Delicatese Literare
Recenzii

Duelul vrăjilor de Sebastien de Castell, Editura RAO – recenzie

Duelul vrăjilor

(Spellslinger – 2017)

Sebastien de Castell

Editura RAO

Traducerea: Cristina – Mihaela Tripon

Număr de pagini: 444

Anul apariției: 2018

1. Duelul vrăjilor – Spellslinger – 2017
1.5. The Dowager Magus – 2018
2. Înfruntarea umbrelor – Shadowblack – 2017 – recenzie
2.5. Firewood – 2018
3. Charmcaster – 2018
3.5. The Red Lily – 2018
4. Soulbinder – 2018
5. Queenslayer – 2019
6. Crownbreaker – 2019
Sebastien de Castell a absolvit Facultatea de Arheologie și, imediat, a ajuns pe un șantier arheologic. Patru ore mai târziu, a înțeles că nu îi place deloc această disciplină, așa că a pornit în căutarea unei vieți pline de aventuri și călătorii. În drumul său, a fost muzician, coregraf pentru un teatru, punând la punct scenele de luptă cu săbiile și designer web.
Romanul său de debut, publicat în 2014, i-a adus nominalizarea la Goodreads Choice Award pentru cel mai bun volum fantasy, premiile John W. Campbell și Gemmell Morningstar pentru debut și Prix Imaginales, în Franța, pentru cel mai bun roman într-o limbă străină.
Sebastien trăiește la Vancouver, în Canada, alături de soția sa minunată și de două pisici urâcioase.
“Duelul vrăjilor” este prima sa serie de ficțiune pentru tineri.
Magia este înșelătoare. Kellen are aproape 16 ani și abia așteaptă să devină mag. Are o singură problemă: magia sa aproape că a dispărut.
Confruntat cu posibilitatea unei vieţi ingrate, ca servitor în casa propriei familii, Kellen se hotărăște să folosească ultima armă care i-a mai rămas: șiretenia. Curând, cu ajutorul lui Ferius Parfax, o călătoare misterioasă, Kellen va afla că există multe alte căi prin care îţi poţi învinge adversarii, pentru a deveni… stăpânul vrăjilor.
Mai este puțin până când Kellen va înfrunta primul său duel magic. Încep, astfel, cele patru probe care îl vor ajuta să devină mag.
Pe măsură ce se apropie cea de-a șaisprezecea sa aniversare, Kellen trebuie să se folosească de inteligență pentru a evita rușinea supremă: eșecul. Totuși, o străină abia ajunsă în oraș îl provoacă pe Kellen să aleagă un alt drum în viață.
Ferius Parfax este o misterioasă Argosi – o călătoare care supraviețuiește grație istețimii și celor trei pachete de cărți pe care le poartă asupra sa. Este dificilă și imprevizibilă, însă ar putea fi singura speranță a lui Kellen.
Duelul vrăjilor de Sebastien de Castell este primul volum dintr-o serie fermecătoare, înțesată de trucuri și de capcane, plus o vicleană pisică-veveriță vorbitoare.
“Există trei cerințe pe care trebuie să le îndeplinești ca să câștigi statutul de mag printre Jan’Tep. Prima este forța, ca să îți aperi familia. A doua este abilitatea de a mânui magia care protejează neamul nostru. A treia este pur și simplu să ajungi la vârsta de șaisprezece ani. Mai erau câteva săptămâni până la ziua mea de naștere când am aflat că nu voi face niciunul din aceste lucruri.”
Romanul debutează cu suspansul oferit de gândurile personajului. Suspans care te învăluie și te face să-ți dorești să străbați întreaga poveste pentru a descoperi finalul.
Scrisă la persoana întâi, din perspectiva lui Kellen, cartea se citește ușor, ești impresionat de lumea care ți se dezvăluie, de acțiunea în continuă schimbare și de imposibilitatea de a întrevedea finalul.
Am admirat coperta incitantă, care atrage privirea și stârnește curiozitatea. Am apreciat curajul de care dau dovadă personajele și faptul că sunt reale, că sunt atât de bine descrise încât ți le poți închipui.
Duelul vrăjilor este o carte care te introduce într-o lume fantastică aparte. Unde nu există bine și rău, sau nu le deosebești la prima vedere.
Magii vârstnici spun că magia are gust. Vrăjile de ambră sunt asemenea unui condiment care îți pișcă vârful limbii. Magia suflată este ușoară, aproape răcoroasă, asemănătoare cu senzația pe care o ai atunci când ții o frunză de mentă între buze. Vrăjile de nisip, mătase, sânge și fier… fiecare are propria-i aromă. Adevăratul adept — acel mag care poate face vrăji, chiar și în afara oazei – le știe pe toate.
Eu? Habar nu aveam ce gust aveau vrăjile supreme, și tocmai din acest motiv aveam necazuri.
Se anunță vremuri tulburi, pline de nesiguranțe și pericole pentru tânărul Kellen…
Am citit cândva că alte culturi folosesc cuvântul “oază” pentru a descrie un petic de pământ fertil în mijlocul deșertului, însă o oază Jan’Tep este ceva complet diferit. Șapte coloane din marmură se înălțau deasupra noastră, câte una pentru fiecare dintre cele șapte forme de magie adevărată. În interiorul cercului de zece metri nu existau nici copaci, nici vegetație, doar un covor strălucitor de nisip argintiu care, deși era iscat de vânt, nu trecea niciodată de limitele stabilite de coloane. În mijloc, se afla un bazin jos din piatră, plin cu ceva ce nu era nici lichid, nici aer, dar care strălucea atunci când se unduia asemenea valurilor. Aceasta era magia adevărată. “Jan”. 
Jan’Tep se traducea drept adevărata magie a neamului sau neamul magiei adevărate.

Acțiunea romanului debutează chiar cu un duel. Un duel între Kellen și Tennat. Un duel care se poate termina într-un singur mod: unul dintre ei devine mag, iar celălalt va deveni servitor în casa uneia dintre familiile de magi, la finalul probelor. O soartă care urmează să se decidă în urma acestor confruntări. Câștigă! Dar, totul devine și mai complicat atunci când propria lui soră – Shalla, îl acuză că a trișat și aproape îl omoară cu o vrajă…. Oare cum este să conștientizezi proximitatea morții la nici șaisprezece ani?
Avem parte de înfruntări între magi puternici, lupta dintre cei puternici și cei slabi, de ura și invidia ce ies la iveală, de tentative de denigrare și…
– Toată pregătirea pentru magie cu toiege strălucitoare și artificii mistice, ca în cele din urmă să-l alungi doar cu o privire hotărâtă. Acum înțeleg de unde-a moștenit puștiul îndrăzneala.
Ferius este cea care l-a salvat pe Kellen de la o foarte posibilă moarte. Și tot ea, este cea care face în așa fel încât să dezamorseze bomba, o posibilă confruntare între magi ce este orpită…
“Duelul vrăjilor” nu este un simplu roman despre magie și magi. Este un roman despre echilibrul între bine și rău, despre cunoaștere  și maturizare, despre luptă atunci când sorții îți sunt potrivnici.
Încă de la început am fost intrigată de Ferius, o apariție neașteptată și învăluită în mister. Este o maestră a cărților de joc, dar ceva ascunde. Are un secret pe care mi-ar place să-l descopăr.
Suferim alături de Kellen, care conștientizează că magia lui dispare și în curând va deveni un Sha’Tep – servitor precum Abydos, care era fratele tatălui său… Nu se știe ce ar putea face pentru ca situația să fie alta, dar este hotărât să privească spre viitor. Viitor care se apropie cu pași repezi.
Astfel că, din partea Văduvei Mag, soția Prințului Clanului, sosește o invitație – mai mult o convocare, care-i solicită lui Kellen prezența la palat. Bineînțeles că solicitarea nu poate fi refuzată… Ce credeți că-i cere aceasta? Să o urmărească pe Ferius! Și o face. Ba chiar o și găsește înlănțuită prin magie, gata să fie supusă judecății de cei trei fii ai lui Ra’meth – rivalul tatălui său. Ce face Kellen?
Puterea unui mag fie sporește, fie slăbește. Puterea se schimbă mereu, la fel și forța unei națiuni. Doar cei care reușesc să descopere noi izvoare de putere își merită numele de mag. Cei care nu reușesc, nu au nicio valoare pentru neamul nostru.
Oare ce viitor îl așteaptă pe Kellen?
Printre intrigi, lupte pentru putere, comploturi și lupte mascate, Kellen a demonstrat că este un puști inteligent, cu resurse, capabil să facă față provocărilor chiar și fără magie.
Un alt personaj care mi-a plăcut a fost chiar Văduva Mag, pe care vă las să o descoperiți.
– Ai găsit-o deja pe cea care contează, cea de care se leagă soarta noastră, a tuturor. Întreabă din nou.
M-a condus afară.
– Care este dușmanul care nu poate fi învins de magie?
Mer’esan s-a uitat la mine cu o față atât de tristă, încât i se citea pe ea fiecare an pe care îl avea.
– Adevărul, a răspuns ea.
Care este adevărul? Îl va descoperi Kellen? Sunt convinsă că până atunci mai aveau de străbătut cale lungă. Iar cea de a treia probă bate la ușă…
A te bizui pe acele vrăji cunoscute înseamnă să îi îngădui dușmanului să îți cunosscă armele. Magia noastră nu poate sta pe loc, ci trebuie să se adapteze și să se schimbe, ca să îi apere pe semenii noștri de cei care vor să ne-o ia. Doar cei care pot demonstra că au abilitatea de a născoci vrăji noi pot fi numiți Jan’Tep și își pot câștiga numele de mag.
Asistăm la o luptă stranie între Kellen, cei doi foști prieteni ai săi și marele său dușman Tennat, luptă în urma căreia Kellen este rănit, dar reușește să elibereze veverița- pisică la captivarea căreia ajutase… Ce se întâmplă după aceea? Totul se desfășoară cu o rapiditate de neimaginat! Creatura eliberată revine împreună cu suratele sale și are loc o luptă și mai mare. Luptă încheiată odată cu apariția lui Ferius, care nu știu exact ce i-a arătat veveriței- pisică, dar este clar că a făcut-o să dea înapoi… Ca să nu mai spunem că tânărul Kellen înțelege acum graiul acestui animal. Pentru ca totul să fie și mai incitant, mai avem parte de un moment de cotitură:
La început am fost atât de concentrat asupra vânătăilor, încât nu am observat liniile subțiri și negre care se încolăceau în jurul ochiului stâng. Semănau cu niște lujeri cățărători, aproape ca imaginile desenate de un mare artist. Le-ai fi putut considera chiar frumoase dacă nu le-ai mai fi văzut niciodată…
Mă holbam în oglindă, îngrozit de ceea ce vedeam, pentru că datorită acelor firicele negre care se răsuceau am înțeles ce se întâmpla cu mine.
Eram “întunecat”. 
Iar a fi întunecat, în neamul lor, nu era văzut cu ochi buni. Așa ceva era de neconceput și de netolerat!
Cum se continuă mai departe romanul? Ce se întâmplă cu tânărul nostru? Asta este o altă poveste plină de adrenalină și pericole ce pândesc din umbră. Avem parte de aventuri de neînchipuit alături de acest tânăr curajos care-și înfruntă destinul, se confruntă cu propria-i soartă și, până la urmă, sfârșește acceptând această nouă cotitură a vieții lui.
“Duelul vrăjilor” este o carte uimitoare! Cu o notă de originalitate, este diferită de restul cărților fantasy citite până acum. Am fost de-a dreptul impresionată de întreaga lume creată de autor în acest roman pe care l-am savurat din plin și căruia abia îi aștept continuarea.

Mulțumim Editura RAO pentru cartea Duelul vrăjilor de Sebastien de Castell, oferită pentru recenzie

Cartea Duelul vrăjilor poate pot fi comandată de pe raobooks.comelefant.rolibris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librarie.net, dol.ro.

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți pentru adolescenți

 

 

28 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *