Delicatese Literare
Recenzii

Everless de Sara Holland, Editura Nemira – recenzie

Everless

(Everless – 2018)

Sara Holland

Editura Nemira

Colecția Young Adult

Traducerea: Tiberiu Enache

Număr de pagini: 344

Anul apariției: 2019

1. Everless – Editura Nemira – Everless – 2018
2. Evermore – 2018
“TIMPUL ESTE O ÎNCHISOARE. EA ESTE CHEIA.
În regatul Sempera, timpul este monedă de schimb — extras din sânge, amestecat cu fier și consumat pentru a prelungi viețile oamenilor. Cei bogați îi taxează pe cei săraci și astfel reușesc să trăiască secole la rând…
Nimeni nu urăște aristocrația mai mult decât Jules Ember. Cu câțiva ani în urmă, ea și tatăl ei erau servitori fideli ai familiei Gerling din Everless. Asta, până când un accident cumplit îi obligă să fugă în noapte. Aflând că tatăl ei este pe moarte, Jules hotărăște să se întoarcă în Everless ca să câștige mai mult timp să-l salveze.”
“Fanii Victoriei Aveyard se vor îndrăgosti de acest roman plin de suspans, care te lasă fără suflare și în care povestea de dragoste incredibilă ascunde multe secrete periculoase.”
“Cartea dezvăluie o lume fantasy complicată și captivantă. Subiectul este inedit, unic, iar cititorii vor fi nerăbdători să afle secretele lui Jules.” — Booklist
Sara Holland a crescut în Minnesota, dar și în nenumăratele lumi ficționale din cărți. A absolvit Wesleyan University și a lucrat la o ceainărie și la un cabinet de stomatologie, după care a plecat la New York ca să intre în publishing.
În prezent explorează librăriile din oraș și descoperă căi noi de a îngurgita cofeină.
“Evermore”, volumul în care continuă povestea din “Everless”, volumul de debut, este cea de-a doua carte a sa.
O copertă ce sugerează timpul, trecerea lui inexorabilă și scurgerea continuă și fără limită a acestuia. Atractivă vizual, trebuie să recunosc! Și care te pune pe gânduri.
“Bătrânii din sat spun că familia Gerling are sânge străvechi — sângele lordului nebun, care i-a întemnițat pe Vrăjitoare și pe Alchimist cu multe secole în urmă și a cărui lăcomie i-a obligat să lege timpul cu sânge și să ne blesteme viețile la o muncă grea.
Adevărul e că dețin destul sânge- fier ca povestea să fie adevărată. E ușor de crezut că familia Gerling e rea în esență, dar există ceva în sângele lor care îi obligă să fie așa.
Cu toate acestea, uitându-mă la Roan — ochii lui de un albastru întunecat, zâmbetul lui capabil să oprească timpul în loc —; nu văd nimic care aduce a răutate.”
Everless” este un fantasy care te poartă la granița dintre real și imaginar, oferind o poveste alertă, unde suspansul și misterul fac legea.
Lumi interesante și originale, puteri deosebite și emoții întunecate. Personaje foarte realist realizate, puternice și curajoase, care sunt dispuse să lupte până la ultima suflare.
Autoarea Sara Holland m-a cucerit cu acest roman de debut. A știut cum să mă facă curioasă, să mă impresioneze și să-mi ofere stropul de romantism pe care-l consider absolut necesar pentru ca povestea să fie una memorabilă.
“Majoritatea oamenilor găsesc pădurea un loc înfricoșător și cred că sunt adevărate toate poveștile cu zâne care îți îngheață sângele în vine sau ca vrăjitoare în stare să-ți stoarcă ani din viață printr-o simplă șoaptă. Se zvonește că însuși spiritul Alchimistului bântuie aceste păduri și prinde dintr-o suflare eternitatea însăși.”
Familia Gerling este cea care conduce în Everless, care este parte a regatului Sempera. Aici toți plătesc chirie și nu oricum, ci donând timp… care e transformat în sânge- fier. Toată lumea este înfricoșată de ceea ce se va întâmpla când nu se vor mai putea plăti aceste datorii.
Jules este eroina noastră plină de curaj, care se teme pentru viața tatălui ei, căruia i se apropie sfârșitul.
Teama, lupta constantă pentru supraviețuire și grija pentru ziua de mâine, sunt singurele preocupări ale locuitorilor.
Roan, fiul cel mic al familiei Gerling, este celălalt personaj principal al acestei cărți. Liam, fratele mai mare al lui Roan, este înfățișat ca fiind personajul negativ:
“Liam a încercat să îl omoare pe Roan când eram copii. Ne jucam toți trei în fierărie și Liam l-a împins pe Roan în flăcări. Dacă nu l-aș fi scos pe Roan de acolo înainte ca flăcările să izbucnească, ar fi ars de viu. Și drept răsplată, a trebuit să fugim din locul pe care îl consideram acasă, deoarece lui Papa i-a fost frică de ce ar putea să îmi facă Liam dacă rămâneam în Everless, știind ce am văzut.”
Și acum, Liam este chiar aici, în Crofton, acest orășel situat la marginea pădurii…
Încercând să câștige timp, Jules se angajează în Everless, unde se plătește bine: salariul pe o lună este un an de timp!
Îmi place stilul misterios împletit cu suspans al autoarei Sara Holland. Oferă cititorului intrarea într-o lume fantastică, unde timpul are rolul principal, putând fi atât prieten cât și dușman.
Trăim alături de Jules teama de a fi recunoscută de servitorii bătrâni din Everless, dar acest lucru nu pare să se întâmple…
“… sunt îngrozită că Liam își va aminti de mine.
Și îngrozită că Liam nu o va face.”
În Everless, bucătăria unde trebăluiesc servitorii este plină de agitație frenetică, totul se face repede, încercând să nu existe greșeli — acestea se plătesc în timp: în ore, zile, luni sau ani de viață…
Tatăl lui Jules apare la castel, încercând să o convingă să plece cu el. Aceasta îl minte că va reveni acasă a doua zi…
“Când mint, mă simt ca și cum aș avea argilă în stomac, iar adevărul parcă vrea să se furișeze afară.
Deja m-am obișnuit cu acest sentiment.”
Lucrurile iau o turnură stranie atunci când tatăl ei moare, iar Jules nu știe exact de ce:
“Ceața îmi dispare din gânduri într-o clipă, rămânând doar cu o furie rece.
Tatăl meu a murit aici. Voi afla de ce — apoi îi voi face să plătească pe cei responsabili, indiferent de modalitate.
Jur.”
De acum, acțiunea din “Everless” capătă noi semnificații. Cartea devine un labirint care atrage prin multitudinea posibilităților sugerate și prin pericolele ce pândesc din umbră.
Oare care să fie secretul?
Odată cu moartea tatălui ei, misterele ies la suprafață dar provoacă mai multă nedumerire decât liniște. Adevărurile sunt departe de a fi scoase la lumină.
“Sunt gata să îmi mut privirea, când ceva îmi atrage atenția. O licărire de culori bizare când Liam se ridică. Palmele îi sunt pătate, ca și cum le-ar fi scăldat în vin.
Cuvintele lui Hinton îmi plutesc în minte. Avea pe mâini pete violet. Mâinile lui Papa.”
Din acest moment, Jules este hotărâtă să afle misterul care se ascunde în spatele morții tatălui ei. Și mai avem un mister de dezlegat: de ce i-a spus tatăl ei să se ferească de Regina din Sempera?
Plante toxice folosite pentru a-i marca pe cei care încearcă să fure ceva din seiful familiei Gerling — mava; clipe de viață smulse pentru a fi transformate în bani pentru a plăti datoriile; personajele abile și misterioase pe care autoarea ni le creionează cu măiestrie; totul ne poartă într-o lume captivantă, unde fiecare ascunde câte ceva și încearcă să nu se lase prins în plasa de comploturi și enigme a celor din jur.
Cei săraci sunt la mâna celor bogați care stăpânesc lumea.
O cunoaștem pe Caro — slujitoarea de încredere a Reginei, pe Ina Gold — cea care este moștenitoarea Reginei și viitoarea soție a lui Roan…
Jules reușește să mă intrige, deoarece nu pot să-mi dau seama ce urmărește prin încercarea de a deveni una dintre slujnicele din alaiul Reginei. Mai ales că tatăl ei i-a spus să stea cât mai departe de aceasta…
Everless — timpul este o închisoare iar Jules este cheia.
Ce fel de cheie? Asta trebuie să descoperim străbătând acest hățiș de adevăruri ascunse și secrete bine păzite.
“Everless” m-a purtat într-un univers trist, unde doar cei puternici o duc bine. O lume în care oamenii simpli sunt asupriți, ținuți captivi și obligați să-și plătească birurile cu clipe din viața lor.
Timpul este moneda de plată în Everless!
Jules are talentul de a opri timpul în loc! Cel puțin sângele ei o face, deși fata încearcă să ascundă acest fapt.
Mi-a plăcut acest prim volum al seriei. Alert, captivant, nu te lasă să te plictisești. Stârnește în permanență curiozitatea și după fiecare pagină citită îți dorești și mai mult să deslușești misterul.
Eroina noastră este o fată curajoasă, care-și asumă faptul că uneori îi este teamă. Dar nu cedează niciodată, nu renunță. Vrea să descopere din ce cauză a murit tatăl ei și nu se va lăsa până nu o va face.
O lume în care timpul este moneda de schimb pentru datorii și biruri, totul se plătește în clipe din viața unui om.
O carte originală care îți face imaginația să zburde!
Personaje uimitoare, bune si rele, care dau dovadă de un curaj nebun. Luptă din toate puterile pentru a desluși misterul pierdut în negura timpului.
În centrul tuturor acestor evenimente se află Jules, o tânăra hotărâtă să descopere adevărul spus pe jumătate de tatăl ei.
O lectură captivantă!
Legendele străvechi trebuie dezlegate, adevărurile ascunse în negurile timpului se cer scoase la iveală. Avem parte de lupte pe viață și pe moarte. Iar personajul negativ devine dintr-o dată un adevărat erou. Pe măsură ce acțiunea volumului își urmează cursul, realizăm că ceea ce credeam la început este cu totul diferit de realitate!
Personajul negativ, cel adevărat, ne ia cu totul prin surprindere. Nu te aștepți la așa o răsturnare de situație!
Pentru a descoperi marele secret nu trebuie decât să citiți acest volum!
“— M-ai văzut oprind timpul, șoptesc, simțind nevoia să pronunț gândul cu voce tare, pentru a-i putea găsi un sens.”

Cartea Everless de Sara Holland poate fi comandată pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *