Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Erus și Valea Răbdării de Alec Blenche, Seria Călătoriile lui Erus, Editura Univers – recenzie

Erus și Valea Răbdării

Alec Blenche

Ilustrator: Doina Zavadschi

Editura Univers

Ediția 2020

Nr. pagini: 120

Vârsta recomandată: 6-10 ani

Seria Călătoriile lui Erus

Prințul Erus și tovarășii săi de joacă trăiesc fericiți și fără nicio grijă în Regatul Vânturilor din Lumea Bună, bucurându-se din plin de roadele pământului. Până într-o zi, când soarele își pierde strălucirea, iar apele se tulbură și nimic nu mai e la fel ca înainte.
Pentru a readuce lumina și bunăstarea în Lumea Bună, Erus pleacă într-o călătorie în Valea Răbdării, la îndemnul celor cinci magi care fac parte din misteriosul Ordin al celor nouă. Pe drum, Erus își va face prieteni noi și va învăța lecții importante.

Erus și Valea Răbdării inițiază seria de mare succes a aventurilor lui Erus în văile magice și câștigă inimile copiilor și ale părinților prin fantezie, umor și imaginație, prin învățămintele pe care cei mici le află în țesătura poveștii și, nu în ultimul rând, prin cântecele minunate compuse și interpretate de autorul Alec Blenche.

Erus și Valea Răbdarii de Alec Blenche e o poveste fermecătoare și plină de sfaturi și exemple pe înțelesul celor mici, însă învățămintele din paginile ei sunt general valabile, fără vârstă.

Subiectul în sine, stilul de scriere foarte prietenos și minunatele ilustrații fac din acest volum, primul din seria ”Călătoriile lui Erus”, o carte extraordinară, una din cele mai frumoase cărți pentru cei mici pe care le-am descoperit în ultimul timp.

Erus, protagonistul poveștii, este un mic prințișor un pic cam răsfățat, fiul regelui care domnea peste Regatul Vânturilor. Pământul, pe vremea aceea, se numea Lumea Bună și era împărțit în patru regate: Regatul Vânturilor, cel al Apelor, Tărâmul Soarelui și Tărâmul Pădurilor. Oamenii erau fericiți și buni unii cu alții și se hrăneau sănătos cu roadele pământului: fructe și legume, care se găseau la tot pasul. Însă, la un moment dat, fructele și legumele au început să fie din ce în ce mai puține, soarele nu mai strălucea așa tare, iar apele și-au pierdut limpezimea de cleștar.

”În mod cert, Lumea Bună nu mai era atât de bună.”

Însă magii din misteriosul Ordin al celor nouă au găsit o soluție salvatoare, dar pentru aceasta era nevoie de implicarea micului Erus.

Magii Dvorak, Ylang, Harun, Trent și Tomari

Astfel, cinci magi au sosit la castel pentru a-l cunoaște pe Erus și a-l lua cu ei spre a-l ghida într-o lungă călătorie. Primul obiectiv: Muntele de Foc din Tărâmul Soarelui, pentru a afla de ce soarele nu mai strălucește ca înainte. Însă, pentru a ajunge acolo, Erus va trebui să treacă – de unul singur – prin Valea Răbdării, o vale vrăjită pe care puțini au reușit să o străbată, în care va fi supus unor încercări care îi vor căli caracterul.

Povestea ne poartă, alături de Erus, în călătoria prin temuta vale, unde băiețelul va învăța ce este răbdarea, trecând prin peripeții care mai de care mai neobișnuite și hazlii, dar și instructive, împreună cu un prieten deosebit: Alpi, un măr vorbitor!

Locurile pe unde trece, popasurile pe care le face, făpturile întâlnite în cale – între care Pac și Mac ocupă un loc aparte -, sunt foarte atent și frumos descrise, iar lecțiile primite pe măsură ce traversează Valea Răbdării îi vor fi de folos nu doar pentru a ieși cu bine din vale, ci, cu siguranță, și în viitor, iar micii cititori și le vor însuși cu plăcere, ca și prietenul lor din poveste, Erus. Sfaturi despre importanța unei alimentații sănătoase, despre valoarea familiei și a prieteniei și, bineînțeles, despre cât de important este să ai răbdare, cum să cultivi această calitate, sunt transmise prin intermediul exemplelor într-un limbaj simplu și clar, foarte accesibil copiilor.

Am apreciat și frumoasele cântecele – compuse de asemenea de autorul Alec Blenche – pe care le-am găsit în paginile cărții: Fructele, Pac și Mac, și Cântecul răbdării, ce pot fi ascultate pe site-ul oficial al cărții: www.calatoriileluierus.ro.

Pac și Mac

Acestea fiind zise, vă invit să porniți la drum, alături de Erus, spre Muntele de Foc, prin Valea Răbdării! Veți avea parte de o călătorie de neuitat!

În următorul volum al seriei, Erus va trebui să ajungă pe Insula Albastră din Regatul Apelor, pentru a dezlega misterul apelor tulburi, dar pentru asta va trebui să treacă printr-o altă vale fermecată: Valea Generozității!

Fragment din Erus și Valea Răbdării:

„Se făcuse târziu, așa că Erus se retrase în camera sa. Cu greu reuși să adoarmă, de la atâtea întrebări și gânduri care îi vuiau prin cap. A doua zi dimineață, se trezi destul de devreme, auzind voci în holul palatului. Era zarvă mare, așa că nu mai zăbovi și coborî imediat. În mijlocul holului, se află o masă imensă, pe care era întinsă o hartă colorată, iar de jur-împrejur stăteau cei cinci musafiri împreună cu tatăl lui Erus, regele Nori.
– Bine ai venit, Erus, îl salută tatăl său când îl zări coborând scările. Ți-aș spune bună dimineața, dar, cum soarele nu mai răsare ca înainte, mă doare sufletul să rostesc cuvintele acestea. Hai, vino, ia un loc aici la masă, să-i cunoști pe oaspeții noștri. Aseară erai prea obosit ca să stăm de vorbă.
Erus păși timid spre masă, așezându-se pe scaunul din dreapta tatălui său și uitându-se cu luare-aminte la oamenii din fața sa. Încă nu-i venea să creadă că totul e real, că nu a visat.
Acum, la lumina făcliilor, putea să vadă mai bine fețele acestora. Îi examină atent și n-avea cum să nu observe cât de diferiți erau între ei: de la haine până la culoarea pielii, acești oameni n-aveau aproape nimic în comun. Și totuși, parcă era ceva în privirea lor care îi apropia, o privire blândă și plină de căldură. Se uitau cu toții la el ca și cum îl cunoșteau de mult, ca și cum era unul de-al lor.”

Cartea Erus și Valea Răbdarii de Alec Blenche poate fi comandată de pe edituraunivers.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți Alec Blenche

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Colecția Unicorn

10 Comments

Spune-ți părerea!