Delicatese Literare
Recenzii

Fantoma de Jo Nesbø, Editura Trei – recenzie

Fantoma

(Phantom – 2012)

Jo Nesbø

Editura Trei

Limba originală: norvegiană

Traducere din limba engleza de Bogdan Nicolae Marchidanu

Nr. de pagini: 576

An apariție: 2022

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în peste 45 de milioane de exemplare și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award.

Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, Snomannen, a fost realizat filmul Omul de zăpadă, iar romanul Vânătorii de capete a stat la baza filmului cu același nume, lansat în 2011. Filmul a avut un mare succes de box-office și a primit numeroase distincții, fiind nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanul Fiul, duologia Sânge pe zăpadă și Soare în miez de noapte, precum și primele șapte volume din seria Harry Hole: Liliacul, Cărăbușii, Pasărea cu piept roșu, Nemesis, Steaua diavolului, Mântuitorul, Omul de zăpadă, , Leopardul, Fantoma și Poliția, precum și volumele de povestiri Specialistul în gelozie și Insula Șobolanilor.  La Editura Humanitas Fiction a apărut Macbeth (2018), parte a Proiectului Hogarth Shakespeare.

1. Liliacul – The Bat – 1997 – prezentare

2. Cărăbușii – Cockroaches – 1998

3. Pasărea cu piept roșu –  The Redbreast – 2000

4. Nemesis – Nemesis – 2002

5. Steaua diavolului – The Devil’s Star – 2003

6. Mântuitorul – The Redeemer – 2005

7. Omul de zăpadă – The Snowman – 2007 – recenzie

8. Leopardul – The Leopard – 2009 – recenzie

9. Fantoma – Phantom – 2012

10. Poliția – Police – 2013 – recenzie

11. Setea – The Thirst – 2017

12. Knife – 2019

13. Killing Moon – 2022

"Una dintre cele mai bune cărți ale unui mare scriitor de crime." – The Globe and Mail

Când s-a mutat în Hong Kong, Harry Hole a crezut că scapă definitiv de traumele trăite în Oslo și de cariera de detectiv. Însă acum s-a întâmplat ceva ce părea de neconceput — Oleg, băiatul la creșterea căruia a dat și el o mână de ajutor, a fost arestat pentru omor. Harry nu poate să creadă că Oleg e un ucigaș, așa că se întoarce ca să-l găsească pe adevăratul făptaș.

Deși nu mai face parte din poliție, are totuși de rezolvat un caz care-l va trimite în străfundurile lumii traficanților din oraș, unde pe străzi devine tot mai popular un nou drog, șocant de letal. Această anchetă extrem de personală îl va obliga pe Harry să-și înfrunte trecutul și adevăruri chinuitoare despre sine și despre Oleg.

„Devastatoare pentru protagonist și cititor, în egală măsură.” – Kirkus Reviews

„Deși Hole este indiscutabil forța dominantă, Fantoma aduce în prim-plan și un al doilea personaj, care conferă romanului o profunzime surprinzătoare — acesta este chiar orașul Oslo.” – The Boston Globe

„O intrigă complexă, amețitoare.” – Los Angeles Times

„Cel mai realist roman din serie și poate și cel mai întunecat. Chiar dacă personajele negative nu se compară cu psihopații obișnuiți ai lui Nesbø, sunt mult mai apropiate de cele pe care le-ai putea întâlni în lumea reală.” – The New York Times Book Review

Fascinantul detectiv Harry Hole revine în forță în Fantoma – un thriller întunecat, deosebit de alert și captivant, care abordează teme dificile precum dependența de alcool și substanțe interzise, criminalitatea în creștere, abuzul de putere al poliției, anturajele proaste, eșecul în misiunea de părinte. Jo Nesbo se dovedește încă o dată un maestru al genului mystery-crime, țesându-și magia într-un mod uluitor.

Acțiunea cărții se petrece în Oslo – un oraș sfâșiat de dependența de droguri, crimă și corupție – atât în rândul politicienilor, cât și al polițiștilor. Trădarea este la ordinea zilei, nu știi în cine poți să ai încredere, iar întorsăturile surprinzătoare de situație reușesc să te șocheze.

Au trecut trei ani de când Harry Hole s-a refugiat în Hong-Kong, unde a reușit, încetul cu încetul, să scape de dependența de opiu și de abuzul de alcool, refăcându-se oarecum fizic, neputând scăpa însă de demonii trecutului său.

Evenimentele traumatizate trăite în Oslo îl afectaseră profund și, tocmai de aceea, fugise cât mai departe, neintenționând să se mai întoarcă vreodată. Însă, când Oleg, fiul lui Rakel, marea iubire a vieții lui, pe care îl considerase ca pe propriul lui copil și la creșterea căruia contribuise cândva, este arestat pentru crimă, Harry lasă deoparte orice și se întoarce la Oslo pentru a-i încerca să-i dovedească nevinovăția.

Din păcate, dovezile par indubitabile în favoarea vinovăției lui Oleg, poliția considerând cazul deja închis. Cu multă durere în suflet, Harry descoperă că Oleg se înhăitase cu Gusto, un adolescent rebel cu multe probleme, ambii fiind implicați activ în traficul de droguri de mare risc, împreună cu sora vitregă a lui Gusto. Se părea că, în urma unei certe, Oleg îl înjunghiase pe Gusto mortal, ambii fiind sub influența drogurilor. Dovezile găsite la locul crimei păreau de netăgăduit, iar Oleg afirma că nu își aduce aminte nimic din acea zi fatidică.

Povestea este relatată din diferite puncte de vedere, urmărind destinul mai multe personaje: polițiști, politicieni, un pilot, un chimist, un avocat, o chelneriță, un barman, un preot și… un misterios personaj fantomatic, legat de mafia rusă, numit Dubai. Cu toții par corupți, dar cine ar putea fi criminalul, exonerându-l de vinovăție pe Oleg?

Cu un talent incontestabil, Nesbo, pe lângă faptul că reușește să pătrundă în mod credibil pe sub pielea unor personaje respingătoare, împletește în acțiune pasaje din punctul de vedere al traficantului de droguri decedat – derbedeul fermecător, chipeș și carismatic pe nume Gusto, furnizându-ne astfel povestea de fundal necesară, care funcționează ca un punct central pentru reunirea diferitelor fire narrative pe măsură ce acestea evoluează individual pe tot parcursul romanului, până la un punct.

Este nevoie de ceva timp pentru ca toate poveștile să se intersecteze, iar finalul, șocant și tulburător, lasă mai multe fire în aer, astfel că abia aștepți să citești următoarea carte din serie, Poliția!

Recomand cu mult drag cartea tuturor iubitorilor de thrillere, cu siguranță vă va captiva și vă va surprinde!

Fragment din carte:

”Țipetele o chemau. Ca niște sulițe acustice, străpungeau toate celelalte zgomote ale nopții din centrul orașului Oslo: bâzâitul constant al mașinilor de dincolo de fereastră, sirenele îndepărtate care se apropiau și apoi dispăreau, clopotele bisericii din apropiere care începuseră să bată. Plecă în căutarea hranei. Își ridică nasul deasupra linoleumului murdar de pe podeaua bucătăriei, sortând sunetele cu iuțeală în trei categorii: atrăgătoare, amenințătoare și irelevante pentru supraviețuire. Mirosul înțepător de scrum de țigară. Aroma dulce de sânge pe un tampon de vată. Izul amărui de lager Ringnes din interiorul unui capac de sticlă. Moleculele gazoase de sulf, salpetru și dioxid de carbon care ieșeau dintr‑un cartuș gol de metal pentru un glonț de plumb de 9×18 mm, denumit și Makarov, după arma pentru care fusese adaptat inițial calibrul. Fum de la o țigară care încă mocnește, cu filtru galben și foiță neagră, purtând pe ea simbolul vulturului imperial rusesc. Tutunul era comestibil. Și iată, mai încolo: iz de alcool, piele, grăsime și smoală. Un pantof. Îl mirosi. Și decise că nu e la fel de ușor de mâncat ca haina din garderobă, cea care mirosea a petrol și a animalul putrezit din care fusese croită. După asta, creierul mamei‑șobolan se concentră asupra modului de a‑și croi drum prin ceea ce se găsea în fața ei. Încercase din ambele părți, încercase să se strecoare dincolo, dar, în ciuda faptului că avea doar douăzeci și cinci de centimetri lungime și cântărea cu mult sub o jumătate de kilogram, nu reușise. Obstacolul zăcea pe o parte, cu spatele la perete, și bloca intrarea în cuib, iar cei opt nou‑născuți ai ei, orbi și lipsiți de păr, țipau din răsputeri după lapte. Muntele de carne mirosea a sare, sudoare și sânge. Era un trup uman. O ființă omenească vie; urechile ei sensibile detectau bătăile slabe de inimă printre țipetele de foame ale bebelușilor ei. Era înfricoșată, dar n‑avea de ales. Hrănirea puilor era mai importantă decât toate pericolele, toate eforturile, toate celelalte instincte. Se ridică, ținând nasul în aer și așteptând ca soluția să vină către ea. Clopotele bisericii sunau acum în acord cu inima omenească. O bătaie, două. Trei, patru… Își dezgoli dinții de șobolan.”

Cartea Fantoma de Jo Nesbo poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Jo Nesbø

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *