Delicatese Literare
DIVERSE

Există Moș Crăciun? Cea mai celebră scrisoare trimisă vreodată către The Sun

 Există Moș Crăciun?

Cea mai celebră scrisoare trimisă vreodată către The New York Sun!

„Da, Virginia, există un Moș Crăciun”

Acum mai bine de un secol, în 1897, pentru că a vrut să afle adevărul despre Moș Crăciun, Virginia O’Hanlon, o fetiță născută în 1889 în New York, a trimis o scrisoare ziarului „The Sun”:

Dear Editor,

I am 8 years old.
Some of my little friends say there is no Santa Claus.
Papa says, ‘If you see it in The Sun it’s so.’
Please tell me the truth; is there a Santa Claus?

”Dragă redacţie,

Am opt ani. Am prieteni mai mici decât mine care spun că nu există nici un Moş. Tata zice: „Dacă vei vedea acest lucru scris în The Sun, înseamnă că e adevărat”. Vă rog, spuneţi-mi adevărul, există Moş Crăciun?

Virginia O’Hanlon”

Scrisoarea i s-a părut redactorului șef, Francis Church, atât de importantă, încât i-a răspuns personal, publicând articolul chiar pe prima pagină.
„Virginia, micii tăi prieteni de joacă nu au dreptate. Mulți copii cred numai ceea ce văd. Ei cred că există numai ceea ce pot pricepe cu mintea lor de copii. Că aparține unui om mare sau unui copil, spiritul uman, în general, e mic. În cosmos s-ar pierde ca o insectă măruntă. O minte de furnică nu e de ajuns pentru a cuprinde și a înțelege tot adevărul. Virginia, Moș Crăciun există așa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, credința, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Și numai pentru că toate acestea există, viața noastră este frumoasă și senină. Fără Moș Crăciun lumea ar fi atât de tristă! Fără el n-ar mai exista nici o fetiță ca Virginia, nici credința, nici poezia! N-ar exista nimic din ceea ce ne face viața atât de frumoasă. Abia dacă s-ar mai distinge un licăr de frumusețe. Chiar și lumina copilăriei, cea care face lumea să strălucească, ar păli. Moș Crăciun există! Altfel n-am putea crede în basme. Sigur, în ajun, ai putea cere tatălui tău să pună oameni să-l caute și să-l prindă. Probabil că n-ar reuși să-i dea de urmă. Și? Ce-ar dovedi asta? Nici un om nu-l poate vedea așa de ușor. Asta nu dovedește nimic.
Lucrurile cele mai importante și mai frumoase sunt adeseori invizibile. Câți oameni au avut norocul să vadă zânele dansând în luminișuri sub razele lunii? Și totuși, ele există! A-ți imagina toate minunile și a le mai și vedea, asta nu poate nici cel mai înțelept om din lume. Indiferent cât vezi, nu vezi niciodată totul. Ai putea să desfaci un caleidoscop și să cauți minunatele figuri ascunse acolo. Vei găsi doar cioburi colorate. De ce? Există mereu un val care acoperă lumea adevărată și pe care nu-l poate destrăma nici cea mai mare putere din lume. Numai credința, poezia și iubirea îl pot ridica puțin, atât cât să vedem frumusețea și splendoarea de dincolo. Ai putea să întrebi: «acesta este adevărul gol goluț despre Moș Crăciun?». Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevărat și mai trainic! Moș Crăciun trăiește și va trăi veșnic! Va există peste zece ani și peste zece mii de ani, pentru a umple de bucurie inimile copiilor ca tine și fiecare inimă primitoare.
Crăciun Fericit, Virginia!
Al tău Francis Church”
Yes, Virginia, there is a Santa Claus
Editorialul a apărut în ediția din 21 septembrie 1897 a The Sun. Articolul în care Virginia își primește răspunsul rămane până in ziua de astăzi cel mai republicat editorial de ziar din istorie. Este un simbol al inocenței și al sperantei, însă, mai mult decat atât, ilustrează curiozitatea și setea de cunoaștere pe care copiii le au în mod natural și care au reprezentat dintotdeauna baza educației.
 
Cât despre Virginia O’Hanlon, fetița născuta în 1889 în New York, a avut mai departe o viață remarcabilă, devenind doctor în educație, profesoară și director de școală. A fost o femeie modernă, cu un pas înaintea vremurilor în care a trăit, după cum o descrie nepotul său, James Temple. A murit în 1971, la vârsta de 81 de ani.
Oamenii de știință spun că, dacă Moș Crăciun n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat, Moș Crăciun ajutând la fixarea noțiunilor de ”bine” și ”rău” și la dezvoltarea morală a celor mici.
 
Povestea a stat la baza filmului din 1991, Yes, Virginia, there is a Santa Claus

2 Comments

    • Oli

      Cu mult drag, Ana! ❤ Prima data cand am citit aceasta scrisoare, raspunsul editorului The Sun la intrebarea inocenta a micutei Virginia, recunosc ca mi-au dat lacrimile. ❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *