Delicatese Literare
Recenzii

Escapada de Isabelle Broom, Editura RAO – recenzie

Escapada

(The Getaway – 2021)

Editura Rao

Traducere: Maria Adam

Nr. pagini: 376

An apariție: 2022

Isabelle Broom s-a născut la Cambridge cu nouă zile înainte de începerea anului 1980 și a studiat Media Arts la Londra înainte de a se alătura revistei Heat, unde a rămas timp de 12 ani. Întotdeauna este cea mai fericită când pleacă într-o aventură. Isabelle călătorește acum în toată lumea căutând decoruri pentru romanele ei, precum și făcând pelerinajul anual către adevărata ei casă – insula grecească Zakynthos. În prezent, trăind în Suffolk, unde împarte o cabană cu cei doi câini ai săi și cu aproximativ 467 de păianjeni, Isabelle încerarcă să îmbine scrisul cu o carieră de freelancer și încercând să nu fie zdrobită de uitare sub mormanul ei tot mai mare de cărți de citit.

Dacă vă plac pozele cu câini, vorbăria despre cărți și glumele foarte proaste, o puteți urmări pe Twitter și Instagram @Isabelle_Broom sau o puteți găsi pe Facebook – Isabelle Broom Author.

Uneori este nevoie să pierzi totul pentru a găși persoana de care ai nevoie...

Majoritatea oamenilor călătoresc în Croația pentru soarele sau nesfârșit, plajele cu pietriș și marea limpede. Kate merge acolo că să dispară. Ea trebuie să evadeze dintr-o viață care s-a prăbușit în mod public și spectaculos si nimeni de pe frumoasă insula Hvar nu știe cine este sau de ce fuge. Până când întâlnește un alt suflet singuratic.

Alex este diferit de orice alt bărbat pe care Kate l-a cunoscut vreodată, dar legătura dintre ei este de netăgăduit.

Ea începe curând să se deschidă în moduri pe care nu le-a făcut niciodată înainte - nici măcar față de ea însăși. Dar Kate nu este singură persoană din Hvar care ascunde secrete. Și, așa cum e pe cale să descopere, este întotdeauna doar o chestiune de timp până când adevărul te ajunge din urmă...

Acest roman este raza de soare de care avem nevoie cu toții în viața noastră!” – The Sun

Escapada este o carte romantică și emoționantă despre dragoste, prietenie, relații de familie, pierderi, suferință, regăsire, speranță și magia unui nou început.

Adevărata viață a lui Kate, din perspectiva căreia este scrisă cartea la persoana întâi, a început în ziua când ea a împlinit 30 de ani. Când ea a crezut că a pierdut totul…

Încă de când avea 22 de ani, viața lui Kate s-a învârtit în jurul lui James. Simpatică și exuberantă, excesiv de ordonată, Kate nu avea ambiții personale, principalul ei țel fiind să devină o soție și o mamă devotată, întocmai cum fusese și mama sa, care asigurase tot confortul căminului, în timp ce tatăl ei luase toate deciziile importante.

Din păcate, în momentul în care Kate și James au decis să devină părinți, au constatat că exista un impediment fizic. Iar cum analizele lui James au fost perfecte, a fost evident că cea infertilă era Kate…

Existau însă multe metode prin care visul lor să devină realitate – fertilizare în vitro, adopție -, important era ca ei să rămână o echipă.

Într-un act curajos de a întări legătura dintre ei, Kate a decis să-l ceară ea în căsătorie pe James, alegând pentru aceasta momentul petrecerii ei aniversare de 30 de ani. Însă James nu a reacționat deloc așa cum spera ea, iar Kate a ajuns ținta batjocurii naționale, după ce filmulețul cu cererea ei ratată în căsătorie s-a viralizat cu #SoțiaÎnchipuită și altele la fel de jignitoare.

Cu inima frântă, profund umilită, Kate refuza să iasă din casă, zăcând în propria nefericire. Aflând ce s-a întâmplat, Toby, fratele ei, a venit din Croația, unde pusese bazele unei afaceri, construind un hostel împreună cu soțul lui, Fillippo. Împreună cu Robyn, cea mai bună prietenă a lui Kate, Toby a pus la cale un plan să o scoată pe Kate din starea ei de apatie. Surprinzător, însăși Kate le-a venit în întâmpinare, chiar dacă din motive greșite.

Citind într-o revistă ce prezenta cazuri reale despre o soră, Angela, care își căuta cu disperare fratele, Josh, care dispăruse fără urmă în urmă cu opt ani, după o ceartă pe care o avuseseră, lui Kate i-a venit ideea de a pleca o perioadă din țară, sperând că, dacă nu va mai ști nimic despre ea, lui James îi va reveni interesul și își va aduce aminte de iubirea care îi leagă.

Astfel, chiar Kate a propus să meargă împreună cu Toby în Croația pentru a-l ajuta la decorarea și deschiderea hostelului.

Ajunsă în Croația, în insula Hvar, Kate a fost întâmpinată de peisaje mirifice –  plaje fine, ape cristaline, vegetație bogată, stânci cu forme fascinante.

Cu Alex, meșterul bun la toate, care-i ajuta pe Toby și Fillippo la amenajarea hostelului, Kate a simțit o conexiune încă de la început, între cei doi dezvoltându-se în scurt timp o frumoasă prietenie.

Alex era cu totul diferit de James, atât fizic, cât și comportamental. În timp ce James era înalt, cu un început de chelie, îmbrăcat mereu la patru ace, având în minte un plan pe cinci ani care să-l ajute să facă primul milion, Alex era scund, arăta mai degrabă ca un hipiot, cu o claie de păr împletită în codițe și o barbă de patriarh, îmbrăcat în blugi și tricouri ce aveau adesea pete de vopsea pe ele, nu era deloc materialist, lucrând la liber profesionist și mulțumindu-se doar cu strictul necesar, locuind pe o barcă veche.

Încurajată de Alex, Toby și Fillippo, Kate își descoperă un surprinzător talent pentru decoruri interioare, găsind utilități neașteptate pentru tot felul de lucruri găsite, deschizându-și un nou cont de Instagram, Lucruri_Neobișnuite, care a atras în scurt timp numeroși urmăritori.

Deși susținea cu orice ocazie că încă îl iubea pe James și speră să-l obțină înapoi, luându-i apărarea față de toți cei care îl criticau, Kate s-a surprins singură realizând că avea sentimente de gelozie față de Alex și îi simțea lipsa când acesta nu era în preajmă, remarcând și că, în anumite ipostaze, era și foarte atrăgător.

Pe măsură ce legătura romantică dintre Kate și Alex se dezvoltă, este foarte interesant să urmărești transformarea personalității lui Kate, care devine tot mai sigură pe ea, reconsiderându-și principiile de până atunci, recăpătându-și optimismul și pofta de viață.

În ciuda felului său deschis de a fi, Alex rămânea însă în continuare un mister pentru Kate, care nu știa nimic depre trecutul și familia lui, nici măcar numele întreg.

Când toate secretele vor ieși la iveală, iar temerile vor reveni în forță, vor avea cei doi puterea să le înfrunte? Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte desfășurarea tuturor evenimentelor.

O carte deosebit de caldă și luminoasă, care te lasă cu o stare de bine și speranță în suflet! O recomand cu drag!

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, librariadelfin.rolibris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *