Delicatese Literare
Recenzii

Evvie Drake o ia de la capăt de Linda Holmes, Editura Nemira, Colecția Damen Tango – recenzie

Evvie Drake o ia de la capăt

(Evvie Drake Starts Over – 2019)

Linda Holmes

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

Traducere: Irina Ornea

Nr. pagini: 336

Data apariție: februarie 2020

BESTSELLER NEW YORK TIMES
Linda Holmes vorbește despre cultura pop la National Public Radio și este gazda podcastului de succes Pop Culture Happy Hour. Are apariții regulate la emisiunile radio ale NPR, inclusiv la Morning EditionAll Things Considered și Weekend Edition. Înainte să ajungă la NPR, a scris pentru ediția online a New York Magazine și pentru TV Guide, precum și pentru site-ul popular Television Without Pity. În timpul liber, se uită la prea multe comedii romantice, coace pâine, vede cum nepoții ei se fac tot mai înalți și, recent, și-a croșetat prima căciulă.
Dragostea apare mereu pe neașteptate, uneori chiar după ce ai pierdut totul.
Eveleth „Evvie“ Drake și-a pierdut soțul și nu mai iese din casă decât pentru micul dejun împreună cu prietenul ei cel mai bun, Andy.
Dean Tenney, fost jucător de baseball și prietenul din copilărie al lui Andy, nu mai poate arunca bine mingea și începe să fie tot mai agasat de presiunea presei de scandal. Câteva luni petrecute într-un orășel din Maine, la invitația prietenului său, par soluția perfectă ca să-și limpezească mintea.
Când Dean se mută în micuțul apartament din spatele casei lui Evvie, cei doi fac un pact: el nu întreabă de soțul ei care a murit, iar Evvie nu întreabă de cariera lui care e pe ducă.
Dar regulile sunt făcute ca să fie încălcate și o prietenie neașteptată se transformă, pe nesimțite, în altceva.
„Exact cum trebuie să fie o comedie romantică: isteață, autentică și puțin complicată.“ – People

Evvie Drake o ia de la capăt” de Linda Holmes este o carte romantică, amuzantă și tonică despre prietenie și lecțiile pe care le putem învăța unii de la alții, despre eșecuri și înfrângeri, dar și despre regăsirea propriei idendități și curajul unui nou început, chiar dacă a doua șansă nu vine întotdeauna sub forma la care ne-am aștepta…
Cartea este cu atât mai captivantă cu cât nu este deloc clișeică, iar personajele sunt departe de a fi perfecte. Fiecare dintre ei are propriile slăbiciuni, nu ia întotdeauna cele mai bune decizii și dă rateuri în relațiile cu ceilalți, dar tocmai aceste defecte îi fac cu atât mai umani, mai interesanți și mai credibili.
Evvie Drake s-a căsătorit cu Tim, prietenul ei din liceu, cu care era împreună încă de când avea cincisprezece ani. Tim era carismatic și ajunsese un doctor strălucit însă, în timp ce toată lumea o invidia pentru marele noroc ce dăduse peste ea, Evvie își ascundea nefericirea ”sub un preș”, neavând curajul să dezvăluie familiei și comunității că, de fapt, Tim era un tiran în particular, abuzând-o psihic în nenumărate moduri, până când ea ajunsese, încetul cu încetul, să-și piardă toată încrederea în ea însăși. Deși Evvie locuia într-o casă de vis, spațioasă și confortabilă, cu o verandă superbă, dar pe care Tim o alesese singur, fără să o consulte, ea nu o simțise niciodată ca pe un cămin adevărat ci, mai degrabă, ca pe o ”colivie cu gratii de aur”.
După ce a împlinit 30 de ani, un declic s-a produs, iar Evvie a decis că merita să încerce să-și recâștige propria fericire, părăsindu-l pe Tim. Însă, nici de data aceasta, nu a avut curajul să o facă ”pe față”, ci complotând să plece pe ascuns, neanunțând pe nimeni de planurile ei, nici măcar pe tatăl ei, sau pe cel mai bun prieten, Andy.  Însă, tocmai când se pregătea să plece pe furiș cu o valiză și un plic cu bani, un telefon i-a zdruncinat întreaga viață din temelii. Tim avusese un grav accident de circulație și a decedat înainte ca ea să ajungă la spital…
După un an de la moartea soțului, Evvie se zbătea în depresie dar din cu totul alte motive decât credeau cei din jur. În timp ce toată comunitatea din micul orășel o căina și o încuraja, crezând-o zdrobită de durere, Evvie se izolase de aproape toată lumea, copleșită de lipsa sentimentelor de tristețe față de decesul soțului ei, repetându-și obsesiv atunci când era singură: ”Monstrule! Monstrule!”.
Singura ieșire a lui Evvie era la micul dejun luat alături de bunul ei prieten Andy, care își creștea singur cele două fetițe, după ce divorțase de soția lui. Mi-a plăcut mult relația dintre Evvie și Andy, care tinde să dărâme mitul conform căruia nu poate exista o prietenie adevărată, fără o bază romantică, între un bărbat și o femeie. Este adevărat că a existat un moment în care relația lor a fost pusă la grea încercare, când plasa de minciuni în care se învăluise Evvie s-a destrămat, însă m-am bucurat că în final cei doi și-au recâștigat încrederea unul în altul, fiecare oferindu-și sprijinul necondiționat pentru a-l ajuta pe celălalt să-și găsească fericirea.
Îngrijorat că Evvie stătea retrasaă toată ziua în casă, fără nicio companie, realizând că ea avea dificultăți în a-și achita facturile exorbitante de întreținere a casei, pierzând orice sprijin financiar după moartea soțului care, paradoxal, după cum aflase de la Evvie, nu încheiase nicio poliță de asigurare, Andy a venit cu o soluție salvatoare. Știind că în spatele casei lui Evvie exista un apartament liber, Andy i-a propus acesteia să i-l închirieze lui Dean Tenney, bunul lui prieten din copilărie, care traversa o perioadă dificilă și dorea să se retragă o perioadă din lumea tumultuoasă a New York-ului.
Povestea lui Dean este una deosebit de interesantă care îți demonstrează din plin că, adesea, celebritatea este o armă cu două tăișuri. Când ajungi în vârf, cel mai mic eșec este taxat de cei din jur, succesul fiind obligatoriu.
Până în urmă cu un an, Dean fusese un pitcher renumit, câștigând patru titluri mondiale, scăldându-se în glorie și în bani, înconjurat de admiratoare și un răsfățat al tabloidelor. Din senin însă, destinul îi dăduse o lovitură ”sub centură”. Brusc și fără un motiv aparent, Dean nu mai putea să arunce bine mingea, ținta lui renumită devenind istorie. Oamenilor nu le plac vulnerabilitățile, care le aduc aminte prea mult de propriile lor temeri și slăbiciuni. Cei care îl adulaseră cândva pe Dean se întorseseră acum împotriva lui, întrecându-se în a-i profera jigniri, iar tabloidele se întreceau în articole cât mai defăimătoare la adresa lui, ajungând chiar la concluzia că sigur problema lui provenea… de la cap!
Tracasat din toate părțile, propunea lui Andy a venit ca o gură de oxigen pentru Dean, care a decis să închirieze apartamentul lui Evvie pe o perioadă de un an.
Dean a sesizat încă de la început că discuțiile despre moartea soțului ating un punct nevralgic pentru Evvie, iar Evvie și-a dat seama că declinul carierei sale este un subiect dureros pentru Dean, astfel că au convenit, încă din prima zi, că vor evita aceste subiecte în conversațiile lor.
Mi-au plăcut mult dialogurile dintre Evvie și Dean, tonul este natural, deloc forțat, iar subiectele interesante și de actualitate. Între cei doi ia naștere mai întâi o prietenie caldă, ca mai apoi atracția dintre ei să devină tot mai puternică.
Destul de repede, pactul este încălcat. Când aduni în tine atât de multă presiune, instinctiv cauți prima supapă de eliberare. Evvie va fi prima care va recunoaște în fața lui Dean ceea ce nu spusese nimănui altcuiva: nu își mai iubea soțul de ceva vreme înainte ca acesta să moară, iar relația dintre ei fusese departe de a fi perfectă. La rândul lui, Dean i-a povestit lui Evvie de toate acuzațiile care i s-au adus, dar și de eforturile supraomenești pe care le-a făcut pentru a-și depăși blocajul.
Fiecare dintre ei își dorea din răsputeri să-l ajute pe celălalt, fie cu sfaturi, fie chiar implicându-se activ.  Însă, un ajutor prea insistent poate adăuga o presiune suplimentară, care nu este deloc benefică…
Finalul este unul cald și luminos, aducând cu sine un nou început nu doar pentru Evvie, ci și pentru Dean.
Vă las plăcerea să descoperiți singuri care este deznodământul aceste neobișnuite și fascinante povești, care mie mi-a dat o stare de bine și pe care o recomand cu mult drag!
Fragment din roman:
”- Ev, vreau să spun că, dacă aștepți suficient de mult timp, întotdeauna se va întâmpla ceva îngrozitor. Dar nu cred că e din cauză că încerci să fii fericită, știi? Cred că lucrurile astea se întâmplă pur și simplu. Te… trezești într-o bună zi și îți trebuie un plan nou-nouț. Nu că vreau să mă laud, dar sunt expert la asta.
O strânse mai tare de mână.
– Sunt pur și simplu prea multe lucruri pe care le pot pierde.
– Știu. Știu. Dar asta se întâmplă chiar și atunci când încerci să renunți la toate de la bun început.”

Cartea ”Evvie Drake o ia de la capăt” de Linda Holmes se poate comanda pe nemira.roelefant.rolibris.rolibrarie.netcartepedia.rocarturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți colecția Damen Tango

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *