Delicatese Literare
Recenzii

După o noapte de Linda Howard, Editura Miron – recenzie

După o noapte

Linda Howard

Editura Miron

Titlul original: After the Night

Traducere: Oana Negureanu

415 pagini

Linda Howard este o adevărată maestră a stilului romantic suspans. Pe lista întocmită de Goodreads “Best Romantic Suspense”, După o noapte se află pe poziția a doua, pe prima poziție fiind tot o carte de Linda Howard, Jocul Morții, iar pe poziția a șaptea Bărbatul visat.
După o noapte” este o carte superbă, are intrigă, mister, trădări, suspans, romantism, momente fierbinți, sentimente și emoții puternice, relații complicate de familie și personaje extrem de interesante, bine conturate.
Încă de când se știa, Faith Devlin îl iubise pe Gray Rouillard, mai mare cu opt ani decât ea, fiul lui Guy, cel mai de vază om din orașul Prescott, deținător al principalelor afaceri din zonă și provenind dintr-o familie cu vechime. Mama lui Faith, Renee, era o femeie de o frumusețe izbitoare, pe care o folosea în avantajul ei, împărțindu-și favorurile cu destulă ușurință câtă vreme avea un avantaj din asta. Guy era principalul ei amant și o răsplătise generos pentru asta, dăruindu-i o mașină și permițându-i să stea împreună cu întreaga familie într-o căsuță aflată la marginea domeniului său. Soția lui Guy, Noelle, era o femeie rece, care suporta cu greu atingerile fizice. Acceptase tacit legătura lui Guy cu Renee, întrucât o scutea de îndatoririle conjugale de care îi era silă. Singura care nu înțelegea situația era Monica, fiica lui Guy și Noelle, mai mică cu doi ani decât Gray. De o sensibilitate excesivă, lipsită de afecțiunea mamei, își adora tatăl și o ura pe Renee, întrucât credea că aceasta era vinovată de răceala dintre părinții ei.
Jodie, fiica mai mare a lui Renee, deși nu moștenise frumusețea acesteia, o luase deja pe urmele mamei la doar cincisprezece ani, oferindu-se cu ușurință diverșilor bărbați. Amos, soțul lui Renee, era un bețiv iresponsabil și violent, la fel ca și cei doi fii mai mari ai cuplului. Faith însă era altfel. La paisprezece ani, deși moștenise frumusețea fascinantă a mamei ei, roșcată cu ochii verzi, ardea de umilință când oamenii din oraș o priveau cu dezgust, așteptându-se ca ea să o ia oricând pe urmele mamei.
”Mizerabilii Devlin, așa li se spunea. Bețivi și târfe, toată familia.
Dar eu nu sunt ca ei! Țipătul tacit o copleșea câteodată cu totul pe Faith, deși întotdeauna îl păstra doar pentru ea. ”
”Se simțea înfometată după respectabilitate, își dorea să intre cu capul sus într-un magazin fără ca vânzătorii și patronii s-o urmărească cu ochi de vultur ca nu cumva să fure ceva, pentru că era bine cunoscut că toți din familia Devlin te furau pe față.”
Faith se îmbrăca întotdeauna decent, învăța bine, avea note bune, muncea din răsputeri să țină casa curată, gătea și avea grijă de Scottie, frățiorul ei mai mic în vârstă de doi ani, care se născuse handicapat.
Întreaga ei viață avea să fie zdruncinată din temelii într-o noapte.
Guy și Renee dispar pe neașteptate într-o zi, fără să lase vreo scrisoare prin care să-și motiveze gestul. Gray, în vârstă de douăzeci și doi de ani, proaspăt absolvent de colegiu, a dovedit multă responsabilitate și prezență de spirit, gândindu-se cu febrilitate la cele mai bune soluții pentru a menține afacerea pe linia de plutire până când Guy se întorcea. O veste cumplită îi mai aruncă o nouă presiune pe umeri: Monica, sora lui, încercase să se sinucidă. Înfuriat și îndurerat la culme, cu nervii întinși la maxim, le pune în vedere Devlin-ilor să părăsească domeniul până seara. Întrucât aceștia nu l-au luat în seamă, i-a evacuat cu forța împreună cu șeriful și ajutoarele acestuia. În timp ce tot restul familiei înjura și arunca amenințări deșarte, Faith era singura ce se chinuia din răsputeri să adune cât mai mult din lucrurile lor și să le încarce în camionetă, încercând, în același timp, să-și liniștească frățiorul care plângea isteric și se agăța de ea. La lumina farurilor, corpul ei se vedea extrem de bine prin cămășuța subțire, părând mult mai matură decât cei paisprezece ani ai săi, iar Gray a avut o reacție fizică instinctivă, dându-și seama cu oroare că și ceilalți bărbați care o priveau erau în aceeași situație. Mânios și scârbit de el însuși, s-a răzbunat pe ea, izbucnind cu multă ură, ca și cum ea ar fi fost vinovată de reacția lui.
”Ești un gunoi, îi zise cu vocea îngroșată atunci când ea trecu pe lângă el. Ea se opri ca trăsnită, cu copilul agățat de picioare. Nu îl privi, ci continuă să se uite drept înainte, iar liniile pure ale feței îl îndârjiră parcă și mai mult pe Gray. Toată familia, nu sunteți decât niște gunoaie. Maică-ta e o târfă ordinară, iar taică-tu un bețivan și un hoț. Plecați naibii din zonă și să nu vă mai întoarceți vreodată.”
Totuși, peste doisprezece ani, Faith avea să se întoarcă. Viața nu fusese prea blândă cu ea în acest răstimp, dar cu multă tenacitate și muncă asiduă reușise să răzbată. Întreaga ei familie se destrămase în acea noapte fatidică. Toți se răspândiseră care încotro, dar ea avusese marele noroc să fie preluată în plasament, împreună cu Scottie, de o familie cumsecade. Din păcate, după singurul Crăciun fericit oferit cu multă generozitate de familia adoptivă, Scottie se stinsese în somn. După terminarea studiilor, părea că soarta îi surâdea în sfârșit. Faith s-a căsătorit cu un tânăr dar acesta, din păcate, avea să dovedească o personalitate slabă, căzând în patima băuturii și sfârșind într-un accident tragic. Faith și-a găsit din nou tăria de a merge mai departe, reușind să pună pe picioare o mică afacere în domeniul turismului.
La douăzeci și șase de ani, Faith a revenit în Prescott, hotărâtă să rămână. A fost uimită să descopere că Gray preluase afacerea familiei, în urma unei procuri trimise la o săptămână de la dispariție de tatăl lui. Ceva nu se lega, întrucât ea știa că Guy nu plecase cu mama ei, întrucât ea o găsise la un moment dat pe Renee trăind retrasă în casa bunicii ei, dar aceasta refuzase să-i dea vreo explicație logică cu privire la plecarea ei intempestivă. Faith era hotărâtă să lămurească misterul dispariției lui Guy și dorea să i se recunoască în sfârșit respectabilitatea după care tânjise atâta.
Întâlnirea cu Gray a fost complet bulversantă, anii în care fusese departe de el topindu-se într-o clipă iar ea simțind față de el aceeași iubire profundă ca altădată.
”Părul lui negru era mai lung decât îl văzuse ea vreodată, tras cu totul de pe frunte și prins la spate. Un diamant mic lucea în lobul urechii stângi. La douăzeci și doi de ani fusese impresionant. La treizeci și patru de ani însă era periculos, un adevărat pirat atât în aparență cât și prin natura firii. Doar privindu-l și se și simțea înfierbântată și emoționată, atât de emoționată, de fapt, încât inima îi sălta cu sălbăticie în piept.”
Din păcate, Gray nu venise cu gânduri pașnice, ci hotărât să o alunge, dorind cu orice preț să protejeze liniștea mamei și surorii lui, care fuseseră devastate de vestea că ea se întorsese, iar asemănarea cu Renee era mai izbitoare ca niciodată.
Situația nu mai era însă aceeași, iar Faith era hotărâtă să nu se mai lase intimidată. Pentru ca el să nu poată să o împiedice în vreun fel să rămână, a cumpărat cu banii jos o proprietate liberă și s-a mutat în ea.
Gray, spre deosebire de tatăl lui, își controla mult mai bine impulsurile fizice. Însă, când admirația față de ceea ce realizase Faith pornind practic de la zero a intrat în ecuație, Gray nu a mai putut să-și țină în frâu atracția față de ea, dorind să o câștige cu orice preț. În momentul în care a realizat că atracția era reciprocă, a fost hotărât să o determine să accepte o legătură cu el, cu condiția ca ea să se mute în orașul învecinat. În ciuda pasiunii față de Gray care îi stăpânea toate simțurile, Faith era hotărâtă însă să rămână în Prescott și să rezolve misterul care îi răsturnase cândva întreaga viață.
Voințele celor doi se înfruntă, aerul se încinge în preajma lor și nu e nevoie decât de o scânteie să aprindă o întreagă vâlvătaie în pasiunea lor. Cei doi petrec momente extrem de fierbinți împreună, iar locurile în care ajung să facă dragoste sunt cel puțin neconvenționale: prima dată sprijiniți de un stâlp într-o căsuță aflată lângă lac, iar a doua oară în toaleta femeilor din sediul poliției, unde Gray o urmărise pentru a-și cere scuze pentru o replică nepotrivită care o jignise adânc.
Gray este un personaj cu totul remarcabil, ce se dovedește a fi nu doar dur, neînfricat și responsabil, ci și tandru, devotat și generos, ba chiar jucăuș și amuzant în anumite momente.
” – Știi de ce bărbații dau nume mădularului infernal?
– Nu, de ce? îl întrebă, încercând să-și potolească râsul.
– Ca majoritatea deciziilor importante ale vieții lor să nu fie luate de un necunoscut.”
Fascinat de personalitatea ei, mândru de ea și ceea ce reușise să înfăptuiască de una singură, Gray era hotărât să-și asume relația cu Faith, în ciuda opoziției mamei și surorii lui, dar investigațiile ei nu rămăseseră fără consecințe. Mai întâi, Faith primește un colet în care se afla o pisică moartă mutilată, ca mai apoi detectivul angajat de ea să dispară fără urmă. Curând, lucrurile se precipită și cei doi vor trebui să lupte pentru viața lor. Vă invit să descoperiți singuri cum se va dezlega misterul.
Cartea este captivantă, te cucerește cu farmecul ei, are un ritm este alert și te ține în priză de la început până la sfârșit. Deznodământul este foarte romantic, făcându-te să crezi în suflete pereche și că o iubire adevărată poate doborî barierele ridicate de prejudecăți și diferențe de clasă socială.

after

Am inclus cartea în Top 10 cărți romantic-suspans contemporane

Cărțile autoarei Linda Howard pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, emag.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii Linda Howard

55 Comments

Spune-ți părerea!