Delicatese Literare
Recenzii

Ecoul iubirii de Eliana Popa, Editura Bookzone – recenzie

Ecoul iubirii

Eliana Popa

Editura Bookzone

Anul apariției: 2020

Număr pagini: 343

Alex și Ioana sunt atât de diferiți, încât povestea lor de dragoste este condamnată chiar înainte de a începe. Când alții urmează cărările iubirii, culegând roadele fericirii, cei doi își văd sufletele apăsate de imperfecțiuni, slăbiciuni, teamă, compromisuri și sacrificii. Dar dorința le este picurată în suflete, totul fiind parcă orchestrat chiar de zeul iubirii. Iar ei sunt doi muritori prinși în colivia iubirii. Cum se pot opune? 

Iubirea lor îi poate salva de dependențe, dar le poate aduce și sfârșitul. Iubirea te schimbă, iubirea modelează, iubirea te transformă. Însă nu îți garantează și finalul fericit după care însăși inima tânjește, chiar dacă știe că totul este efemer în povestea vieții. 

„Este foarte bună cartea. Cred că este una dintre cele mai bune cărți de debut ale autorilor români Trioul Ioana, bunica, tanti Nuți este de departe cel mai reușit și autentic tablou al întregii povești.”– Alexandru-Mihai Gulie, autorul bestseller-ului „O viață și încă o zi
Eliana Popa este o autoare foarte talentată, o voce tânără a literaturii române, care face parte din noul val de autori români contemporani, romanul „Ecoul Iubirii” fiind cartea ei de debut, o poveste frumoasă, captivantă și răvășitoare despre viață și destin, trăiri și sentimente, prietenie și iubire, dar și cu o poveste de dragoste tulburătoare, emoționantă și plină de sensibilitate!
Cartea este scrisă la persoana întâi, alternând capitolele scrise din perspectiva Ioanei cu cele scrise din perspectiva lui Alex, cele două personaje principale ale cărții, fiecare capitol având la început câte un citat diferit, dar adecvat situației, citate scrise de personaje celebre.
Protagonista cărții este Ioana, o adolescentă cuminte și silitoare, de o bunătate aparte și o frumusețe interioară care-i completează înfățișarea perfectă, al cărei vis este acela de a termina liceul și de a urma o facultate! Viața nu i-a fost deloc ușoară, fiind părăsită de mamă de la o vârstă fragedă, fiind considerată o greșeală a tinereții, aceasta urmând calea străinătății, spre libertate și o viață mai bună, fără ca Ioana să mai știe ceva despre ea! Locuiește într-o casă sărăcăcioasă, într-o localitate apropiată de Râmnicu Sărat, împreună cu bunica, care suferă de o boală incurabilă, iar în timpul liber are grijă de o fetiță de 5 ani, Daria, ai cărei părinți sunt despărțiți.
Alex este un tânăr frumos, inteligent și bogat, însă cu o copilărie tristă, după ce părinții lui se sting în urma unui accident rutier, astfel ajungând  într-un orfelinat! Pentru a-l salva de abuzuri și pentru a-i oferi o viață mai bună, fratele lui mai mare, Răzvan, intră în lumea traficanților de droguri – și cu timpul își face propria afacere -, o lume unde banii se câștigă ușor, dar foarte periculoasă!
În timp ce se afla în București pentru ca Daria să-și întâlnească tatăl, Ioana suferă un accident în urma căruia se trezește într-o casă luxoasă, unde are parte de îngrijiri medicale și unde îl cunoaște pe Alex, chimia dintre ei fiind vizibilă de la primul contact. Comunică o perioadă prin mesaje, Alex fiind plecat din țară, însă Ioana primește noi lovituri de la viață atunci când bunica ei se stinge, durerea pierderii fiind imensă, singurătatea apăsând-o tot mai greu, totul culminând cu decizia mamei Dariei de a o duce pe aceasta la țară la părinții ei. Însă Alex se întoarce, povestea lor de dragoste devine  intensă, frumoasă și plină de tandrețe, sentimentele dintre ei cresc, fiind dependenți unul de celălalt, fiecare simțind un dor nebun în absența celuilalt.
Cu toate că i-a furat inima, l-a transformat într-un om mai bun, viața lui căpătând un alt sens, Alex este conștient că nu îi poate oferi Ioanei fericirea pe care o merită și nu o poate proteja, povestea lor de dragoste fiind una imposibilă, datorită lumii periculoase în care el  trăiește!
Modul în care decurge povestea, ce pericole vor avea de înfruntat, dar și ce decizii vor lua cei doi protagoniști, vă las să descoperiți singuri citind această carte minunată!
”Când mă gândesc la copilăria mea, mi-o amintesc pe bunic , mereu îngrijorată pentru ziua de mâine, îmi amintesc sandviciurile cu margarină pe care le uram, dar care constituiau prânzul meu în fiecare zi .
Îmi amintesc aleea cu castani pe care o urcam în fiecare dimineață pentru a ajunge la școală și copiii care râdeau de tenișii mei cârpiți și de hainele prea mari, primite de la preotul din sat. Nu eram fericită, însă nici tristă, eram doar serioasă, concentrată, hotărâtă. Mereu am fost prima din clasă, mereu citeam și învățam mai mult decât ne cerea profesoara. Voiam în fiecare zi să fiu mai bună, mai bună decât mine cea de ieri, mai pregătită, mai matură, mai puțin copil … Până când am pierdut copilăria. Sau ea m-a pierdut pe mine.
”M-am întrebat mereu de unde avea atât de multă energie? Cum putea un trup atât de plăpând să adăpostească un munte de putere, cum puteau ochii ei mici să ascundă un ocean de iubire  Cum puteau palmele ei aspre să-mi șteargă orice durere? Când eram mică, mă așezam lângă ea și măsuram în minte cât mai trebuie să cresc pentru a fi ca bunica. Anii au trecut și sunt mai înaltă cu un cap ca ea, dar am înțeles că nu în înălțime trebuie să cresc pentru a fi la nivelul ei. O știu de când mă știu pe mine, o știu doar pe ea. Ea e tot ce am și am avut vreodată. Singura care m-a iubit când propria mamă a încetat să o mai facă. Are un mod diferit de a iubi, rece, cu puține gesturi tandre și fără declarații siropoase. E o iubire mută, dar atât de puternică, încât nu are nevoie de modalități de exprimare.”
”Sentimente necunoscute se joacă în inima mea, iar mintea e departe, undeva, nu are nici un cuvânt de spus. Răsuflarea îi umblă nestingherită pe chipul meu. Inimile noastre bat în tandem ca o simfonie echilibrată. Buzele lui pline coboară atât de aproape de pielea mea, încât îi simt respirația fierbinte cum usucă particulele de ploaie captive în pori. Tremur de teamă că mă va săruta și de îngrijorare că n-o va face. Cerul însuși îmi picură dorință în suflet. Clipesc și inspir adânc în anticiparea momentului. Mâinile lui mă cuprind puternic și se înfășoară în jurul taliei mele. Mă lipesc din nou de el, lăsându-mă să îi ascult ritmul inimii. Expiră adânc și buzele i se lipesc fierbinte de fruntea mea rece. Sărutul lui îmi dezbracă mintea, toate gândurile mele pline de dorință stau goale în fața lui. Nu mai am secrete sau sentimente asuprite. Sunt eu, mai mult decât oricând. Inima îmi aleargă liberă prin piept, savurând fiorii care o răsfață.” 
Mi-a plăcut foarte mult cartea, este foarte bine scrisă și ușor de lecturat! Utilizarea de imagini bogate și descrieri poetice oferă cititorului o idee vie despre oameni și locuri, făcând povestea convingătoare. Personajele sunt atent și bine conturate, titlul cărții este foarte potrivit, iar coperta superbă! Recomand această carte tuturor iubitorilor de povești de dragoste și nu numai, cartea dezbate și o serie de subiecte de actualitate: abandonul, traficul de droguri și de carne vie, violența domestică, drumul străinătății pentru o viață mai bună!

9 Comments

Spune-ți părerea!