Delicatese Literare
Recenzii

După ce am găsit fericirea de Anna Todd, Editura Trei – recenzie

După ce am găsit fericirea 23214408

Anna Todd

Editura Trei

Titlul original: After Ever Happy
Nr. de pagini: 496
Traducere de: Oana Dușmănescu
Anul apariţiei: 2016
Al patrulea volum din seria AFTER
  1. După ce ne-am întâlnit (After) – 2014
  2. După ce ne-am certat (After We Collided) – 2014
  3. După ce ne-am îndrăgostit (After We Fell) – 2014
  4. După ce am găsit fericirea (After Ever Happy) – 2015
  5. Înainte de noi (Before) – 2015

Tessa și Hardin au înfruntat toate provocările, dar oare vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți? Până acum, viața i-a luat de multe ori prin surprindere.
Legătura lor e mai strânsă ca oricând. Și totuși, se pare că orice nouă încercare le pune în pericol temelia pe care și-au construit relația.
Tessa înțelege tot zbuciumul lui Hardin și știe că e singura care poate să-l tempereze când izbucnește. Însă cu cât i se dezvăluie mai multe despre trecutul întunecat al iubitului ei, cu atât acesta îi îndepărtează – pe ea și pe ceilalți – din viața lui.
Tessa nu mai e convinsă că-l poate salva – nu fără a se sacrifica pe sine. Merită să-și piardă identitatea în numele dragostei?
Dar Tessa e hotărâtă să lupte. Numai că nu știe pentru cine luptă de fapt – pentru Hardin sau pentru ea însăși?
Seria fanfiction After a adunat peste 1 miliard de fani online și a fascinat cititorii din întreaga lume. Acum află și tu povestea despre care vuiește internetul!

Anna Todd a creat cel mai mare fenomen literar al generației sale.” – Cosmopolitan

Tessa și Hardin sunt varianta modernă a cuplului clasic din Mândrie și prejudecată – domnul Darcy și Lizzy Bennet.” – That’s Normal

Anna Todd a câştigat o popularitate imensă pe internet odată cu apariţia seriei After. Locuieşte în Austin, împreună cu soţul ei, cu care a doborât toate statisticile, căsătorindu-se la o lună după absolvirea liceului. Anna a fost mereu o cititoare împătimită şi i-au plăcut trupele de băieţi şi poveştile romantice de iubire, astfel că acum, când a găsit un mod de a le îmbina pe toate trei, se bucură de un vis devenit realitate.
Pe Anna Todd o găsiţi la AnnaToddBooks.com, pe Twitter la @imaginator1dx, pe Instagram la @imaginator1d şi pe wattpad ca Imaginator1D.

Un carusel al sentimentelor, o revărsare de emoții clocotitoare, pasiune, dorință, iubire copleșitoare și durere…
La sfârșitul celei de-a patra cărți din serie mă simt de parcă aș fi parcurs un drum lung într-un tren de mare viteză. Au fost câteva încetiniri, după care totul a reînceput cu și mai mare viteză, drumul făcând mai multe răsuciri, întoarceri, de nu mai știai direcția în care se îndreaptă și ce va fi în final la destinație.

La sfârșitul volumului După ce ne-am îndrăgostit, Hardin are un șoc cumplit, care-i zdruncină din temelii echilibrul fragil abia dobândit. O găsește pe mama lui, exact cu o zi înainte de nunta ei cu Mike, vecinul cumsecade ce o iubea din suflet, făcând dragoste pe masa din bucătărie cu Christian Vance, și el, la rândul lui, proaspăt logodit cu Kimberly. Șocanta descoperire îl conduce la o altă revelație cumplită. Punând cap la cap câteva indicii realizează că, de fapt, Christian era adevăratul lui tată biologic.

Reacția lui Hardin după descoperirarea bulversantului adevăr demonstrează că nu a reușit încă să-și depășească traumele trecutului. Chinuit de demoni interiori, Hardin e plin de resentimente față de ambii tați. Unul a fugit de responsabilitate, iar cel care a rămas s-a refugiat în băutură, făcându-le viața un iad lui și mamei lui. Între timp, ambii s-au reabilitat, ajungând oameni de mare succes în carierele lor și în viața de familie, pe când Hardin a trebuit să lupte cu tot felul de dependențe toată viața lui de adolescent. Toate aceste reflecții îi declanșează lui Hardin vechile mecanisme autodistructive, refugiindu-se din nou în alcool, droguri, autocompătimire și convingerea că este un distrus, iar lui Tessa i-ar fi mult mai bine fără el.

”Oare mă iubește atât de mult pe cât spune sau e doar dependentă de mine? E o diferență enormă, și cu cât îmi acceptă mai multe tâmpenii, cu atât pare mai dependentă. De parcă ar aștepta cu tot sufletul s-o dau în bară ca să aibă ocazia să mă repare din nou. Asta e, de fapt: mă vede ca pe un soi de proiect, ca pe un lucru ce trebuie reparat.”

Tessa se aștepta la o astfel de reacție din partea lui, mărturisindu-i lui Kimberly că îi e teamă că o va trimite la Seattle, el rămânând singur la Londra, fugind de ea așa cum face de fiecare dată când e rănit. Tessa era hotărâtă însă să lupte pentru relația lor.

”Kimberly crede că sunt o proastă pentru că mă țin după el după despărțirea asta rece, dar îl iubesc și asta faci când iubești pe cineva: te lupți pentru el – te ții după el când știi că are nevoie de tine. Îl ajuți să lupte cu el însuși și nu-l părăsești niciodată, nici măcar atunci când clachează.”

Dar, când reușește în final să dea de Hardin, e împietrită de șoc. Înconjurat de vechea gașcă din adolescență, drogat, cu un joint în mână și cu o fată încolăcită pe el, îmbrăcată doar în chiloți și tricoul lui, nu seamănă deloc cu Hardin al ei, pe care încearcă zadarnic să-l readucă la suprafață. Cinic și crud, Hardin o alungă, pretinzând în fața vechilor lui prieteni că ea nu înseamnă nimic pentru el, fiind doar o fată oarecare.

Cu inima zdrobită, Tessa pleacă singură spre Seattle, acceptându-și dureroasa înfrângere.

”Și iată-mă în avion, așezată lângă un loc neocupat, cu mintea și inima goale. M-am înșelat foarte tare în privința lui și asta îmi demonstrează, de fapt, că oamenii se schimbă numai dacă vor, oricât de mult te-ai strădui tu. Trebuie să-și dorească să se schimbe la fel de tare ca tine, altfel n-ai nicio speranță. E imposibil să-i faci să se schimbe pe oamenii care s-au hotărât să rămână așa cum sunt. Nu-i poți ajuta să-și depășească ambițiile meschine și nici nu poți să-i iubești atât de mult încât să-i faci să nu se mai deteste.

E o bătălie pierdută și după tot acest timp, în final, sunt gata să mă las păgubașă.”

Din păcate, tocmai când încerca să-și adune viața făcută bucăți și să meargă mai departe, Tessa are un nou șoc îngrozitor. Mergând la apartamentul în care stătuse cu Hardin pentru a-și lua câteva lucruri, găsește cadavrul tatălui său în ușa băii. Acesta fugise de la clinica de dezintoxicare și murise încercând să-și injecteze heroină în venă.

Hardin află vestea abia după două zile, întrucât refuzase să-i răspundă lui Landon, crezând că acesta îl suna doar să-l tragă la răspundere. În momentul în care află despre cumplita întâmplare, mintea i se limpezește brusc și ia primul avion pentru a fi alături de Tessa. Aceasta se afla în stare de șoc, refuzând să vorbească și să manânce. De data aceasta, Hardin va resimți din plin amărăciunea de a i se refuza complet ajutorul, Tessa respingându-l complet, nesuportând nici măcar ca el să stea în preajma ei. Hardin este chinuit de remușcări.

”Dacă n-aș fi avut atâtea lucruri pe cap, aș fi putut s-o fac fericită. I-aș fi putut arăta lumina în viața asta, așa cum mi-a arătat-o ea. În schimb, uite cum stă aici, sfâșiată și distrusă complet.”

Speriat că ar putea să o piardă definitiv, Hardin este hotărât să se schimbe.

”Îți promit, de data asta va fi diferit. N-o să mai fac niciodată așa. Îmi pare rău că a trebuit să moară tatăl tău ca să-mi dau seama câtă nevoie am de tine, dar n-o să mai fug niciodată, n-o să te mai neglijez niciodată, n-o să mă mai retrag niciodată – jur.”

Vorbe mari și frumoase, dar din păcate nu era prima oară când le zicea cu aceeași convingere… Tessa nu are nici o garanție că de data asta va fi adevărat. Disperat, Hardin îi spune tot ce ar fi vrut cândva să audă, inclusiv o cerere în căsătorie. Dar pentru Tessa e prea târziu acum. Grav rănită sufletește, nu mai are curajul unui nou început, în condițiile în care s-ar teme în permanență că iar se va ivi ceva care să le spulbere fericirea și să o arunce din nou într-un haos emoțional.

”Vorbesc serios. Va fi mai fericit fără mine, fără acest du-te-vino permanent. S-ar concentra în permanență asupra lui însuși și asupra furiei sale împotriva celor doi tați ai săi și, într-o zi, va fi fericit. Îl iubesc îndeajuns încât să-i doresc fericirea, chiar dacă nu alături de mine.”

Hardin este disperat văzând cât de mult s-a schimbat Tessa, pierzându-și optimismul și pofta de viață, mai ales că realizează că el este singurul vinovat pentru asta.

”Ea m-a reparat; a avut misiunea imposibilă de a lipi fragmentele minuscule ale sufletului meu făcut praf și a făcut o treabă bună. A făcut om din mine – m-a făcut aproape normal – dar cu fiecare picătură de lipici pe care a folosit-o cu mine s-a pierdut pe sine, iar eu n-am mai avut ce să-i ofer, pentru că sunt un nemernic.

Tot răul de care m-am temut chiar s-a întâmplat și, indiferent cât am încercat să-l împiedic, văd acum că situația s-a înrăutățit. Am schimbat-o și am distrus-o, exact așa cum am jurat c-o să fac, cu mai multe luni în urmă. Pare incredibil.”

Deși pasiunea, imposibil de stăvilit, izbucnește din nou între ei, de data asta Tessa este hotărâtă să nu mai cedeze farmecului lui Hardin, intrând, din nou, în aceeași buclă nesfărșită de fericire, dorință, pasiune, iubire copleșitoare și durere.

În momentul în care îl anunță pe Hardin că este hotărâtă să plece la New York cu Landon, fragilul echilibru al acestuia se destramă într-o clipă și izbucnește din nou cu furie, amenințându-l fizic pe Landon, pe care îl considera vinovat de acest proiect. Acesta a stat impasibil, provocându-l să îl lovească. Deși Hardin reușește să se stăpânească în ultima clipă, a fost picătura care a umplut paharul.

Calmul și imperturbabilul Landon și-a pierdut pentru prima dată răbdarea în fața lui Tessa, reproșându-i că de data asta lucrurile au mers prea departe. Veșnicile lor certuri, urmate de împăcări, i-au afectat teribil și pe toți ceilalți.

”- Și mie îmi pare rău, dar în seara asta ați întrecut limita. Mama e gravidă, Ken încearcă să repare lucrurile cu Hardin, eu mă mut, e prea mult. Asta e familia noastră și trebuie să rămânem uniți. Iar tu nu ne ajuți deloc. (…)

Mi se pune un nod în gât.

– Nu mai vrei să merg cu tine la New York, nu-i așa?

– Nu-i vorba de asta. Credeam că New York va fi un punct de început pentru amândoi, Tessa. Nu doar un alt loc unde să te cerți cu Hardin.”

Cuvintele ferme ale lui Landon sunt pentru Tessa ca un pahar de apă aruncat direct în față, având darul să o trezească la realitate și să vadă clar lucrurile. Atâtea despărțiri, atâtea împăcări, atâtea speranțe frânte, atâtea victime colaterale… Iar ei pluteau tot în derivă. Relația lor devenise toxică și era momentul unei schimbări radicale. Îi cere lui Hardin ca, dacă o iubește cu adevărat, să nu mai vină după ea o perioadă, neputând însă preciza cât este aceasta.

”- De data aceasta, nu mai veni după mine, Hardin. Stai aici cu familia ta și…

– Tessa – îmi cuprinde fața în mâini – nu, termină. O să trecem și peste tâmpenia asta cu New Yorkul, nu exagera.

Clatin din cap.

– Nu plec la New York și-ți promit că nu exagerez. Știu că totul pare dramatic și impulsiv, dar îți jur că nu este. Am trecut prin multe în ultimul an și dacă nu ne luăm un răgaz ca să ne dăm seama că asta ne dorim cu adevărat, vom sfârși trăgând pe toată lumea în jos cu noi, mai mult decât am făcut-o deja.

Încerc să-l fac să priceapă; trebuie să priceapă.

– Cât timp?

Umerii i se lasă în jos și-și dă părul pe spate.

– Până când vom ști că suntem pregătiți.”

Este adevăratul test al relației lor și momentul ca Hardin să facă dovada tăriei sentimentelor lui și a capacității de a se schimba cu adevărat de dragul persoanei iubite. Timp de opt luni, s-au despărțit și împăcat de nenumărate ori, Tessa iertându-l de fiecare dată când a greșit, după un timp scurt, iar și iar…

Iertat prea ușor, Hardin s-a complăcut mult timp în același cerc vicios, autodistructiv. Durerea despărțirii de Tessa, pe un timp nedefinit, i-a dat lui  Hardin impulsul necesar pentru a realiza că, de data aceasta, nu mai sunt suficiente promisiunile, ci va trebui să facă eforturi susținute pentru a se schimba cu adevărat, iar el era mai mult decât dispus să le facă, oferindu-i Tessei, în același timp, suficient timp și spațiu pentru a se reface.

”Toată viața mea se-nvârte în jurul acestei femei și unii dintre voi ar putea spune că e o boală sau o obsesie, poate chiar o nebunie, dar știți ceva? Mă doare fix în cot. O iubesc și înseamnă totul pentru mine. Dacă lumea are ceva de comentat, n-are decât s-o facă în altă parte, pentru că nimeni nu e perfect, iar Tessa mă aduce mai aproape de perfecțiune decât voi ajunge vreodată de unul singur.”

Urmează o perioadă lungă de recuperare sufletească pentru amândoi, departe unul de celălalt, în ciuda iubirii arzătoare pe care și-o purtau.

După ce au trecut printr-un adevărat iad emoțional timp de mai multe luni, încetul cu încetul Tessa și Hardin au început să-și croiască o nouă viață, reușind să se maturizeze, să-și găsească fiecare echilibrul și să obțină în final fericirea mult dorită. Cum? Împreună sau separat? Citiți cartea și veți afla.

”După toate astea, am scos-o la capăt. Indiferent din ce mama naibii sunt plămădite sufletele noastre, ele sunt la fel.”

Trailerul filmului După ce ne-am întâlnit (lansat în aprilie 2019):

Trailerul filmului După ce ne-am certat (lansat în septembrie 2020) subtitrat în română:

https://www.youtube.com/watch?v=0LgiRMtC-yU

Cuplul Tessa-Hardin l-am menționat în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

Cartea După ce am găsit fericirea poate fi comandată pe site-ul Librăria Librex. Tot de acolo puteţi comanda şi celelalte cărţi ale autoarei Anna Todd

Cuplul Tessa-Hardin l-am menționat în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

Recenzii Anna Todd

Recenzii Editura Trei

79 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *