Delicatese Literare
Recenzii

După 7 ani de Guillaume Musso, Editura ALL- recenzie

După 7 ani

Guillaume Musso

Editura ALL

Nr. pagini: 400
Titlul original: 7 Ans Apres
Traducere: Liliana Urian
Guillaume Musso( născut în 1974) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Se prezintă simplu: „Guillaume Musso, născut la Antibes, romancier.” Încă de la vârsta de zece ani a fost sigur că va scrie romane. Mama lui, bibliotecară, i-a trezit gustul pentru literatură, hrănindu-l cu „Proust la biberon”. La nouăsprezece ani, Musso a plecat în Statele Unite ale Americii, unde s-a îndrăgostit de New York. S-a întors în Franța plin de idei pentru romanele sale. A debutat în 2001, cu romanul Skidamarink. Ideea romanului care i-a adus celebritatea (Et Apres, 2004) i-a venit după ce a trecut printr-o experiență terifiantă: la douăzeci și patru de ani, a suferit un grav accident de mașină, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieții și la posibilitatea ca ea să se sfârșească pe neașteptate. Următoarele sale romane – Sauve-moi (2005), Vei fi acolo? (Seras-tu la?, 2006; Editura Allfa, 2011), Fata de hârtie (La fille de papier, 2010; Editura Allfa, 2012) – au fost la fel de bine primite de public, unele fiind în curs de adaptare cinematografică.
Romanele lui Guillaume Musso au fost traduse în peste treizeci de țări și s-au vândut în peste cinci milioane de exemplare.
„Scriu întotdeauna cărțile pe care mi-ar plăcea și mie să le citesc. Romanele mele îmbină mai multe genuri: sunt și povești de dragoste, au și elemente de thriller și roman polițist.” – Guillaume Musso
Un cuplu à la Cary Grant și Katherine Hepburn, multe personaje interesante, o scriitură care dă dependență. Un roman pe care, vă asigur, îl veți citi cu sufletul la gură.” – Europe 1
„Un thriller romantic, plin de emoții și de aventuri, de sentimente și de răsturnări de situație.” – Le Soir Magazine
Artistă boemă și temperamentală, Nikki dă buzna în viața liniștită și ordonată a lui Sebastian, un lutier dintr-o veche și bogată familie newyorkeză. Deși sunt cum nu se poate mai diferiți, se iubesc cu pasiune și se căsătoresc. Dar căsnicia lor nu merge și, încet-încet, ura ia loc iubirii. După un divorț furtunos, fiecare merge pe drumul lui. Până într-o zi, când dispariția misterioasă a fiului lor o face pe Nikki să-i ceară ajutorul fostului soț, pe care nu l-a mai văzut de șapte ani. Constrânși să-și unească forțele, Nikki și Sebastian pornesc într-o urmărire plină de neprevăzut, care îi poartă de pe străzile Parisului până în inima junglei amazoniene. Prinși într-o conspirație infernală, cei doi au prilejul de a redescoperi o intimitate pe care o credea pierdută pentru totdeauna.
A venit vremea să fac și eu cunoștință cu Guillaume Musso, un autor lăudat și apreciat. Fiind prima carte citită nu pot să mă declar încă fan, dar pot să spun cu toată sinceritatea că mi-a plăcut. O lectură care te ține cu sufletul la gură și care te face să te tot gândești la ce va urma. Faptul că am descoperit și o poveste de dragoste mi-a plăcut și mai mult.
Sebastian Larabee și Nikki Nikovski sunt două persoane destul de diferite în ceea ce privește comportamentul și viziunea asupra vieții. Ce au în comun cei doi? Un divorț și doi copii.
Nikki, o femeie frumoasă care știe să profite de farmecele ei pentru a reuși întotdeauna ceea ce își propune. A început o carieră de manechin și își dorea să fie foarte cunoscută. Cu toate că Sebastian fusese avertizat de familia lui că nu este pentru el, acesta se încăpățânase pentru că o iubea din tot sufletul. Se căsătorise cu ea iar mai apoi au fost binecuvântați cu gemenii Camille și Jeremy. Nașterea gemenilor a fost momentul în care relația lor a început să scârțâie. Vedeau diferit educația copiilor, iar asta și multe altele au dus la despărțire. De comun acord au hotărât ca Jeremy să rămână cu Nikki, iar Sebastian să se ocupe de creșterea și educația lui Camille.
După șapte ani, Nikki nu se bucurase de cariera ce și-o dorise iar în cele din urmă se reorientase spre pictură și avea o relație stabilă cu un polițist, cu zece ani mai tânăr ca ea.
”Inteligentă, extrovertită şi entuziastă, ştia să fie afectuoasă şi să se folosească de farmecele ei pentru a-şi atinge scopul. Ducea însă o viaţă plină de excese, frivolităţi şi efuziuni sentimentale. Victimă a unei nevoi compulsive de a trăi prin ochii bărbaţilor, se juca fără încetare cu focul, gata să meargă până în pânzele albe pentru a se convinge de puterea ei de seducţie.
Exact opusul lui Sebastian.”
Sebastian era de profesie lutier. Un lutier celebru ce petrecea zile întregi în atelierul său. iar muzica îi era singura companie. Simțea relaxare în mirosurile de arțar, molid și salcie, combinate cu lac și dizolvant. Avea o iubită balerină, dar principala lui preocupare era Camille. Era un tată mândru de fiica lui, o crescuse de la vârsta de șapte ani, îi oferise o educație bună și multă iubire. O îndrumase spre cursuri de vioară și echitație. Relația lor fusese puternică în toți acești ani. O ferise de anturaje nepotrivite, iar Camille îi povestea totul și ținea cont de sfaturile lui. Dar, în ultimul timp, Sebastian simțea o schimbare și începea să creadă că avea să piardă controlul cât de curând.
Camille era o fată energică și plină de viață. Învăța la o școală catolică pentru fete, iar câinele ei , Buck, îi oferea compania de care avea nevoie.
Fără nici o reținere, Sebastian îi verifica telefonul mobil, galeria foto, SMS-urile și istoricul intrărilor pe Internet și messenger. Pentru computer nu își făcea absolut nici o grijă pentru că el însuși instalase un soft spion, cu ajutorul căruia primea raport privind activitatea Camillei. Nu-i păsa că cei din jur îl puteau considera un tată exagerat atâta timp cât scopul lui era acela de a proteja viața propriului copil. Nici dulapurile nu scăpau necontrolate. Fusese surprins să descopere pantofi noi și chiar lenjerie intimă ce purta logoul unei firme celebre.
De data asta e prea de tot! izbucni el, aruncând punga în fundul dulapului. Întru-un acces de furie, trânti ușa dulapului, hotărât să meargă la Camille și s-o ia la rost. Apoi, fără să știe prea bine de ce, intră în baie. Examinând în amănunt conținutul trusei de toaletă, scoase din ea o folie de comprimate. O serie de numere indica ordinea în care trebuia luată fiecare pastilă. Unul dintre cele două șiruri de capsule era deja început. Lui Sebastian începură să-i tremure mâinile. Furia i se transformă în panică: fiica lui de cincisprezece ani lua anticoncepționale.”
Întoarsă acasă, Camille are parte de o confruntare din partea tatălui urmată de o ceartă îngrozitoare.
Simțind că are nevoie de ajutor și neavând la cine să apeleze, decide că singura persoană ce îl poate ajuta este Nikki. Renunță imediat la idee, dar este luat prin surprindere când primește un telefon din partea fostei soții care îi comunică că fiul lor, Jeremy, plecase de acasă de câteva zile. Acesta este momentul în care Sebastian află de problemele fiului său, de faptul că avea cazier și că era pasionat de poker. Pe cât de exagerat de protector era Sebastian cu fiica lor, pe atât de libertină și permisivă era Nikki cu Jeremy.
Căutând în camera lui Jeremy au avut surpriza să găsească prezervative, dar și droguri în cantitate foarte mare.
Crezând că poate rezolva singur problemele, Sebastian merge să-l caute pe cel care îl împinsese pe Jeremy în lumea drogurilor. Ajuns la locația unde se juca poker, îl găsește pe cel căutat zăcând într-o baltă de sânge, iar dezastrul din jur indica faptul că acolo avusese loc un adevărat măcel. La un pas de moarte se află și el, dar este salvat de Nikki în ultimul moment. Are loc o mare încăierare, dar cei doi reușesc să se salveze, însă cu prețul unei crime.
„- Ce mama dracului căutai acolo?! urlă Nikki în pragul unei crize de nervi. Nu era vorba că ne vedem la sediul poliției?!
– Calmează-te, te rog. Am crezut c-o să pot să rezolv lucrurile singur. M-am înșelat… Dar tu, cum ai știut…
– Vroiam să-mi fac o idee despre locul ăsta înainte de a fi luată la întrebări de agenții CARD. Am făcut bine, nu?
Nikki tremura din toate încheieturile.
– Cine erau indivizii ăștia?
– Bărbosul e Drake Decher. Monstrul tatuat, habar n-am.”
Deoarece şi-au lăsat amprentele peste tot în bar, știind că era o chestiune de timp până ce aveau să fie arestați, decid să plece cât mai repede.
„- Nu mai putem ascunde poliției ceea ce știm, constată el întorcându-se către fosta soție.
Nikki dădu din cap. 
– Tocmai am ucis pe cineva. Nu mai există cale de întoarcere. Nici nu se pune problema să le dezvăluim ceva.”
Pe drum, Sebastian primește o înregistrare video cu fiul lor. Băiatul era trântit la pământ iar agresorul  zâmbea malefic. Studiind bine filmarea își dau seama că aceasta fusese făcută în Franța. Sebastian și Nikki hotărăsc să plece spre Paris cu primul avion, iar aici au parte de ceva foarte ciudat: cineva le-a pus la dispoziție o limuzină, le-a rezervat  un apartament la un hotel de lux, plus o cină pe Sena! Dar cine, și de ce? Un alt mister de rezolvat…
Între timp, Sebastian și Nikki sunt dați în urmărire generală, iar în paralel cu acțiunea principală aflăm detalii despre mersul anchetei poliției asupra acestui caz.
În goana pentru aflarea adevărului și mai ales pentru găsirea fiului, Sebastian află de la mama lui că fiica sa nu ajunsese acolo, așa cum era stabilit.
Situația se înrăutățește, pentru că acum aveau ambii copii dispăruți și nici urmă de găsirea lor!
Urmărind diferite piste și mergând din indiciu în indiciu pe urmele celor doi copii, Sebastian și Nikki vor ajunge în locuri rău famate din Rio de Janeiro, iar apoi tocmai… în inima junglei amazoniene, iar drumul lor va fi plin de pericole, neprevăzut și răsturnări de situație! Să nu mai spunem că aveau nu doar poliția, ci și traficanți de droguri pe urmele lor!
”Portierele se deschiseră. Îmbrăcați în uniforme de camuflaj, echipați cu cartușiere și puști de asalt IMBEL puse de-a curmezișul pieptului, trei bărbați înarmați până în dinți țâșniră din noapte. Niște guerrilleros, luptători de gherilă, reconvertiți în traficanți de droguri. Fără menajamente, îi scoaseră dintr-unul dintre vehiculele patru ori patru pe Camille și Jeremy, cu mâinile legate la spate și bandă adezivă lipită pe gură, și îi amenințară cu arma. Zărindu-și copiii, Nikki și Sebastian simțiră o gheară în stomac. Inimile începură să le bată cu putere. După ce trecuseră prin infern, în cele din urmă îi găsiseră pe Camille și Jeremy.
În viață.
Dar pentru cât timp?”
Care este deznodământul poveștii, veți afla citind  cartea  După 7 Ani. Eu mă bucur că am citit-o și mi-am propus să citesc și alte cărți ale autorului.
Un thriller- romantic captivant și interesant, cu o poveste de dragoste foarte frumoasă și un final surprinzător!
Petrecând timp împreună, Sebastian și Nikki își dau seama că între ei încă mai există chimie. Poate că nu este totul pierdut atunci când realizezi că șapte ani de zile nu au fost suficienți pentru a se stinge o dragoste și pentru a dispărea sentimentele.

Cartea După 7 ani de Guillaume Musso poate fi comandată pe all.ro, libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii Guillaume Musso

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *