Delicatese Literare
Recenzii

Dulcea uitare de Jamie McGuire, Editura Trei – recenzie

Dulcea uitare

Jamie McGuire

Editura Trei

Titlul original: Beautiful Oblivion

Traducere: Oana Dușmănescu

Număr pagini: 352

  1. Dulcea uitare (Beautiful Oblivion – 2014)
  2. Dulcea eliberare (Beautiful Redemption – 2015) – recenzie
  3. Beautiful Sacrifice – 2015
  4. Beautiful Burn – 2016
Jamie McGuire a fost crescută de mama ei în Blackwell, unde a absolvit liceul în 1997. A urmat Northern Oklahoma College, University of Central Oklahoma și Autry Technology Center, pe care l-a absolvit cu o diplomă în radiologie. Jamie locuiește în Enid, Oklahoma, cu soțul său și cei trei copii ai lor.
Debutul ei literar l-a reprezentat Providence, o trilogie care îmbină tema dragostei cu fenomenele paranormale.
O lectură apetisantă de vară, perfectă pentru jocul de-a seducția.” – USA Today
Jamie McGuire scrie cu plăcere și lejeritate, iar fanii genului romance vor adora pur și simplu revărsarea de emoții pure. Povestea lui Cami și Trent e irezistibilă.” – Romantic Times
Cami are un iubit obsedat de muncă și care o cam neglijează. Deși Cami încearcă să facă să funcţioneze această relație la distanţă, se pare că nu e atât de ușor…
Brusc, în viața ei apare Trent Maddox, un fost coleg de liceu. Trent, cel cu brațele tatuate. Trent, după care toate fetele sunt topite.
Cami și-a jurat că nu va fi niciodată pe lista lui. Crede că n-o poate păcăli cu tertipurile sale.
Dar băiatul care fură inimi e hotărât s-o facă să se îndrăgostească nebunește de el…
Dulcea uitare este povestită la persoana întâi din perspectiva lui Camille Camlin, o tânără studentă de douăzeci și doi de ani, ce lucra ca barmaniță pentru a se putea întreține. De când împlinise vârsta legală pentru a se putea angaja, Cami își luase diferite slujbe pentru a-și strânge banii necesari pentru a-și asigura independența. Crescuse într-o familie cu trei frați mai mici și un tată autoritar și abuziv, care pe vremea când ea era mică o bătuse regulat pe mama ei, lăsându-i diverse semne pe care aceasta și le ascundea, încercând să ignore realitatea. Mai târziu, mama ei pusese piciorul în prag și spusese că îl părăsește dacă nu renunță la alcool și violență. Mama și frații ei se purtau de parcă acea perioadă din trecut nici nu existase, dar Cami nu se putea minți singură.
Când reușise să strângă suficienți bani, își cumpărase o mașină și se mutase cu chirie într-un apartament, unde locuia deja de trei ani, iar de un an îl împărțea cu Reagan, o prietenă și colegă la locul de muncă, barmaniță și ea.
De șase luni Cami avea un prieten fermecător, T.J., un tip responsabil și serios, care îi ceruse numărul de telefon imediat ce intrase în barul Red, unde servea ea. Primele trei luni fuseseă nemaipomenite, dar apoi serviciul lui misterios îi impusese să plece în California și ei se străduiau acum să facă să funcționeze o relație la distanță. T.J. îi promisese că, dacă lucrurile mergeau bine și el reușea să strângă suficienți bani, s-ar fi putut muta împreună anul viitor, lucru care i-ar fi oferit stabilitatea mult dorită lui Cami și pe care și-l dorea din toată inima, întrucât traiul într-un orășel universitar când nu prea poți să te duci la cursuri nu era prea bun. Independența ei ceruse sacrificii și, pentru a și-o putea menține, mai mergea doar la câteva cursuri pe semestru, așa că în prezent era tot în anul doi.
Din păcate, serviciul lui T.J. îi impunea dese modificări de program, diverse situații impunându-i prezența într-un loc sau altul. Astfel, în urma unei asemenea răsturnări, T.J. a anunțat-o că nu mai pot să-și petreacă week-endul împreună în California, deși ea își luase deja două zile libere și își cumpărase bilet de avion.
Reagan, simțind tristețea ei, încearcă să o înveselească și-i propune să meargă la barul unde lucrau, de data asta doar ca să se distreze și să fie și ele servite o dată.
La bar, în timp ce Reagan plecase să dea comanda, un tip se așează lângă Cami, ea constatând cu surprindere că era Trenton Maddox, fratele lui Travis, vedeta incontestabilă a colegiului, campion la lupte. Trenton semăna surprinzător de mult cu fratele lui. Era tatuat, musculos, cu o barbă țepoasă și un păr la fel de scurt ca și barba. Avea o reputație de băiat rău și mare afemeiat, iar Cami își propusese încă din școala elementară, la care fuseseră colegi, că nu va ajunge niciodată pe lista lui de cuceriri.
”Toată lumea știa că Trenton Maddox nu aducea nimic bun, dar asta nu le-a împiedicat niciodată pe femei să încerce să-l domesticească. L-am văzut încă din școala elementară și mi-am promis că nu mă voi afla niciodată pe lista lui – asta dacă zvonurile erau adevărate și avea într-adevăr o listă, dar nici nu aveam de gând să aflu.”
În urmă cu doi ani, Trenton trecuse printr-o tragedie. Aflat pe scaunul din dreapta în Jeepul prietenei sale Mackenzie, a avut loc un accident în urma căruia aceasta a murit. Marcat de vinovăție, deși nu el condusese mașina, Trenton nu se mai putuse concentra la cursuri, abandonase școala, se mutase din nou împreună cu tatăl său și se angajase la un salon de tatuaje.
Cami era printre puținele fete cu care Travis și Trenton, mari cuceritori amândoi, nu încercaseră să se culce, așa că este uimită de atenția pe care Trenton i-o acordă dintr-odată. Fără să-și dea seama prea bine de ce a făcut-o, Cami îi dă numărul ei de telefon la plecare lui Trenton, când acesta i-l cere.
A doua zi, se simte vinovată față de T.J. și refuză să-i răspundă lui Trenton la telefon, deși acesta o suna insistent. Dar Trenton nu era omul să se lase bătut cu una cu două. De data asta părea hotărât să o cucerească, în ciuda faptului că ea i-a spus că are un prieten, el insistând că, dacă acesta ar fi iubit-o suficient, nu ar fi putut să stea atâta timp departe de ea.
Dedicat scopului lui de a o cuceri, Trenton aruncă în luptă artileria grea. Vine la ușa ei cu o fetiță adorabilă, Olive, pe care părinții acesteia i-o lăsau în grijă din când în când, iar aceasta îi spune cu un glas peltic că Trenton i-a promis că o duce la Chicken Joe, doar după ce e și ea gata să-i însoțească. Cami nu poate să o dezamăgească pe fetiță, așa că n-are încotro și merge împreună cu ei, petrecând un timp minunat.
În perioada următoare, Trenton apare tot mai des în preajma ei, copleșind-o cu atenția lui. Mai mult, îi propune un post cu jumătate de normă ca secretară la salonul de tatuaje unde lucra el, pe care Cami îl acceptă, pentru a-i putea acoperi niște datorii nesăbuite fratelui ei Cody.
Cami se simte tot mai fermecată de Trenton, fiind în același timp copleșită de sentimente de vinovăție, simțind că îl trădează pe T.J.
La un moment dat, Trenton o sărută, iar ea își dă seama că nu se mai poate minți, atracția față de el explodând în interiorul ei.
”Trenton m-a luat de umeri și m-a sărutat pe gură. Șocul m-a încremenit, dar apoi gura mea s-a topit lipită de buzele lui, apoi tot trupul meu. M-am relaxat, dar am început să gâfâi, iar inima îmi bătea atât de tare, că eram sigură că Trenton o poate auzi.”
Speriată de reacția ei și dorind să își clarifice sentimentele, îl contactează pe T.J. și îi mărturisește că s-a sărutat cu Trenton, iar acesta îi cumpără imediat un bilet de avion spre California.
Trenton este disperat aflând acest lucru și încearcă din răsputeri să o oprească să plece, implorând-o să rămână și mărturisindu-i că e îndrăgostit de ea.
”- Dumnezeule, Cami, te rog. Nu pot așa. Nu pot rămâne aici, gândindu-mă că tu ești acolo, cu el.”
”- Sunt îndragostit de tine.”
Din păcate, Cami deține un secret, fiind convinsă că el n-ar mai dori-o dacă l-ar afla.
”- Dacă ai ști ce știu eu… n-ai mai fi.”
Așa că ea pleacă în California, încercând să se convingă că e îndrăgostită de T.J., iar sentimentele față de Trenton nu au fost decât o scăpare.
Însă, după o noapte petrecută alături de T.J., la fel de fermecător ca întotdeauna, Cami se simte tot mai confuză. Își dă seama că alături de Trenton se simte mult mai în largul ei, și că acesta o cunoaște mult mai bine decât a cunoscut-o vreodată T.J.
”Căsuța era tăcută. Nu tu coleg de cameră, nu tu animal de companie. Nici măcar un peștișor auriu. M-am gândit la faptul că probabil Trenton ar fi stat lângă mine pe canapea și ne-am fi uitat la televizor, în timp ce eu aș fi bătut câmpii despre muncă, sau despre școală, sau și despre una, și despre alta. Ce plăcut era să am pe cineva care să-și dorească să stea în preajma mea, în orice împrejurare. În schimb, eu mă uitam fix la tavanul alb și observam cât de bine iese în evidență lângă pereții bej.
Bej era culoarea lui T.J. Inspira încredere. Dar totul arăta bine de la kilometri distanță. Nu ne-am certat niciodată, dar nici n-ai de ce să te cerți dacă nu ești unul lângă celălalt. T.J. știa ce covrig îmi place, dar oare știa ce post de radio ascult sau că primul lucru pe care-l fac atunci când ajung acasă este să-mi scot sutienul? Știa că nu-mi fac niciodată patul? Pentru că Trenton știa toate lucrurile astea și mă voia, oricum.”
Este copleșită de regrete și de sentimentul de vinovăție că l-a făcut să sufere pe Trenton și, dându-și seama că pe acesta îl iubea de fapt, rupe legătura cu T.J.
La întoarcerea acasă, constată că Trenton o trata cu multă răceală. O ignora la salonul de tatuaje, iar la bar se așeza de fiecare dată în partea cealălaltă față de locul unde servea ea, iar înainte de ultima comandă pleca de fiecare dată cu câte o fată, înnebunind-o de gelozie pe Cami. Cearcănele adânci de pe fața lui indicau însă faptul că suferea mult. După cinci săptămâni în care el se încăpățâna să o ignore, Cami nu mai suportă situația și se duce la el acasă pentru a lămuri lucrurile. Îi spune că nu e corect ca el să-i reproșeze că s-a culcat cu un bărbat în week-endul cât a fost plecată în California, în timp ce el pierduse numărul fetelor cu care fusese între timp. Trenton îi spune că era o diferență. În timp ce ea ținea la T.J, pentru el nici una dintre acele fete nu contase.
”- Le-am lăsat pe fetele ălea să mă vindece de chin în fiecare noapte din săptămână, dar chiar și atunci când eram cu altcineva nu mă puteam gândi decât la tine.
Trenton a lovit volanul cu dosul palmei, apoi a mai dat afară un fum de țigară.
– Nu încerc să-ți fac complimente! Credeam că o să-mi pierd mințile la gândul că ești în California. Mi-am jurat să nu te sun și, când te-ai întors, voiam să-ți respect alegerea. Dar tu ai venit acasă la mine. Ești aici. Nu știu ce să fac.”
Aflând însă că ea s-a despărțit de T.J., bucuria îi însuflețește chipul și insistă ca ea să dea o șansă relației dintre ei, în ciuda faptului că ea îl avertizează că secretul pe care-l deține riscă să-i despartă cândva.
”Voiam să cred că totul va fi bine și că pot uita ceea ce știam, dar trebuia să-l mai avertizez o dată.
– Habar n-am ce e asta. Dar sunt sigură că dacă ai ști toată povestea, Trenton, ai fugi de lângă mine și nu te-ai mai uita înapoi.
Și-a lipit capul de scaunul lui, apoi mi-a pus mâna pe obraz.
– Nu vreau toată povestea. Te vreau doar pe tine.”
Îndrăgostită de Trenton, Cami ignoră strigătul de avertizare din interiorul ei și acceptă să fie împreună cu el, sperând cu disperare că lucrurile aveau să se așeze cumva și că totul va fi bine.
Cami acceptă ca el să-i facă mai multe tatuaje, începând cu cel de pe degete – Baby Doll (Păpușică – așa cum îi zicea el), continuând apoi cu unul cu maci pe umăr, cu altul pe mănă și tot așa, fiecare tatuaj întărind legătura dintre ei, până când corpul ei ajunsese o adevărată operă de artă ambulantă. Ultimul tatuaj, al șaselea, reprezenta un păun complicat, cu nuanțe aprinse de galben, albastru, verde, roșu și violet, și se întindea de la șold până la jumătatea coapselor.
Finalul e dramatic, secretul lui Cami iese inevitabil la iveală, dar, în ciuda temerilor ei, Trenton îl acceptă cu destulă ușurință.
Cartea introduce multe personaje, care te captivează fiecare cu povestea lor, cu problemele lor sentimentale, cu despărțiri și împăcări, cu intrigile care apar și cu noi cupluri care se formează.
Acțiunea cărții Dulcea uitare se desfășoară în paralel cu cea din Fericirea începe azi și tangențial, trecem cumva și prin momentele importante de acolo. Îl vedem pe Travis năucit de sentimentele lui surprinzătoare pe care le are față de Abby, nevenindu-i nici lui să creadă că se îndrăgostea de ea, îi simțim nesiguranța și asistăm la momentul în care, după ce se îmbată mangă, pleacă cu două tipe acasă la apartamentul pe care-l împărțea cu Abby, aflăm despre suferința lui cumplită când s-au despărțit, asistăm la împăcarea lor când el o ia în spinare ca pe un sac de cartofi și ascultăm mărturisirea lui Trenton și modul cum era acesta copleșit de vinovăția că nu putuse să o protejeze pe Abby când s-a produs teribilul incendiu de la sfârșitul cărții Fericirea începe azi.
Mi-a plăcut mult de Cami. Este bună, muncitoare, curajoasă și devotată fraților ei. La început nu prea i-am înțeles ezitările dar, la sfârșit, aflându-i secretul, am priceput temerile ei și motivațiile acțiunilor ei. Totuși, a avut curajul să-și asume riscul, fiind prea îndrăgostită de Trenton, convingându-se de tăria sentimentelor lui pentru ea și văzând cât suferea oricum departe de ea. Văzând la un moment dat nesiguranța lui Trenton în privința ei, pe care ea i-o provocase prin acțiunile ei ambigue, se grăbește să-l liniștească, spunându-i că în nici un caz nu e un premiu de consolare pentru ea, ci cel pe care îl vrea din toată inima.
”- Dar pe tine te vreau. Tu nu ești cel cu care am rămas doar pentru că prima opțiune s-a dus. Dacă ai impresia că ești îndrăgostită de doi oameni, îl alegi pe al doilea, nu-i așa? Pentru că, dacă l-aș fi iubit cu adevărat pe T.J., nu m-aș fi îndrăgostit de tine.
Trenton m-a privit, cu ochii plini de tristețe.
– În teorie, a zis el scurt.
– Aș vrea să te poți vedea prin ochii mei. Toate femeile care te-au cunoscut și-ar dori să aibă o șansă cu tine. Cum te poți gândi că ești un premiu de consolare?”
Trenton, în ciuda aparenței de băiat rău, are un suflet sensibil și este capabil de sentimente puternice de iubire. Te înduioșează răbdarea și afecțiunea pe care uriașul tatuat o avea față de Olive, drăgălașa fetiță pe care părinții acesteia i-o lăsau periodic în grijă, având încredere deplină în el. Trenton era practic îndrăgostit din copilărie de Cami. S-a ținut departe de ea, considerând că nu o merita dar, la un moment dat, căpătând suficientă încredere în el, s-a hotărât să lupte pentru ea. În final, după ce află copleșitorul secret al lui Cami, care într-adevăr ar fi putut să-i despartă, Trenton dovedește multă tărie de caracter și o liniștește, spunându-i că nu are importanță pentru el, întrucât el o iubea încă de când erau copii și rămăsese îndrăgostit nebunește față de ea și după ce se maturizaseră.
”- Nu știu dacă mă crezi, dar chiar te-am iubit de când eram copii, a zis el încet. Iar acum te iubesc și când suntem oameni în toată firea.
Mi s-a strâns stomacul de emoție. Nimeni altcineva nu mă iubise cum mă iubea el.”
Foarte bine scrisă, cu o revărsare de emoții pure, cartea te cucerește irezistibil.

beautiful oblivion collage

 

Am menționat cartea în Top 10 eroi romantici din cărțile contemporane

Cartea Dulcea uitare de Jamie McGuire poate fi comandată pe site-ul Editurii Trei, elefant.ro, librarie.net, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Listă cărți Jamie McGuire

Recenzii și prezentări cărți Jamie McGuire

70 Comments

Spune-ți părerea!