Delicatese Literare
Recenzii

Dulcele sărut al morții vol.1 de Raluca Butnariu, Editura Librex Publishing – recenzie

Dulcele sărut al morții vol.1

Raluca Butnariu

Editura Librex Publishing

An apariție: 2018

Nr. pagini: 344

 • Seria Tărâmul tăcerii

1. Refugiul – Editura Librex Publishing recenzia
2. Născuți sub zodia tăcerii – Editura Librex Publishing recenzia
3. Dulcele sărut al morții vol.1 și vol.2 – Editura Librex Publishingrecenzia vol. 2

Acțiunea ultimului volum al trilogiei Tărâmul Tăcerii debutează după zece ani de la evenimentele din Sicilia.

Datorită talismanului primit de la Inanna, Marcus începe să aibă vise despre un trecut pe care nu și-l amintește pe deplin, în vreme ce o veghează din umbră pe fiica lui Max, pe care o iubește nespus.

Cu memoria ștearsă după trauma suferită în pivnița de la Chiaramonte, Jessica duce o viață normală, dedicată profesiei pe care și-a ales-o, călcând pe urmele tatălui ei și lucrând ca agent FBI. Liniștea aparentă a vieții ei este spulberată într-o noapte, când este atacată de doi străini, de o stranie frumusețe și o incredibilă forță fizică. Salvată de la moarte de către Marcus, Jessica nu are încotro decât să-l urmeze, conștientă că viața ei este în pericol. Lumea în care pătrunde alături de el este una care sfidează imaginația și realitatea.Trei pergamente vechi, înconjurate de magie și mistere antice, își dezvăluie, rând pe rând, tainele.

O profeție veche de mii de ani amenință ambele lumi deopotrivă.Povestea tumultuoasă de iubire, care se naște între Jessica și Marcus, vorbește despre începuturi și alegeri, desfășurându-se pe fundalul unei cascade de întâmplări care vă vor acapara cu totul.

O serie extraordinară, o poveste fascinantă, echilibrată, impecabil scrisă. Am fost – încă o dată – impresionată de imaginația Ralucăi Butnariu, de stilul ei de scriere elegant și plin de vervă, am fost încântată de poveste și fermecată de personaje. Și am admirat coperta foarte atractivă și sugestivă.

Acțiunea se petrece în lumea noastră, în care însă există, fără ca oamenii să aibă habar, încă o rasă, la fel de veche ca cea umană: vampirii! Povestea împletește pe firul ei legende despre originea acestora, care se pierde în negura timpului, și despre o profeție străveche și întunecată. Avem parte de mister, romantism și pericol, imagini și scene șocante, dar și unele de o tandrețe greu de imaginat, având în vedere că protagoniștii sunt vampiri mari, răi și cruzi. Și chiar așa sunt, în contrast cu frumusețea fără cusur care îi caracterizează. Însă vampirii „noștri”, cei din Refugiu, ne impresionează prin spiritul de clan și loialitatea neabătută a unora față de alții. O societate a vampirilor minunat imaginată și descrisă, comparabilă cu descrierea grupurilor și familiilor de vampiri din Amurg. 

Ne reîntâlnim în acest prim volum al celei de-a treia părți a trilogiei Tăcerii cu toată trupa: Guido – Sena, Mario – Sophia, Cyril – Vivien, Mal- Henna, Kay – Eleni. Sunt perechile care ne-au fascinat în primele două părți ale cărții, la fel de îndrăgostiți, nebuni și de o posesivitate feroce. 

Acțiunea din Dulcele sărut al morții de Raluca Butnariu se reia la zece ani după măcelul de la palatul Chiaramote, despre care știm din „Născuți sub zodia tăcerii„.

În prim plan se află Jessica, în prezent o foarte capabilă agentă FBI, pășind pe urmele tatălui ei, Max, despre care știe că a murit în incendiul care i-a ars casa, împreună cu iubita lui, Alecsandra. Realitatea era însă cu totul alta, după cum știm! Jessica știa de fapt și ea adevărul în privința acestora, ea aflându-se, în urma cu zece ani, pe când era doar o adolescentă, în centrul întâmplărilor de la Chiaramote, însă îi fusese ștearsă din memorie perioada respectivă, pentru a putea să trăiască o viață normală câțiva ani. De ce doar câțiva ani? Atât era dispus să-i acorde Marcus departe de el, până să fie suficient de matură să se implice în relația cu un vampir – cu el, bineînțeles. Căci o iubea ca un nebun, iar vampirii iubesc, atunci când se îndrăgostesc, la modul absolut. Vorba vine că a lăsat-o să stea departe de el, căci nu era niciodată prea departe de ea, păzind-o și supraveghind-o în permanență, fără ca ea să știe. O însoțea oriunde o purtau misiunile ei de agent secret, fiind vecinul nevăzut din apartamentul de alături!

Iar prudența lui s-a dovedit a nu fi exagerată și a făcut diferența între viață și moarte când, într-o noapte, a fost atacată în timp ce dormea de doi vampiri trimiși evident s-o ucidă. De ce și de către cine?

Avem răspunsul atunci când asistăm la o întrunire a reprezentanților clanurilor de vampiri, prezidată de Inana, zeița vampir. Vânarea Jessicai avea legătură cu Nenemah, una din vampirii primordiali și iubita Inanei, cu prințul vampir Morakhai și cu o muritoare puternică, Rhuna, urmașa biblicului Abel. Și cu o profeție străveche, care vorbea despre extirparea rasei vampirilor.

Ce legătură este între toate acestea și Jessica, e absolut surprinzător și avem indiciile din visele pe care le au atât Jessica, cât și Marcus, care îi poartă în timp, cu milenii în urmă. Dacă Jessica se pare că e reîncarnarea Rhunei, întrebarea e, cât de bătrân e Marcus? Și de ce nu-și aduce aminte nimic? Iar răspunsul la ultima întrebare trezea amuzamentul vampirilor Refugiului: Marcus era un vampir… amnezic!

Revenind în prezent, Marcus o salvează pe Jessica și o duce în singurul loc unde putea fi în siguranță: la Refugiu! Absolut delicioase dialogurile lor, replicile pe care și le aruncă precum mingile de ping-pong!

”- Ai de gând să te dai la mine? îl chestionă, arcuindu-și o sprânceană provocator.

– Asta ar fi pe locul doi pe lista priorităților, confirmă Marcus cu un zâmbet distrat.

– Pe locul unu fiind… ?

– Să te păstrez în viață.

– Ca să… ?

– Ca să bifez punctul doi, o lămuri el amabil, răsucind cheia în contact și demarând lin.”

Tirului ei de întrebări pe drumul spre Refugiu, Marcus îi face față fiind mai mult decât evaziv, având în vedere neîncrederea ei totală când i-a răspuns sincer, și i-a spus cine și ce e el: un vampir!

Însă nu o putea duce acolo fiind complet neștiutoare, așa că îi „deblochează” memoria, iar forța amintirilor o năucește! Le trece cu greu prin filtrul rațiunii, fiind de domeniul fantasticului! Și atât de reale și dureroase, mai ales cele referitoare la tatăl ei și la Alecsandra, când realizează ce au devenit aceștia.

Firul acțiunii urmărește sosirea ei la Refugiu și interacțiunea cu toți cei aflați acolo, felul în care o integrează și o fac să se simtă în siguranță în mijlocul lor. Marii absenți sunt Max și Alecsandra, încă atinși de furia sângelui. Chiar dacă Max se va putea controla suficient cât să interacționeze cu ea la un moment dat, mi-ar fi plăcut ca relația lor să fie mai mult exploatată, iar Alecsandra să se afle și ea, într-un fel sau altul, în peisaj.

Mi-a plăcut foarte mult cum o cocoloșau și răsfățau cu toții, încercând să rezolve din mers problemele și cerințele ei omenești. A fost totală faza când Mal s-a dus să cumpere câteva ceva de mâncare și, aflând că ei îi place omleta, s-a conformat: opt cartoane de ouă a apreciat el că ar fi ”suficient”!

Cea mai uluitoare revelație în privința Jessicăi era legată de o proprietate anume a sângelui ei, ca și de dezvăluirea adevăratei ei naturi. Căci, deși extrem de curajoasă și antrenată, nu era doar o muritoare inofensivă pentru vampiri. 

”- (…) Ea trebuie să accepte ceea ce este și să controleze ce i s-a dat, punct! Este ca o grenadă cu cuiul scos , iar dacă nu învață cum să pună cuiul la loc, o să ne dea în curând foc la toți! Și fiindcă ți-ai asumat-o când ai adus-o printre noi, sarcina asta își revine ție! adăugă ea cu un zâmbet tăios, ridicându-se. O vrăjitoare și un vampir amnezic, bombăni ea, ridicându-se și îndreptându-se enervată spre beciuri. Cuplul mileniului! Mă ia cu leșin, nu alta!”

Cel mai savuros fir al cărții e cel cu interacțiunea dintre Jessica și Marcus, povestea lor pasională de iubire, plină de romantism și momente fierbinți, dar și de dialoguri și situații amuzante, care fac sarea și piperul acțiunii.

Iar fragmentul cu declarația de dragoste a lui Marcus m-a încântat, e unul din cele mai frumoase din carte:

”- Îmi place să te privesc cum te miști, să-ți aud vocea, bătăile inimii, să-ți simt parfumul. Prezența ta mă liniștește și mă face fericit. Râsul tău este ca o magie pentru mine. Te-aș asculta râzând o veșnicie, Jess, șopti el răgușit, privind-o cu o intensitate care îi zgudui sufletul. Ce simt pentru tine nu este obsesie, fiindcă atunci când mă gândesc la tine o fac cu o deosebită bucurie. Din clipa în care te-am întâlnit, toate golurile din existența mea au încetat să mai fie goluri: au devenit preaplinuri. Singurul meu scop este să te fac fericită, să te fac să te simți în siguranță, să nu-ți mai fie teamă de nimeni și de nimic… Aș renunța la tot pentru tine, înțelegi? (…)

– Dumnezeule! îngăimă Jessica, holbându-se incredulă la el, forțându-se să respire.

– Ți-am făgăduit sinceritate, rosti Marcus încet. Acesta este adevărul și el nu te obligă la nimic. Însă, înainte să iei vreo decizie, îți voi spune doar atât: cunoaște-mă! Sunt un tip egoist, posesiv, de o gelozie cumplită, sarcastic, impulsiv și înfiorător de crud cu cei care mă scot din pepeni, se văzu el dator s-o informeze. Dar, dincolo de toate cusururile mele, sunt loial și statornic, și mai am vreo câteva calități care mă fac eligibil… ”

Curioși?

Nu vă dezvălui mai multe despre cum se va derula relația lor și despre ce se întâmplă în carte, rămâne să aflați întâmplările dramatice de care vor avea parte cu toții și cum le vor face față. 

Și totul este învelit într-o aură de mister, secrete întunecate și pericol palpabil care ne ține captivi în poveste de la prima până la ultima pagină, iar finalul ne pune de-a dreptul pe jar, în așteptarea continuării. Noroc că nu avem de așteptat, chiar deloc, volumul următor – și ultimul – fiind deja apărut.

Dacă nu ați descoperit această serie, nu mai stați pe gânduri, vă asigur că e una din cele mai frumoase serii fantasy romance cu creaturi ale nopții pe care am citit-o.

Un subiect ofertant, unul din preferatele mele din cărțile fantasy – vampirii și lumea lor, interacțiunea acestora cu lumea oamenilor – o poveste seducătoare, un stil de scriere rafinat, dialoguri firești, un umor negru, sec, de cea mai bună calitate, personaje fascinante, foarte bine construite, mister, tensiune și suspans, plus romantism, toate acestea sunt atuurile acestei captivante serii, pe care o recomand călduros tuturor iubitorilor acestui gen!

 

Cartea Dulcele sărut al morții de Raluca Butnariu poate fi comandată de pe librex.ro

Cărțile autoarei Raluca Butnariu pot fi comandate pe librex.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii cărți Raluca Butnariu

Recenzii și prezentări cărți autori români

21 Comments

 • Tyna

  O recenzie superbă și foarte convingătoare! Felicitări! ❤ Raluca scrie incredibil de bine, indiferent de genul abordat! Este una din autoarele mele preferate! ❤

  • Oli

   Mulțumesc, Mire! Mă bucur că ti-a plăcut, mai ales că nu ești fan fantasy… Dar cred că ești pe cale să devii, nu-I așa?

 • Oana - Crâmpeie de suflet

  O recenzie extrem de tentantă, felicitări! Iubesc genul acesta de cărți, dar încă nu am ajuns la seria Ralucăi. Timp ar mai trebui să cumpăr…

  • Oli

   Multumesc mult, Oana! Sa o citesti cu placere, te va incanta! Daca gasesti timp de vanzare, te rog sa-mi spui si mie, sunt foarte interesata de acesta „marfa” nepretuita!

 • Geo

  Felicitări Oli! Mi-a plăcut enorm acest final de serie. Sunt de acord cu tine in privința cuplului Max – Alecsandra, chiar as fi vrut sa aibă o poveste mai credibilă. In ce ii privește pe Jessica & Marcus, ei sunt o forța!
  O recenzie absolut superba!

  • Oli

   Multumesc, Geo! Stiu cat de mult ti-a placut, si abia astept sa citesc si eu ultima parte a seriei! Ce pot spune, m-am indragostit de toate cuplurile de vampiri de la Refugiu, iar cuplul Marcus-Jessica, – cuplul mileniului, o vrăjitoare şi un vampir amnezic, vorba Sophiei – m-a cucerit de-a dreptul!

 • Alina Geambasu - Literatura pe tocuri

  Foarte frumoasa recenzia ta, Oli! Felicitarii!!
  De doua zile scriu si eu impresii la volumul intai. Sunt atat de multe de spus. M-a impresionat maniera in care Raluca a prins toate firele narative – fapte bliblice, evenimente istorice, Marcus si calatoria anevoioasa de redescoperire a sinelui – incursiuni in trecut. Si sa nu mai vorbesc despre povestea dintre Marcus si Jessica, o poveste foarte veche, cu legaturi mult mai profunde decat mi-am imaginat. Raluca m-a facut praf!
  Lectura placuta in continuare! Volumul 2 mi se pare cel mai bun roman al Ralucai!

  • Oli

   Mulţumesc, Alina! Şi pe mine m-au impresionat incursiunile în trecut ale personajelor pe firul legendelor si străvechi!
   Iţi aştept cu interes impresiile! Cat despre volumul 2, mă pregătesc cu emoţie să păşesc pe Tărâmul Tăcerii pentru ultima parte a poveştii!

 • Fratiloiu Dorina Petronela

  O serie despre care am auzit numai lucruri frumoase. Felicitari Oli pt minunata recenzie, de abia astept sa o citesc si eu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *