Familia Monet. Comoara, de Weronika Anna Marczak, Editura Litera, Colectia New Moon – recenzie
Familia Monet. Comoara
(Rodzina Monet. Skarb – 2022)
Weronika Anna Marczak
Editura Litera
Colectie : New Moon
An apariție: 2024
Numar pagini : 416
Traducator: Anca Irina Ionescu
Seria Familia Monet/ Rodzina Monet Series:
- Comoara/ Skarb – 2022
- Panna Idealna i jej bracia. Tom II – 2023
- Perełka -2023
- Diament – 2024
Weronika Anna Marczak este o scriitoare contemporană de literatură pentru adolescenți și tineri. După absolvirea Institutului de Jurnalism și Comunicare Socială de la Universitatea din Wrocław, Polonia, Weronika s-a mutat în Spania, unde a scris primul volum din seria Familia Monet în decorul cafenelelor din Barcelona. Apoi s-a stabilit la Viena, unde a continuat să scrie. În prezent locuiește și scrie la Varșovia. Weronika iubește călătoriile și îi place să gătească vegetarian. Cărțile ei s-au bucurat de un succes răsunător în Polonia și au câștigat numeroase premii.
Hailie, în vârstă de paisprezece ani, își pierde mama și bunica într-o tragedie teribilă – un accident de mașină care îi dă complet viața peste cap. Cine va avea grijă de ea? Va merge oare la orfelinat? Pradă durerii și incertitudinii, adolescenta află că are cinci frați vitregi care trăiesc în Pennsylvania, iar cel mai mare dintre ei îi este tutore legal. Hailie părăsește căminul cândva plin de căldură al familiei pierdute și se îndreaptă spre America.
Familia Monet este înconjurată de mister, iar fetei nu i se explică nimic. Există reguli care nu trebuie încălcate și întrebări care nu trebuie puse, iar secretele umplu întreaga reședință. Noua ei familie îi oferă totul: haine scumpe, o școală privată, cameră proprie, menajeră, dar Hailie nu se simte în largul ei într-o casă guvernată de interdicții și ordine. Frații ei par ciudați, reci și inaccesibili. Vor să o păzească cu orice preț, în timp ce atmosfera din casă devine din ce în ce mai densă. Cine o amenință pe Hailie? Ce ascund frații Monet?
Familia Monet. Comoara de Weronika Anna Marczak este o poveste încântătoare, care te prinde încă de la primele pagini, o poveste complexă despre familie, pierdere și descoperire de sine, care împletește secrete, intrigi și un strop de pericol. Nu mai citisem de ceva vreme o carte young-adult și recunosc că am fost plăcut surprinsă. Marczak are un stil de scriere fluid, foarte ușor de citit, oferindu-ne o lectură relaxantă. Un început de serie convingător, care mă face să aștept cu interes următorul volum al seriei, mai ales că am văzut pe goodreads că următoarele volume sunt din ce în ce mai bine cotate. Am remarcat de asemenea aspectul atrăgător al cărții, atât frumoasa copertă, cât și designul lateral al paginilor. O carte ”cochetă”, aș putea spune.
Începutul cărții este foarte emoționant: protagonista, Hailie Monet, o adolescentă de paisprezece ani, se confruntă cu o tragedie devastatoare. Hailie locuia cu mama și bunica ei, neavând pe altcineva pe lume. Așa că atunci când, într-un accident de mașină, își pierde amândouă ființele dragi, viața i s-a schimbat pentru totdeauna. Distrusă și speriată, Hallie se aștepta să fie preluată de serviciile sociale, așa că, nu mică i-a fost mirarea când a aflat că a fost ”revendicată” de un tutore, cel mai mare dintre cei cinci frați ai săi! Habar nu avea că are vreo familie, în afară de mama și bunica ei, dar cinci frați?! Și tocmai peste ocean, în Pennsylvania, America! Așa că Hailie lasă în urmă tot ce știa și pleacă spre nou-descoperita ei familie, în necunoscut.
Ajunsă la destinație, va fi întâmpinată de cel de-al doilea frate, Will, cel mai prietenos dintre toți, căci, cunoscându-i pe ceilalți, inclusiv pe tutorele său, nu doar că nu simte vreo legătură instantanee, dar chiar o sperie cumva, i se par duri și neprimitori la prima vedere, genul ”băieți răi”. Dar, pe măsură ce se străduiește să se integreze, și să-și găsescă locul în familie, descoperă noi fațete ale lor. Unele chiar mai rele decât prima impresie, dar, din fericire, și unele mai bune. Deși noua casă are tot ce ar putea visa un adolescent, liceul privat la care este înscrisă este cel mai bun din stat, iar uniforma stilată și hainele scumpe i se potrivesc de minune, Hailie se simte foarte singură. Și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, ea descoperă pe zi ce trece că viața fraților ei este plină de secrete întunecate pe care aceștia le protejează, în special față de sora lor mai mică.
Deși cei cinci baieți Monet sunt cam misogini și manipulatori de felul lor, mi-a plăcut felul în care autoarea surprinde relațiile dintre frați, pline de inevitabile certuri, rivalități, șicane, dar și afecțiune și susținere reciprocă. Și mi-a plăcut felul în care se țineau sărbătorile în familia lor. Vincent (cel mai mare și tutorele ei), Will, Vincent, Dylan, Shane și Tony (ultimii doi fiind gemeni) sunt frații mai mari ai lui Hailie despre care ea nu știa că există. Tatăl lor murise, iar Hailie era foarte curioasă în privința acestuia, căci nu știuse niciodată nimic despe acesta, dar nimeni nu o lămurește cu nimic. Nu avea voie în partea casei unde se tratau afacerile familiei (nu reușește să afle nici despre ce afaceri e vorba, dar cu siguranță erau profitabile, având în vedere nivelul lor de trai, mult peste ceea ce fusese obișnuită Hailie).
Povestea în sine se axează în jurul lui Hailie, a noii ei vieți în mijlocul înstăritei și influentei familii Monet, dar și la școală, unde încearcă să-și facă noi prieteni, limitată fiind de amestecul permanent al fraților săi, care îi supravegheau fiecare mișcare, sufocând-o cu regulile lor rigide. Colegii ei se temeau de frații Monet și, după ce asistă la niște scene cu amenințări, sau chiar violențe, fata înțelege de ce. Era clar că în familia Monet existau secrete și mistere, iar Hailie se simțea foarte vulnerabilă în mijlocul lor. De ce atâtea interdicții, de ce erau atât de posesivi frații ei, de ce o păzeau, la propriu, cu atâta strășnicie? Misterul ne ține în priză pe tot parcursul cărții, pe măsură ce atmosfera din casa Monet devine din ce în ce mai densă. Există tensiune și suspans, însă, dacă vă plac cărțile cu acțiune mai alertă, să știți că, din acest punct de vedere, lasă de dorit, căci e cam lentă, iar intriga în sine nu are vreun punct culminant, fiind destul de statică. Și, după cum am menționat și la alte cărți, nici în acest caz numărul mare de pagini nu este un plus, căci povestea este, pe alocuri, repetitivă.
Asistăm la maturizarea lui Hailie, la evoluția relațiilor dintre ea și frații săi, ”navigând” printre drame familiale, viață socială, revelații, dezamăgiri, dar și maturizare și descoperire de sine. Cu personaje atrăgătoare și bine conturate, primul volum din seria Familia Monet ne oferă o lectură plăcută.
Recomand ”Familia Monet. Comoara” tuturor cititorilor cărora le plac poveștile de familie presărate cu conflicte între frați, iubiri adolescentine, secrete, revelații și un strop delicios de pericol.
2 Comments
Tyna
Foarte frumoasă recenzia! Mă intrigă subiectul și vreau să citesc și eu cartea. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc! Cu drag!