Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Excalibur – Sabia luminii – Misiunile Merlin nr. 3 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Excalibur – Sabia luminii – Misiunile Merlin nr. 3

(Summer of the Sea Serpent – 2004)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducator: Mihaela Pogonici

Ilustrator: Sal Murdocca

Nr. de pagini: 144

An apariție: 2019

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu din căsuța lor secretă, de această dată într-un nou ciclu: Misiunile Merlin. Fiecare misiune aduce mai multă magie, mai multe aventuri, tărâmuri noi și personaje fascinante! Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#3. Excalibur – Sabia luminii

Jack și Annie pleacă într-o nouă misiune mitică la cererea magicianului Merlin: să găsească Sabia Luminii. Din fericire, au alături un tânăr ucenic vrăjitor, pe Teddy,și o ființă fantastică pe jumătate om, pe jumătate focă, pentru a le da o mână de ajutor. Cei doi frați trebuie să traverseze grota Reginei-Păianjen, să pătrundă în Golful Furtunilor și să înfrunte Bătrâna Fantomă Gri!

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

Crăciun în Camelot, prima carte din seria Misiunile Merlin, i-a purtat pe cei doi frați într-o lume de legendă, populată cu personaje îndrăgite – Cavalerii Mesei Rotunde.

În Povestea castelului bântuit, cei doi frați, au fost transportați de căsuța magică la poalele unui stejar uriaș, înapoi în timp, în vremea regelui Arthur, având misiunea de a găsi Diamantul Destinului, ce fusese furat, și a readuce ordinea în castelul ducelui, stăpânit de teribilul Rege Corb…

În Excalibur – Sabia luminii, pe cei doi frați îi așteaptă o nouă provocare palpitantă, în vremea solstițiului de vară. În căsuța magică, Jack și Annie au găsit o scoică albăstruie pe care era inscripționată o poezie misterioasă, ce conținea mai multe indicii cifrate:

Până la apus, în astă lungă zi de vară,

O sabie neasemuită și strălucitoare

La voi trebuie să ajungă neștirbită,

Astfel soarta Camelotului e pecetluită.

Sabia Luminii de vreți să o găsiți,

Pe Cavalerul Apelor o să-l întâlniți.

Prin grota Reginei Păianjen veți trece

Și veți înota cu Selkie cea verde în apa rece.

În Golful Furtunilor o să intrați

Și sub mantia Bătrânei Fantome Gri o să plonjați…

Răspundeți la o întrebare din inimă,

fără frică.

Cu magia și sabia, veți fi acasă într-o

clipă.

Plini de entuziasm, Jack și Annie s-au avântat în noua lor aventură.

Și de această dată, cei doi frați au avut parte de ajutor din partea lui Merlin și Teddy – ucenicul magician -, dar și din partea unei selkie fermecătoare.

Vă invit să descoperiți singuri în carte extraordinarele aventuri prin care vor trece Jack și Annie, precum și care era întrebarea cheie la care trebuiau să răspundă pentru a-și îndeplini misiunea.

Și de această dată, Mary Pope Osborne s-a inspirat în scrierea cărții din legende vechi irlandeze, galeze, scoțiene și engleze despre creaturi mitice numite selkie, care se transformau în foci când intrau în mare și reveneau la înfățișarea umană când reveneau pe uscat, cai de mare care trăiesc în lacuri din Scoția, legendarul Om Gri – un uriaș cu barbă care își întinde mantia de ceață peste coastele pustii ale Scoției și Irlandei -, șerpi de mare uriași și, bineînțeles, Camelot și regele Arthur.

O carte încântătoare, ca de altfel întreaga serie, care îi va fascina cu siguranță pe cei mici, dar și pe cei mari! O recomand cu drag!

Cartea Excalibur – Sabia luminii de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *