Delicatese Literare
Prezentari carti

Emma de Alexander McCall Smith, Editura Litera/Lira, Colectia Carti Romantice

EMMA

Alexander McCall Smit

Editura Litera/ Lira
Titlu original: Emma – 2014

Colecţia Cărţi Romantice

1. Rațiune și simțire – Sense & Sensibility – 2013 (de Joanna Trollope)
2. Mănăstirea Northanger – Northanger Abbey – 2014 (de Val McDermid)
2. Emma – 2014 (de Alexander McCall Smith)
Alexander McCall Smith, poreclit Sandy, este un celebru scriitor englez de ficțiune.
A primit numeroase premii pentru scrierile sale și este deținătorul a douăzeci de doctorate onorifice de la universități din Europa și America de Nord.
Cărțile sale s-au vândut în peste 40 de milioane de exemplare și au fost traduse în 46 de limbi.
Romanul de săptămâna aceasta, EMMA, este o repovestire contemporană a romanului clasic scris de Jane Austen acum aproape 200 de ani. Cine a îndrăgit povestea Emmei, de Jane Austen, va fi curios să citească și adaptarea scrisă de Alexander McCall Smith. În cartea lui, Emma este absolventă de facultate și visează să își deschidă o firmă de design interior. Dar vara aduce în preajma ei trei figuri noi, trei bărbați care îi acaparează atenția și planurile ei se schimbă.
Emma Woodhouse este o eroină complet neobișnuită, care nu vrea să se mărite, dar adoră să le aranjeze altora căsătorii după bunul ei plac.
În vara de după absolvirea facultății, Emma Woodhouse se întoarce acasă, unde urmează să ducă o viață tihnită în compania ipohondrului său tată, până ce reușește să-și lanseze firma de decorațiuni interioare ca să poată să-și ia viața în propriile mâini. Între timp, își propune să facă ceea ce se pricepe foarte bine: să le ofere călăuzire celor mai puțin versați decât ea în privința meandrelor vieții. Din fericire, are la dispoziție un număr considerabil de cobai: Harriet Smith, o tânără naivă care lucrează la școala de limba engleză, Frank Churchill, atrăgătorul fiu vitreg al fostei sale guvernante, și, desigur, perfecta Jane Fairfax.
Emma crede că știe mai bine decât ei care le sunt interesele și face totul pentru a-i ajuta să-și îndeplinească niște scopuri pe care aceștia uneori le ignoră.
Desfășurarea evenimentelor îi va demonstra însă că viața și dragostea au propriile căi misterioase.
Între umorul de situație și satira efervescentă, această adaptare contemporană a romanului lui Jane Austen este amuzantă și plină de farmec.
„– Dar poate că vei dori să te măriţi din alte considerente, spuse domnişoara Taylor zâmbind.
– Mă îndoiesc. De ce aş face-o? Am tot ce-mi trebuie.
„Mai puţin dragoste“, îşi zise domnişoara Taylor. Atât ea, cât şi domnul Woodhouse o iubeau enorm, dar nu era acelaşi lucru. Era alt gen de iubire – o iubire confortabilă, sigură, departe de dragostea romantică, pasională.”
„De ce să nu-i spună? De ce să încerce să ascundă ceva ce majoritatea oamenilor considerau perfect normal – doar una dintre posibilităţile condiţiei umane?
Zâmbetul lui Frank îi slăbi însă hotărârea. De ce nu? O măgulea să aibă parte de atenţia unui bărbat care era atât de atrăgător încât te lăsa cu răsuflarea tăiată. Putea chiar să-şi imagineze că atunci când flirta era sincer, în vreme ce ar fi avut în acelaşi timp siguranţa că nu era, căci Emma era precaută când venea vorba de legăturile cu bărbaţii.”
„Fusese o vară importantă pentru ea, căci în acel anotimp îşi căpătase conştiinţa morală – ceva ce ni se poate întâmpla tuturor, dacă ni se întâmplă, în diferite etape ale vieţii. Iar asta i se întâmplase Emmei fiindcă fusese în stare să facă acel salt imaginativ care se regăseşte în adâncul existenţelor noastre morale – abilitatea de a vedea, chiar şi pentru un scurt moment, lumea prin ochii unei alte persoane. Această înţelegere stă la baza oricărui gest de bunăvoinţă, de alinare a situaţiei celui care suferă, oricărui moment în care facem din vieţile noastre ceva mai mult decât o simplă urmărire a ţelurilor impertinentului ego.”
Veți citi întreaga poveste în romanul EMMA de Alexander McCall Smith. De vineri, 17.03.2017 la chioșcuri, alături de revista Libertatea pentru Femei.

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *