Delicatese Literare
Recenzii

Emoție de sărbătoare. Crăciunul – Bianca Bujor – Editura Creator – Jurnalul unei fane a sărbătorilor de iarnă

Emoție de sărbătoare. Crăciunul

Jurnalul unei fane a sărbătorilor de iarnă

Bianca Bujor

Editura Creator

An apariție: 2022

Nr. pagini: 196

Alături de Paştele în familie, autoarea Bianca Bujor ne-a pregătit un nou titlu de sărbătoare: Emoție de sărbătoare. Crăciunul. Jurnalul unei fane a sărbătorilor de iarnă

Crăciunul vine în fiecare an cu o ninsoare de emoții. Jurnalul unei fane a sărbătorilor de iarnă este mai mult decât o carte - sunt amintiri, trăiri și întâmplări adevărate ale celei mai frumoase perioade din an. Va invit să va lăsăți purtați de nostalgia poeziei, să va amuzați cu scurte povestiri haioase din copilărie, dar să și pregătiți rețete speciale din caietul mamei sau sa mesteriti decorațiuni de poveste. Crăciun Fericit!

Emoție de sărbătoare. Crăciunul este o carte frumoasă și foarte utilă, plină de minunății – țin să remarc ilustrațiile superbe – care ne introduce în spiritul sărbătorilor de iarnă – povestiri încântătoare, versuri pline de savoare, rețete pentru preparate delicioase, tradiționale pentru masa de Crăciun, sfaturi practice pentru a crea propriile decorațiuni de sărbătoare, pas cu pas. Vorbind de felul în care se prezintă cartea, țin să remarc calitatea deosebită și grafica deosebită a filelor și coperții.

În prima parte a cărții – „Crăciunul este poezia iernii” – filele sunt picurate cu versuri delicate, ”povești spuse cu joc frumos de cuvinte”.

”De câte feluri e ninsoarea ?

Lumea zice doar atât,
C-a venit iar zăpada.
Dar eu ştiu ceva mai mult
Când ninge cu grămada.

Există un joc secret
Al micilor fulgi de nea,
E un cod şoptit discret,
Celor ce iubesc iarna.

Dacă ninge, dar nu ţine,
Fulgii sunt cam somnoroşi.
Crăiasa abia vine
Când devin moi şi pufoşi

Se instalează bine
Cum covorul scârţâie,
Sub mantia argintie
De sclipiri ce pâlpâie.

Uneori ei s-aruncă
Parcă ar fi supăraţi.
Dar de fapt se bucură,
Căci de zână sunt chemaţi.

Încet, ei se domolesc,
În lumină dansează,
La felinar povestesc
Despre ce-n cer visează.

Şi mare e mirarea,
Căci oricât i-aş studia,
Una e întrebarea:
Cum iubesc fulgii de nea?”

A doua parte – „Crăciunul este plin de bucurii simple” – începe cu ”Pregătirea casei de sărbători” – atenția la detalii, luminițele de la ferestre, bradul cu a sa poveste, cadouri inspirate, colinde minunate.

It`s the most wonderful time of the year... Aşa cum ne transmite un cântec internaţional celebru, cea mai frumoasă perioadă din an se apropie.
Sărbătoarea Crăciunului este o tradiţie, se repetă la finele anului, dar reuşeşte să fie mereu unică, magică, memorabilă. Sunt atâtea ocazii pentru mese festive, dar de Crăciun gustul bucatelor parcă
e mai bun. Putem face cadouri şi-n timpul anului, însă ne simţim din nou copii când vedem darurile sub brad. Vrem totuşi ca locuinţele noastre să fie frumos amenajate, iar cu ocazia sărbătorilor de
iarnă decorăm totul.
Nu e niciodată prea devreme să ne pregătim pentru Crăciun sau cel puţin aşa cred fanii sărbătorilor de iarnă.”

 

”Pun perdele din lumină
Ferestrelor îngheţate,
Cu sclipire cristalină
Şi coji de fructe parfumate.”

Bineînțeles, nu puteau să lipsească din Jurnalul unei fane a sărbătorilor de iarnă bunătățile de pe masa de Crăciun – „Crăciunul are gusturi și arome unice” . Bianca Bujor ne oferă un platou cu deserturi delicioase, numai bune de pus pe masa festivă:

 • Foietaj cu mere și scorțișoară
 • Fursecuri de Crăciun
 • Melci cu nucă
 • Cozonac de casă cu cacao
 • Prăjitură de iarnă
 • Portocale în aluat
 • Tort de Crăciun
 • Brioșe de sărbătoare
 • Gogoșele cu brânză de vaci
 • Bulgărași cu vișine și cocos
 • Covrigei sărați cu brânză
 • Tartă cu vanilie și fructe pentru masa festivă de Revelion

Serviți, vă rog:

Foietaj cu mere şi scorţişoară
I N G R E D I E N T E :
 800 gr foietaj congelat
 1 kg de mere
 200 gr zahăr tos
 ½ linguriţă praf de scorţişoară măcinată
 5 linguri de pesmet
 1 ou pentru ungerea foietajului
 zahăr pudră (decor)
MOD DE PREPARARE:
1. Înainte de a începe să prepari bunătăţile, scoate foietajul din congelator cu aproximativ o oră înainte şi lasă-l la temperatura camerei.
2. După ce s-a dezgheţat, prăfuiește planşeta de lucru cu făină şi întinde o parte din aluat în strat subţire. Poţi folosi şi foietaj preparat manual în casă, dar cel congelat este mai la îndemână gospodinelor.
3. Împarte aluatul pe lungime în fâşii late egale, cu ajutorul unei rulete pentru patiserie. Aici vei pune compoziţia aromată.
4. Mai întâi, curăţă merele de coajă şi dă-le pe o răzătoare mare. Ai grijă la mâini, dar şi la sâmburi, ca să nu scape vreunul. Amestecă merele rase cu zahărul, scorţişoara şi pesmetul.
5. Pune compoziţia cu mâna pe fiecare fâşie, pornind de la bază, după care începe să formezi rulouri lungi. Procedează la fel cu foietajul rămas.
6. După ce ai terminat de umplut toate rulourile, taie-le în bucăţele mai mici, potrivite pentru a fi servite de pe un platou.
7. Aşază-le într-o tavă pregătită cu hârtie de copt, iar după ce le-ai uns pe deasupra cu oul bătut, pune-le în cuptorul preîncălzit la 180O C, în jur de 20 minute sau până când vor deveni
aurii la culoare.
8. După ce s-au răcit sunt delicioase, învelite într-o ninsoare de zahăr.

Pregătirile de sărbătoare nu se opresc aici, căci în continuare „Crăciunul are cele mai frumoase podoabe. În acest capitol avem un ”curs de decorațiuni”, unde învăţăm pas cu pas cum să realizăm decoraţiuni în ton cu iarna. De la brăduți, globulete și coronițe, la oameni de zăpadă, săculeți de mână și mici cufere de cadouri.

La finalul cărții, avem un mic jurnal – pagini în alb, cu o grafică minunată pe margini, pentru ca fiecare fană a sărbătorilor de iarnă să-și poată păstra amintiri legate de Crăciun, rețete preferate, idei de cadouri, sau, pur și simplu, să-și aștearnă gânduri legate de cea mai frumoasă perioadă a anului.

O carte ”de sărbătoare”, care ne aduce aproape magia sărbătorilor de iarnă și, în același timp, o excelentă idee de cadou frumos și util.

Cartea Emoție de sărbătoare. Crăciunul de Bianca Bujor poate fi comandată din librăriile online – Libris, Cărtureşti, Emag

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *