Delicatese Literare
Recenzii

Eleganta de Kathleen Tessaro, Editura Nemira – recenzie

Eleganța

Kathleen Tessaro

Editura Nemira

Colectie: Damen Tango
An aparitie: 2016
Nr. pagini: 328
Titlu Original: Elegance
Traducator: Andreea Florescu
Kathleen Tessaro s-a născut în Pittsburgh, Pennsylvania, și a studiat la universitatea din orașul natal înainte de a se înscrie la un curs de teatru la Carnegie Mellon University. I-a luat mult până s-a hotărât asupra profesiei: a vrut să fie coregrafă, actriță, regizoare sau istoric de artă. O bursă de câteva luni a dus-o la Londra, oraș pe care nu l-a mai părăsit însă decât peste douăzeci și trei de ani. A început să scrie literatură la sugestia unei prietene și a frecventat în Wimpole Street Writer’s Workshop. A debutat cu romanul Elegance , care a devenit bestseller și a avut mai multe ediții. Toate cărțile ei, printre care Innocence, The Flirt, The Debutante și mai recent Colecționara de parfumuri interzise, au fost traduse în multe țări și s-au vândut în milioane de exemplare. Este o mare admiratoare a scriitorilor Jane Austen, Edith Wharton, Francis Scott Fitzgerald, Henry James, Evelyn Waugh sau A.S. Byatt. Autoarea s-a întors la Pittsburgh în anul 2009, împreună cu soțul și cu fiul ei.
Louise Canova a ajuns la un moment de răscruce. Căsnicia i se duce de râpă și temerile din adolescență se întorc în forță. Dar destinul este imprezibil și îi scoate în cale, într-un anticariat, o carte care îi va schimba viața.
Enciclopedia despre stil scrisă cândva de Madame Genevieve Antoine Dariaux face minuni și transformă o femeie oarecare într-o personalitate. Asta, pentru că experta în modă știe tot: de la accesorii și fermoare la prieteni falși, soți neglijenți și legătura puternică dintre mame și fiice.
Eleganța vă invită într-o călătorie unică de la A la Z prin lumea modei care e și o lume a iubirii.
“Cu Eleganța se vor identifica toate femeile și o să va placă la nebunie Louise, cuceritor de nevrotică și de zănatică, la fel ca Bridget Jones” – Glamour
“Cartea perfectă pe care s-o agăți din librărie”. – Cosmopolitan

Mi-a plăcut cartea!!! În primul rând mi-a plăcut coperta, m-a dus cu gândul la moda anilor ‘50-‘60, care,din punctul meu de vedere, poate fi descrisă într-un singur cuvânt, simplu, ELEGANȚĂ.
În primele pagini, mi-a fost teamă că autoare încearcă să reinventeze brand-ul Bridget Jones. Mă bucur că nu a fost așa. Este o carte amuzantă, ușor de citit, care îți aduce la fiecare pagină zâmbetul pe buze.
Personajul principal, Louise, o tânăra trecută puțin peste 30 de ani, plină de complexe, a visat toată viața să ajungă actrița de teatru, dar din păcate, cariera ei s-a oprit la casa de bilete, unde este vânzătoare. Nu are o viață de invidiat, are o slujbă de care nu e mândră, și o căsnicie care este mai mult cu numele. Una din puținele plăceri pe care le mai are, este să colinde anticariatele, unde găsește o carte care îi schimbă viața. Cartea este un “ghid complet pentru toate femeile care vor să fie îmbrăcate bine și adecvat indiferent de ocazie”, Scrisă de Madame Genevieve Antoine Dariaux. Această carte îi declanșează o dorința aprigă de a fi elegantă.
“Când am hotărât eu că maroul este noul negru, gri, purpuriu, bleumarin sau orice altă nuanță pe care o mai poți numi? Ce-ar spune fetele de la Colour Me Beautiful despre acest lucru? Sau Freud, că tot veni vorba?”
Doar că uneori, multe persoane confundă eleganța cu kitsch-ul sau cu vulgaritatea. În această situație este pusă și protagonista noastră, care din dorința de a fi elegantă și de a ieși în evidență, o dă în extrema cealaltă.
“La urma urmelor, rochia este deja sexy și până la genunchi, dar ia să ne imaginăm cum ar fi dacă aș mai scurta-o cu câțiva centimetri…, ca să-mi desăvârșesc ținuta, mi-am încălțat sandalele cu toc cui și cu baretuțe, ca să mă facă să par mai înaltă, ciorapi cu plasă ca să-mi facă picioarele mai subțiri și un sutien cu push-up, numit, pe bună dreptate, “ Ta-daa”. După care mi-am pieptănat părul pe spate, ca să-l fac să pară mai voluminos, mi-am dat cu puțin sclipici pe la ochi, ca să-I scot în evidență, iar pe decolteu am aplicat puțină pudră de obraz. El nu o să reziste farmecelor mele naturale.”
Mi-a plăcut foarte mult că problemele Louisei, sunt foarte..”reale”, să le numesc așa! Câte dintre noi nu ne confruntăm cu problema greutății?? Sau câte nu ne-am dori o schimbare majoră în viața noastră. Louise este un personaj imperfect și real. Trecutul ei este plin de probleme legate de hrană, părinți dificili, relații eșuate și o carieră lipsită de spirit.
“La urma urmelor, dacă aș începe să dezvălui cuiva cele mai intime probleme ale mele, ar însemna să și fac ceva în privința asta. Iar pentru pasul ăsta nu sunt încă pregătită. Într-o zi, când o să mă mai adun.”
După multe tentative eșuate de a reface relația cu soțul ei, ia hotărârea să se despartă de el.
“La urma urmelor, o să am nevoie de ceva de băut, ca să pot rezista până la sfârșitul serii și ca să las impresia că eu și soțul meu suntem cel mai fericit și tăcut cuplu de pe fața pământului. Asta a fost. Haide, dă-i înainte, încă una și gata. Măiculiță, barmanul ăsta e tare drăguț!”
Eee, și de aici începe partea cu adevărat amuzantă a cărții. Ușor, ușor, Louise, începe să se redescopere, să se reinventeze, să nu mai fie doar soție. Învață din nou să fie prietenă, colegă de apartament, să fie ea însăși. Cu cartea lui Dariaux, Louise începe să se schimbe și să-și schimbe viața, unele lucrurile merg bine, altele nu. Aplică o cremă de auto-bronzare care îi transformă pielea în portocaliu chiar înainte de un interviu de angajare. Louise investește involuntar o mică avere la un magazin de machiaj și descoperă lenjerie fină. Reușește să facă schimbări majore în viața ei, să își schimbe job-ul, să lege prietenii și chiar să redescopere flirtul, poate cine știe, chiar să se îndrăgostească.
“Ăsta e riscul pe care ni-l asumăm cu toții. Care mai e scopul să trăiești dacă-ti este atât de teamă de suferință?”
Citind cartea mi-am dat seama că nimeni nu e perfect, nici măcar nu vreau să tind spre perfecțiune, ăsta e farmecul vieții, vreau să greșesc, vreau să învăț ceva din greșeli, vreau să mă simt bine cu mine, vreau să nu mă intereseze ce spun cei din jurul meu. Nu sunt îmbrăcată asortat? Așa, și? Cui îi pasă?? Suntem liberi să facem ce alegeri vrem, în materie de tot, de la vestimentație, până la partenerul de viață. Vreau să ieșim din tiparul impus de societate, suntem diferiți, și asta ne face unici.
Mi-a plăcut cartea, mi-a reamintit că viața e scurtă, frumoasă, și e păcat să o trăim în turmă. Nu sunt pregătită ca Louise, de o schimbare majoră, dar sunt pregătită să nu mai îmi pese. Recomand din suflet această carte și sper să va ofere o lectură la fel de plăcută pe cât am avut-o și eu.

Mulțumim Editurii Nemira pentru cartea Eleganta de Kathleen Tessaro oferită pentru recenzie!

Cărțile autoarei Kathleen Tessaro pot fi comandate pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net

24 Comments

Spune-ți părerea!