Delicatese Literare
Recenzii

Esența fericirii de Seré Prince Halverson, Editura Reader’s Digest – recenzie

Esența fericirii

(The Underside of Joy – 2012)

Seré Prince Halverson

Editura Reader`s Digest

Traducere: Michaela Ciodaru

An apariție în România: 2012

Pag. 186-329

Esența fericirii face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (576 pagini):

Esența fericirii

Seré Prince Halverson a ales cariera de scriitor întrucât, pretinde ea, este singurul lucru pe care îl face bine. Cu toate că Esența fericirii este primul roman publicat de Halverson, ea a lucrat din greu, ani de zile, să se perfecționeze. Halverson este mamă și mamă vitregă și a avut la rândul ei o mamă și o mamă vitregă, astfel că ideea pentru Esența fericirii i-a venit destul de firesc. Maternitatea a fost o experiență care i-a schimbat viața și Halverson crede că să fie mamă este esența a ce este ea.
Cum este când singurul mod de a-ți păstra copiii este să accepți să te desparți de ei? Aceasta este întrebarea cruntă la care trebuie să răspundă Ella după moartea soțului ei. Căci Annie și Zach sunt copiii ei vitregi, iar mama lor ”adevărată” îi vrea înapoi.

Situată pe fundalul pădurilor de lemn roșu și podgoriilor sclipitoare, Esența fericirii, cartea de debut a lui Seré Prince Halverson ne spune povestea a două femei, legate de o pierdere indisolubilă, care fiecare pretinde a fi mama acelorași doi copii.
Pentru Ella Beene, fericirea înseamna să trăiești în nordul orașului Elbow din nordul Californiei, împreună cu soțul ei, Joe și cei doi copii mici ai săi. Însă toată viața ei avea să fie zgălțâită din temelii într-o zi de vară când Joe și-a încălcat propria regulă – nu-ți întoarce niciodată spatele la ocean – urmarea fiind că un val uriaș l-a doborât, înecându-l atât pe el, cât și pe numeroasele lui secrete.
Timp de trei ani, Ella a fost singura mamă pe care copiii au cunoscut-o, fiind convinsă că mama lor biologică, Paige, i-a abandonat. Însă Paige s-a prezentat la înmormântare, anunțându-și intenția de a-și  recupera copiii.
La început, Ella este complet revoltată. Din ceea ce știa de la Joe, Paige îi abandonase pe copii când Annie avea trei ani, iar Zach doar două luni, lăsând o scrisoare prin care-l anunța pe Joe că i-a părăsit pentru totdeauna, cerându-i totodată să nu o mai caute niciodată. Ella îl întâlnise pe Joe patru luni mai târziu și fusese dragoste la prima vedere între ei. În acel moment, Ella era, la rândul ei, bulversată sufletește în urma unui divorț ce venise după cinci sarcini pierdute de ea. Ella și Joe acționaseră ca un balsam sufletesc unul pentru celălalt, iar între Ella și copii se crease imediat o legătură sufletească deosebită, ca și cum ea ar fi fost mama lor adevărată.Și rudele lui Joe au îndrăgit-o imediat pe Ella, susținând că ea era cel mai bun lucru care s-a întâmplat în  familia lor.
Însă acum Paige susținea că ea a plecat întrucât suferise de severe depresii postnatale după ambele nașteri și se temea în acel moment să nu le facă rău copiilor ei. Însă între timp urmase mai multe tratamente de specialitate, se reprofilase profesional, ocupându-se cu amenajările de interioare, devenind prosperă financiar și fiind pe deplin capabilă să aibă grijă de copiii săi. Mai mult, Paige susținea că îi trimisese nenumărate scrisori lui Joe în ultimii doi ani în care îi cerea să-i acorde custodia comună a copiilor, însă acesta refuzase orice formă de comunicare cu ea. Paige a dat-o în judecată pe Ella pentru a obține custodia copiilor, somând-o totodată să predea instanței respectivele scrisori, care dovedeau adevărul spuselor ei.
Ella nu știa nimic de aceste scrisori și refuza să accepte că Joe ar fi mințit-o în privința unui lucru atât de important. Totuși, Joe o mințise în privința situației financiare a magazinului cu delicatese italienești pe care îl conducea, acesta aflându-se în pragul falimentului. Având nevoie disperată de fonduri pentru a-și crește copiii și a-l plăti pe avocatul care o reprezenta în instanță, Ella a venit cu o idee salvatoare de rebranduire a magazinului, redenumindu-l ”Viața ca un picnic” și axându-l pentru oferirea de produse destinate picnicurilor în aer liber.
Mediatorul desemnat pentru a încerca reconcilierea celor două părți nu a crezut nici el că scrisorile erau reale, astfel că a recomandat judecătorului să-i acorde custodia Ellei.
Însă, doar cu o zi înaintea pronunțării sentinței, ce era doar o simplă formalitate, Ella a găsit respectivele scrisori ascunse sub salteaua patului. Complet bulversată, Ella este pusă în fața unei decizii imposibile: să ardă scrisorile, așa cum insistau mama și fratele lui Joe, și să primească sigur custodia, sau să le arate instanței și să riște să-și piardă copiii pentru todeauna? Deși impulsul era să meargă pe calea sigură, Ella nu putea să nu se gândească la impactul emoțional pe care îl putea avea asupra copiilor ei gândul că propria lor mamă biologică nu îi dorise.
Vă las să descoperiți singuri în carte ce decizie va lua Ella și ce se va întâmpla în continuare.
Mi-a plăcut faptul că Esența fericirii nu este o versiune a basmului mamei vitrege, care să o prezinte pe Ella într-o lumină bună, iar pe Paige ca o personificare a răului, ci este o explorare a relației complexe a două mame care își iubesc cu pasiune copiii. Conflictul lor dezvăluie atât harta cicatricilor personajelor, fizice și emoționale, cât și tragediile adânc îngropate ale familiei lui Joe, inclusiv cele referitoare la taberele de detenție ale italienilor din timpul celui de-al doilea război mondial și depresia ce a urmat ulterior.
Țesând o tapițerie ficțională bogată în povești de viață, cu frumusețea naturală a decorului natural în care se desfășoară acțiunea romanului, romanul ne oferă un ghid captivant prin flora și fauna emoțiilor umane.
”Știu acum că cea mai pură formă de fericire este ținută la suprafață de o tristețe interioară. Toți ieșim la suprafață în viața asta scoțând deja țipetele strămoșilor noștri, purtându-le ADN-ul, culoarea ochilor și cicatricile, gloria și rușinea lor. Sunt ale lor, sunt ale noastre. Sunt esența fericirii.”

Esența fericirii de Helen Brown, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții

Recenzii și prezentări cărți Editura Reader’s Digest

Recenzii și prezentări cărți emoționante

 

 

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *