Delicatese Literare
Recenzii

Ephialte 2 – Trezirea unui coșmar de Cristinne C.C., Editura Quantum – recenzie

Ephialte 2 – Trezirea unui coșmar

Cristinne C.C.

Editura Quantum Publishers

An apariție: 2017
Nr. pagini: 310
Coperta: cartonată

Seria Ephialte:

  1. Începutul unui coșmar – recenzia
  2. Trezirea unui coșmar
Lumea, așa cum o știa Alisia, s-a schimbat peste noapte. Oamenii, speriați și încă sub șocul descoperirii adevăraților vinovați ai așa-zisei boli a lui Malak, încearcă să se regrupeze și să dea de urma lui Victor si a Umbrelor sale. Ephialtele sunt nevoite să ia măsuri pentru a menține pacea cu oamenii, dezvăluirea alianței dintre cel mai puternic reprezentant al omenirii, Theon Novac și Victor, prințul Umbrelor, creând tensiune în ambele comunități.
În mijlocul tuturor acestor evenimente, țintă a amenințărilor din toate direcțiile, Alisia încearcă să își găsească consolarea în compania noului său prieten, Andreas, în încercarea de a păstra măcar o urmă de normalitate în viața sa.
Nimic nu poate fi însă atât de simplu când ai de a face cu cele mai puternice creaturi. Amenințările o pândesc la tot pasul, dezastrul și distrugerea par a se ține scai de tânăra Ephialt oriunde merge, punând în pericol nu doar viața ei, ci și a persoanelor dragi.
Alianțe vechi se destramă, altele cândva imposibile, prind contur.
Va reuși Alisia să îi păstreze pe toti cei dragi în viață? Sunt prietenia și dragostea suficiente pentru a supraviețui? Cel căruia i-a încredințat inima va alege să lupte alături de ea sau să o trădeze?
Am avut bucuria și plăcerea de a o cunoaște pe Cristinne la București, prima dată la Gaudeamus iar a două oară la Bookfest, însă timpul și agitația de acolo nu prea ne-a permis să stăm mai mult de vorbă, să o întreb cu ce a venit nou în al doilea volum. Îmi plac seriile fantasy, însă de multe ori am fost dezamăgită de ele, primele volume încep cu o acțiune intensă, bine închegată și cu un subiect interesant, însă la următoarele volume acțiunea și subiectul cărții parcă se pierd pe drum. Nu este și cazul lui Cristinne, pentru că cei care ați citit primul volum și de abia l-ați așteptat pe al doilea, să știți că așteptarea chiar a meritat, pentru că autoarea ridică și mai mult nivelul acțiunii, îl face mai interesant și vine cu ceva nou.

Din primul volum știm că lumea este populată în majoritate de oameni, dar datorită unei boli misterioase denumită DMD – Degenerative Malak Desease, ea s-a tot împuținat, alături de ei trăind în cunoștință de cauza atât Ephialtele cât și Umbrele, ambii niște vampiri energetici. Ephialtele, la început sunt oameni iar după ce se transformă renunță la mâncare și se hrănesc cu energie, totodată devenind nemuritori. Care este principala cauza a transformării nimeni nu știe, însă pentru că mai au și puterea de a intra în mintea oamenilor scoțându-le la iveală cele mai negre coșmaruri, oamenii le mai numesc și Coșmaruri.
Și Umbrele semănau cu oamenii, însă se deosebeau prin aura negativă pe care o simțeai în jurul lor, și erau dușmanii Ephialtelor pentru că puteau să le controleze și să se hrănească cu energia lor.
Dacă oamenii erau protejați de către un Consiliu, atunci ephialtele trebuiau să se protejeze singure, nefiind ajutate de către cineva.
În Începutul unui coșmar facem cunoștință cu Alicia, o creatură nou inițiată ca ephialt, care se trezește răpită de către Max, nepotul lui Theon Novak, un om de afaceri malefic, care își urmărește doar propriile interese, făcând experimente atât pe oameni cât și pe Ephialte. Max nu îi cunoaște adevărată față, fiind crescut de el de la o vârstă fragedă, dar pe parcurs descoperă că părinții lui trăiesc fiind închiși tocmai de către bunicul său, care făcea experimente chiar și pe ei.
Aventurile prin care trec cei doi în primul volum ajutați de către frații și sora Alisiei și prietenii acestora, dar și de Kay, prietenul cel mai bun al lui Max, sunt foarte bine descrise, suspansul este foarte bine gradat, iar acțiunea cărții prinde contur capitol după capitol. Atracția care începe să existe între cei doi pe parcurs, când Max își dă seama cât de mult s-a înșelat, dar și interesele ascunse care amenință viața oamenilor cât și a Ephialtelor, înfruntarea ce are loc între aceștia și Umbre și deznodământul acesteia te conduc spre următorul volum – Trezirea unui coșmar.
Și acest volum începe cu gândurile Alisiei, în același bar Haven/s Place de unde a început totul, loc în care i se propune să lucreze ca ajutor de barmaniță, unde încearcă să-și revină după evenimentele petrecute în ultimele două săptămâni. La fel ca data trecută, Max o ia prin surprindere deoarece „nimic nu i-a trădat prezența” și crede că o caută pentru a-și cere scuze pentru ceea ce a pătimit din cauza lui, însă când acesta o roagă să vină să vorbească cu cineva „drag” lui nu se mai poate abține și răbufnește:
„ – Hai să îți spun părerea mea! Cred că vrei să mă duci la ea că s-o conving eu să se hrănească cu energia unui om! Să fie un ephialt! Să fie un monstru, așa cum m-ai numit tu! Și mai cred că asta te face un mare ipocrit! i-am aruncat.”
După cum v-ați dat seama, cea despre care vorbește este chiar mama lui, pe care a crezut-o moartă la un moment dat și care este de fapt un Ephialt. Aceasta refuză să se hrănească așa că starea ei devine critică, iar Max neștiind cum s-o ajute apelează la Alisia.
Însă chiar în aceași zi, Alisia mai are parte de o surpriză când Max apare cu Kay, prietenul lui, acasă la ea și le spune fraților săi că bunicul său, Theon Novak, a reușit să evadeze din închisoarea de pe insula Capri Seconda, unde era închis. Datorită evadării acestuia, el vine cu o propunere interesantă, și anume de a lucra împreună pentru prinderea bunicului său dar și a lui Victor, cea mai periculoasă Umbră, pentru a pune capăt amenințării pe care aceștia o reprezintă. Faptul că frații ei sunt de acord cu această colaborare o face pe Alisia să accepte până la urmă să se reîntoarcă în acel loc, ca să vorbească cu mama acestuia, însă evenimentele iau o întorsătură neașteptată când Theon Novak încearcă iar să o captureze pe Alisia. Acesta evadase, dar având un loc secret știut numai de el, știa că aceasta odată și odată tot se va întoarce pe insulă, iar planul său de a o prinde va funcționa. Și, cu ajutorul oamenilor care se aflau sub influența lui datorită unui medicament obținut în urma experimentelor sale, aproape că ar fi reușit, dacă nu ar fi venit Kay și fratele ei Felix, și nu ar fi adus întăriri.
Este clar că Alisia este diferită față de celelalte Ephialte, că acesta știe că ea are ceva deosebit, ceva ce își dorește Victor, și că prin ea își poate realiza mărețul vis, acela de a deveni nemuritor. Așa că nu se oprește de la nimic pentru a o captura, inclusiv să-și rănească propriul nepot și să pună explozibil în toată clădirea, dărâmând-o. Chiar dacă toți scapă cu viață și de această dată, la îndrumarea lui Andreas, care era în închisoare în acel moment și văzuse toată întâmplarea, Alisia este nevoită să le povestească tuturor ce s-a întâmplat cu ea:
„Am simțit un fel de… forță. O forță ce venea din interior și care începea să-și facă loc prin fiecare celulă din corpul meu, ramificându-se în mii de nervuri luminoase și reci.
– Acea forță începu să alunge durerea, toate simțurile mi se acutizară și mi-am simțit sufletul învăluit în întregime într-o senzație de putere… de fapt, un fel de fulgere zburaseră din mâinile mele în toate direcțiile, izbindu-se de tot ce întâlneau în cale. Barele dintre celulele noastre fură și ele lovite și încinse…
– Dar când ai ieșit din celulă încă luminai! zise cu o voce aproape șoptită Max, gândind, probabil, cu voce tare.”
După această întâmplare și având senzația că tot timpul sunt urmăriți din spate de către cineva, Marcus, fratele cel mare al Alisiei ia hotărârea ca toți să se mute în alt oraș, în altă casă și să stea cu ei și Max, părinții acestuia, Kay, dar și Ania, o prietenă de-a lui Kay cu care acesta avea o strânsă legătură.
Însă ce o surprinde pe Alisia este faptul că ea, Marcus și Felix vor pleca în altă parte, în Vertica, locul în care își avea sediul Consiliul, deoarece toată această situație trebuie adusă la cunoștința acestuia, fiind singurul care îi mai poate ajuta. Chiar dacă Octav, pe care îl cunoaștem din primul volum, se opune cu vehemență, știind ce a pățit el și Philia din cauza lui, Marcus răbufnește și recunoaște că și el face parte din acel Consiliu, că îl slujește de foarte mult timp.
Care este reacția celorlalți la aflarea acestui lucru și ce se va întâmpla de acum încolo nu vă pot spune, cert este că veți avea parte de alte întâmplări pline de suspans și adrenalină, dar și de multă iubire, pentru că trebuia să vină și aceasta la un moment dat.
Ce hotărâre va lua Consiliul și ce efect va avea asupra celorlalți, este interesant de știut, mai ales că Marcus este chiar unul dintre ei, dar doar citind cartea veți descoperi.
Ce vă pot spune este că mi-a plăcut mai mult acest volum, autoarea a dat dovadă, pe lângă imaginație, și de maturitate, a făcut această poveste mult mai incitantă și mai deschisă către altele și aștept să mă surprindă și mai mult în continuare.
La final va delectez cu un citat care m-a lăsat cu zâmbetul pe buze:
„Când te-am întrebat de ce nu vă hrăniți cu Andreas și ceilalți, mi-ai spus că e ceva intim… Mi-ai spus că se creează un fel de legătură. Băiatul asta… Toți acei bărbați…
– Ești gelos? Asta erau toate acele grimase? De-aia te uitai la băiatul ăla de mai aveai puțin și-i explodai capul?
-Băiatul ăla tocmai îți făcea propuneri, în timp ce te savura din priviri! Nu l-ai văzut cum saliva? răspunse Max printre dinți.
Mi-am mușcat obrazul pe dinăuntru, că să nu dezvălui satisfacția imensă ce mă cuprinsese.”

 

Mulțumim Editura Quantum Publishers pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea Ephialte. Trezirea unui coșmar”, de Cristinne C.C. poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Quantum Publishers, ca și de pe elefant.ro, libris.ro

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

18 Comments

Spune-ți părerea!