Delicatese Literare
Recenzii

Ecouri din strada Scoția de Samantha Young, Editura Trei, Colectia Eroscop – recenzie

Ecouri din strada Scoția  (Echoes of Scotland Street

Samantha Young

Editura Trei

Colecția Eroscop

Traducere: Oana Dușmănescu

Nr. pagini: 352

 1. 1. Pe strada Dublin (On Dublin Street – 2012)recenzia
 2.     1.1. An On Dublin Street Christmas – 2012
 3.     1.2. An On Dublin Street Halloween – 2012
 4.     1.5. Until Fountain Bridge – 2013
 5. 2. Pe strada Londra (Down London Road – 2013) – recenzia
 6. 3. Pe strada Jamaica (Before Jamaica Lane – 2014) – recenzia
 7.     3.5. Castle Hill – 2013
 8. 4. Pe strada India (Fall from India Place – 2014)  – recenzia 
 9. 5. Ecouri din strada Scoția (Echoes of Scotland Street – 2014)
 10.     5.5. Valentine – 2014
 11. 6. Clar de lună pe strada Nightingale (Moonlight on Nightingale Way– 2015) – recenzia
 12.     6.5. One King’s Way  – 2015
 13.     6.6. Stars Over Castle Hill – 2016
 14.     6.7. On Hart’s Boardwalk – 2017
Bestseller New York Times și USA Today
A terminat o cu băieții răi, dar el e atât de bun…
Shannon MacLeod a ales întotdeauna genul greşit de bărbat. După ce a trecut dintr-o relaţie toxică în alta, şi a jurat să stea departe de bărbaţi — mai ales de cei din soiul „băiat rău”.
Cole Walker este exact genul de tip pe care Shannon vrea să-l evite — superb, tatuat, fermecător şi arogant. Dar exteriorul lui dur ascunde un om bun, care-şi doreşte să-şi găsească aleasa. Cole este hotărât s-o scoată pe Shannon din singurătatea ei şi să-i cucerească inima.
Când Shannon îşi deschide sufletul în faţa lui Cole cel stabil şi devotat, pasiunea dintre ei se aprinde fulgerător. Trecutul ei însă o bântuie necontenit, iar temerile pe care le are ameninţă să-i despartă pe vecie.
Încântător… O poveste de iubire cu adevărat emoționantă.” – Dear Author

Senzual, romantic și plin de pasiune.” – RT Book Reviews

Minunat scris, te ține în priză de la prima la ultima pagină.” – Under the Covers 
Personaje fermecătoare, dialoguri spirituale, scene fierbinți și lucruri din viața reală – e un roman pe care-l vei devora. Samantha Young e o autoare de neratat!” – Fresh Fiction
Ecouri din strada Scoția este o carte romantică, sensibilă și emoționantă, care te face să crezi în suflete pereche, menite să fie împreună, indiferent de căile întortocheate pe care trebuie să le străbată până acolo…
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Shannon, o tânără de douăzeci și patru de ani, superbă, minionă, cu păr lung, roșcat și cârlionțat, aflată într-un moment de cumpănă al vieții sale.
Prima întâlnire dintre Shannon și Cole a avut loc pe când amândoi aveau doar cincisprezece ani, iar ea venise în vizită la bunica ei, care locuia în Edinburgh, pe strada Scoția, în timp ce Cole se afla la rândul lui în vizită la o familie din casa vecină. Cei doi adolescenți au schimbat câteva impresii despre muzică și trupe favorite, descoperind cu surprindere că aveau aceleași gusturi, iar conversația decurgea firesc, fiecare fiind atras și simțind o compatibilitate neașteptată cu celălalt. Din păcate, cei doi au trebuit să se despartă brusc în momentul în care Ewan, prietenul lui Shannon, mai mare cu doi ani ca ea, basist într-o formație a apărut și a început să claxoneze insistent, Shannon simțind cu regret că lăsa ceva foarte prețios în spate…
”Ewan a-nceput să trăncănească despre trupă, fără să se deranjeze să mă-ntrebe cum îmi petrecusem seara sau cum se simțea buni, deși îi spusesem că-mi făceam griji pentru ea. Pe când mașinuța veche se-ndepărta de strada Scoția, în toiul pălăvrăgelii sale neîncetate, am simțit că soarta îmi oferise două cești, iar eu, ca o proastă, sorbisem din cea greșită.”
Acțiunea se reia nouă ani mai târziu. Shannon se afla în cea mai proastă perioadă din viața sa, fiind cu moralul la pământ. După un șir de relații toxice, Shannon părând că era atrasă ca un magnet doar de băieți răi, ultima relație se terminase extrem de prost, iubitul ei Ollie snopind-o în bătaie într-o criză de gelozie, iar fratele ei ultra protector Logan, văzând-o în ce hal o adusese nemernicul, a răzbunat-o crunt, băgându-l în comă pe agresor. Din păcate, pentru actul lui justițiar Logan primise o pedeapsă de doi ani de închisoare, iar Shannon era sufocată de vina de a-i fi distrus acestuia viitorul, propria ei familie blamând-o de asemenea.
Fără niciun sprijin din partea familiei și nicio prietenă, Ollie având grijă să o despartă de toate în timp ce erau împreună,  Shannon a plecat din Glasgow, unde locuise dintotdeauna, la Edinburgh, întocmai ca un animal rănit care își caută un refugiu pentru a-și linge rănile…
Din fericire, a reușit să-și găsească rapid un post de secretară la un salon renumit de tatuaje – INKarnate. Însă, a doua zi după ce s-a angajat, în momentul în care l-a întâlnit pe managerul salonului și cel mai bun artist al lor, Cole Walker, inima ei a făcut un salt, recunoscându-l pe adolescentul cu care petrecuse acele clipe minunate în urmă cu nouă ani. Acesta se transformase spectaculos într-un exemplar masculin superb, sexy, înalt, musculos, cu brațele tatuate cu desene elaborate, cu ochi verzi strălucitori, păr blond arămiu și un început de barbă.
Părea genul de băiat rău și periculos, la picioarele căruia cădeau femeile ca muștele, exact tipul de bărbat de care Shannon jurase să se țină deoparte.
Însă Cole numai rău nu era. A fost fascinant să-i urmărim evoluția de-a lungul precedentelor volume din serie și să descoperim că, în ciuda grelelor încercări la care l-a supus viața, Cole a rămas același om bun la suflet, fermecător, loial celor dragi, optimist și onorabil.
Cole a fost menționat pentru prima dată în Pe strada Dublin, ca fiind frățiorul mult iubit al lui Jo, de care aceasta avea grijă. L-am cunoscut mult mai bine în Pe strada Londra, unde am aflat ce copilărie nefericită avusese, cu un tată brutal și violent, care dispăruse însă din fericire din viața lor pe când Cole avea doar trei ani, cu o mamă iresponsabilă și alcoolică, care-și revărsa din plin frustrările asupra fiului ei nevinovat, jignindu-l și lovindu-l. Singura prezență luminoasă din viața lui fusese Jo, sora lui mămoasă și grijulie, care făcea sacrificii imense pentru a-i asigura un viitor fericit. Mi-a plăcut mult cum Cole a sărit să-i ia apărarea, mai să-l bată pe Cam, vecinul lor mult mai puternic decât el, atunci când acesta a jignit-o pe sora lui, deschizându-i astfel ochii acestuia, făcându-l să-și dea seama că avusese o percepție complet greșită despre Jo, lucru ce a dus mai apoi la o relație puternică și pasională între cei doi, ce a culminat în cele urmă cu o căsătorie. Venirea lui Cam în viața lor a schimbat radical în bine lucrurile, aducând liniștea, echilibrul și fericirea în viața lor. Cole l-a copiat în multe privințe pe Cam, împrumutând multe din principiile de viață ale acestuia, inclusiv pasiunea pentru tatuaje și simbolistica acestora.
În Pe strada Jamaica, Cole, ajuns la vârsta de șaisprezece ani, a făcut o adevărată pasiune adolescentină pentru Olivia, iar în momentul în care Nate, cu care era bun prieten, a făcut-o să sufere, a refuzat să mai stea de vorbă cu el. M-a impresionat declarația lui fără echivoc prin care și-a arătat sprijinul necondiționat pentru Olivia:
”- I-am spus că eu nu pierd vremea cu idioți și cu nesimțiți și, având în vedere că el are ambele defecte, am terminat-o cu el.”
Noroc că Olivia s-a împăcat cu Nate, iar Cole și-a recăpătat bunul prieten, cu care rămăsese în relații cordiale până în prezent, mergând adesea la clubul de judo pe care Nate îl înființase.
În Pe strada India, Cole, ajuns la douăzeci și unu de ani, era cel mai bun prieten al lui Hannah de peste cinci ani. În momentul în care a aflat că Marco era cel care o lăsase însărcinată pe Hannah în urmă cu cinci ani, Cole s-a dus pe șantierul unde lucra acesta, decis să o răzbune pe Hannah, neținând cont că Marco era mai înalt și mai masiv decât el și doar intervenția disperată a lui Hannah, care i-a strigat că Marco nu știa ce se întâmplase, a oprit un adevărat meci de box dintre aceștia.
Între timp, Hannah și Marco se căsătoriseră, iar Cole rămăsese bun prieten cu amândoi și se purta ca un adevărat unchi cu fetița lor.
Însă Shannon nu știa toate acestea. Pentru ea, toate aparențele strigau ”Pericol!”, iar faptul că el o recunoaște imediat ca fiind adolescenta cu care flirtase cândva și nu-și ascunde atracția față de ea, făcându-i imediat avansuri, îi întărește percepția greșită. Simțind că scutul ei de autoapărare începe să se crape, impresionată în ciuda voinței ei de farmecul lui, Shannon decide să îl respingă categoric, nerealizând că îl jignea groaznic, folosind aceleași cuvinte dure cu care propria lui mamă îl insultase întreaga copilărie…
”- Tipii arătoși care presupun că toate femeile le vor cădea la picioare, mulțumindu-le pentru un strop de atenție. Ei bine, eu nu sunt una dintre ele. Nu respect șmecherii ca tine. Nu-mi place de tine. N-am încredere în tine. În spatele zâmbetului tău fermecător nu există nimic, în afara unor promisiuni deșarte. Nu ai nimic real să-mi oferi, nici mie, nici altei victime de-a flirtului tău. Diferența dintre mine și ele e totuși că eu sunt suficient de isteață ca să te văd cum ești cu adevărat.”
Deși rănit groaznic, Cole a asigurat-o că nu va fi dată afară pentru obrăznicia ei, continuând să se poarte politicos cu ea în perioada următoare, dar complet rece și impersonal, Shannon realizând cu stupoare că, deși aparent asta era ce-și dorise, noua lui atitudine o făcea paradoxal să sufere, ba, mai mult, simțea o adevărată gelozie când clientele arătoase ale salonului îi făceau avansuri lui Cole.
Interacționând cu prietenii lui Cole, Shannon află informații despre trecutul lui, descoperind că adevărata lui fire era caldă, prietenoasă și că era complet devotat celor dragi, pentru care ar fi făcut orice ca să-i apere. În lumina noilor descoperiri, Shannon se simte groaznic, realizând cât de nedreaptă a fost, dorindu-și cu ardoare să poată avea o nouă șansă în relația cu el, deși era convinsă că, prin atitudinea ei, stricase iremediabil totul.
Din fericire, Cole nu era ranchiunos de niciun fel, iar sentimentele lui pentru Shannon erau puternice și sincere, astfel că era mai mult decât dispus să o ierte și să înceapă o relație cu ea, mai ales că realizase faptul că atitudinea ei se datorase unor traume sufletești din trecut.
Însă, deși latura pasională din relația lor era complet satisfăcătoare, cei doi petrecând momente extrem de fierbinți împreună, Shannon nu putea încă să lase garda jos, prea afectată de experiențele trecutului, nerealizând că permanenta ei neîncredere și atitudinea ei reținută îl răneau pe Cole, care își pusese tot sufletul pe tavă în relația cu ea.
Shannon a realizat la un moment dat că, lăsându-se mereu copleșită de întâmplările întunecate ale trecutului, putea pierde singura șansă la un viitor luminos alături de persoana iubită.
Pentru a i se ierta multele greșeli făcute în relația lor, era nevoie de o acțiune în forță. Mi-a plăcut că Shannon a avut în sfârșit curajul să-și ia viața în mâini și să-și declare fățiș iubirea față de Cole în public, printr-un gest spectaculos, fără să se teamă de ridicol sau că va fi respinsă.
Gestul lui Shannon și-a primit o răsplată pe măsură, primind neprețuita șansă la fericire alături de bărbatul de care se îndrăgostise profund, care, la rândul lui, i-a mărturisit că avusese o adevărată premoniție că ea era sortita lui, atunci când o văzuse pentru prima dată la vârsta de cincisprezece ani.
”- Când te-ai întors spre mine, am simțit că… nu știu, că ai fi coborât din văzduh, sau ceva de genul acesta, doar pentru mine. Nu pot explica. Am știut pur și simplu că mi-erai sortită, a mărturisit el. Era ca și cum apăruseși ca să compensezi toate lucrurile rele care mi se întâmplaseră înaintea ta.”
”- Cole, tu nu mă poți dezamăgi niciodată.  Știi ce-nseamnă pentru mine faptul că mă vezi așa? Nu-nțelegi? Ești cel mai frumos om pe care l-am întâlnit vreodată – ești bun și inteligent, loial și milos, puternic și talentat și curajos și iertător. Ești tot ce mi-am dorit de la viață și faptul că simți acelașii lucru pentru mine… Toată viața mi-a fost teamă și n-am știut niciodată de ce.
Am zâmbit printre lacrimi.
– Acum nu-mi mai e teamă.”
Pe lângă cele două personaje principale, galeria personajelor secundare este fascinantă, aflând povești de viață complexe și deosebit de interesante.
Rae, artista în tatuaje, colegă de apartament cu Shannon, pare dură și inflexibilă, dar aparența ei era doar o mască de autoapărare sub care își ascundea adevărata fire, bună și generoasă.
Excentricul cuplu format din arătosul artist în tatuaje Simon și iubitul lui italian Tony, maestru al bucătăriei, care se tachinau în permanență, dar în același timp erau complet devotați unul altuia.
M-am bucurat să regăsesc în carte personajele îndrăgite din precedentele cărți din serie, Joss și Braden, Jo și Cam, Olivia și Nate, Hannah și Marco, cu toții familiști convinși, înconjurați de copiii lor, întâlnindu-se adesea la petreceri programate sau ad-hoc, ca o mare familie unită.
De fapt, aș remarca faptul că fiecare carte din serie aduce un elogiu prieteniei sincere, sub toate formele ei. ”Toți pentru unul, unul pentru toți” pare să fie deviza sub care fiecare dintre ei acționează, sprijinindu-se unul pe altul cu multă afecțiune și necondiționat în momentele de criză prin care au fost nevoiți să treacă.
Șeful neoficial al clanului, dar recunoscut și respectat de toți, era, bineînțeles, Braden, care a rămas o figură emblematică a seriei, puternic, inteligent, echilibrat, carismatic, bun și generos, implicându-se de fiecare dată când cineva avea nevoie de un sprijin sau un sfat.
Și de data aceasta, Braden a adus o rază de speranță pentru Logan, fratele lui Shannon, oferindu-i nesperata oportunitate a unei slujbe conform pregătirii lui, în momentul în care acesta își terminase de ispășit pedeapsa.
Logan este un personaj secundar cu totul remarcabil. Puternic, bun, iubitor, loial și responsabil, și-a asumat întreaga responsabilitate a faptelor sale, insistând ca Shannon să nu se simtă în niciun fel răspunzătoare pentru acțiunile sale, afirmând răspicat că ar proceda oricând la fel în aceleași condiții, indiferent de consecințe, și încurajând-o pe Shannon să-și depășească temerile trecutului și să-și ofere o binemeritată șansă la fericire alături de Cole.
M-am bucurat să descopăr că următoarea poveste din serie, Clar de lună pe strada Nightingale, îi este dedicată și abia aștept să o citesc!
Vă recomand cu drag această carte caldă, emoționantă și sensibilă, care îți transmite mesajul că o relație adevărată nu se poate clădi decât pe o iubire puternică, reciprocă și necondiționată, și o încredere deplină a unuia în celălalt…

Mulțumim Editura Trei pentru cartea primită pentru recenzie.

Cartea Ecouri din strada Scoția de Samantha Young poate fi comandată de pe site-ul Editurii Trei, cât și din librăriile on-line libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Recenzii Editura Trei

Recenzii Colecția Eroscop

Recenzii Samantha Young

 

24 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *