Delicatese Literare
Recenzii

Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri de Stephen Fry, Editura Trei – recenzie

Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri

(Heroes: Mortals and Monsters, Quests and Adventures – 2018)

Stephen Fry

Editura Trei

Traducere: Radu Paraschivescu

Nr. pagini: 560

An apariție: 2020

1. Mythos. Miturile Greciei repovestite – Mythos. The Greek Myths Retold – 2017 – recenzie
2. Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri – Heroes: Mortals and Monsters, Quests and Adventures – 2018
3. Troia – Troy: The Siege of Troy Retold – 2020 – recenzie
4. The Odyssey – 2022

Stephen Fry este scriitor, actor, jurnalist și regizor multipremiat.
A scris patru romane de succes — The Star’s Tennis Balls, Making History, The Hippopotamus și The Liar —, precum și trei volume autobiografice: Moab is My Washpot, The Fry Chronicles și More Fool Me.
A devenit faimos alături de Hugh Laurie în serialul de comedie A Bit of Fry and Laurie (pentru care au scris împreună și scenariul), apoi a jucat, printre altele, în Wilde și V for Vendetta, iar în prezent poate fi văzut în serialul TV Cititorii de oase. Dă voce povestitorului pe audiobook-urile seriei Harry Potter.

De același autor, la Editura Trei a apărut volumul Mythos. Miturile Greciei repovestite.

NU EXISTĂ EROI MAI FAIMOŞI DECÂT EROII GRECI

În această continuare a bestsellerului Mythos, Stephen Fry spune poveștile spectaculoase și amuzante, tragice și atemporale ale grecilor care s-au încumetat în cele mai îndrăznețe și mai palpitante aventuri, care au scăpat cu bine din primejdii nemaiîntâlnite și i-au păcălit cu dibăcie pe zeii vicleni și răzbunători.
Alăturați-vă lui Iason la bordul corabiei Argo și porniți cu el în căutarea Lânii de Aur. Urmăriți-o pe Atalanta cea crescută de urși cum aleargă mai repede decât toți bărbații, înainte de-a fi păcălită cu trei mere de aur. Însoțiți-l pe Heracle de-a lungul celor douăsprezece munci ale sale și admirați-l pe șiretul Oedip cum dezleagă enigma Sfinxului.
Plină de urmăriri palpitante și labirinturi stranii, de ghicitori imposibile și mon¬ștri care îți îngheață sângele în vine, de gesturi de lașitate josnică și de curaj veritabil, Eroii este povestea lucrurilor — bune și rele — de care noi, muritorii, suntem cu adevărat în stare.

„La fel de încântătoare și de greu de lăsat din mână precum Mythos.” – The Herald

„O carte plină de monştri, peripeţii şi zei intriganţi.” – The Mail on Sunday

„Vie şi amuzantă.” – The Herald

„O repovestire doldora de umor.” – The Times

„Alertă, captivantă şi plină de erudiţie.” – The Guardian

„O lectură încântătoare. Stilul însufleţit al cărţii denotă pasiunea de-o viaţă a lui Fry pentru miturile greceşti.” – The Independent

„Cea mai bună carte a lui Fry de la superbul său roman de debut. Şi amuzantă, şi edificatoare — nici nu poţi pretinde mai mult.” – The Telegraph

„Fry vădeşte o enormă erudiţie şi o pasiune autentică pentru mitologie.” – The Mail on Sunday

„Aducând la viaţă zeii, monştrii şi eroii Greciei antice, Fry relatează poveştile lor uluitoare pentru cititorul modern.” – Express and Star

„Fry repovesteşte miturile greceşti cu umor şi căldură, făcându-le accesibile pentru contemporani.” – Book Bag

„Exuberantă şi plină de umor. O repovestire elegantă a miturilor Greciei.” – The Times

„Repovestirile lui Fry sunt vii, distractive şi fermecătoare.” – The Guardian

Mi-a plăcut mult primul volum al seriei Stephen Fry’s Great MythologyMythos. Miturile Greciei repovestite, astfel că m-am bucurat când a apărut cel de-al doilea volum – Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri, neputând rezista tentației când l-am găsit pe stoc la Libris.

M-a fascinat dintotdeauna mitologia greacă, care a avut o influență amplă asupra culturii, artelor și literaturii de-a lungul timpului, înflăcărând imaginația multor generații. O pleiadă întreagă de poeți și artiști, începând din antichitate și până în prezent, s-au inspirat în crearea operelor lor din mitologia greacă – Shakespeare, Michelangelo, James Joyce, Walt Disney, iar mai de curând Jennifer L. Armentrout în seria sa Titanii (din care la noi au fost traduse Întoarcerea, Puterea și Lupta). Nici scenariștii și regizorii de la Hollywood nu s-au lăsat mai prejos, creând adevărate capodopere pornind de la miturile grecești.

În Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri, Stephen Fry a repus pe tapet, într-o manieră fermecătoare și plină de umor, poveștile eroilor miturilor grecești – Perseu, Heracle, Belerofon, Orfeu, Iason, Atalanta, Oedip și Tezeu.

După ce, mulțumită lui Prometeu, oamenii au fost înzestrați cu scânteia divină și focul creației, ce aparținea cândva doar zeilor, eroii – bărbați și femei -, și-au luat destinele în propriile mâini, folosindu-și însușirile umane precum curaj, șiretenie, ambiție, rapiditate și forță pentru a înfăptui lucruri extraordinare, înfrângând monștri cumpliți și întemeind mari culturi și dinastii care au schimbat lumea.

Zeii nu au stat nici ei deoparte, amestecându-se mereu în treburile muritorilor, folosindu-i adesea ca pioni pe imensa lor tablă de șah, mânați de diverse motivații.

Sub pana măiastră a lui Stephen Fry, poveștile eroilor prind viață sub ochii noștri, asistând fascinați la o relatare plină de strălucire despre încleștări și lupte, război și jertfe, orgolii și răzbunări, speranță și deznădejde, divertisment și distracție, speranță și deznădejde, crime și sinucideri, triumfuri și tragedii, dovezi de iubire și lecții de viață.

Cei care sunt familiarizați cu aceste mituri le vor reciti cu plăcere sub această nouă formă, iar cei care nu le cunosc deja vor fi încântați să le descopere în această carte scrisă într-un stil savuros. Informațiile furnizate sunt extrem de ample, însă hărțile și schemele de la început, notele de subsol, lista personajelor și indexul alfabetic de la sfârșit sunt de un real ajutor în înțelegerea și fixarea cunoștințelor. Mi-au plăcut mult și pozele foarte sugestive intercalate din loc în loc în carte.

Citisem despre poveștile acestor eroi în adolescență, însă mi-a făcut mare plăcere să mi le reamintesc, repovestite într-o manieră modernă și foarte distractivă.

Perseu, cel agil și plin de farmec, a rămas memorabil în istorie pentru ingeniozitatea cu care a reușit să taie capul Meduzei, știindu-se că aceasta împietrea pe loc pe oricine arunca o privire în ochii ei. Totodată, povestea lui de iubire cu Andromeda, pe care a salvat-o de monstrul Cetus, este una din puținele cu un final fericit, trăind împreună în armonie până la adânci bătrâneți. Din fiul lor, Perses, au descins națiunea și poporul persan. După viețile lor îndelungate, Perseu și Andromeda au fost răsplătiți cu cel mai mare premiu pe care îl acorda Zeus muritorilor, fiind înălțați pe cer sub formă de constelații.

Heracle, sau Hercule, este unul dintre cei mai cunoscuți și fascinanți eroi ai Greciei antice. Încă din leagăn, Heracle și-a arătat incredibila forță, reușind să sugrume doi șerpi cu mâinile goale. Viața l-a supus la mari încercări. Fiu al lui Zeus, Heracle a fost prigonit întreaga lui viață de către Hera, soția lui Zeus, o zeitate crudă, rea și lipsită de remușcări, care urmărea împlinirea unei răzbunări pentru o fărădelege de care Heracle nu era sub nicio formă răspunzător – propria lui naștere. Nicio muncă nu a fost mai herculeană decât munca de a fi Heracle.

În urma unor halucinații induse de Hera, Heracle și-a ucis copiii și soția, Megara, aceștia apărând în fața lui sub forma unor demoni. Copleșit de durere și remușcări, dorind să-și ispășească groaznica vină, Heracle s-a adresat oracolului din Delfi, care i-a dat sentința: vreme de zece ani, Heracle trebuia să-l slujească fără crâcnire pe Euristeu, regele din Micene, vărul său. Euristeu, neavând nimic din puterea, curajul, mărinimia sau autoritatea lui Heracle, îl invidia și ura cu patimă pe acesta, astfel că și-a frecat mâinile de bucurie la gândul chinurilor la care avea să-l supună.

Cele douăsprezece munci ale lui Heracle, devenite legendare, au fost:

1. Leul din Nemeea

2. Hidra din Lerna

3. Căprioara din Cerinia

4. Mistrețul din Erimant

5. Grajdurile lui Augias

6. Păsările Stimfaliene

7. Taurul din Creta

8. Iepele lui Diomede

9. Cingătoarea Hipolitei

10. Vacile lui Gerion

11. Merele de aur ale Hesperidelor

12. Cerberul

După ce l-a ucis pe leul din Nemeea, Heracle și-a găsit și înfățișarea potrivită, sub care este imortalizat în toate operele de artă inspirate din legenda sa: cu colierul de gheare la gât, cu pielea leului peste umeri și cu măciuca zdravănă atârnându-i în mână.

Există și la noi în țară o statuie a lui Hercules – un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Băile Herculane. Statuia, turnată în bronz în anul 1847 de maeștrii Ramelmayer și Glantz din Viena, se află în centrul stațiunii Băile Herculane și a fost donată de către arhiducele moștenitor Carol al Austriei ofițerilor și soldaților care păzeau granița Imperiului Austro-Ungar.

Pe măsură ce Heracle îndeplinea muncă după muncă, Euristeu devenea tot mai nervos. Autorul redă cu mult umor modul sarcastic sub care Euristeu încerca să-și ascundă neliniștea.

”- Bun. Aș vrea să-mi aduci cele patru iepe ale lui DIOMEDE.

– Diomede?

– Chiar n-ai habar de niciunele? Diomede e regele Traciei. Iepele sunt femelele cailor. Caii sunt patrupede cu coamă și copite. Sunt patru la număr. Patru este un număr între trei și cinci. Acum pleacă. Și să nu te întorci fără ele, ai înțeles?”

Chiar și în notele de subsol, în care aduce lămuriri suplimentare, Stephen Fry reușește să ne distreze, amestecând la un moment dat mitologia greacă cu cultura americană.

”Cingătoarea Hipolitei a fost dezgropată cu succes din ruinele templului Herei din Micene de către dr. Henry Walton ”Indiana” Jones Jr., dar în prezent zace într-o cutie ascunsă într-un vast depozit al guvernului american, la un loc cu Chivotul Legământului și cu un exemplar din jocul Jumanji.”

Paradoxal, în ciuda tuturor suferințelor și nedreptăților la care a fost supus de către Hera, tocmai Heracle a fost cel care a salvat-o de atacurile în valuri ale giganților.

Belerofon este cel care a reușit să-l îmblânzească pe Pegas. A avut parte de aventuri mărețe, dar i-a înfuriat în final pe zei cu aroganța lui.

Orfeu a rămas legendar pentru faptul că a coborât în tărâmul morților, unde l-a fermecat pe Hades cu lira lui măiastră, convingându-l pe acesta să-i redea viața soției lui, Euridice. Singura condiție pusă de Hades a fost ca Orfeu să aibă credință și să nu se uite nicio dată înapoi pentru a verifica dacă Euridice îl urmează. Din păcate, a întors capul o bătaie de inimă mai devreme…

Iason i-a condus pe argonauți în expediția pentru căutarea Lânii de Aur, aflată în posesia regelui Aetes. După ce și-a atins scopul cu ajutorul Medeei, fiica regelui Aetes, Iason a încercat să se descotorosească de ea. Trădarea lui a avut un preț cumplit…

Atalanta este o eroină fascinantă. Crescută de urși, avea o forță și o agilitate ieșită din comun. După ce l-a ucis pe mistrețul din Calidon, Atalanta a fost recunoscută de tatăl ei, regele Schoeneus, care o abandonase cu atâta cruzime la naștere.

”Se prea poate să fi fost primul părinte crud, abuziv și nepotrivit care și-a recunoscut copilul după ce acesta a ajuns bogat sau celebru, dar cu siguranță nu avea să fie și ultimul.”

Regele Schoeneus i-a promis Atalantei că-i va da tot regatul, dar cu condiția ca aceasta să se mărite. Atalanta, care nu dorea sub nicio formă acest lucru, a făgăduit că se va căsători doar cu acela care o va întrece la alergare, convinsă fiind că niciun bărbat nu ar fi putut acest lucru. Totuși, Hippomene, un bărbat care avea abia o viteză medie la alergare, a reușit să o întreacă. Cum? Rămâne să descoperiți în carte 😊

Viața lui Oedip a stat de la început sub semnul destinului. Aflând de la oracolul din Delfi că fiul său îl va ucide, regele Laios i-a poruncit unui slujitor credincios să-l ducă pe nou născut pe vârful unui munte și să-l pironească acolo. Salvat de un păstor, Oedip a fost adoptat de Polybus și Merope, regele și regina din Corint. Ajuns la vârsta maturității, Oedip s-a dus la rândul său la oracolul din Delfi. Profeția acestuia l-a îngrozit: ”Oedip îl va ucide pe tatăl său și se va împreuna cu mama sa.” Pentru a se asigura că aceasta nu avea să se întâmple niciodată, Oedip a plecat în lume. Ajuns la întretăierea a trei drumuri, Oedip a rupt o crenguță dintr-un măslin și a început să rupă frunzele una câte una, numărând în gând: ”Unu, doi, trei…” și așa mai departe până a rupt și ultima frunză la numărul doi.

”Ce s-ar fi putut întâmpla dacă pe ramură ar fi fost o frunză în plus – sau în minus – n-o să știm niciodată. Lucrurile de mare importanță pot depinde uneori de asemenea fleacuri, dar nu putem decât să ghicim ce se poate afla pe drumurile pe care nu le alegem.”

Deosebit de inteligent, Oedip a reușit să-l învingă pe Sfinx, spunând răspunsul corect la ghicitoarea acestuia. Eu o știam, știam și răspunsul, pentru cei ce nu le cunosc, îi invit să le descopere în carte. 😊

Bineînțeles că profeția s-a îndeplinit, iar pornind de la tragedia ce a urmat, secole mai târziu Sigmund Freud a elaborat o întreagă teorie – complexul lui Oedip, conform căreia băieții tânjesc după o relație exclusivă și foarte intimă cu mamele lor și își detestă tații fiindcă intervin în această uniune perfectă. Însă, după cum a remarcat foarte pertinent autorul, se poate spune că Oedip a manifestat în cea mai mică măsură complexul lui Oedip. El plecase din Corint tocmai pentru că îi repugna ideea unei relații cu propria mamă. Pe Iocasta, mama lui naturală, a cunoscut-o abia la vârsta adultă, după ce își ucisese tatăl în mod cu totul accidental.

Tezeu este eroul orașului Atena. Viața lui a fost, de asemenea, un întreg șir de aventuri și căutări. Și el a rămas celebru pentru muncile lui, pe care le-a dus însă la îndeplinire mai degrabă prin viclenie și agilitate decât prin forță precum Heracle: Perifete, Sinis, Scroafa din Crommyon, Sciron, Cercion și nașterea luptelor, Procust și lungirile. Însă aventura care i-a asigurat cea mai mare faimă dintre toate este înfrângerea Minotaurului din Creta cu ajutorul firului călăuzitor al Ariadnei.

Sunt multe alte aventuri, precum și personaje, prezentate în carte, însă vă las plăcerea să le descoperiți singuri.

O carte care te captivează, dar te și distrează. O adevărată lecție de mitologie, predată într-un stil aparte, care te cucerește. V-o recomand cu drag!

Cartea Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri de Stephen Fry poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți inspirate din mitologie

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *