Delicatese Literare
Recenzii

Fantoma de pe lac de Monica Ramirez – recenzie

Monica Ramirez

Editura Librex Publishing
Data apariției: Iunie 2017
Pagini: 320
Cartea a fost reeditată în 2019 la Editura UP.
Ashley White, scriitoare de romane de dragoste, istorice ori contemporane, de spionaj ori cu iz fantasy, se instalează în noua ei cabană din orășelul Spearmint Lake, statul Michigan, cu intenția de-a termina la timp romanul la care lucrează. Dar nopțile îi sunt bântuite de un misterios sunet al apei ce provine dintr-o sursă invizibilă, iar cimitirul din apropiere este bântuit de fantoma lui Frank Stanton, un polițist local ucis în urmă cu douăzeci și cinci de ani. O crimă încă rămasă neelucidată.
Misterele se înmulțesc cu rapiditate, la fel și secretele întunecate și prietenii noi care spun adevărul doar pe jumătate. Obsedată de o fantomă care cere tot mai insistent să i se facă dreptate și un criminal a cărui mască începe să alunece, Ashley are toate motivele să se teamă că nu va reuși să supraviețuiască până la sfârșitul verii.
O captivantă carte polițistă plină de adrenalină și neprevăzut, condimentată din plin cu mister și suspans plus o aură de paranormal, și ornată cu un strop de romantism. O poveste frumoasă și frumos scrisă, pe care nu o poți lăsa din mână până la final.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Ashley White, o tânără scriitoare care se retrage pe perioada verii la cabana ei de pe malul lacului dintr-un micuț oraș din statul Michigan, Spearmint Lakepentru a-și termina în liniște cartea și pentru a-și reveni sufletește în urma despărțirii de iubitul ei. Va avea parte de o vară toridă, în care natura parcă și-a făcut de cap trimițând furtuni puternice și nori negri, lăsând apoi în urmă fuioare dese de ceață. Un decor perfect pentru cea mai stranie experiență de care a avut parte în orășelul care părea liniștit la prima vedere, dar ascundea secrete și temeri adânci.
Prin faptul că este scrisă la persoana întâi, aproape că simțim tot ce i se întâmplă eroinei ca pe o experiență personală, fiind conectați la gândurile, trairile și emoțiile acesteia moment cu moment. Nu este un thriller înspăimântător, deși poate fi un pic înfricoșător de citit în unele momente, mai ales dacă o citești seara, cum am făcut eu. Teama este indusă subtil cititorului, iar elementele înfricoșătoare sunt foarte abil sugerate, din detalii ale decorului, locuri singuratice în care se trezește de câteva ori eroina noastră, întâmplări inexplicabile cu trimitere în zona paranormală, comportament ciudat al locuitorilor, răspunsuri evazive sau replici vag amenințătoare de care se va izbi Ashley pe măsură ce încearcă să dezlege o enigmă ce bântuia orașul de ani de zile. Și, peste toate, o senzație întunecată că ceva rău e pe cale să se întâmple. ..
”Era o senzație extrem de ciudată, pe care o vizualizam ca pe o umbră întunecată ce se infiltra ușor, ușor în viața mea, așteptând momentul potrivit pentru a mă pune la pământ. Simțeam că urma să mi se întâmple ceva foarte rău și asta într-un viitor cât mai apropiat.”
Cartea este foarte vizuală și marcată de o atmosferă ușor gotică. Personajele sunt foarte bine și atent conturate, iar întâmplările, descrierile și dialogurile se îmbină treptat în acest puzzle în care fiecare amănunt are locul lui bine stabilit, nimic nefiind lăsat la voia întâmplării, pentru ca în final să formeze o poveste bine închegată, care îți rămâne în minte mult timp după ce ai citit-o.
După un drum solicitant pe o sosea pustie, un incident neplăcut cu doi scandalagii dintr-o mașină care a depășit-o și o întâlnire ușor ciudată cu un polițist local, Ashley împreună cu Neda, adorabila ei cățelușă collie, ajung la cabană. S-ar fi relaxat în sfârșit dacă nu ar fi fost un amănunt care a venit să-i tulbure sosirea, continuând să-i tulbure apoi somnul și visele și repetandu-se după aceea când nu se aștepta, la intervale neregulate: un zgomot ca un picurat de apă, când mai tare, când mai încet, când mai aproape, când mai îndepărtat, auzindu-se din diferite locuri ale casei. Apărea brusc, și la fel de brusc dispărea.
”Apă. Undeva în cabană, picura apă. (…) Apoi l-am auzit din nou, dar mult mai îndepărtat…
Am ascultat din nou cu atenție. Sunetul dispăruse acum, la fel de brusc precum apăruse.”
„Sunetul apei mă trezi din somn. Ah, nu acum! Am rămas în pat, sperând că e doar ropotul ploii, dar știind prea bine că e altceva. Ceva ce-mi inspira un sentiment întunecat. După atâtea zile liniștite, timp în care aproape uitasem de ciudățenia aceea, sunetul apei mă bântuia din nou.”
Prima întâmplare neplăcută de care are parte este atunci când descoperă în cimitir o femeie ce fusese de curând împușcată în braț, ce era inconștientă din cauza pierderii de sânge. Îi acordă primul ajutor și cheamă salvarea, salvându-i astfel viața. Deși, când îți vine ceasul, nu te poți opune, poți doar obține o scurtă amânare. Veți vedea pe parcurs despre ce este vorba. ..
Se numea Megan, era, ca și ea, nou sosită în oraș, și se va împrieteni cu ea, deși Ashley simțea că aceasta ascunde un secret.
Un personaj interesant este Jeff. Îl va cunoaște când va vinde bufetul din cabană, care ocupa prea mult loc și era ușor nepractic. Jeff îl va cumpăra, întrucât aparținuse bunicii lui, ce fusese unul din proprietarii cabanei, cu ani în urmă. De la Jeff va afla Ashley toate poveștile ce circulau prin oraș și meritau a fi spuse, Jeff fiind un foarte bun povestitor. Bineînțeles că la loc de cinste este povestea fantomei locale – Frank Santon, un polițist ucis în urmă cu 20 de ani, crima rămânând până în prezent neelucidată. Unii erau sceptici, dar mulți erau cei care văzuseră fantoma lui Frank apărând prin preajmă…
Frank fusese ucis la puțin timp după ce se căsătorise, iar văduva lui, Clara, ce era în prezent vânzătoare la magazinul universal din Spearmint, rămăsese de atunci de neconsolat.
Un amănunt foarte interesant: când Ashley a scos bufetul din cabană, dintr-un sertar a căzut o fotografie din care zâmbea Frank alături de o tânără ce nu era soția lui. Iar Ashley o va recunoaște: era Megan!
Un alt personaj principal este Neil, un bogat om de afaceri, ce fusese bun prieten cu Frank, și care inaugura redeschiderea – după ani de zile în care fusese închis în urma unui incendiu – a unui hotel ce recrea o elegantă atmosferă de epocă.
”Clara îmi zâmbi o idee cam trist pentru acele cuvinte optimiste. Ne mai vedem pe la magazin. Ai grijă de Neda și, Ashley… Făcu o pauză pentru a arunca margareta pe jos, apoi mă fixă cu privirea. Ai mare grijă la inaugurare.”
Cele mai plăcute întâlniri ale lui Ashley din acea vară erau cele cu Michael, polițistul pe care Ashley îl cunoscuse în ziua sosirii, un bărbat foarte atrăgător, de care se va simți atrasă. Și reciproc…
Pornind de la împușcarea lui Megan, la poveștile despre uciderea lui Frank, plus alte întâmplări neelucidate din acea perioadă, imaginația de scriitoare a lui Ashley e stârnită și începe să sape mai adânc, să caute indicii, să pună întrebări.
”- Mai știi alte detalii despre accident? Informații personale care n-au ajuns în ziare. 
– De ce?
– Pentru că e o poveste înfiorătoare și mă obsedează.
– Pentru noul roman?
– Posibil.”
Iar faptul că evident i se ascund unele lucruri, sau unele adevăruri îi sunt spuse doar pe jumătate, o ambiționează și mai tare. Plus avertizările voalate pe care le primește, pe care le simte ușor amenințătoare…
Nu vă spun mai mult, am schițat doar cadrul în care se derulează evenimentele, am făcut cunoștință cu câteva din personaje, iar indiciile urmează să le descoperiți singuri pe parcurs, alături de Ashley, care va ”forța” lucrurile să se întâmple. Spre finalul cărții, acțiunea se precipită și ia o întorsătură foarte periculoasă și complet neașteptată, iar Ashley se va afla în mijlocul unor evenimente dramatice. 
Care va fi deznodământul poveștii? Ce mistere erau adânc îngropate sub aparența liniștită a micului orășel străjuit de păduri de pe malul lacului? Își va găsi fantoma lui Frank odihna? 
”Frank mă mângâie cu blândețe pe frunte și-mi zâmbi. Atingerea lui era caldă și-mi inspira putere. Zâmbetul îi era la fel de auriu precum părul.– Ești în siguranță, Ashley, îmi spuse. Am întins mâna să-l ating. Frank, tipul de milioane, mă salvase de la o moarte sigură. Dar mâna mea nu atinse decât aer.”

Iar relația lui Ashley cu Michael, are șanse să devină ceva mai mult?

Mulţumim autoarei Monica Ramirez pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea a fost reeditată la Editura UP.

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

 

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *