Eliberează-mă de Tahereh Mafi, seria Atingerea lui Juliette, Editura Corint/ Leda Edge – recenzie
Eliberează-mă (Unravel Me – 2013)
Tahereh Mafi
Editura Corint
Leda Edge
Data apariție: aprilie 2019
Nr. pagini: 528
Traducerea: Shauki Al-Gareeb
Al doilea volum al seriei Atingerea lui Juliette/ Shatter Me Series (include nuvela FRÂNGE-MĂ, relatată de Adam)
1. Spulberă-mă – Shatter Me – 2011 – recenzia
1.5. Distruge-mă – Destroy Me – 2012
2. Eliberează – Unravel Me – 2013
2.5. Frânge-mă – Fracture Me – 2013
3. Aprinde-mă – Ignite Me – 2014
4. Restore Me – 2018
Această ediție include nuvela lui Adam, FRÂNGE-MĂ.
Juliette a ajuns la Punctul Omega. E un loc pentru oameni asemenea ei – oameni înzestrați – și, de asemenea, sediul opoziției, al rebelilor.
A scăpat, în cele din urmă, de cei din Restaurație, dejucându-le planul de a o folosi drept armă, iar acum e liberă să-l iubească pe Adam.
Însă Juliette descoperă că nu va putea scăpa niciodată de atingerea sa letală.
Sau de Warner, care o dorește mai mult ca oricând.
Bântuită de trecutul ei și îngrozită de viitorul care o așteaptă, Juliette știe că va fi nevoită să ia hotărâri importante. Hotărâri care ar putea s-o oblige să aleagă între ceea ce-i dictează inima și viața lui Adam.
tic
tic
tic
tic
tic
războiul
e pe cale să înceapă.
„O serie palpitantă, cu mize mari, despre descoperirea sinelui și dragostea interzisă, recomandată tuturor împătimiților de literatură distopică – sau orice fel de literatură!” Ransom Riggs
O distopie interesantă, o poveste deosebită și captivantă, un stil de scriere aparte, folosind foarte mult repetarea cuvintelor, iar prin inserarea pasajelor tăiate cu o linie parcă vezi cum fuge gândul personajului principal de la o idee la alta, cum o respinge pe cea care i-a venit prima dată în minte. Foarte inedită redarea gândurilor trunchiate și haotice ale lui Juliette prin tăierea câte unui cuvânt nedorit, ca ivit de niciunde în mintea ei, deși nu sunt chiar atât de zbuciumate ca în primul volum, unde toate aceste gânduri erau scrise într-un jurnal, pentru a încerca să le ordoneze cumva, să o ajute să nu-și piardă mințile. Autoarea are un stil puternic de a scrie, în propoziții scurte, intense, folosind în mod inspirat metafore, în cuvinte simple, repetitive, dar valorificate la întregul potențial. E un volum plin de situații neprevăzute, suspans, dar și răsturnări de situație.
Și în ”Eliberează-mă”, ca și în primul volum, ”Spulberă-mă”, acțiunea și ideea cărții m-au dus cu gândul la filmele The X-Men, cu personaje spectaculoase, înzestrate cu puteri paranormale.
Ne aflăm într-un viitor devastat, ca urmare a abuzurilor oamenilor, într-o lume dezolantă, distrusă, măcinată de foamete, boli, neputință și teroare.
Restaurația, o facțiune politică ce s-a proclamat salvatoarea acestei lumi bolnave, a acaparat puterea și conduce și controlează totul prin teroare, violență și manipulare. În tabăra opusă Restaurației se află Rebeliunea, formată din oameni ”defecți” în ochii celor mulți, aceștia fiind de fapt înzestrați cu puteri paranormale, cum este și Juliette, a cărei atingere este letală. Doar două persoane o puteau atinge: Adam și Warner.
Despre cum s-au cunoscut Juliette și Adam, cum s-a format și cum și cât a evoluat relația acestora, am citit în primul volum. Tot atunci am făcut cunoștință și cu cel care o ținea captivă: Warner, fiul Supremului – Supremul fiind diabolicul conducător al Restaurației.
Vă spuneam în primul volum despre Warner că faptele sale îl arată ca pe un psihopat, însă are un punct slab: Juliette, față de care dezvoltă o adevărată obsesie! Și astfel, se nasc germenii unui triunghi amoros! Speram ca autoarea să nu meargă pe această idee, căci mie, personal, nu îmi plac poveștile cu triunghiuri amoroase. Recunosc însă că, deși Adam e ”băiatul bun”, Warner e un personaj mult mai puternic și complex, și am descoperit multe fațete nebănuite ale lui datorită nuvelei ”Distruge-mă” ce face parte din primul volum (în ediția a doua a acestuia).
Ca și în cazul multor trilogii la care acțiunea ”curge” dintr-un volum în altul, volumul al doilea e cumva ”de trecere”, adică nu are nici avantajul primului contact cu subiectul cărții, al primului impact și al formării legăturilor afective ale cititorului cu personajele cărții, ca să zic așa, și nici nu aflăm deznodământul acțiunii. Rareori mi se întâmplă ca un volum doi să îmi placă mai mult, sau la fel de mult ca primul, iar ”Eliberează-mă” nu face excepție. În ciuda cotației mai mari de pe goodreads, pe mine primul volum m-a încântat, l-am citit când a apărut în prima ediție, și recitit ulterior, însă al doilea nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele. Deși se păstrează stilul de scriere, acțiunea mi s-a părut destul de staționară, iar interacțiunea personajelor nu a avut acel ceva incendiar la care mă așteptam. De asemenea, speram la o evoluție a personajului Juliette, însă din păcate aceasta, în loc să încerce să se integreze în noul loc și să se demonstreze o luptătoare pe măsura abilităților sale, încă nedescoperite la întregul potential -, se mulțumește să fie temătoare, timorată de puterea ei, nesigură nici măcar pe propriile sentimente. Abia la final – aflată într-adevăr într-o situație limită – se pare că își regăsește forța să ia propriile decizii și să acționeze.
La finalul primului volum, Juliette, împreună cu Adam și Kenji – amândoi membrii ai Rebeliunii, infiltrați în armata Restaurației – reușesc să fugă, ajungând în baza subterană, organizată ca un stup, a Rebeliunii, condusă de Castle, un personaj plăcut, dar care nu mi-a făcut o impresie prea puternică. Kenji însă e un personaj complex, puternic și simpatic, genul de prieten haios ce degajă optimism și pe care te poți baza necondiționat. Am totuși un feeling că e mai mult decât pare și că încă nu l-am descoperit în totalitate pe ”adevăratul” Kenji… Cât despre Adam, mi s-a părut mai puternic și hotărât în primul volum. Într-adevăr, situația era alta, dar clar îi făcea față mai bine.
Acest al doilea volum nu are foarte multă acțiune. O urmărim pe Juliette cum face față – sau nu – noii etape a vieții ei, cea alături de membrii Rebeliunii.
„Mă simt de parcă-l întreb același lucru iar și iar și iar
Ochii lui se îmblânzesc imediat, părând obosiți, dar ușor amuzați. Mâna lui o eliberează pe-a mea pe sub masă doar ca să poposească în poala mea, doar ca să alunece pe coapsa mea, și aproape că-mi pierd controlul vocabularului înainte ca el să mă sărute delicat pe păr. Înghit anevoie și aproape că-mi scap furculița pe jos. Îmi ia o clipa sa-mi amintesc ca el nu mi-a răspuns, de fapt, la întrebare. Abia atunci când își mută privirea, zgâindu-se la mâncarea lui, încuviințează din cap si spune:
– Sunt bine.
Dar eu nu respir, iar mâna lui încă trasează desene pe piciorul meu.
– Domnișoara Ferrars? Domnule Kent?
Mă îndrept de spate atât de repede, încât articulațiile degetelor mi se izbesc pe sub masa la auzul vocii lui Castle. Prezența lui are ceva care ma face să mă simt de parcă e profesorul meu, de parcă m-a prins purtându-mă necuviincios la oră. Adam, pe de alta parte, nu pare câtuși de puțin luat prin surprindere.
Mă agăț de degetele lui Adam în timp ce-mi ridic capul.
Castle stă lângă masa noastră și Kenji pleacă să-și ducă bolul la bucătărie. Îl bate pe Castle pe spate de parcă sunt prieteni la cataramă, iar Castle îi arunca un zâmbet binevoitor.
– Vin imediat! strigă Kenji peste umăr, întorcându-se pentru a ne arăta mai mult decât entuziasmat degetul mare în semn de OK. Încercați să nu vă dezbrăcați în fata tuturor, bine? Sunt copii pe-aici.
Ma strâmb și mă uit la Adam, însă el pare ciudat de concentrat asupra farfuriei lui. Nu a rostit niciun cuvânt de când a sosit Castle.”
În acest timp, la suprafață se desfășoară o intensă desfășurare de forțe a soldaților Restaurației, conduși de Warner, în apropierea locației subterane a Rebeliunii. Castle bănuia că încearcă să le găsească poziția, dar Juliette bănuia că o caută pe ea. Și nu se înșela.
Pe planul romantic al cărții – nu foarte pronunțat, de altfel – avem parte, după cum vă spuneam, de un triunghi amoros, Juliette pendulând între Adam și Warner, singurii care o puteau atinge fără a fi omorâți pe loc.
”El e 100 de oameni diferiți.
El e singura persoană care m-a silit să torturez un copilaș împotriva voinței mele. El e copilul atât de terorizat, atât de chinuit psihic, încât a încercat să-și omoare tatăl în somn. El e băiatul care a împușcat un soldar dezertor în frunte; băiatul care a fost antrenat să fie un ucigaș rece, nemilos, de către un om în care credea că poate avea încredere. Îl văd pe Warner ca pe un copil dispera să primească aprobarea tatălui său. Îl văd ca fiind liderul unui întreg sector, dornic să mă cucerească, să mă folosească. Îl văd hrănind un cățel vagabond. Îl văd torturându-l aproape de moarte pe Adam. Și apoi îl aud spunându-mi că mă iubește, îl simt sărutându-mă cu o asemenea pasiune și disperare neașteptată, încât nu știu în ce mă bag.”
Cum ajunge Juliette din nou în preajma lui Warner și despre interacțiunea cu acesta, vă las să aflați singuri. Ba mai mult, îl vom cunoaște și pe tatăl lui Warner, Supremul, un bărbat frumos și charismatic, dar toxic…
Marea majoritate a acțiunii se petrece în buncărul subteran al Rebeliunii, dar ieșim de câteva ori ”la aer”, și putem observa dezastrul care domnește în continuare la suprafață. Un peisaj dezolant…
”Acum înaintăm repede pe străzi. Iute. Țâșnind prin luminiș cu ceva care seamănă cu civilizația, și atunci le văd: rămășițele unui univers dureros de familiar. Căsuțe pătrate cu grădinițe pătrate care acum nu sunt nimic altceva decât niște buruieni sălbatice dezintegrându-se în bătaia vântului. Iarba uscată crapă sub picioarele noastre, înghețată și neprimitoare.”
Spre finalul volumului, acțiunea începe să se precipite, ritmul devine alert, avem parte de câteva situații dramatice, dar și de o răsturnare de situație surprinzătoare. Nu vă dau mai multe amănunte, veți vedea despre ce este vorba.
Dacă în primul volum am putut citi nuvela Distruge-mă, din perspectiva lui Warner, din acest volum face parte nuvela Frânge-mă, din perspectiva lui Adam.
16 Comments
Carolina Bianca
Felicitări, Oli!
Oli
Multumesc, Caro!
Fratiloiu Dorina Petronela
Si mie mi-a placut mult primul volum Oli, pe restul nu am reusit inca sa le citesc. Felicitari pt recenzie!
Oli
Multumesc, Dorina! Doar asta a mai aparut in afara de primul volum. Nuvelele sunt incluse – „Distruge-ma” in primul volum (in a doua editie) si „Frange-ma” in volum de fata.
Tyna
O recenzie foarte frumoasă și bine punctată! Felicitări! ❤
Oli
Multumesc!
Daniela Balan
Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia ! felicitări ❤️ doar primul volum l-am citit și mi-a plăcut !
Oli
Multumesc! Si acesta cred ca iti va placea.
anasylvi
Nu am citit volumul unu si nu stiu daca m-ar prinde seria, pare putin cam prea YA pentru preferintele mele si nu ma refer la varsta personajelor, citesc cu placere carti pentru copii si adolescenti. Nu am o problema cu triunghiul amoros in sine, dar depinde mult de modul in care acesta este construit. Multumesc pentru recenzia bine argumentata!
Oli
Cu drag, Ana! Multumesc si eu! E scrisa foarte bine, ca stil, eu cred ca ti-ar placea.
Geo
Frumoasa recenzie! Abia aștept sa citesc si eu cartea. Felicitări!
Oli
Multumesc! Primul volum l-ai citit?
danapetraru
După cât am asteptat acest volum, nici nu îmi vine să il citesc…cine știe cât mai durează până la apariția vol.3…
Oli
Asa e, iar pe mine nici asta nu m-a convins, dupa cum am zis in recenzie… Aveam asteptari ceva mai mari.
Mirela Barbălată
Felicitări, Oli !
Recunosc că nu mă atrage seria deşi ştiu că este apreciată .
Ai exemplificat foarte bine ceea ce nu ți-a plăcut dar mi-a plăcut recenzia .
Oli
Mulțumesc Mirela!