Delicatese Literare
Recenzii

Eclipsa de Nora Roberts, Seria Abis si Tenebre, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Eclipsa

(Year One – 2017)

Nora Roberts

Editura Litera

Colecția Blue Moon

An apariție: 2019

Nr. pagini: 416

Traducător: Simona Luncasu

1. Eclipsa – Year One – 2017
2. Profeția – Of Blood and Bone – 2018 – recenzie
3. Aleasa – The Rise of Magicks – 2019 – recenzie
Acolo unde fusese ordine, a rămas doar haos. În locul științei și tehnologiei s-a instaurat magia.
O parte din ea este bună, cum ar fi vrăjitoria pe care Lana Bingham o practică în mansarda pe care o împarte cu iubitul ei, Max.
Alta e inimaginabil de rea și pândește după colț, în tunelurile fetide de sub fluviu sau în cei pe care îi cunoști și îi iubești.
Pe măsură ce se răspândește vestea că nici cei imuni, nici cei supradotați nu sunt în siguranță în fața autorităților care patrulează străzile distruse, avându-se doar unul pe altul, Lana și Max încearcă să scape din New York.
În același timp, alți călători se îndreaptă spre vest, spre o nouă frontieră: Chuck, un geniu al tehnicii care încearcă să-și croiască drum printr-o lume dispărută; Arlys, o jurnalistă care și-a pierdut audiența, dar folosește pixul și hârtia pentru a înregistra adevărul; Fred, tânăra ei colegă, posesoarea unor abilități speciale și plină de un optimism care pare nelalocul lui în acest peisaj sumbru; Rachel și Jonah, un medic ingenios și un paramedic care luptă cu disperarea, hotărâți să țină în viață o mamă tânără și pe cei trei bebeluși ai ei.
Într-o lume de supraviețuitori în care fiecare străin întâlnit ar putea fi ori un sălbatic, ori un salvator, nici unul dintre ei nu știe exact încotro se îndreaptă sau cu ce scop. Dar îi așteaptă un țel care le va modela viețile tuturor celor care rămân.
Sfârșitul e aici. Urmează un nou început…
„Electrizant și inovator… Un roman cu ritm rapid, fascinant și provocator care, fără îndoială, îi va câștiga lui Roberts și mai mulți fani.“ – Kirkus Reviews
”Un roman pe măsura unor cărți clasice care au ca subiect sfârșitul lumii, cum ar fi Apocalipsa lui Stephen King.“ – New York Times Book Review
”Personaje fascinante și o distopie bine construită se combină cu o intrigă captivantă, care va atrage un grup cu totul nou de cititori.” – Library Journal

It began on New Year’s Eve.
Nora Roberts este o mare maestră a cuvintelor care reușește cu mare talent, nu numai în acest roman ci și în toate celelalte cărți scrise, să transmită perfect emoțiile și trăirile personajelor, făcându-te să participi la acțiune, să simți atmosfera locurilor, să fii prezent în scenele descrise, să trăiești la maxim povestea!
În acest prim volum al seriei „Abis și tenebre” – Eclipsa, autoarea abordează un alt gen literar decât cel care a consacrat-o, reușind să captiveze cititorii cu o distopie cu tușe fantasy impregnată cu lumina iubirii și puterea oamenilor de a spera, fascinantă de la prima până la ultima pagină! Cu un stil de scriere vibrant, universul schițat de Nora Roberts devine incredibil de captivant, cu intrigă intensă, ritm alert, suspans desăvârșit care taie răsuflarea.
Totul începe în Scoția, în frumoasele ei decoruri, într-un mic cerc de piatră, SGIATH DE SOLAS, unde o premoniție amenință omenirea, prezicand ruperea scutului de lumina și izbucnirea războiului, a  întunericului, moartea și nașterea timpului. Un virus mortal numit APOCALIPSA care contaminează tot ce întâlnește în cale, prin contact de la om la om, se propagă în toate colțurile lumii răspândind moartea printre oameni, în câteva săptămâni totul transformându-se  într-o pandemie!
Vaccinurile sunt ineficiente, școlile, magazinele se închid, nicio măsură de scădere a răspândirii virusului nu are efect, președinții statelor lumii mor rând pe rând, guvernele sunt în haos, orașele în război iar sfârșitul lumii este aproape. Desigur că din acest univers stăpânit de atâta moarte, frică și durere nu lipsesc vandalii, criminalii și violatorii, aceștia fiind numiți  „Năvălitori”.  Drept urmare, legea marțială este la putere conducând lumea.
Rasa umană este în agonie, muribundă, iar locul ei este luat încetul cu încetul de făpturi cu puteri magice, care rezistă în fața violenței virusului, făpturi  numite „SUPRAOAMENI”. Astfel, în lumea modernă își face loc magia. Fenomene bizare și incredibile sunt observate în legătură cu ființele supranaturale, zâne, elfi, vrăjitori, demoni, unii practicând magia albă, alții pe cea neagră. Drept urmare, nu numai virusul omoară populația lumii ci și magia întunecată  și violență oamenilor!
Astfel, autoarea aduce sub ochii cititorului incredibila lume în care plasează intriga și acțiunea, o lume plină de ură și moarte, pustiu și  chin. Prin personajele excelent creionate se crează echilibrul perfect dintre bine și rău, lumină și întuneric, credință împotriva fricii, iubire împotriva urii.
Lana Bingham este ajutor de Chef într-un renumit restaurant din New York. Iubitul ei, Max Fallon este scriitor de succes și trăiesc împreună o frumoasă poveste de iubire în momentul în care Apocalipsa  se abate asupra lumii. Vrăjitoare amatoare, Lana lucrează la meșteșugul ei împreună cu Max, și el vrăjitor, practicând magia albă. Deși el are  „scânteia”, acea lumină care declanșează harul în Lana se dezlănțuie în momentul în care virusul ajunge în New York, orașul unde trăiesc. Să fie oare un semn? Hotărăsc să plece din orașul pustiu, bântuit de forțe ale întunericului pentru a-și găși liniștea altundeva departe de ororile care decimează omenirea.
Jonah Vorhies este paramedic și are viziuni, simte când cineva moare iar acest lucru îl sperie teribil. Este un bărbat timid care își exteriorizeză cu greu trăirile și sentimentele, fiind îndrăgostit iremediabil de doctorița Rachel Hopman, negăsind în el curajul de a-și mărturisi iubirea. Când o tânără mămică însărcinată cu gemeni, aflată în travaliu, ajunge la spital, devine fără voia lui cel care o asistî la nașterea copiilor ei, ființe pe care le  simte speciale, luând hotărârea să fugă cu toții departe de moartea ce bântuie lumea, să încerce să îi salveze și protejeze.
Arlys Reid este reporteră la un post de televiziune din Ohio. Deși aproape toți colegii din redacție au murit răpuși de virusul ucigaș, ea continuă să transmită știri, să aducă informații pentru oamenii care au rămas, pentru speranță și lumină. Într-o lume dominată de moarte, ea vrea să scoată la suprafață bunătatea și omenia! Hotărăște, în cadrul unei transmisii, să spună oamenilor crudul adevăr despre ravagiile reale pe care le face virusul ucigaș, despre „vânătoarea” pornită de guvernul decimat împotriva Supraoamenilor și de incapacitatea celor care conduc țara de a găsi un vaccin împotriva dușmanului apocaliptic. Împreună cu asistenta ei, Fred, o tânără veselă și zâmbitoare, o zână care poate „citi” bunătatea sau răutatea din oameni, și cu Chuck, un tânăr haker, sursa ei de informații, fug din calea răutății, violenței și morții ce spulberă vieți.
Ce au în comun cu toții? Sunt înfricoșați, speriați și hăituiți de oamenii răi și nebuni care nu le înțeleg harul, meșteșugul, de un guvern incapabil de a gestiona situația, care vrea să-i captureze pentru teste și de supranaturalii malefici care vor să stăpânească Pământul.
Și pleacă în căutarea unui loc în care să poată trăi, ceea ce se dovedește a fi o călătorie lungă și anevoioasă, plină de pericole la tot pasul, încărcată de teamă și frământări dar și de speranța unui nou început, totul desfășurându-se într-o zbatere neîntreruptă, o luptă continuă pentru supraviețuire, armele lor fiind voința, iubirea și magia. Vor reuși? Va triumfa viața sau întunericul? Vă invit să aflați citind această poveste care vă va fermeca.
Fragment:
“În parcarea mall-ului, mașinile zăceau într-o rână sau răsturnate, ca niște țestoase pe cochiliile sparte. Ciorile, vulturii, șobolanii ciugulisera și rosesera carcase de câini, pisici, căprioare. Și leșuri umane.
Aerul duhnea a putregai și gunoi.
Jonah trecu cu mașina pe lângă un cadavru care atârna în ștreang. Cu un carton încă înfășurat în jurul gâtului.
SUPRAOM TICĂLOS, MARȘ ÎNAPOI ÎN IAD
Cât dăduse ocol parcării, nu văzuse nici un semn de viață, în afară de păsările ghiftuite și șobolanii bine hrăniți. La un moment dat, își zise, aveau să trimită o echipa de voluntari să ardă sau să îngroape morții, să curețe gunoiul, să arunce grămada de fecale.
Opri la intrarea principală, în dreptul ușii de sticlă sfărâmată, întrebându-se ce făcea ca unii reprezentanți ai speciei umane să fie atât de proști.
Când Poe trase lângă el, coborî din mașină.
– Au murit de mult.
Kim coborî și ea, cu chipul împietrit.
– Cadavrele trebuie să aibă cel puțîn două-trei săptămâni.
– S-ar putea să se întoarcă, zise Poe.
– De ce? E o lume mare, goală. O grămadă de alte locuri de profanat și distrus. Mi-aș dori să nu fi venit.
Când vocea lui Kim se frânse, Poe își puse un braț în jurul ei. Ea își strânse umerii.
– Dar am venit. Ar trebui să obținem tot ce putem.
– Morții merită ceva mai bun.
Jonah încuviință din cap spre Aaron.
– O să le oferim ceva mai bun. O să ne întoarcem cât mai curând posibil și o să le oferim ceva mai bun.
Se gândi la corpul spânzurat. Aveau să-l dea jos de-acolo înainte să plece. Puteau să facă măcar atâta lucru acum, apoi să se întoarcă pentru îngropare sau incinerare.
– Mai întâi trebuie să avem grijă de cei vii.
Lana urmă sfatul lui Fred și replanta câteva ierburi aromatice în ghivece. Punerea lor în soare, lângă ușa bucătăriei, fu un prilej de bucurie. Se bucură să le vadă, să le miroasă, să le culeagă și știa că aștepta mult mai multe ocazii de acest fel.
Grădinarea pentru prima dată în viața ei. Prăsea și plivea rândurile de morcovi și fasole, învăța cum să copilească roșiile. Văzuse movilițele de cartofi, vrejurile de dovlecel și de dovleac, vinete. Lanuri înalte de porumb.”

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, litera.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librariadelfin.rolibrex.ro

Recenzii și prezentări cărți Nora Roberts

Recenzii și prezentări cărți fantasy

22 Comments

 • Mirela Barbălată

  Felicitări pentru recenzie!
  Se simte că ți-a plăcut!
  Imi place stilul Norei Roberts dar genul acesta nu mă atrage? .
  Mulțumesc pentru recomandare!

 • Oli

  Waww, ispita curata! Foarte frumoasa recenzie, Carmen, felicitari, m-ai facut nerabdatoare sa incep si eu seria asta, sunt sigura ca ma va cuceri si pe mine!

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Oli , cu mult drag! ❤Lectura minunata sa ai! Sunt convinsa ca iti va place!❤

 • Doina

  Citesc orice gen de carte – roman clasic sau de dragoste, new adult, fantasy, dark, historical …. orice. Numai sa ma emotioneze, sa ma faca sa simt si eu ceea ce traiesc personajele.
  Am o singura pretentie – happy end.
  Apreciez si admir multe autoare. Dar Nora Roberts este cea mai sus pentru mine.
  De la povestile de familie la thriler sau fantasy, despre oameni obisnuiti, vrajitori, vampiri sau alte entitati, cuvintele ei ma captiveaza si ma leaga in atmosfera creata de la prima pagina. Nu poti sa nu admiri probitatea eroilor ei. Nu poti sa nu invidiezi prietenia perfecta, intelegerea, relatiile interumane atat de generoase pe care le promoveaza in cartile ei. Si iti doresti sa beneficiezi si tu de toate acestea.
  Martisorul a fost generos cu mine. Mi-a adus cele doua volume aparute din serie. Asa ca ma voi bucura din toata inima de noua poveste. Sper ca editura sa aiba mila de sufletul meu si sa ne ofere cat mai curand finalul.
  Te felicit pentru modul in care ai prezentat acest prim volum si sunt sigura ca si continuarea iti va placea la fel de mult.

  • familiasimionescuyahooro

   Va multumesc pentru apreciere!❤ Sunt total de acord cu ceea ce ati scris despre Nora! Abia astept sa citesc si volumul doi!❤

  • Doina

   Ma faci sa ma simt numai dantelute si volanase cand imi vorbesti asa politicos
   Nu am facebook. Numele meu e Doina si sper ca nu supar pe nimeni daca din cand in cand mai imi spun si eu cate o parere, chiar daca nu fac parte din grupul vostru. Va urmaresc de mult si apreciez modul ingrijit si laborios in care dati viata acestui loc.
   Prefer limbajul mai relaxat.

  • Doina

   Din pacate emoticoanele de pe telefon nu au aparut. Deci trebuie sa zambiti cand imi cititi comentariul.

  • familiasimionescuyahooro

   Multumim, Doina! Daca preferi limbajul mai relaxat, atunci asa sa fie! Asteptam cu placere vizita si comentariile tale!❤

 • Geo

  Felicitări pentru recenzie, Carmen! Alertă, incitantă. ❤️❤️❤️ Îți mulțumesc că mi-ai adus aminte de carte.
  Și mie mi-a plăcut foarte mult.
  O distopie fantasy gotic, o relevare a Apocalipsei într-un mod aparte, care ne înfățișează bunătatea și răutatea oamenilor. O carte care ne înfățișează un tablou sinistru din mai multe perspective. Cu toate acestea avem parte de o speranță. Speranță care îndeamnă la luptă, dă curajul de a merge mai departe după ce ai fost trântit la pământ.
  Lana și Max sunt doi tineri cu puteri speciale care se iubesc. Când vine sfârșitul lumii, puterile lor cresc, devin vrăjitori aflați în slujba binelui. Dar, cum viața se sfărâmă bucăți în jurul lor, destinul este hotărât să îi facă să sufere înainte de a putea găsi liniștea… Astfel, Max moare salvând-o pe Lana și pe fiica lor încă nenăscută…
  Eclipsa este cartea care ne prezintă începutul funebru și plin de răutate, dar și speranța într-un viitor liniștit.
  Lana găsește alinare în Simon, eroul care îi aduce pe lume minunea.
  O carte alertă, care te face să simți fiecare schimbare de acțiune. Superbă! Bravo, Nora! ❤️❤️❤️

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc frumos, Geo!❤Stiu ca si tie ti-a placut cartea la fel de mult cum mi-a placut mie!

 • anasylvi

  O carte pe care o am si eu in biblioteca. Recenzia ta minunata, precum si alte recomandari cum sunt cele de mai sus ma fac sa vreau sa o citesc cat mai curand. Imi place felul in care Nora Roberts jongleaza cu paranormalul.

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Ana! ❤Lectura minunata sa ai! Iti va place cu siguranta acesta distopie!❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Tyna, cu mare drag!❤Sunt sigura ca iti va place povestea!❤

 • Daniela Balan

  O carte superbă și o recenzie pe măsură, felicitări ❤️ Abia aștept să o citesc,autoarea este una din preferatele mele !

 • Carolina

  Este foarte frumoasa și ispititoare recenzia. Aștept și ultimul volum și apoi ma apuc. Nora nu m-a dezamăgit nicio data. Felicitări!

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Carolina, cu mult drag!❤ Lectura frumoasa sa ai!❤

 • Raluca

  Am citit primele doua carti, aproape pe nerasuflate, vreau mai mult!! Vreau sa stiu daca a aparut si a treia din seria aceasta si unde s-o caut!!

  • familiasimionescuyahooro

   Ieri a aparut volumul trei al acestei serii extraordinat de frumoase si abia astept sa ma delectez cu el. ❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *