Delicatese Literare
Recenzii

Elanus de Ursula Poznanski, Editura Unicart – recenzie

Elanus

(Elanus – 2017)

Ursula Poznanski

Editura Unicart

Colecția Imaginarium

Traducere: Matei Predescu

Nr. de pagini: 500

An apariție: 2019

Jona are șaptesprezece ani și este mult mai inteligent decât cei de vârsta sa. Totuși, un asemenea dar poate fi și un blestem – băiatul nu-și găsește locul, iar dușmanii nu întârzie să apară. Jona refuză să fie o victimă și începe să le supravegheze fiecare mișcare cu ajutorul lui Elanus, drona construită de el. Însă vânătorul ajunge vânat, iar ceea ce începuse ca o joacă nevinovată devine un tangou cu moartea…

Un thriller captivant, de o incredibilă profunzime! – Andrea Luthi, Neue Zurcher Zeitung
Ursula Poznanski spune o poveste plină de suspans și aventuri, dar și logică până în cele mai mici detalii. Te va lăsa fără cuvinte. – Rolf Brockschmidt, Der Tagesspiegel
Faptul că Poznanski a reușit să-și transforme neobișnuitul personaj principal într-un erou este în sine o artă. Recomand cu toată inima! – Sonja Stohr
Elanus este un roman actual, care îi va fascina atât pe adolescenți, cât și pe adulți. – Doris Wassermann, Westfalen-Blatt
Elanus” de Ursula Poznanski este un roman original cu o intrigă excelentă și ritm alert, scris într-un stil realist, o poveste ca un cocktail în care suspansul și misterul sunt ingredientele principale. Autoarea conduce personajele prin acțiuni la capătul cărora lucrurile se echilibrează, astfel încât cititorul rămâne captivat  de poveste de la începutul până la sfârșitul cărțîi.
Calitatea și designul elegant al copertei, construcția personajelor cât și subiectul interesant sunt tot atâtea argumente care scot în evidență cartea și o recomandă tuturor iubitorilor de suspans, atât adolescenți cât și adulți.
Jona Wolfram are șaptesprezece ani și este un adolescent extrem de inteligent, un geniu cu o mare pasiune pentru matematică. Primește o bursă integrală, fiind invitat să devină student la tehno-matematică la renumita Universitate Privată Victor Franz Hess din Rothenheim chiar de către rectorul acesteia, un personaj pedant și un exemplu de morală. Însă Jona are, pe lângă inteligență, câteva trăsături care-l dezavantajează în relația cu oamenii: este prea încrezător în geniul sau, este irascibil când devine plictisit, arțăgos, tupeist și îngâmfat! Este un inadaptat social, un adolescent imatur chiar dacă are o inteligență sclipitoare, acesta fiind motivul pentru care părințîi lui vor ca, pe durata studiilor, cel puțîn până la optsprezrce ani, să fie găzduit de una din familiile din oraș, familia Helmreich.
Jona aduce cu el nu numai un coeficient de inteligență extrem de ridicat pentru frageda lui vârstă dar și curiozitate, tupeu, obrăznicie și… o valiza de aluminiu în care ține un secret! Secretul se numește ELANUS și este o dronă construită de el, în care a investit timp și pasiune, și care reprezintă „ochii și urechile” lui, rapidă și ușor de ghidat, multifuncțională, un adevărat „spion”.
Majoritatea studenților, mai mari ca vârstă decât el, sunt tineri ce provin din familii extrem de bogate de prin toate colțurile lumii, copii de afaceriști, magnați, șeici sau miliardari, o adunătură de mici „vedete”, cu orgolii pe măsura averii  părinților, printre care el se simte stingher și marginalizat. Așa că este primit de către noii colegi cu neîncredere și ironie, ceea ce îl determină să-i impresioneze cu singura avere de care dispune, inteligența! Face însă acest lucru în mod imatur, zeflemitor, răutăcios, intrând, încă din prima zi de facultate, în conflict cu colegii lui mai mari și cu profesorul Lichtenberger la al cărui curs își afișează ostentativ inteligența, acaparând lecția.
Dar eșecul relațiilor colegiale trece în planul secund în momentul în care o întâlnește în campusul universitar pe Linda, studentă și ea, dar în an mai mare, toată atenția lui îndreptându-se spre frumoasa  tânără, așa încât, pentru a se apropia de ea, adoptă masca unui tânăr șarmant și prietenos obțînând numărul de telefon al ei, dar nu și interesul unei viitoare relații. Pentru că își dorește cu disperare ca Linda să-l placă și, curios din fire, Jona vrea să obțină mai multe informații personale despre ea ajungând s-o urmărească cu drona lui, Elanus, dronă pe care o controlează printr-o aplicație pe laptop. O urmărește câteva zile, timp în care descoperă marele secret al Lindei și anume relația ei intimă cu apreciatul profesor Lichtenberger, unul din profesorii lui de curs! Insistent, încearcă o nouă abordare a Lindei, însă aceasta îl respinge și îl jignește, ceea ce îl înfurie teribil pe Jona și, cu orgoliul rănit, acesta se comportă ca un copil răsfățat și răzbunător punând la cale o farsă stupidă: scrie trei bilețele identice, unul îl plasează Lindei, celelalte două, aleator, altor doi colegi, cu un mesaj amenințător prin care este anunțată existența unor secrete descoperite ce vor fi dezvăluite!
În același timp, încercările repetate de a avea o întrevedere cu rectorul Universității, care parcă s-a evaporat, și o discuție codificată surprinsă în biroul acestuia aprind imaginația și așa destul de bogată a tânărului Jona, determinându-l să facă numeroase operațiuni de spionaj cu „ochii și urechile” sale, drona Elanus. Toate acestea au că punct culminant suicidul profesorului Lictenberger, iubitul secret al Lindei, așa încât Jona nu poate să nu se întrebe, dacă nu cumva biletul „anonim” trimis Lindei nu a fost  picătura care a umplut paharul vinovăției profesorului, acesta curmându-și viață! Drept urmare hotărăște să descifreze misterul ce învăluie moartea profesorului și al discuțiilor bizare surprinse în timpul spionajului cu drona.
Pe de altă parte, nici în familia care-l găzduiește atmosfera nu este relaxată ci este încordată și tensionată, Jona surprinzând conversații între cei doi soți Helmreich în care aceștia își manifestă dorința de a scăpa de el cu orice preț!
În toată acesta conjunctură plină de secrete apăsătoare și întâmplări bizare, Jona reușește, așa inadaptat social cum este, să-și facă doi prieteni. Unul este Pascal, vecinul de peste drum de casa soților Helmreich, pe care-l meditează la matematică în schimbul primirii unor lecții de cucerire a fetelor, iar cealaltă persoană cu care se împrietenește este o fată, Marlene, una din colegele lui de curs. Marlene este adepta sincerității, o tânără simpatică persecutată prin ironii și remarci răutăcioase de către colegi în ceea ce privește „defectele” ei fizice, dar cu o filozofie despre viață care constituie o adevărată lecție pentru Jona, lecție care ii schimbă acestuia atitudinea și comportamentul față de propriile acțiuni în relațiile cu oamenii.
Și, pentru prima dată în viață lui, Jona își da seama de greșeala imensă făcută din orgoliu, răzbunare și încăpățânare, spionând oamenii, aflând secrete teribile  și minciuni îngrozitoare care vor declanșa un lanț de evenimente cu consecințe dramatice ce-i vor pune în pericol libertatea, chiar și  viața.
Va reuși Jona, împreună cu prietenii lui, să descifreze misterul secretelor descoperite cu ajutorul dronei Elanus? Vă las vouă plăcerea de a află răspunsul la întrebare, invitându-vă să pășiți în universul minunat construit de Ursula Poznanski și să vă delectați cu o poveste deosebită și incitantă!

 

Cartea „Elanus” de Ursula Poznanski poate fi comandată pe edituraunicart.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Unicart

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți young adult

 

 

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *