Delicatese Literare
Recenzii

După ce ne-am îndrăgostit de Anna Todd, Editura Trei – recenzie

După ce ne-am îndrăgostit

Anna Todd

Editura TREI

823 pagini
Traducere : Oana Dușmănescu
Titlul original : After We Fell
An apariție în România : 2016
  1. După ce ne-am întâlnit (After) – 2014
  2. După ce ne-am certat (After We Collided) – 2014
  3. După ce ne-am îndrăgostit (After We Fell) – 2014
  4. După ce am găsit fericirea (After Ever Happy) – 2015
  5. Înainte de noi (Before) – 2015

În După ce ne-am întâlnit, scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Tessa, îi cunoaștem pe cei doi protagoniști ai acestei intense, tulburătoare și neobișnuite povești de dragoste. Tessa, o blondă superbă cu ochi cenușii-albaștri, cuminte, inocentă, silitoare și ordonată, vine să studieze la facultate la Washington Central University. Întâlnirea cu Hardin, un tip arogant, nepoliticos, acoperit de tatuaje, cu piercinguri în sprânceană și în buză, cu părul negru răvășit, îi va schimba radical viața Tessei. Deși are prietenul perfect, cu care se înțelegea foarte bine, Tessa este fascinată de Hardin și nu poate rezista farmecului acestuia și ajung iubiți, împărtășind momente fierbinți împreună. Sub influența lui Hardin, adevărata personalitate a Tessei iese la suprafață, se simte mai liberă și mai curajoasă, înfruntând-o pe mama ei și afirmându-și clar dorințele. Șocul vine în momentul în care află că întreaga seducție a lui Hardin a fost ca urmare a unui pariu și că el le-a arătat prietenilor lui dovada pierderii virginității ei. Devastată, se desparte de Hardin, deși el o roagă în genunchi să îl ierte.

În După ce ne-am certat aflăm și gândurile lui Hardin, fiecare capitol fiind scris la persoana întâi fie din perspectiva lui Hardin, fie din perspectiva lui Tessa. Descoperim astfel că Hardin a fost distrus emoțional și copleșit de vină după despărțirea de Tessa, pe care o iubește din tot sufletul, și este dispus să facă orice pentru a o recuceri. La rândul ei, Tessa nu poate rezista prea mult despărțită de el, momentele fără el fiind mult mai rele decât clipa în care a aflat despre trădarea lui. Doar alături de el a trăit clipe de fericire pură, s-a simțit descătușată și îndrăzneață. În sinea ei, de fapt, nu a luat în considerare nici o clipă în mod serios ideea de a se despărți definitiv de el. Știe că multe din faptele lui au fost cauzate de traumele trecutului. Din păcate, după ce se împacă apar noi surse de tensiune – neînțelegeri, gelozii, intrigi, care ajung să îi separe din nou, amândoi fiind devastați emoțional pe perioada despărțirii. Dar, întocmai ca doi magneți care se atrag fără a se putea opune, cei doi ajung din nou împreună, fiind dispuși să își dea o nouă șansă.

7134ba7c1059600c6d36b56d8ff991be

În După ce ne-am îndrăgostit îi regăsim pe Tessa și Hardin îndrăgostiți profund unul de celălalt, având o relație fizică extrem de pasională, dar, în același timp, îi simțim copleșiți de temeri și incertitudini. Realizăm că amândoi sunt, de fapt, prea tineri și imaturi, ea având doar nouăsprezece ani, iar el douăzeci și unu de ani. Ambii, cu un trecut zbuciumat în spate, provenind din familii disfuncționale, fără o experiență prea bogată de viață, încearcă din răsputeri să-și găsească fiecare propria identitate și drumul de urmat în viață. Din păcate, calea nu este ușoară și ei se poticnesc de tot felul de greșeli din partea amândurora și de o lipsă de comunicare reală între ei, influența celor din jur nefiind nici ea neglijabilă.

Tessa este disperată să nu ajungă ca mama ei, iar pentru aceasta își dorește să devină independentă financiar, cu o carieră solidă în spate. Insinuările mamei și ale unora dintre așa-ziși prieteni că ea este doar o marionetă în mâinile lui Hardin, fără o personalitate a ei, au făcut-o să adopte o atitudine de psihologie inversă, făcând pe dos față de ceea ce îi zicea Hardin să facă, pentru a demonstra ei și celorlalți că este capabilă să ia propriile decizii și să le urmeze. Astfel, în ciuda opoziției lui Hardin, este hotărâtă să se mute la facultatea din Seattle, întrucât acolo i se oferise o oportunitate la serviciul pe care de fapt, în mod ironic, îl obținuse ca urmare a intervenției lui Hardin, lucru pe care el nu ratează ocazia să i-l reamintească.

La rândul lui, Hardin, în ciuda atitudinii arogante pe care o adopta, era chinuit de sentimente de incertitudine și nesiguranță. Dorește să o împiedice pe Tessa să plece cu orice preț, copleșit de temerea că ea, odată ajunsă la Seattle și obținând succes, fără nici un ajutor din partea lui, îl va părăsi, realizând ceea ce lui i se părea că este evident și era uluit că ea nu observase până atunci și anume că el nu este suficient de bun pentru ea.  Din păcate, mijloacele prin care încearcă să o determine să rămână alături de el sunt greșit alese, faptele lui nefăcând decât să accentueze nesiguranța lui Tessa în privința lui, care este rănită și bulversată descoperind că el îi sabota plecarea și îi ascundea din nou informații.

Obosită de acest continuu du-te-vino emoțional, Tessa îl anunță că vrea o pauză în relația lor și să pună o distanță între ei, pentru a-și putea descoperi propria identitate.

Distanța nu face însă decât să le confirme, din nou, sentimentele puternice pe care le aveau unul față de celălalt. Tessa își dă seama că este dependentă de Hardin ca de un drog, având în permanență nevoie de mici doze din el, vorbind cu el minute în șir la telefon.  Hardin descoperă și el un jurnal intim al Tessei și este răvășit citind gândurile ei, realizând infernul emoțional pe care i-l provocau faptele lui și ia decizia să se schimbe, de dragul ei și pentru binele lui, și să învețe să își controleze furia.

Amândoi realizează la un moment dat că au luat decizii greșite dintr-o ambiție prost înțeleasă. Tessa descoperă că Seattle nu era chiar ce se aștepta să fie și conștientizează că s-a pripit cu plecarea, oportunități putând să tot apară, ea fiind foarte tânără și la început de drum. Hardin, la rândul lui, regretă că nu a plecat cu ea la Seattle de la bun început, lăsându-se condus de o încăpățânare greșită. Amândoi converg unul spre celălalt, fiecare fiind acum dispus să cedeze câte ceva de la el, demonstrând că încep să se maturizeze.

Hardin dovedește o responsabilitate neașteptată în relația cu tatăl Tessei, apărut inopinat în viața acesteia. Pe când Tessa era plecată la Seatle, Hardin descoperă că tatăl acesteia se droga și, pentru a-l scăpa de datoria pe care o avea față de un traficant de droguri, acceptă să îi dea acestuia toți banii pe care-i avea și un ceas de mare valoare primit de la tatăl lui, după care, timp de o săptămână, se transformă practic în dădaca tatălui Tessei, ajutându-l să depășească stările de sevraj și ținându-l departe de orice tentație privind băutura și drogurile. Faptul că a făcut acest lucru pe ascuns față de Tessa demonstrează cât de mult ținea la ea, încercând să o protejeze.

Tessa realizează și ea că, așa cum ea nu dorea ca el să dețină puterea în relația cu ea, nu era corect nici ca ea să dețină o putere asupra lui, pe care o avea datorită geloziei bolnăvicioase a lui Hardin, care-i provoca acestuia coșmaruri cumplite, el ajungând să viseze că o găsea pe Tessa făcând dragoste cu Zed și spunându-i acestuia că îl iubește. Ca urmare a acestei revelații, Tessa rupe orice relație cu Zed, deși acesta se purta foarte frumos cu ea și o ajutase de altfel și într-o situație critică, dându-și seama de răul pe care i-l făcea lui Hardin orice întâlnire a ei cu Zed – nevinovată de altfel, deoarece nu depășise niciodată cu acesta granițele unei prietenii platonice.

În final, autoarea ne aruncă o nouă ”bombă”,  dezvăluind o informație șocantă despre trecutul lui Hardin, pe care el nu o știa, dar care zdruncină din temelii viața amândurora, aruncându-le în aer planurile și previziunile, efectele pe termen lung fiind inestimabile pe moment. Aștept cu nerăbdare următorul volum pentru a vedea cum gestionează cei doi noua situație de criză, sosită complet pe neașteptate.

Citate:

Tessa

”Asta este problema mea: Când vine vorba de Hardin, creierul meu nu mai face diferența dintre bine și rău.”

”- Nu. Spun asta pentru că îl iubesc. Și oricât aș vrea să nu-ți spun asta atât de direct acum, știu că nu am încotro. Nu vreau să te induc în eroare acum și mai mult decât am făcut-o până acum. Știu că nu înțelegi de ce stau cu el în tot balamucul ăsta, dar îl iubesc atât de mult, mai mult decât orice altceva, și nu sunt prinsă în capcană. Vreau să fiu cu el.”

”- S-a terminat. Nu mai pot cu acest du-te-vino. Sunt obosită până la epuizare și nu mai vreau să continui. Tu nu mă iubești – tu doar vrei să mă posezi, iar eu nu îți voi permite asta.

Mă uit fix în ochii lui de un verde strălucitor.

– Ești stricat, Hardin, iar eu nu te pot repara.”

”În sinea mea, știu că nu va fi mereu atât de ușor, că nu vom vorbi mereu așa, că nu-mi voi administra mereu mici doze de Hardin când în realitate îl vreau pe tot, tot timpul. Îl vreau aici cu mine, să mă țină-n brațe, să mă sărute, să mă facă să râd.”

”- Hardin, îl avertizez eu. Chestia asta e importantă pentru mine. Trebuie să fiu în stare să gândesc cu propriul creier. Ar trebui să fim parteneri… egali, nici unul n-ar trebui să aibă mai multă… putere decât celălalt.

Mă chinui să găsesc cuvintele potrivite, căutându-mi în minte o cale mai bună de a-I explica exact ce-mi doresc… de ce am nevoie. Trebuie să fac asta. E parte din persoana mea, din persoana care vreau să devin. Încerc din răsputeri să mă descopăr, să aflu de una singură cine sunt, cu sau fără Hardin.”

”Îl doresc fizic, dar asta nu-i nimic în comparație cu iubirea copleșitoare, intensă, orbitoare pe care i-o port, și știu în străfundul meu – acolo unde numai el și cu mine putem zări – că el va rămâne mereu singurul din viața mea.”

Hardin

”La naiba, ce mi-a făcut fata asta?

Este atât de enervantă, întotdeauna încearcă să mă scoată din minți. De parcă pur și simplu mă pândește și inventează noi moduri de a mă înfuria. De fapt, cred că asta și face. Probabil stă picior peste picior pe marginea patului cu agenda ei cretină în brațe, cu un pix între dinți și cu altul după ureche, născocind ce să mai facă sau ce să mai spună să mă trimită pe mine la balamuc.”

”- Acum spune-mi ce anume e la Seattle de nu poți trece peste nici măcar de dragul ei.

– Nimic în mod particular. Am niște amintiri neplăcute de acolo, dar nu e vorba de asta. E vorba că ea va înflori,  îi răspund, fiind conștient de cât de nebunește sună asta. (…)

– Și e un lucru rău?

– Nu. Sigur că vreau să îi meargă bine. Doar că aș vrea să am și eu un rol în asta. (…)

– Știu că nu pricepi, nici ea nu pricepe, dar ea este singurul lucru bun pe care îl am. Pur și simplu, e singurul detaliu din viața mea de care îmi pasă și nu-mi pot permite s-o pierd. Fără ea, nu am nimic.”

”Mă iubește. Cu adevărat. Tessa mă iubește. Dacă nu m-ar iubi, nu știu ce m-aș face. Nu m-aș descurca. Am nevoie de dragostea ei și am nevoie să fie lângă mine. Nu am lăsat pe nimeni niciodată să se apropie atât de mult de mine cum am lăsat-o pe ea; este singura persoană pe care o cunosc care mă va iubi întotdeauna necondiționat. Chiar și mama se satură de imbecilitățile mele câteodată, dar Tessa mă iartă întotdeauna și, indiferent ce fac, este mereu alături de mine când am nevoie de ea. Fata asta încăpățânată, enervantă și neînduplecată este toată lumea mea.”

”Asta e – acesta e momentul de care îmi era teamă încă din ziua în care am întâlnit-o pe fata asta. Mă părăsește, iar eu stau aici, nefăcând nimic ca s-o împiedic; a fost menită dintotdeauna să facă lucruri mai însemnate ca mine, să fie cu cineva mai bun decât mine.”

”Îi sunt dator ei și mie în mod egal să devin o persoană mai bună. Îi sunt dator să renunț la mânie.”

”Mă urăsc atât de mult. Distrug totul și pe oricine vine în contact cu mine. Sunt o otravă, iar ea e un înger care e pe cale să dispară încet, care încă mai rezistă sprijinindu-se pe acea ultimă părticică din ea pe care nu am distrus-o încă.”

”- Tu întotdeauna vezi lumina din mine… Cum e posibil s-o vezi când nu există?

– E lumină din plin. Și-o s-o vezi și tu. Într-o bună zi.”

”Aș vrea să mă pot vedea așa cum mă vede ea. Aș vrea s-o pot crede când îmi spune că sunt bun pentru ea. Dar cum poate fi adevărat când eu sunt atât de distrus?”

”O iubesc atât de mult încât mi-e teamă să mă gândesc că aș putea s-o pierd. Oare chiar îmi doresc s-o amestec pe ea – viitorul meu potențial, singura mea șansă la un viitor frumos – cu trecutul meu blestemat?”

”Vreau să-i mulțumesc, să-i spun că o iubesc și că m-a scos din întuneric, nu doar în seara asta, ci din ziua în care m-a luat prin surprindere când m-a sărutat în vechea mea cameră de la casa frăției studențești, dar nu-mi găsesc cuvintele. (…)

Furia nu m-a părăsit de tot, e în preajmă și fierbe în mine, dar Tessa m-a făcut să uit de asta așa cum numai ea știe s-o facă.”

Trailerul filmului După ce ne-am întâlnit (lansat în aprilie 2019):

Trailerul filmului După ce ne-am certat (lansat în septembrie 2020) subtitrat în română:

https://www.youtube.com/watch?v=0LgiRMtC-yU

Cuplul Tessa-Hardin l-am menționat în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

Cartea După ce ne-am îndrăgostit a fost oferita pentru recenzie de Librăria Librex, de unde poate fi achiziționată. Tot de acolo puteţi comanda şi celelalte cărţi ale autoarei Anna Todd

Recenzii Anna Todd

Recenzii Editura Trei

 

81 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *