După o noapte de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

55

După o noapte

Linda Howard

Editura Miron

Titlul original: After the Night

Traducere: Oana Negureanu

415 pagini

Linda Howard este o adevărată maestră a stilului romantic suspans. Pe lista întocmită de Goodreads “Best Romantic Suspense”, După o noapte se află pe poziția a doua, pe prima poziție fiind tot o carte de Linda Howard, Jocul Morții, iar pe poziția a șaptea Bărbatul visat.
După o noapte” este o carte superbă, are intrigă, mister, trădări, suspans, romantism, momente fierbinți, sentimente și emoții puternice, relații complicate de familie și personaje extrem de interesante, bine conturate.
Încă de când se știa, Faith Devlin îl iubise pe Gray Rouillard, mai mare cu opt ani decât ea, fiul lui Guy, cel mai de vază om din orașul Prescott, deținător al principalelor afaceri din zonă și provenind dintr-o familie cu vechime. Mama lui Faith, Renee, era o femeie de o frumusețe izbitoare, pe care o folosea în avantajul ei, împărțindu-și favorurile cu destulă ușurință câtă vreme avea un avantaj din asta. Guy era principalul ei amant și o răsplătise generos pentru asta, dăruindu-i o mașină și permițându-i să stea împreună cu întreaga familie într-o căsuță aflată la marginea domeniului său. Soția lui Guy, Noelle, era o femeie rece, care suporta cu greu atingerile fizice. Acceptase tacit legătura lui Guy cu Renee, întrucât o scutea de îndatoririle conjugale de care îi era silă. Singura care nu înțelegea situația era Monica, fiica lui Guy și Noelle, mai mică cu doi ani decât Gray. De o sensibilitate excesivă, lipsită de afecțiunea mamei, își adora tatăl și o ura pe Renee, întrucât credea că aceasta era vinovată de răceala dintre părinții ei.
Jodie, fiica mai mare a lui Renee, deși nu moștenise frumusețea acesteia, o luase deja pe urmele mamei la doar cincisprezece ani, oferindu-se cu ușurință diverșilor bărbați. Amos, soțul lui Renee, era un bețiv iresponsabil și violent, la fel ca și cei doi fii mai mari ai cuplului. Faith însă era altfel. La paisprezece ani, deși moștenise frumusețea fascinantă a mamei ei, roșcată cu ochii verzi, ardea de umilință când oamenii din oraș o priveau cu dezgust, așteptându-se ca ea să o ia oricând pe urmele mamei.
”Mizerabilii Devlin, așa li se spunea. Bețivi și târfe, toată familia.
Dar eu nu sunt ca ei! Țipătul tacit o copleșea câteodată cu totul pe Faith, deși întotdeauna îl păstra doar pentru ea. ”
”Se simțea înfometată după respectabilitate, își dorea să intre cu capul sus într-un magazin fără ca vânzătorii și patronii s-o urmărească cu ochi de vultur ca nu cumva să fure ceva, pentru că era bine cunoscut că toți din familia Devlin te furau pe față.”
Faith se îmbrăca întotdeauna decent, învăța bine, avea note bune, muncea din răsputeri să țină casa curată, gătea și avea grijă de Scottie, frățiorul ei mai mic în vârstă de doi ani, care se născuse handicapat.
Întreaga ei viață avea să fie zdruncinată din temelii într-o noapte.
Guy și Renee dispar pe neașteptate într-o zi, fără să lase vreo scrisoare prin care să-și motiveze gestul. Gray, în vârstă de douăzeci și doi de ani, proaspăt absolvent de colegiu, a dovedit multă responsabilitate și prezență de spirit, gândindu-se cu febrilitate la cele mai bune soluții pentru a menține afacerea pe linia de plutire până când Guy se întorcea. O veste cumplită îi mai aruncă o nouă presiune pe umeri: Monica, sora lui, încercase să se sinucidă. Înfuriat și îndurerat la culme, cu nervii întinși la maxim, le pune în vedere Devlin-ilor să părăsească domeniul până seara. Întrucât aceștia nu l-au luat în seamă, i-a evacuat cu forța împreună cu șeriful și ajutoarele acestuia. În timp ce tot restul familiei înjura și arunca amenințări deșarte, Faith era singura ce se chinuia din răsputeri să adune cât mai mult din lucrurile lor și să le încarce în camionetă, încercând, în același timp, să-și liniștească frățiorul care plângea isteric și se agăța de ea. La lumina farurilor, corpul ei se vedea extrem de bine prin cămășuța subțire, părând mult mai matură decât cei paisprezece ani ai săi, iar Gray a avut o reacție fizică instinctivă, dându-și seama cu oroare că și ceilalți bărbați care o priveau erau în aceeași situație. Mânios și scârbit de el însuși, s-a răzbunat pe ea, izbucnind cu multă ură, ca și cum ea ar fi fost vinovată de reacția lui.
”Ești un gunoi, îi zise cu vocea îngroșată atunci când ea trecu pe lângă el. Ea se opri ca trăsnită, cu copilul agățat de picioare. Nu îl privi, ci continuă să se uite drept înainte, iar liniile pure ale feței îl îndârjiră parcă și mai mult pe Gray. Toată familia, nu sunteți decât niște gunoaie. Maică-ta e o târfă ordinară, iar taică-tu un bețivan și un hoț. Plecați naibii din zonă și să nu vă mai întoarceți vreodată.”
Totuși, peste doisprezece ani, Faith avea să se întoarcă. Viața nu fusese prea blândă cu ea în acest răstimp, dar cu multă tenacitate și muncă asiduă reușise să răzbată. Întreaga ei familie se destrămase în acea noapte fatidică. Toți se răspândiseră care încotro, dar ea avusese marele noroc să fie preluată în plasament, împreună cu Scottie, de o familie cumsecade. Din păcate, după singurul Crăciun fericit oferit cu multă generozitate de familia adoptivă, Scottie se stinsese în somn. După terminarea studiilor, părea că soarta îi surâdea în sfârșit. Faith s-a căsătorit cu un tânăr dar acesta, din păcate, avea să dovedească o personalitate slabă, căzând în patima băuturii și sfârșind într-un accident tragic. Faith și-a găsit din nou tăria de a merge mai departe, reușind să pună pe picioare o mică afacere în domeniul turismului.
La douăzeci și șase de ani, Faith a revenit în Prescott, hotărâtă să rămână. A fost uimită să descopere că Gray preluase afacerea familiei, în urma unei procuri trimise la o săptămână de la dispariție de tatăl lui. Ceva nu se lega, întrucât ea știa că Guy nu plecase cu mama ei, întrucât ea o găsise la un moment dat pe Renee trăind retrasă în casa bunicii ei, dar aceasta refuzase să-i dea vreo explicație logică cu privire la plecarea ei intempestivă. Faith era hotărâtă să lămurească misterul dispariției lui Guy și dorea să i se recunoască în sfârșit respectabilitatea după care tânjise atâta.
Întâlnirea cu Gray a fost complet bulversantă, anii în care fusese departe de el topindu-se într-o clipă iar ea simțind față de el aceeași iubire profundă ca altădată.
”Părul lui negru era mai lung decât îl văzuse ea vreodată, tras cu totul de pe frunte și prins la spate. Un diamant mic lucea în lobul urechii stângi. La douăzeci și doi de ani fusese impresionant. La treizeci și patru de ani însă era periculos, un adevărat pirat atât în aparență cât și prin natura firii. Doar privindu-l și se și simțea înfierbântată și emoționată, atât de emoționată, de fapt, încât inima îi sălta cu sălbăticie în piept.”
Din păcate, Gray nu venise cu gânduri pașnice, ci hotărât să o alunge, dorind cu orice preț să protejeze liniștea mamei și surorii lui, care fuseseră devastate de vestea că ea se întorsese, iar asemănarea cu Renee era mai izbitoare ca niciodată.
Situația nu mai era însă aceeași, iar Faith era hotărâtă să nu se mai lase intimidată. Pentru ca el să nu poată să o împiedice în vreun fel să rămână, a cumpărat cu banii jos o proprietate liberă și s-a mutat în ea.
Gray, spre deosebire de tatăl lui, își controla mult mai bine impulsurile fizice. Însă, când admirația față de ceea ce realizase Faith pornind practic de la zero a intrat în ecuație, Gray nu a mai putut să-și țină în frâu atracția față de ea, dorind să o câștige cu orice preț.  În momentul în care a realizat că atracția era reciprocă, a fost hotărât să o determine să accepte o legătură cu el, cu condiția ca ea să se mute în orașul învecinat. În ciuda pasiunii față de Gray care îi stăpânea toate simțurile, Faith era hotărâtă însă să rămână în Prescott și să rezolve misterul care îi răsturnase cândva întreaga viață.
Voințele celor doi se înfruntă, aerul se încinge în preajma lor și nu e nevoie decât de o scânteie să aprindă o întreagă vâlvătaie în pasiunea lor. Cei doi petrec momente extrem de fierbinți împreună, iar locurile în care ajung să facă dragoste sunt cel puțin neconvenționale: prima dată sprijiniți de un stâlp într-o căsuță aflată lângă lac, iar a doua oară în toaleta femeilor din sediul poliției, unde Gray o urmărise pentru a-și cere scuze pentru o replică nepotrivită care o jignise adânc.
Gray este un personaj cu totul remarcabil, ce se dovedește a fi nu doar dur, neînfricat și responsabil, ci și tandru, devotat și generos, ba chiar jucăuș și amuzant în anumite momente.
” – Știi de ce bărbații dau nume mădularului infernal?
– Nu, de ce? îl întrebă, încercând să-și potolească râsul.
– Ca majoritatea deciziilor importante ale vieții lor să nu fie luate de un necunoscut.”
Fascinat de personalitatea ei, mândru de ea și ceea ce reușise să înfăptuiască de una singură, Gray era hotărât să-și asume relația cu Faith, în ciuda opoziției mamei și surorii lui, dar investigațiile ei nu rămăseseră fără consecințe. Mai întâi, Faith primește un colet în care se afla o pisică moartă mutilată, ca mai apoi detectivul angajat de ea să dispară fără urmă. Curând, lucrurile se precipită și cei doi vor trebui să lupte pentru viața lor. Vă invit să descoperiți singuri cum se va dezlega misterul.
Cartea este captivantă, te cucerește cu farmecul ei, are un ritm este alert și te ține în priză de la început până la sfârșit. Deznodământul este foarte romantic, făcându-te să crezi în suflete pereche și că o iubire adevărată poate doborî barierele ridicate de prejudecăți și diferențe de clasă socială.

after

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantic-suspans contemporane

Cărțile autoarei Linda Howard pot fi comandate pe elefant.rolibris.roemag.rocarturesti.ro, librarie.net

Recenzii Linda Howard

About Author

55 de comentarii

 1. Balan Daniela Ela on

  o carte superba pe care am citit-o intr-o noapte plina de suspans si mister si cu personaje bine conturate ! mi-a placut enorm iar recenzia este magnifica ! felicitari

  • Mulțumesc! Este una din cărțile mele preferate, am citit-o deja de trei ori de-a lungul timpului

 2. Minunata recenzia, am citit-o pe nerasuflate, felicitari si multumesc ca mi-ai adus aminte de cartea asta, una din cele mai frumoase carti ale Lindei Howard! Autoarea e in topul preferintelor mele.

 3. barbalata mirela on

  Frumoasa recenzia Tyna . Asa cum m-am obisnuit, primesc niste recomandari minunate. Nu am citit nimic de Linda Howard dar o am pe lista. Asa ca este doar o chestiune de timp PANA CAND O VOI LUA

 4. Daniela Cusa on

  Vreau si eu sa citesc cartea. Dupa ce ti-am citit recenzia, mi am dat seama ca il urasc pe Gray, pentru modul in care s-a comportat cu Faith. Sunt sigura ca la sfarsit imi voi schimba impresia, dar acum chiar mi a lasat un gust amar. :))

 5. Frumoasa recenzie, care starneste curiozitatea celor ce nu au citit cartea, dar si a celorlalti sa o reciteasca. Felicitari!

 6. Clipa Narcisa on

  Felicitari pentru recenzie! Eu nu sunt fana romanelor de genul acesta, dar pare frumoasa pentru cei carora le plac aceste carti romantice.

   • Clipa Narcisa on

    Cel mai mult imi place genul fantasy. Imi plac si cartile care contin povesti de dragoste, insa nu cele din cartile romantice, ci cele din cartile pentru adolescenti. Am incercat candva si cartile romantice, insa nu m-au captivat deloc.

    • Si mie imi plac cartile fantasy, preferabil si cu romantism, ador cartile de la Epica, dar imi plac si cele romantice…

 7. Pentru mine aceasta carte este una din cele mai sensibile scrisa de aceasta autoare….recenzia e grozava si ma bucur ca zilele trecute am recitit cartea….

 8. Felicitari pentru recenzie. Am remarcat de ceva timp ca ai un talent pentru scris. De fapt, si colega ta, va descurcati minunat. Imi place sa va citesc articolele.
  Cat despre aceasta carte, pot spune ca imi place personalitatea lui Faith. Ceea ce ma intriga si mai mult este ca in engleza numele acestui personaj are o traducere minunata. Faith = credinta.
  Personajul nostru este credincios? Oh, sunt tare curioasa sa il descoper mai mult.

  • Multumesc pentru apreciere!

   Cred ca autoarea nu a ales intamplator numele personajului feminin.

   Cartea te va cuceri cu siguranta, ti-o recomand!

 9. Mi-a placut foarte mult aceasta carte si poate candva o sa o recitesc.Acum insa,alte carti asteapta la rand.Unele deja cumparate altele comandate si altele pe lista.Cred ca nu as putea trai fara carti.

 10. Nu eram un fan Linda Howard, insa, dupa ce am citit „Merita sa mori pentru ea”, am zis – la vremea aia – ca o sa incerc sa citesc cat mai multe carti scrise de autoare.
  Mi-am zis atunci ca poate este un roman reusit, si ca urmatorul cu siguranta nu va fi pe placul meu atat de mult.. M-am inselat, si lucrul asta ma bucura.
  „Dupa o noapte” am citit-o atat de repede, pentru ca subiectul m-a prins destul de tare incat n-am putut s-o mai las din maini.
  Cel mai mult imi place ca actiunea se petrece in decursul mai multor ani, fapt care ne face sa avem o idee destul de clara asupra tuturor personajelor, dar si asupra dezvoltarii fizice, psihice si materiale ale lui Faith.
  Imi place ca autoarea nu face din ea o femeie puternica, sau ma rog, nu atat de puternica incat sa ii reziste lui Gray. Este aceeasi fata, devenita femeie, indragostita de „printul” din copilarie. Mi-a placut acest aspect deosebit de mult (in alte romane personajul devine puternic, ca la sfarsit sa ramana impreuna, ceea ce e de intuit). Imi place si Gray, in masura in care il inteleg; isi pune familia pe primul loc – mama si sora – cred ca da, este perfect acceptabil in legatura cu ceea ce se intampla in acea noapte ( chiar daca da, cum spunea cineva, am citit in lacrimi acele pasaje).
  Foarte, foarte buna cartea.

  • Linda Howard e clar una din autoarele mele preferate, iar ”După o noapte” e una din cele mai frumoase carti ale ei, dar mie mi-au placut toate cartile ei aparute la noi! Ma bucur ca te-a ”prins”, ai simțit foarte frumos cartea, multumim de impresii!

  • Barbalata Mirela on

   Ca si tine Fallon nu am fost fac Linda Howard dar citind „Merita sa mori pentru ea” m-a facut sa imi doresc sa citesc in continuare cartile ei. Cartea aceasta o am si eu pe lista .

 11. Mariam Oana on

  Am descoperit-o pe Linda Howard de curând și îmi place stilul ei. Felicitări pentru recenzia minunată și mulțumesc pentru recomandare!

 12. Mirela Barbălată on

  Doamne, superba carte! Imi place stilul Lindei Howard dar cartea aceasta m-a pus pe jar. Suspans, dramatism, tradare, romantism, pasiune si erotism. Am îndrăgit- o pe Faith iar pe Gray l-am displacut că apoi sa îl simpatizez. Nu pot spune că l-am adorat mai ales ca ma enerva atitudinea lui pisesiva, de macho irezistibil. Se spune ca orice nas își ara nașul . Faith a fost implacabilă în relatia cu Gray desi se simte neputincioasă, recunsoate ca nu ii piate rezista la nesfârșit. Este o femeie puternică dar care isi recunoaste defectele, slăbiciunile iar la final și le asuma. Povestea este frumoasă dar și trista. Totul pleaca de la o dispariție, tradarea este prezenta, in trecut dar și prezent. Ura, furie, gelozie, lasitate, durere, multa durere. Toate fac imposibila o iubire intre eroii nostri dar, in acelasi timp, îi fac să se redescopere, sa privească trecutul cu alti ochi. O poveste ce te farmeca de la inceput până la sfarsit.

 13. cartea este superba iar deznodamantul….ceva la care nu te asatepti…
  recenzia este super si este axata pe eroii principali… dar, este interesanta si brusca maturizare a Monicai….

Spune-ți părerea!