Delicatese Literare
Recenzii

Duff de Kody Keplinger, Editura Epica – recenzie

Duff 6931356

Kody Keplinger

Titlul original: The DUFF: Designated Ugly Fat Friend

Traducere: Dana Popescu

298 pagini

 „Intensă, înflăcărată și mistuitor de sinceră, DUFF este unul dintre puținele romane de excepție, scrise pentru tineri, din ultimii ani.” – Elizabeth Scott, autoarea volumelor Living Dead Girl și The Unwritten Rule.
„Provocatoare și convingătoare. O carte pe care nu o poți lăsa din mână.” – Simone Elkeles, autoarea seriei bestseller Chimie perfectă.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Bianca Piper, o tânără de șaptesprezece ani, o prietenă loială dar pe care viața a făcut-o să devină cinică.
Inima i-a fost frântă pe când avea paisprezece ani și era în primul an de liceu. Atunci s-a îndrăgostit de Jake Gaither, un băiat cu patru ani mai mare, care părea să îi împărtășească sentimentele.  Dornică să se facă plăcută și să se integreze cât mai bine, fericită că tocmai băiatul ce părea întruchiparea perfecțiunii îi dădea atenție, nu și-a pus nici o întrebare de ce el nu se afișa niciodată cu ea în public. S-a culcat cu el, încrezătoare în declarațiile lui de iubire veșnică, mințindu-se singură că trăiește o frumoasă poveste de iubire secretă – ceva cam ca Romeo și Julieta. Bula ei de fericire avea să se spargă după trei luni, când Tiffany, o fată mai mare decât ea, a abordat-o și i-a spus cu ură să stea departe de iubitul ei, iar Bianca a constatat cu durere că în tot acest timp ea fusese doar cealălaltă fată, un substitut.
”- Deci tu ești Bianca? Parașuta din anul întâi care se culcă cu iubitul meu, nu?
– Cu iubitul tău? N-am…
– Să stai naibii departe de Jake!”
Distrusă sufletește, Bianca a încercat să se adune din bucăți și să meargă mai departe. Pe când avea cincisprezece ani, s-a convins singură că este îndrăgostită de Toby Tucker, un băiat deosebit de inteligent și studios, cu care i se părea că s-ar fi potrivit foarte bine. Din păcate, de curând aflase că Toby avea o prietenă cu care își făcea deja planuri de viitor.
Nici în familie lucrurile nu stăteau prea roz. Mama ei scrisese cândva o carte motivațională și, întrucât se părea că trecea printr-o perioadă de depreseie, tatăl ei insistase să facă o călătorie în care să țină prelegeri despre carte. Din păcate, după prima călătorie urmase a doua, apoi încă una și tot așa, mama ei fiind mai mult absentă din viața ei, spre tristețea tatălui ei, care devenise tot mai apatic.
Bianca avea două bune prietene – Casey și Jessica, ambele superbe, ea părând complet ștearsă în comparație cu ele. Jessica era sora lui Jake și se împrietenise cu aceasta la un an după ce povestea ei nefericită de dragoste se sfârșise. Faptul că nu-i povestise niciodată nimic despre acest lucru Jessicăi ne demonstrează că, în pofida aparenței cinice abordate, în sinea ei Bianca își păstrase bunătatea și loialitatea.

The-DUFF__33

Având deja respectul de sine la pământ, avea să primească o nouă lovitură în orgoliul ei de la Wesley Rush, vedeta liceului și un fustangiu notoriu. Acesta îi spune că dorește să petreacă mai mult timp cu ea, cea care era urâțica grupului lor de trei fete, pentru a le cuceri mai ușor pe prietenele ei superbe.
”- Iar tu, draga mea, ești o Duff.
DESEMNATĂ
URÂȚICA și
DOLOFANA
din gașca
FETELOR,
cu… a spus el și a ridicat din umerii lați. Gândește-te puțin. De ce te aduc ele aici, când tu nu dansezi niciodată?”
”- Ai niște prietene tare… tare bune.
S-a oprit din vorbit, cu ochii la ce se petrecea pe ringul de dans, apoi s-a întors către mine:
– Ideea e următoarea: s-a dovedit științific că în fiecare grup de prieteni există o verigă slabă, o Duff.”
”Ce vreau eu să spun e că tipele – de genul amicelor tale – îi găsesc sexy pe tipii care se arată înțelegători și vor să socializeze cu Duff. Uite, dacă vorbesc cu tine acum, îmi dublez șansele să reușesc să le aduc în patul meu la noapte. Așa că, dă-mi și mie o mână de ajutor și prefă-te măcar că îți face plăcere conversația asta.”

Șocată și umilită, Bianca nu se poate abține și îi toarnă paharul de Cola cu cireșe în capul lui Wesley.
Lucrurile o iau complet razna în familia ei, tatăl ei având un șoc în momentul în care privește actele de divorț trimise de mama ei și îmbătându-se criță, speriind-o la culme pe Bianca, care știa că el avusese mari probleme cu alcoolul în urmă cu optsprezece ani și scăpase de ele doar în urma unui tratament.
Vestea că Jake se întoarce acasă de sărbători împreună cu logodnica lui Tiffany o bulversează complet pe Bianca, care se simte sub o presiune teribilă, fără vreo supapă de relaxare.
Incredibil, chiar Wesley o să-i ofere antidotul la problemele ei. Lucrând împreună la un proiect pentru școală, Bianca, în urma unui impuls irezistibil, îl sărută, el îi răspunde cu pasiune și lucrurile se încing între ei, ajungând să-și ofere ”beneficii” reciproce, care pe Bianca o ajută să-și abată gândurile de la necazurile pe care le avea.
”Senzația asta de amorțire a simțurilor pe care o aveam de fiecare dată când îl sărutam era atât de euforică – asemenea unui drog -, încât nu eram în stare să renunț la ea așa de repede. Era foarte posibil să îl urăsc pe Wesley Rush, dar la el se afla cheia eliberării mele, iar în clipa aceea chiar îl voiam… aveam nevoie de el.”
Iar cum problemele Biancăi în loc să se rezolve, se agravează din ce în ce mai tare, ea apelează tot mai des la ”medicamentul” Wesley. Acesta pare încântat de noua lor relație de genul ”inamici cu beneficii”, întrucât în public ei continuă să se șicaneze reciproc. Totuși, deși nu are nici o problemă că este folosit, ar vrea să afle motivul.
”- N-am nicio problemă dacă sunt folosit, a început Wesley, și și-a tras pe el tricoul negru mulat. Mi-ar face plăcere să știu, însă, pentru ce sunt folosit.”
Bianca își deschide sufletul în fața lui, povestindu-i despre Jake și amăgirile lui, despre care nu-i spusese decât lui Casey. Surprinzător, Wesley o ascultă cu multă înțelegere, spunându-i că Jake a fost un mare nemernic făcându-i toate acele declarații în care nu credea, doar pentru a o seduce. La rândul lui, Wesley îi mărturisește că el stă mai mult singur, părinții lui fiind mai mereu plecați, abandonându-l pe el și pe sora lui Amy în grija bunicii. Dar, cum bunica lui nu îl putea suferi, reproșându-i în permanență comportamentul, preferase să se mute singur în casa părinților.

theduff header

Mama Biancăi își face o apariție meteorică, în care clarifică lucrurile cu tatăl acesteia, lămurindu-l că nu intenționează să se răzgândească în privința divorțului. În urma întâlnirii, tatăl Biancăi se refugiază în alcool și, beat fiind, văzând-o pe ea acasă împreună cu Wesley, își pierde cumpătul și începe să o jignească, numind-o ”târfă” și trăgându-i o palmă. Wesley a sărit imediat în apărarea ei, lovindu-l pe tatăl ei și interzicându-i să o mai jignească, după care a luat-o la el acasă, unde a început să o încurajeze.
”- Ascultă-mă, a zis, nu ești târfă. Mă auzi, Bianca? Dar ești o tipă inteligentă, exuberantă, sarcastică, cinică, capricioasă, loială și plină de compasiune. Asta ești, bine? Nu ești nici târfă, nici gâsculiță, nimic de genul acesta. Doar pentru că ții ascunse niște secrete și ai niște scăpări… Nu ești decât confuză… ca noi toți.”
Bianca este uluită și își dă seama că un sentiment puternic față de Wesley, pe care îl ignorase în tot acest timp, începe să crească tot mai mult în ea. De data asta, partida de iubire dintre ei este plină de tandrețe, iar ea, pentru prima dată, nu se mai simte murdară și vinovată.
”De data asta lucrurile se petreceau pe îndelete și serios. De data asta nu mai căutam un refugiu. De data asta era vorba de el. Despre mine. Despre sinceritate și compasiune și despre toate acele chestii pe care nu mă așteptam să le descopăr în Wesley.”
A doua zi dimineață, Bianca are o revelație. Realizează că s-a îndrăgostit profund de Wesley, iar acesta în nici un caz nu îi va întoarce sentimentele. Își dă seama că dacă va continua această relație, va sfârși cu inima sfâșiată mult mai rău ca în cazul lui Jake, pentru că și sentimentele ei din prezent erau mult mai puternice. Fără să-i explice motivele, îl evită sistematic pe Wesley, care încerca din răsputeri să ia legătura cu ea.
Surprinzător, Toby, cel de care avusese impresia că fusese îndrăgostită doi ani de zile, începe să-i dea atenție, spunându-i că s-a despărțit de prietena lui și și-ar dori o relație cu ea. Deși cândva asta era tot ce și-ar fi dorit să audă, acum își dă seama că alături de Wesley s-a simțit mai în largul ei decât alături de Toby.
Citind cartea ”La răscruce de vânturi”, Bianca sesizează o similitudine cu propria situație, cuvintele lui Cathy învârtindu-i-se obsesiv prin minte, doar că în locul lui Linton era Toby, iar în locul lui Heathcliff era Wesley.
”Iubirea mea pentru Toby e asemenea frunzișului din pădure. Timpul o va schimba, precum iarna preschimbă copacii. Dar dragostea pentru Wesley aduce cu veșnicele stânci de sub pământ – dătătoare de prea puțină încântare, dar necesare.”
Alegerile greșite ale lui Cathy în ”La răscruce de vânturi” declanșaseră nefericirea tuturor, iar Bianca speră ca ea să fie mai înțeleaptă și ia deciziile potrivite cu propria ei situație.
Cartea surprinde un crâmpei din viața unei adolescente de șaptesprezece ani, cu frământările, amăgirile, neliniștile, incertitudinile, suferințele, iubirile și speranțele specifice vârstei, fiind cu atât mai veridică cu cât a fost scrisă de autoare pe când avea chiar șaptesprezece ani.
Deciziile pe care le iei la acea vârstă îți pot influența întreaga viață, dar din păcate părinții, prea preocupați de propriile lor probleme, ignoră adesea problemele copiilor lor adolescenți, bagatelizându-le. Mama Biancăi își petrecea timpul făcând prelegeri pentru a-i învăța pe alții cum să-și organizeze viața, timp în care viața propriei ei fiice se ducea de râpă.
”În ultimele luni nu făcusem nimic altceva decât să mă lupt cu propria mea stimă de sine, în timp ce mama îi învăța pe alții cum să și-o îmbunătățească pe a lor. Poate dacă aș fi vorbit cu ea, nu ar fi durat atât de mult să-mi pun viața în ordine.”
Tatăl Biancăi, cuprins de panică la gândul că soția lui, pe care o iubea enorm, va divorța de el, deși ar fi trebuit să-și dea seama de mult că spre acest lucru se îndreptau, alege calea lașității, refugiindu-se în alcool și răzbunându-se pe persoana pe care ar fi trebuit să o protejeze cel mai tare – fiica lui. Din fericire, s-a trezit în al doisprezecelea ceas și a înțeles că trebuie să-și facă ordine în viață, realizând lucrurile bune pe care le avea, reașezându-și prioritățile și cerându-și scuze fiicei sale.
Bianca este bună, inteligentă, loială familiei și prietenelor ei. Loviturile pe care le-a primit au făcut-o să-și ascundă adevărata fire în spatele unui sarcasm mușcător. La sfârșit, trebuind să aleagă între Toby și Wesley, în loc să se preocupe de ea, era îngrijorată ca nici unul dintre ei să sufere.
Wesley pare un arogant lipsit de inimă dar, de fapt, și el se ascundea sub o mască. Deși relația lui cu Bianca începe oarecum ciudat, pe parcurs este evident că începe să se atașeze tot mai mult de ea. Deși își dă seama că este folosit, este sincer preocupat să afle motivele ei, pentru a o ajuta. Când ea se desparte de el, are la rândul lui o revelație, dându-și seama de intensitatea sentimentelor lui față de ea și face ce n-ar fi crezut niciodată că o să facă – să lupte pentru o fată. În același timp, criticile ei l-au pus pe gânduri, le-a analizat și și-a dat seama că ea avea dreptate și s-a hotărât să facă niște schimbări fundamentale în viața lui.
Bianca și Wesley au parcurs un drum lung, al maturizării, până să ajungă împreună. Amândoi s-au schimbat sub influența celuilalt, și-au reconsiderat principiile și prioritățile.
”Nu era perfect, nici măcar nu se apropia de perfecțiune, de fapt, dar, hei, nici eu nu eram. Eram amândoi destul de duși cu pluta. Și într-un mod ciudat, chestia asta făcea relația noastră și mai interesantă. Da, era ceva bolnav și sucit în ea, dar așa era și realitatea, nu? Era imposibil să scapi de ea, și-atunci de ce să n-o îmbrățișezi?”

ending3

The-Duff-Movie-2015-Pictures-HD-Free-Wallpapers-4

Mulțumim Editurii Epica pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice young adult cu liceeni

Cartea Duff de Kody Keplinger se poate comanda pe elefant.ro, pe librarie.net, pe libris.ro sau alte librarii on-line.

Cărțile apărute la Editura Epica se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, librex.rocartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Epica

43 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *