Editura Publisol lansează seria „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”
Editura Publisol lansează seria
„Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”
Editura Publisol aduce în atenția publicului iubitor de istorie și nu numai, noua ediție integrală a Însemnărilor zilnice (1904-1951) ale regelui Carol al II-lea, un prețios izvor istoric privind viața celui mai controversat reprezentant al monarhiei române.
Colecția cuprinde șase volume, atent îngrijite de Marcel-Dumitru Ciucă și Narcis Dorin Ion. Primul volum din serie – Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1939) are 712 pagini, care includ și o coală foto de 8 pagini, și apare în decursul lunii ianuarie.
„Pendulând între datorie și pasiune, ultimul suveran al României Mari ne dezvăluie în amplul său jurnal resorturile intime ale vieții sale publice și private. Însemnările de tinerețe (1914, 1916, 1918, 1929, 1930) sunt marcate de pătimașele sale iubiri și de eroinele sufletului său – Ella Filitti, Zizi Lambrino și Elena Lupescu –, în timp ce notațiile zilnice de după 1937 ne dezvăluie un rege profund implicat în cele mai variate aspecte ale vieții României interbelice: politică, societate, armată, administrație, cultură. Substanța densă a acestui prim volum este circumscrisă anilor 1937-1939, perioadă alertă și de mari transformări în istoria Europei. În acest context, regele Carol al II-lea instaurează în România regimul de autoritate monarhică, în încercarea de schimbare radicală a sistemului politic și administrativ, așa cum a conceput-o alături de colaboratorii săi apropiați. În paralel, jurnalul reține toate aspectele vieții unui suveran care, în intimitatea familiei și a prietenilor, își urmează cotidian pasiunile care l-au făcut celebru în epocă.” Narcis Dorin Ion.
Primul volum din seria celor șase „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” este disponibil pe site-ul editurii publisol.ro, în librării și în magazine online (libris.ro, elefant.ro, librex.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, bookzone.ro, etc) și la chioșcurile de presă. Preț: 59,90 lei.
Partener media: Radio România Cultural
One Comment
Arad Zone
Apariție editorială luna aprilie 2023
“Aradul merge înainte!” Capitole din istoria orașului
De la mijlocul secolului al XIX-lea până la începutul secolului XX
Autori: Király András, Lehoczky Attila, Muntean Tibor, Puskel Péter, Ujj János
Traducerea în limba română: Gabriel Roman
ISBN 978-606-675-367-8
Opera comună a istoricilor noștri bazată pe fapte dovedite oferă o lectură de referință pentru toți cei interesați de orașul Arad și de toate orașele noastre. În această lucrare sunt prezentate amănuntele contribuției predecesorilor noștri, contribuție care se întinde de-a lungul mai multor secole, la întemeierea și dezvoltarea orașului, detalii care au fost ignorate de alții și care sunt în sfârșit puse la locul lor .
Capitolele cărții ne vorbesc despre formarea Aradului și despre procesul prin care acesta a evoluat de la o simplă așezare riverană Mureșului până la stadiul de oraș european modern. În același timp obținem o descriere fidelă a procesului de urbanizare prin care cetățenii responsabili și conducătorii orașului de atunci au creat imaginea Aradului de astăzi și au așezat fundamentele sale sociale și economice.
Autorii introduc cititorul în atmosfera orașului nostru prezentându-i dezvoltarea sistemului instituțional condus de personalități care au definit dezvoltarea intelectuală și culturală a Aradului.
Rodul muncii înaintașilor noștri, Aradul este un oraș cu caracter european, cu o moștenire culturală cu care se poate mândri orice arădean și a cărei păstrare si valorificare ar trebui să fie responsabilitatea comună a întregii comunități locale. Conștientizarea valorilor noastre poate oferi o bază pentru crearea acestui simț al responsabilității. Această carte poate aduce un serviciu valoros în acest proces și sperăm că vor fi mulți arădeni care o vor citi.
Citiți în avampremieră aici:
https://www.arad.zone/blog-ar/-page/4