Fantoma din Canterville de Oscar Wilde – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Fantoma din Canterville
(The Canterville Ghost – 1887)
Oscar Wilde
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția: Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Oana Sandu
Adaptare: Violeta Borzea
Redactare: Valentina Cărare
Tehnoredactare: Mihaela Ursu
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 96
Poet și romancier de origine irlandeză, de asemenea, dramaturg, Oscar Wilde (16 octombrie 1854 – 30 noiembrie 1900) s-a născut la Dublin, într-o familie de intelectuali. Oscar Wilde a studiat la Portora Royal School, la Trinity College în Dublin și la Magdalen College, în Oxford. În 1878 și-a luat licență și în același an s-a mutat la Londra. Stilul sau de viață și inteligența artistică l-au făcut să devină purtătorul de cuvînt al estetismului, o mișcare de la sfîrșitul secolului XIX, care milita pentru arta gratuită. A lucrat că critic de artă (1881), a ținut prelegeri în S.U.A. și în Marea Britanie și a trăit o perioada în Franța, la Paris. Din 1880 a colaborat în mod regulat cu articole la „Pall Mall Gazzette” și „Dramatic View”.
Cartea „Prințul Fericit și alte povestiri” (1888) a fost scrisă de Wilde pentru cei doi fii ai săi, devenind celebră. În perioada 1892-1895, scriitorul și-a creat reputația de dramaturg de excepție.
Romanul „Portretul lui Dorian Gray” (The Picture of Dorian Gray, 1891), cea mai importantă operă a sa, este o ilustrare pregnantă a principiilor sale estetice. El definește rolul artistului în căutarea rafinamentului și frumosului și situează arta mai presus de viață, pentru că exprimă esența caracterelor și a fenomenelor mai fidel decât însăși realitatea.
Pe lângă ”Fantoma din Canterville”, în colecția Cărți Bilingve pentru copii a apărut și ”Milionarul model” de Oscar Wilde.
Fantoma din Canterville – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu această operă clasică celebră, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și ilustrațiile foarte sugestive.
Păstrând spiritul subtil și umorul fin caracteristice lui Oscar Wilde, Fantoma din Canterville este o lectură deosebit de plăcută pentru toate vârstele, încântându-i atât pe cei mici cât și pe cei mari.
Ministrul american Hiram B. Otis cumpără un conac englezesc, unde va locui împreună cu soţia şi cei 4 copii ai săi, în ciuda faptului că fostul proprietar l-a avertizat că fantoma lui Sir Simon, care-şi ucisese soţia, pe Eleonor, cu mai bine de trei secole în urmă, încă bântuia conacul, îngrozindu-i pe locatarii acestuia.
Când familia de americani se mută în noua lor casă din Canterville Chase, încep o serie de evenimente stranii. Primul incident a fost faptul că petele de sânge din salon, despre care se spunea că aparțineau soției omorâte, au reapărut în același loc a doua zi, deși fuseseră curățate cu un detergent foarte eficient.
În ciuda scepticismului lor, familia va realiza în scurt timp că fantoma chiar exista. Însă, departe de a-i speria, locatarii sunt doar deranjați de zgomotul de lanţuri şi de cătuşe târâte pe podea. Amabil, ministrul Otis îi oferă o sticluţă de ulei pentru a-şi unge lanţurile, compensând grosolănia gemeniilor familiei care-i aruncă o pernă în cap.
Indignată și umilită, fantoma urzește planuri de răzbunare, însă tot ea va fi cea care va cădea în capcanele întinse de nebunaticii fii ai ministrului american, speriindu-se de fantoma improvizată de fiul cel mare, alunecând pe podeaua dată cu unt de gemeni sau primind o găleată de apă în cap când a încercat să intre în camera acestora pentru a-i speria. M-am amuzat copios citind scenele descrise, iar desenele ce însoțesc textul sunt deosebit de sugestive.
Jignit și tot mai umilit, fostul ucigaş se izolează, considerând că locatarii casei nu-l merită, iar o perioadă nimeni nu-i mai sesizează prezența, spre dezamăgirea gemenilor, care urzeau în continuare tot felul de planuri diabolice de șicanare a fantomei. Salvarea îi va veni însă de la Virginia, fiica ministrului. Emoţionată de suferinţa fantomei, aceasta se roagă pentru sufletul lui Sir Simon şi plânge pentru păcatele lui, ca să-l îmbuneze pe Îngerul Morţii și astfel, conform legendei ce data de secole, fantoma îşi găseşte în sfârșit liniştea în iarba înaltă a Grădinii Morţii.
Cu umorul subtil al lui Oscar Wilde, cartea nu spune numai o poveste despre fantome simpatice, ci dezvoltă şi o alegorie despre viaţă şi moarte, privind cu un ochi amuzat confruntarea dintre două culturi, una conservatoare, britanică, alta pragmatică, americană, “fără ruine şi mistere”.
O carte încântătoare, pe care v-o recomand cu drag!
Inspirat de această carte, în anul 1995 a fost realizat un film foarte reușit, plin de aventură și mister, cu Patrick Stewart și Neve Campbell în rolurile principale.
Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Național
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii
Recenzii și prezentări cărți clasice
4 Comments
anasylvi
Foarte frumoasa recenzia! Nu am citit cartea, se retine!
Tyna
Este foarte drăguță și ușor de citit!
Oli
O recenzie încântătoare și amuzantă, felicitări și mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!