două fantome din mintea mea. Gemenele gheții, topindu-se una în cealaltă.”
Într-un moment de nebunie și disperare, hotărăste să ia fetița și să plece. Afară vremea era catastrofală și nimeni nu ar fi supraviețuit furtunii violente ce se abătuse asupra insulei…
Pe Sarah nimic nu o mai putea întoarce din drum. Lydia o chema pe mămica ei pentru că venise vremea să aibă grijă de ea.
Rămân în urmă secrete ce nu se vor dezvălui niciodată. Secretul lui Kirstie din noaptea furtunii și secretul lui Angus în ce privește adevărul despre Sarah.
O poveste cutremurătoare, în care dorința mamei de a fi alături de fetița ei preferată a învins orice obstacol. Nimic nu a compensat pierderea puiului drag.
O mamă și o fiică ce s-au regăsit una pe cealaltă!
Un tată, o fiică, un cățel și foarte multe amintiri ce îi vor urmări o viață întreagă!
Recomand cu drag această carte celor ce credeți că aveți puterea să o citiți!
Mulțumesc Delicatese Literare pentru încredere și mulțumesc Editura RAO!

Mulțumim Editura Rao pentru cartea Dublă identitate de S.K.Tremayne!

Cartea Dublă identitate de S.K.Tremayne

poate fi comandată de pe raobooks.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro

 

21 Comments

 • Oli

  Superbă recenzie, Mirela! Felicitări, îmi place foarte mult ce si cum ai scris! Iar cartea pare cu adevărat deosebită!

  • Mirela Nenciu

   Mulțumesc mult,Oli! E o carte frumoasă cu multe dileme si secrete,iar atunci când crezi că ai aflat totul,nu e nici pe departe așa!

 • Catalina Dumbrava

  Oauuuuu, am ramas PUF , imi doresc foarte mult sa o citesc si eu, recenzia este extraordinara si te felicit Mirela! :*

  • Mirela Nenciu

   Mulțumesc mult Cătălina! Nu am putut descrie în cuvinte tot ce am simțit citind cartea dar e carte ce merită citită,cu siguranță!

  • Mirela Nenciu

   Mulțumesc frumos! E o carte scrisă foarte bine și cu un subiect sensibil dar interesant!

 • anasylvi

  Cartile cu gemeni sunt de multe ori misterioase si datatoare de fiori, mai ales cand la mijloc este o enigma. Felicitari pentru redarea atmosferei, e foarte reusita!

  • Mirela Nenciu

   Mulțumesc mult! Am avut mari emoții și mă bucur mult dacă am reușit să vă atrag atenția asupra cărții. Mai vreau cărți cu gemeni……de preferat majori

 • Fratiloiu Dorina Petronela

  Superba recenzie Mire! Se vede ca ti-a placut f mult! Tinand cont ca e vorba despre doua fetite e clar ca e sensibila tare povestea! Te pup. Sa o tii tot asa!

  • Mirela Nenciu

   Îți mulțumesc Dorina! Tu ști cât de cât despre ce e vorba și mă bucur că îți dorești să citești cartea!

 • Alina Geambasu

  Recenzia ta mi-a starnit interesul. Am in gand o gramada de intrebari. Nu aveam de cand sa iau cartea. Acum m-am razgandit. Vreau sa primesc toate raspunsurile la intrebari.
  Felicitari pentru recenzie, Mirela!

  • Mirela Nenciu

   Mulțumesc mult,Alina! Și eu am avut întrebări până aproape de sfârșit. Ăsta e și farmecul cărții ,să ne țină conectate de la început până la final. Mă bucur că ți-am stârnit curiozitatea!

 • Geo

  O carte impresionanta! Care se joacă nu doar cu emoțiile tale, ci si cu ceea ce crezi ca s-a întâmplat cu adevărat. Un thriller foarte bine scris, cu suspans la cote maxime. Personaje bine create si o poveste care te frânge. Iar la final îți oferă o perspectiva neașteptata si in același timp, șocanta! Am citit cartea cu inima-n gât, furioasă pe un personaj și la final am fost șocată ca nu am intuit cu adevărat ceea ce se întâmplase…
  Mulțumesc Mire! Mă bucur ca am cedat ispitei si am citit aceasta carte deosebita!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *