Delicatese Literare
Recenzii

Dulcea mea răzbunare de Jane Fallon, Editura Trei, Colectia Fiction Connection – recenzie

Dulcea mea răzbunare

(My Sweet Revenge – 2017)

Jane Fallon

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Oana Dușmănescu

424 pagini

„Vreau să-l fac pe soţul meu să se îndrăgostească din nou de mine. Să vă explic. Acesta nu este un exerciţiu inspirat de gloriosul matriarhat din anii ‘50. N-am citit niciun articol din revistele pentru babe, gen «Douăzeci de metode prin care să-ţi păstrezi bărbatul». Nimic n-ar putea fi mai departe de adevăr. Vreau să se îndrăgostească din nou de mine pentru ca, atunci când o să-l pun să dispară dracului din viaţa mea, să-l usture. Sau măcar să priceapă ce i se întâmplă. Să nu-şi spună, pur şi simplu: «A, ce bine!» Vreau să-l doară!“ 
Paula i-a fost devotată complet lui Robert de când erau colegi la școala de actorie. A renunțat la visurile ei pentru ca el să reușească în carieră. Acum Robert este în culmea succesului, iar Paula tocmai a descoperit că el are o aventură.
E momentul să interpreteze rolul vieții ei.
Răzbunarea e dulce.
Nu-i așa?
Formidabil de amuzantă. Suspansul e asigurat.” – Sunday Mirror
O poveste alertă despre infidelitate, manipulare și răzbunare.” – Good Housekeeping
“O intrigă delicios de diabolică.” – Daily Express
“Răsturnările de situație te vor captiva total.” – Closer
“Poți avea mereu încredere că Jane Fallon îți va oferi o poveste foarte bine condusă, plină de un umor sec, pe care n-o poți lăsa din mână seara, la culcare.” – Red

Dulcea mea răzbunare este o carte diabolic de amuzantă, în care răzbunarea și răsturnările spectaculoase de situație țin capul de afiș, Cu un umor sec, autoarea reușește să te captiveze de la primele rânduri, iar paginile par că se dau singure unele după altele, prea curios ca să vezi ce se întâmplă.
Cartea reușește să surprindă de minune criza vârstei de mijloc, când fluturii din stomac au zburat demult, iar fiorii primei iubiri au fost și ei înăbușiți de prea multele angoase pe care viața le provoacă… Fără o afecțiune reală, un respect reciproc și o bază solidă de preocupări comune, relația devine din ce în ce mai fragilă, cu atât mai mult dacă este supusă la tentații irezistibile din afară…
Povestea lui Paula și Robert seamănă cu cea a multor cupluri. Cei doi trăiseră o iubire pasională pe când erau tineri studenți la școala de actorie, iar visele lor păreau să se completeze perfect. Doar că fiica lor apăruse prea repede, la scurt timp după ce terminaseră colegiul, iar soluția cea mai simplă a fost ca Paula să stea acasă și să se ocupe de copil, în timp ce Robert își croia o carieră și avea grijă de cheltuielile casei. Deși conveniseră inițial să inverseze rolurile peste un timp, acea vreme n-a mai venit niciodată. Robert reușise să fie distribuit cu succes în câteva filme, câștigând o mică avere, iar dacă s-ar fi retras exista riscul să nu mai prindă ulterior o altă oportunitate în lumea fragilă a filmului, în care ești imediat uitat odată ce apare o nouă stea la orizont. Nici Paula nu a insistat, având deja respectul și încrederea de sine la pământ, temându-se de marea umilință ca el să refuze vreun rol ideal și să stea acasă, în timp ce ea rata audiție după audiție.
Astfel, Paula a trebuit să se mulțumească cu modestul post de vânzătoare la patiserie, reușind să ajungă la aproape patruzeci și doi de ani la impresionanta greutate de nouăzeci și cinci de kilograme. În tot acest timp, Robert se menținuse la o formă fizică de invidiat, făcând exerciții fizice regulate și fiind distribuit de peste cinci ani într-un serial de mare succes în rolul unui colecționar de antichități foarte cumsecade, care cucerise inima tuturor bătrânicilor din cartier.
Prima jumătate a cărții este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Paula, a cărei viață este zgâlțâită din temelii în momentul în care citește din greșeală un mesaj din telefonul soțului ei, semnat de Saskia, actrița ce juca chiar rolul soției lui Robert în film și pe care acesta o bârfea în permanență, susținând că nu o putea suferi.
”Doamne! Era gata să fim prinși aseară! MULT PREA riscant! Sper că Paula a crezut-o!!! Nu m-am simțit prea bine c-am fost nevoită s-o mint în față! Te iubesc xxx”
Pentru Paula mesajul citit a fost ca un duș rece, smulgând-o din rutina comodă în care se complăcuse de ani de zile și forțând-o să vadă realitatea drept în față.
După cum am mai subliniat și cu alte ocazii, de multe ori sentimentele negative sunt mult mai puternice decât cele pozitive. În cazul de față, orgoliul rănit și dorința de răzbunare i-au dat Paulei imboldul necesar să înceapă să facă o schimbare radicală în viața sa. Extrapolând, am putea zice că a fost cel mai bun lucru care i se putea întâmpla pentru a începe să-și facă din nou planuri de viitor, cuprinsă de frenezie și anticipație, ieșind din monotonia în care se scufundase de mult timp.
Abia acum, după ce viața i-a tras o palmă, Paula realizează cât de puține lucruri mai avea în comun cu soțul ei, singurul liant care-i mai unea fiind Georgia (sau George după cum o alintau ei), fiica lor în vârstă de șaptesprezece ani, pe care amândoi o adorau.
”- Unde e George?
Își toarnă un pahar de vin roșu.
– Învață la Eliza.
Și asta e tot. Aici se termină conversația noastră. Îmi scormonesc prin creier un subiect de conversație. Zilele astea, dacă nu e Georgia aici, tindem să mâncăm în tăcere. Îmi amintesc de vremurile în care ne luam vorbele din gură reciproc, atât de multe aveam să ne spunem.
– Ai avut o zi bună?
Mormăie un da, cu gura plină de pui.
– Saskia a ajuns la timp?
– A ajuns.
Nu-mi vine decât să-l întreb decât ”I-ai tras-o azi?”, așa că mă întorc la mâncarea mea. În mod clar, trebuie să caut niște subiecte comune de discuție.”
Departe de a-și plânge de milă sau a se victimiza, Paula a pus rapid la cale un plan prin care să reintre în forma ei de odinioară și să-l copleșească pe Robert cu atenții măgulitoare, astfel ca acesta să se reîndrăgostească de ea, moment în care ea să-i dea cu multa satisfacție papucii, pentru a-l face să sufere.
Planul ei avea multe lacune și slabe șanse de reușită însă, așa cum se întâmplă adesea în viață, important e să pui lucrurile în mișcare, iar evenimentele vor decurge unul din altul într-o ordine aleatoare, întocmai ca într-un joc de domino, cu rezultate complet imprevizibile. Finalul poate fi mult mai spectaculos decât așa cum l-ai imaginat!
Pentru început, Paula a început să facă timid câteva exerciții fizice, pentru a începe să slăbească măcar puțin.
”Lumea fitnessului e un mister pentru mine. Știu că principiul de bază e să mănânci puțin, să te miști mai mult, dar în afară de astea sunt pierdută. Mă hotărăsc că a merge pe jos până la muncă e un bun început. Nu e atât de departe – patru stații de autobuz – dar nu am făcut vreodată asta de când lucrez acolo. Orice altceva în afară de a sta jos mi se pare un real progres.”
Următorul pas a fost ca Paula să încerce să-i intre pe sub piele lui Robert, participând, ba chiar ea propunând, la activitățile care-i făceau lui plăcere.
”Ne uităm la Contryfile. Omorâți-mă. Pe bune, omorâți-mă. Dar lui îi place la nebunie și, în noul meu rol de soție ascultătoare, am fost de acord să-l urmăresc și eu măcar o dată. De fapt, chiar a fost sugestia mea.
Întrebați-mă orice despre creșterea porumbului. Haide. Întrebați-mă.”
În mod logic, pentru a-și asigura reușita planului ei, Paula trebuia să-și cunoască rivala. Știind că Robert era invitat la ziua lui Josh, producătorul serialului și soțul Saskiei, Paula l-a uluit complet oferindu-se să-l însoțească, deși niciodată nu mai participase la vreo astfel de petrecere până atunci.
Ajunsă acolo, a reperat imediat concurența și, pentru a găsi un pretext să intre în vorbă cu ea, Paula s-a prefăcut că se împiedică și a vărsat întreg paharul de șampanie pe spatele Saskiei. Surprinzător, aceasta părea agreabilă și deschisă, fără să se supere sau să facă prea mult caz de incident. Totuși, o ușoară scânteie i-a apărut în ochi în momentul în care a realizat că o avea în față pe soția lui Robert, scanând-o rapid de sus în jos. Paula a marșat imediat, încercând să pară cât mai vulnerabilă, sperând ca Saskia să fie cuprinsă de vinovăție.
”Îi zâmbesc cât pot eu de luminos și sincer. Deschis, prietenos. Categoric, nu suspicios. Trebuie să-i captez atenția. Să-i câștig încrederea. Să par vulnerabilă.”
Un prim succes a fost obținut, Saskia arătându-se mai mult decât interesată de a se întâlni a doua zi la cafea cu Paula.
În perioada următoare, Paula a reușit să stabilească tot mai multe întâlniri cu Saskia, fie ca și cum erau din pură întâmplare, fie că erau programate, în timpul cărora avea grijă să strecoare tot mai multe informații mincinoase privind relația ei cu Robert, conform cărora acesta era tot mai îndrăgostit și înnebunit să-și petreacă timpul cu Paula, ca în prima lor tinerețe. Saskia părea tot mai nervoasă și iritată ascultând-o, spre imensa satisfacție a Paulei.
Pentru ca răzbunarea să fie cât mai perfectă, Paula a luat legătura și cu Josh, soțul Saskiei. Josh era un bărbat foarte cumsecade, îndrăgostit până peste cap de soția lui, pe care o răsfăța cu tot felul de gesturi romantice. Știrea că aceasta îl înșela l-a îndurerat cumplit. Inițial, Josh a fost de acord să intre în jocul Paulei întrucât își iubea prea mult soția și dorea să-i despartă pe cei doi amanți pentru a-și recăpăta soția. Însă, pe măsura trecerii timpului, Josh a început să o aprecieze tot mai mult pe Paula, iar revolta că fusese înșelat i s-a strecurat tot mai mult în suflet, ajungând să participe cu multă creativitate la planul de răzbunare al Paulei.
Astfel, Josh a venit cu ingenioasa idee de a-și bate joc de cei doi amanți, modificându-le radical caracterul personajelor pe care aceștia le interpretau. M-am distrat mult citind despre modul în care producătorii și scenariștii decid între sezoane modificările pe care să le facă și noile intrigi, imposibil de anticipat de cei implicați. De altfel, am urmărit și eu mai multe seriale de-a lungul timpului în care am remarcat modificări dramatice de caracter ale personajelor mele favorite.
”După ce actorii se asigură că le-au fost reînnoite contractele pentru încă o serie, atenția lor se-ndreaptă spre traiectoria poveștii. Pentru că, după ședință, personajele heterosexuale au devenit gay sau invers, iar amanții s-au dovedit a fi frați. Un actor care jucase rolul unui tată și soț dulce și tandru poate descoperi peste noapte că a fost, în tot acest timp, un criminal în serie. Hai să spunem că nu are sens ca un membru al distribuției să dea personajului său profunzime, pentru că nu-l cunoaște cu adevărat. Nimeni nu-l cunoaște.”
Josh și Paula își ridică reciproc mingea la fileu, punând la cale noile intrigi cu multă satisfacție. Astfel, personajul Saskiei urma să se îngrașe peste măsură, ca urmare a unei depresii cauzate de știrea că nu putea să aibă copii. Personajul lui Robert, care fusese până atunci pâinea lui Dumnezeu, se va dovedi un escroc ce fura economiile bătrânilor din localitate. Mai mult, personajul lui Robert își va înșela soția căzută în depresie cu o barmaniță voluptuoasă, ce avea jumătate din vârsta lui.
Planurile celor doi par să meargă de minune, Josh reușind să-i convingă pe scenariști de toate modificările propuse de el. Saskia este nevoită să se îngrașe în mod accelerat, pentru a fi în forma potrivită la începutul noului sezon. Robert era mereu prost dispus, năucit de noul caracter pe care trebuia să i-l confere personajului lui.
Lovitură de teatru însă! O informație halucinantă, obținută de Paula într-una din întâlnirile ei cu Saskia indică posibilitatea că amanta lui Robert era de fapt Samantha, actrița care o juca pe barmanița sexy și cu care chiar ea aranjase să se combine în serial!
Copleșită de vinovăție, Paula îl contactează pe Josh, de care se apropiase foarte mult între timp și cu care ajunsese chiar să se sărute la un moment dat, mărturisindu-i că făcuse o mare eroare.
”- M-ai convins că soția mea îmi e necredincioasă pentru că ”ai tras concluzia greșită”? Ce mama dracului?”
În partea a doua a cărții alternează capitolele scrise la persoana întâi din perspectiva Paulei, sufocată de regrete și dorind să îndrepte lucrurile, cu cele scrise la persoana întâi din perspectia Saskiei, lunecoasă și versatilă precum un țipar.
Autoarea ne pune de multe ori pe piste false și ne surprinde cu mai multe întorsături de situație, astfel că nu poți să anticipezi cum se va termina cartea.
Personajele cărții sunt complexe și fascinante, atât cele principale cât și cele secundare.
Ar fi multe idei de disecat, dar nu vreau să vă stric plăcerea surprizei, astfel că vă las să descoperiți singuri ce se întâmplă în continuare și care va fi deznodământul.
Vă recomand această carte spumoasă, cu o intrigă deosebit de interesantă, care îți provoacă râsul dar te și pune pe gânduri de multe ori!

Am menționat cartea în Top 10 cărți contemporane care m-au făcut să râd

Cărțile autoarei Jane Fallon pot fi comandate pe edituratrei.ro, librarie.net, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro

Recenzii Editura Trei

30 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *